Ha jóféle szesz van benne, már rossz nem lehet.... :-))))))))))))))
De nincs új a nap alatt: a nagymamám sose vett bolti vaníliás cukrot. A félkilós porcukrot áttette egy befőttes üvegbe, és beledugott egy rúd vaníliát. Időnként átkevergette. Csak ezt használta sütéshez.
To make your own vanilla extract, place 1 whole vanilla bean, cut in half lengthwise, into 3/4 cup (180 ml) of vodka. Cover tightly and let steep for 6 months before using.
Ebből a vanília porból nagyon kevés kell. Én lyukacsos tetejű fűszerüvegben tárolom, és úgy szórok belőle "egy keveset" a sütikbe. Nem tudom, pontosan mennyit, de egy fél mokkáskanálnál tuti nem többet. A vanília esszenciából szerintem is cseppek kellenek, de biztosan ki lehet kísérletezni a megfelelő mennyiséget.
A "keserűre" sikeredett tejberizsemnél valszeg az lehetett a probléma, hogy "óccsó, hadd menjen bele" :-)))) alapon nem fukarkodtam az aromával.
"When buying vanilla extract make sure it is labeled "pure". The imitation vanilla extracts are made with synthetic vanilla (from glycoside found in the sapwood of certain conifers or from coal extracts) and leave a bitter aftertaste. Products labeled Vanilla Flavoring are a combination of pure vanilla extract and imitation vanilla extract."
a termeszetes vanilia aroma egeszen kicsi uveg ... 50ml majdnem 10$. van "muaroma" annak szerintem gusztustalan az ize, es eleg barna lesz tole a suti.
a citrom aromaval nagyon vigyazzatok! ha nem termeszetes, hanem muanyag akkor pont olyan ize-szaga van, mint a legolcsobb WC illatositonak!!!!
Az arány természetesen :-) nincs ráírva. De ahhoz képest, hogy egy nyamvadt rúd vanília 400 ft, és olyan aszott, hogy alig lehet belőle valamit kipréselni, szerintem ez a 290 ft-os csomag elfogadható ár. Főleg, hogy kevés kell belőle egy adag sütibe.... Közben megtaláltam a konyha-trükkök topikon az angol vanília esszencia paramétereit. 38 ml kerül 1,38 angol fontba.
The delightful flavour of vanilla is at the heart of a wide variety of baking and sweet cooking. It is a delicate but very important ingredient. Supercook Extract of Vanilla is the real, natural thing made only from extract of fine quality vanilla beans for the delicious true taste of vanilla in all your cooking.
Érdekes, nekem pont ellenkező tapasztalataim lettek. Szinte torokmaróan "keserű" lett a tejberizs a vanília aromától. Marina márkájút vettem valamelyik hiperszuperben :-), kis üvegcsében talán 60-80 ft. Lehet, hogy túl sokat tettem bele??? Erre nincs ráírva, hogy nem süthető... :-O
Az Ázsiában én vanília port szoktam venni. Sajnos nem színtiszta vanília (régen az volt ráírva, hogy 100% Bourbon vanília), hanem tejporral van elkeverve. Szép sárga, egy kis zacskó 290 ft. De nagyon sokáig elég, egy adag mufliba elég egy negyed kiskanálnyi is.
csak én mondam, :-) de én is csak azért, mert egy _kezdő_ muflista sztem épp azt élvezi, és attól kattan rá a muflonra, merthogy POFONECCERŰŰŰŰ!!! én ezt úúúgy élvezem! aztán ha már függő lett az ember, akkor persze variál, ahogy akar.
meghát lássuk be, a klasszikus muflon azért az egy kevert tészta, a békítő muflon meg kenegetős, hajtogatós, töltögetős, most minek ezzel kezdjen. a búvárkodást is az uszodában kezded, és nem az 50-es mélységben fekvő zegzugos roncson... :-)
de mondom, ez csak az én véleményem, és saját tapasztalatom.
Azt hiszem, itt még nem meséltem el, csak a Stahl topikon...
