Én pl. azon akadtam ki, hogy a bébiitalból 2 deci 180 Ft, és a legtöbb mégcsak nemis 100%-os. Ugyanakor a Bonjour 100%-os gyümölcsital, minden féle tartosító nélkül készül (Ez az, ami még a boltban is hűtőben van!) 280Ft, az 1 liter.
?????
Nem kötözködés, de erre a módszerre egy tapasztalt, pedagógus-anyuka azt mondta, hogy nagyon nem jó.
Enyém másfél éves múlt, mindent elmutogat, amit akar, beszélni nem nagyon beszél még, pedig foglalkozva van Vele bőven :-) Egyetlen dolog, amit "mond", az a hamm-hamm, de az is inkább kamm-kamm és nagyokat cuppant hozzá.
Nem gondoltam volna, hogy így megérteti magát annak ellenére, hogy beszélni gyakorlatilag nem beszél.
Szia!
Nekem a 3. lányom volt ilyen. 11 hónapos koráig nem fogadott el semmit. Ezt úgy értsd, hogy még teát sem ivott. Semmit, ami nem a mellemből jött.
(Megjegyzem akkor maszek orvosunk volt, és nem hitte el nekem. Egyszer, amikor nála voltunk, a házában, szedett a kertben friss mállnát, lepaszírozta, és megpróbálta megetetni a csajszit.
Nem járt sikerrel, szerencsére.
Januári a gyerek. Mennyi lehetett, amikor érik a málna?)
Karácsonykor el kezdett nyújtozkodni a töltöttkáposztás tányér után. Mondom, adok neki, úgyse eszi meg. Hát megette! Onnantól kezdve szinte ugyanazt ette, amit mi. (Mondjuk, mi szinte só nélkül főzünk, a betegségem miatt.)
Az első nekem sem beszélt ennyi idősen szinte semmit. Akicsit mindig húzza magával a nagy8ez sajna a hülyeségekre is igaz )
Amúltkor a Hófehérkét akarta a Levi eljátszani. Lenyúlták a férjem kontaktlencsés tükrét - ez lett a varázstükör - és Levi mondta a saját szövegét ( ő volt a gonosz királyné: tükröm tükröm, stb ) és Bencus nem volt hajlandó válszolni, mint tükör. Na ebből olyan visitás lett, hogy csak na. a múltkor a férjemmel megnézték a Harry Pottert ( na ezzel nem értettem egyet és sajna azóta imádják )és most rendszeresen szoktak varázsolni. De érdekes, hogy Levi tudja, hogy varázslóiskola csak a mesében van.
Egyébként én sem ülök ott mellettük végig mesenézés közben ( bár mostanában, mivel egyre többet próblok pihenni, szoktam nézni velük ), csak előtte vagy utána beszélgetünk róla. Az vesse meg a mese mellett "egyedül" hagyott gyermek anyját, aki még soha nem örült annak, hogy végre nyugalomban elmosogathat vagy megfőzheti az ebédet.
Jó kérdés! Fogalmam sincs. Esetleg azért, mert főtt tojással szokták enni, és a 6 hónapos kortól való bébiételek már feltétesek.
Amúgy nem tudom, mikortól lehet tojást adni. Én nemigen kotyvasztgattam nekik a síma krumplin, reszelt almán kívül.
Én megbízok a bébiételekben. Nyílván szakemberek állítják össze a belevalókat, biztos gondosan ellenörzik, és az engedélyeztetésnél is szigorúak. Nem hiszem, hogy mernének kockáztatni.
Főleg a külföldi bébiételeknél. Azok még megbízhatóbb országból jönnek.
Persze, hogy emlékszem rád, és semmi közöd az egészhez. Fogalmam sincs, miért veszed magadra.
Éppen ez az, hogy egy emberként hördülnek fel, mert ott nem marad meg senki akinek más a véleménye. Nem mindenki bírja az ilyen vitákat, inkább nem szólalnak meg.
Nagyon ugyi a kicsi! Az enyem 2,5 evesen meg szinte semmit nem beszelt...
Meset nalunk is szokott nezni a gyerek, egyre tobbszor egyedul, de legtobbszor azert velunk, mert szereti megosztani az elmenyeit, meg sokszor kerdez is, es akkor nem art, ha valaki valaszol... mondjuk x-edszer nezett kedvenc mesenel mar nem ulunk melle:-)))
Mi nezunk vele termeszetfilmet meg egyeb dokumentumfilmeket is, ezeket mindign egyutt...
Kesobb majd az szuper meg szerintem (bar lehet, hogy a Te fiaid is csinaljak mar), amikor eljatszak a meset, az ember meg csendben figyeli az ot eszre sem vevo, a jatekba belefelejtkezett gyereket...:-))) (ez onallo jatekra is igaz, nem csak a latottak ujrajatszasara..)