Amikor a Ducigerezd Juci :-) folyton igazi vanília esszenciát használt, írtam egy mailt a "szerkesztőségének", hogy ugyan már hol veszi... Kaptam is egy kedves választ, hogy Judit Angliából hozta, de nyugodtan használjak aromát, mert az ugyanolyan jól megfelel a célra. Na kösz... Én iszom a Chivas Regal whiskyt, Te meg vegyél viszkiaromát, ugyanolyan jó.... :-)))))))))))))))))))) Egy másik topikon egy topiktárs hozott is Angliából ilyet, nem is olyan vészesen drága. De én sajnos Bécsben sem láttam sehol. :-( Londonba meg momentán nem megyek. :-(
Megcsináltam tegnap az áfonyásat, sima vaníliás tésztával, csokidarabokkal. Finom lett, de várakozásommal ellentétben ez az áfonya édeskés volt. Viszont most próbáltam először az ötkeres vajas-vaníliás aromát, nagyon jó íze lett tőle. (Azért nem fényképeztem le, mert szabvány muffin-kinézete volt.)
Kivételesen használtam a kapszlikat, mert nem volt otthon vaj a formák kikenéséhez, és érdekes módon most egész jól kijöttek belőle. Lehet, hogy azért, mert olajosabb volt a tészta.
Egyébként nem tudom, miért mondjátok, hogy a csiga meg a békítő kifli macerás, szerintem egyáltalán nem az. Talán csak a stahljuci leírása cirkalmas túlságosan. Valóban több idő, a kelesztés miatt, de nem kifejezetten bonyolult... egyetlenegy küblit kell csak elmosni utána, meg a robotgép dagasztókarját.
ugyanugy hasznalhatod mint a mazsolat. en rendszeresen azzal sutok, igaz az itt kaphato aszalt afonya az edesitett. egeszen enyhen savanykas, de edes is egyben.
almaspitebe is sokszor azt rakok, mert en jobban szeretem mint a mazsolat.
őszintén, én nem ezzel kezdenék... ha még nem csináltál muffint, ne egy műfajidegen, és kicsit bonyi dologgal kezdj, hanem egy igazi muffinrecepttel. rá fogsz kattanni, és akkor már persze mehet a variálás. de persze rádbízom. (a 'műfajidegen'-t nem bántásiból mondom, csak hát értitek, ez már valahogy a magasabb szintű muffinvarázslók vadászterülete, nem?)
most vagyok itt először,és nagyon tetszik ez az oldal az a jó hogy itt már mindenkinek van tapasztalata nekem még nem sok:(
Így sokkal könyebb valaminek nekiállni hogy ti már csináltátok és tudtok benne segíteni...
Én is megpróbálnám ezt a csigát állati jol néz ki ,csak most azt nem értem hogyha a békítő kifli tésztájábol készítem akkor mindenből felet veszek 1tojás,az adagok meg megfelezve???
Lécci válszoljatok köszike és gratula a receptekhez.
A 1185-ös hozzászólásban közzétett Búvár túrós alkottam tegnap délután. A képeken látszik, milyen lett az íze meg nagyon-nagyon jó volt!
Az igaz, a férjem szerint nem jött ki a papírból - érdekes módon én ki tudtam venni -, de neki lehet, hogy inkább rapülős túrós kellett volna, hogy egyből kiszálljon a sütőből!! :))
Én 3 és fél pohár kefírrel készítettem, még így is elég folyós volt az állaga, de a végén jól megsült! Próbáltam papír nélkül is sütni, elég nehezen, de azért kijött a tepsiből.
Egyébként elég nagy adag a tészta, nekem 32 db lett + maradt még túró is.
Húúú, az a camembert-es társítás nagyon izginek hangzik. :-)
Azt hiszem, írtam pár hete, hogy aszalt meggyes-csokisat csináltam, nagyon finom lett. A vörösáfonya is kicsit savanykás, szerintem jól passzol a csokihoz.
:-DDDDD Én is kész lettem volna ettől. :-))))) Olyan kis hengeres átlátszó műanyag dobozban volt, Duni márkájú? Elég sok helyen lehet kapni (Auchan, konyhaboltok), olyan 300 ft körül van a 100 db-os. Már ha erről van szó... Én még nem vettem, de szerintem korábban már írta vki, hogy jól műxik.
Van valaki, aki kísérletezett már aszalt vörösáfonyával muffügyileg? Mivel érdemes társítani, bírja pl. a csokit? Vagy csináljam inkább camembert-sajttal?
Én is ott szereztem be a muffpapíromat. Kerek, átlátszó műanyagdobozkában volt 100 db sima fehér papír, asszem. Hát ez a fajta nekem nagyon nem jött be, masszívan beleköt a tészta.
De pl ismerek olyan embert is, aki nem teljesen átsütve, hanem középen kicsit maccsosan szereti a muffint, és kifejezetten élvezi, ha a papírról kell lenyolagatnia...