En bevallom le szoktam parkolni a gyereket a meseje ele, ha senki nem er ra vele foglalkozni. :( Szepen megnezi egyedul, ugyis ugyanazt nezi szinte mindig. Nem napokra, de egy orara adott esetben. Igaz, az enyem mar nem 2 eves.
Az aggodalmam cinikus volt, nem gondoltam komolyan, csak ezek szerint ez nem látszódott rajta. A dinó tojásban nagyon jó.
Nem tudom mi a véleményetek a gyermek mesenézésével kapcsolatban, én úgy vagyok vele, ha közben foglalkozunk a gyerekkel ( megbeszéljük miről szól, mik voltak benne ) akkor nem ártalmas. Gyermekeim jelenlegi kedvence a Dzsungel könyve. Múltkor meg akarták nézni, és előtte elkezdtem kérdezgetni őket. A következő válaszokat kaptam 2,5 éves kisfiamtól:
" A tigis az embejdejeket eszik "
" A sziszikidó igy csináj: Szi" közben hosszan kidugja a nyelvét.
A múltkor arról beszélgettünk, hogy melyik állat hogy csinál: ( szintén a kicsi válaszol )
" a macska: nyávo-nyávo"
" a kuta: uga-uga"
Előtte pár héttel, pedig fogott egy játékot amin állathangokat lehet utánozni és egyszerűen megnyomta az adott állat gombját. Hát egy biztos feltalálja magát.
Ja és mégegy:
" Apát hogy hivják?"- kérdezem én
" Apucinak "
" Engem hog hivnak? "
" Maminak"
"Hol lakunk?"
"házban"
Levike egy éve:
Mi családi házban lakunk a dédi pedig panelban. Gyermekem teljesen meg volt győződve róla, hogy az egész családban a dédinek vana legnagyobb lakása, hiszen az egész panel az övé.
Na jo, az en gyerekem tud egy "format" rajzolni, megpedig dinot...
Jo nagy feje van, nagy szeme, nagy "fureszszeru" foga, meg 4 laba...egyszer korbekeritette, es kozolte, hogy baba dino tojasban...meg iden apak napjara rajzolt valami palcika emberszerut az oviban...na, annak is volt fule, szeme mindenhol (egyedul a kb. harom szal haj volt a helyen!:-)))
Az enyem marciusban lesz 5. Ha rajzol valamit (leginkabb ertelmetlen krixkrax), akkor elemteszi es EN mondjam meg mi az! Aztan ha nem jot mondok! :))
Neha kerem, hogy rajzoljon le minket. Edes palcikaemberkek lesznek belole, nyakunkbol logo labak, orrok a szemek felett, 4 szem mimimum, hatalmas labak de a meretaranyokat szepen latni, apa a legnagyobb, o a legkisebb es o van kozepen es a fejunk folott napocska, szoval en nem aggodom a lelke miatt, az rendben :)
Volt egy neveltgyerekem, 7 evesen ha sajat magat kellett lerajzolnia, akkor a lap szelen rajzolt egy tokfekete kis alakot. Remes volt latni. Minden rajza egy pszichiatriai beutalo volt, pedig technikailag ugyeske volt. Szoval inkabb legyen krixkrax de boldog :)
Jaj, Mentat, ez nagyon aranyos!:-)))
En meg odaig nem jutottam el, hogy "valamit" ki is lehessen venni a rajzabol, nekem eleg lenne, ha firkalna!!!:-)))
Viccet felreteve, en tanultam gyerekpszichologiat , es ott ugye a gyerekrajz egy fontos "felmero" eszkoz mind a gyerek fejlettsegerol, de meginkabb az esetleges problemairol..
Az alakrajzolas meg messze nem kovetelmeny 4 eves korban! (nagyon szepen vegigkovetheto egyebkent pl. a formak kepzeseben egy kisgyerek forma- fogalomalkotas fejlodese stb...pl. egy hat eves meg nem kepes egy negyzetbe belerajzolni egy keresztet, vagy egy x-et...valami mindig kilog...stb.)
Lehet hogy mi nagyon le vagyunkmaradva, a kisfiam februárban lesz 4 éves és még egyáltalán nem rajzol kézzelfogható dolgokat ( ez szerintem nem baj ). Fogja, rajzol összevissza, majd közli, hogy ez micsoda. De az egész csak egy nagy összevisszaság, tényleg semmire sem hasonlit. A ti 4 évesetek elmúlt 4, lesz 4 vagy pontosan mennyi. Tényleg ennyi mindent kéne már tudnia. Nekünk az ovonénink szerint Levike kiemelkedően értelmes, figyelmes kisfiú. Akkor hogy is van ez a rajzolással. Egyébként ilyen baromságot, hogy egy ovodást osztályozni még életemben nem hallottam.
Itt ilyesmi sincs, be kell erjek a tudas adta orommel :). Legalabbis egyelore. Azt hiszem ez is azert lehet, mert minden szinten el akarjak kerulni a diszkriminaciot es itt integralt az iskola. A gyengebbekkel kulon foglalkoznak, nincs szegregacio. Es vegulis akad olyan gyerek aki sosem kapna csillagot, az milyen lelekkel no fel?
Hat ez meg elottunk van, egyelore 2x egy heten hazahoz egy konyvet es azt olvasgatjuk, en neki, o nekem (a kepek alapjan, de edesen vezeti a kis ujjaval a szavak alatt :) ), talan mert nem mindenhol van otthon konyv. Nalunk eppen van, de jok ezek is.
Hazifeladat itt allitolag alsoban nincs egyaltalan, taskajuk sincs, max a tornamotyo es orajuk is kevesebb mint otthon. Aztan csak elvannak valahogy :)
Hat ezt en sem ertem (es ha hozzateszem, hogy az "orai" munkajara meg mosolygos, egyenes szaju, vagy lekonyulo szaju emberket kap, akkor tovabb fokoztam a "horrort"? bar eztaz idei ovoneni beszuntette..).
Ami viszont jo az itteni ovikban..
Rengeteg a mozgas, napi rendszeresseggel vannak torna foglalkozasok, ahol rengeteg nagyon jo, fejleszto gyakorlatot csinalnak,ezen kivul a fiamek heti egy delottot cselgancsozassakl toltenek (hogyan essel, hogyan egyensulyoz-egyenlore meg csak az alapok, nem igazi sport, de edzovel), a nagyobbak meg usznak...
Ha jovore hazakoltozunk, majd keresek neki valami sportot, nagyon nagy a mozgasigenye, es hihetetlen energiaja van, az Apaval valo napi min. egy ora "birkozas " is elmaradhatatlan...
En sem akarok eroltetni semmit a negyvesemnek...
Nem tudom, otthon milyen a helyzet, de az enyem francia oviban kezdett el jarni, ahol pl. felevente "osztalyzatot" is kapnak. Ami harom betubol all (A,B,C), es mindenfele dolgaikat minositik..:-(((
Engem specko ez a minosites nem erdekelt (enyem gyerek csomo mindenbol A-t kapott, de ez ugyanugy nem dobott fel, mint ahogy az sem tort le, hogy francia szovegertesbol meg C-t...).
Egyedul annak orultem, hogy sikerult neki beilleszkednie, hogy lettek kis baratai, hogy kedves, aranyos gyereknek tartjak...
Csak itt vannak hulye elvarasok, amiknek nem mindig felel meg (bar szerencsere az idei ovoneni sokkal jobbnak tunik, mint a tavalyi, az nem mutatkozott valami segitokesznek...).
Kezugyesseg..szerintem ez alapvetoen oroklott dolog, bar ketsegtelen, hogy fejlesztheto, es nem csak a rajzzal. (bar en remenykedem, hogy orokolt valamit, mert elegge hasonlit apukamra, aki epiteszmernok, imad es tud rajzolni, es roppant jo a kezugyessege..en tole orokoltem az enyemet, remelem a gyerekbe is szorult valamennyi:-)))
Idike, van ilyen tablank, csak en a keresere betuket is vettem hozza, es inkabb szavakat rakat ki velem, illetve rak ki, es nem annyira rajzolasra hasznalja (a "tanuljuk olvasni" teljesen tole jott, nem eroltettuk, es ha neha rajon, megtanul par szot ami erdekli, aztan van, hogy hetekig elo sem kerul a tema)
Meg azt nem ertem, hogy egyreszrol ott vannak a szakertok, akik a 8 honaposan meg nem forgo babara ramondjak, hogy lusta, majd elkezdi, aztan kiderul, hogy mar el is kestek es egy kis gyogytorna kellett volna csak, hogy a bababol sokkal tobb is lehessen, masreszrol a szakertok, akik a 4 eves orokmozgo fiugyerekre raakasztjak az elmaradt jelzot, mert nem szeret egy helyben rajzolgatni. Kozeput???
Fejlesztes (mar ha egyaltalan).
Az enyemnek van egy ikeas rajztablaja, amelle nem kell leulni, egyik oldala fekete tabla, masik oldala magneses. Amelle neha magatol is odaall festegetni. Aztan masik trukk, en a dolgozobol vittem neki haza elrontott A0 A1 meretu rajzokat. A plotterpapir a sima rajzppirnal masszivabb es ezek jo nagyok is voltak. Az egyik oldala hasznalt de a masik hofeher. Ezt a padlora teve kezzel-labbal festettunk, korberajzoltam es o berajzolta a testreszeit, falra rajzszogeztem es arra rajzolt. Vegulis ha belegondolok az enyemek nem a rajzolassal van baja, hanem az ucsorgessel. :) Es a ceruzafogassal, de azt minden valamirevalo magyar tanitono 6 eves kor elott tiltja. Vegyel neki marokzsirkretat, azt konnyebben megfogja a kis keze. Vagy azt a haromszog metszetu nagy ceruzat.
Sziasztok!
Visszatérnék még egy hsz. erejéig a joghurtokhoz, ha nem haragszotok, de csak most jutottam odáig, hogy végigolvassalak benneteket.
Az utcánkban lakott egy házaspár,-még ma is itt a házuk, de csak néha járnak haza. Gyulán létesítettek egy bifarmot, tehenészettel. Gyakran kapunk tőlük tejet, és néhány hónapja a Naszálytej csomagolásában a boltokba is került.
Tej, kefír, joghurt, ha jól tudom. Több lapban is szerepel a reklámjuk, Zöldfarm néven, a termék is így fut. Garantáltan bio, rajta is van, hogy "ellenőrzött ökológiai termék". A hetekben megrendezett biotermékek bemutatóján arany fokozatot értek el.
Ha gondoljátok, próbáljátok ki.
Pumukli
Igazad van, nem fejlesztenem, mert eroltetni nem akarom...
Na, a ugralassal nincs baj! Beszed az mar mas kerdes, de azzal mar nem izgatom magam, elvegre ketton csacsog, megha nem is tokeletesen...:-))
Tetelezzuk fel, hogy elhiszed amit mondanak, vagyis a nemrajzolo negyevesed "el van maradva". Mit tudsz tenni? Hogy "fejleszted"? Erre nem adott tippet az a zseni, aki beledultette ezt a bogarat? En kerdeztem a tannenit a nemrajzolo gyerekemrol, azt mondta, rajzol eleget, amugyis fiu, inkabb ugral es beszel! :)
en sem szeretek "rajzolni", aztan ez a szakmam, ezt meg szeretem, es "elmaradva" sem vagyok. :)
Szasenka! Képzeld, ugyanígy vélekedtem, mint Te! Hogy sosem adnám más tejét a gyerekemnek. Aztán elapadt a tejem. (az én kislányom 800grammal született, soká kezdett el szájon át enni, nehezen is ment, akkora nagyjából elapadt a tejem) Szóval választanom kellett! A faygasztott atejem (kb 25liter volt) nem volt hajlandó megenni. A tápszert sem nagyon. De UTÁNAOLVASTAM az anyatejgyűjtős tejnek. És el kell árulnom Neked, hogy csak bizonyos csíraszám alatt használják fel, ezután pasztörizálják, és nagyon de nagyon szigorú szabályok sz "kell" fejni és kezelni. TErmészetesen kell egy csomó vizsgálat, h Anyuka egészségileg is megfelel. Mivel az anyatejgyűjtőbe leadással nem lehet csalni (többet felírni, mjnt amit ad), feltételezem, h olyan anyukák adják le oda, akik tényleg segíteni akarnak. EZúton köszönöm MINDEGYIKÜKNEK!
NA, a lényeg a lényeg: az én kislányom még mindig kap anyatejet, a gyűjtőből kap, de már csak pár napig (de már megvan kitől fogunk utána kapni), és eddig nem volt BETEG!!! Ami nagyon nagy szó, ugyanis neki a szívével is vannak gondok, kifejezetten "gyenge" fizikumú, soványka! Ellenben tápszeren éldegélő kis barátaink (akik szintén koraszülöttek voltak, bár sokkal jobb állapotban, mint az én kislányom), most 2 és 3kgval nehezebbek, kifejezetten jó húsba vannak, és mindketten voltak már korházban torokgyuszival. Mióta beütött az ősz, nincs olyan hét, h ne betegedjenek le újra, és mindketten min 3féle antibiotikumot kaptak már.
Ugyanis tudvalévő, h kishíján anyatejösszetételű a tápi, de nem tartalmaz immunanyagokat!!!
Nos ez az én meglátásom a dolgokra, nem biztos, h jól látom, de sziklaszilárdan tartom magunkat ehhez. (hozzáteszem, a kislányom tüdeje miatt ifejezetten jó lenne, ha tápszert is enne, ezért időnként adok neki, ha nincs elég tej)
Szóval valszeg nem kerültél még ilyen helyzetbe, amikor létfontosságú az anyatej, nekünk HIDD EL az.
JA és szvsz nem szabad összehasonlítani a 20 évvel ezelőtti tápikat a mostaniakkal, most jelent meg pl egy, amibe van probiotikum, tehát védettséget is ad, csak nem tudom milyen mértékben.