Nigel Bond 33 profi szezon után visszavonul. Talán pár hónapja került itt szóba, hogy mintha ő soha nem vett volna igénybe meghívókártyát a tour-on maradásért, hanem önerőből volt mindig a top100as mezőny részese. Ez nem 100%, de elég erős a gyanú, mindenesetre most jutott el arra a pontra, hogy már szüksége lenne egyéb megoldásokra, q-schoolra, így aztán inkább a visszavonulás mellett döntött 56 és fél évesen. Köszönjük az eddigieket, jó pihit, Nigel!
Matthew Stevens a mai, Allister Carter elleni meccsén az első négy frémben összesen hat pontot szerzett, így pillanatok alatt 0-4 lett az eredmény, ezt követően igyekezett összeszedni magát és többek közt kettő darab százasbrékkel 4-5-re mentette a délutánt, majd végül 10-8-ra nyert este. Wales kitett magáért: a hat utolsó selejtezőkörös játékosból öt ott lesz az idei vébén, hatodikként ugye Mark Williams csatlakozik hozzájuk, míg kínai versenyzőből kettő (Bingtao, Xintong) tagja alapból a 16 kiemeltnek és csak ketten kerültek fel a selejtezőkről: Ding és Lyu Haotian.
A kiemeltek szezonbeli teljesítményét alapul véve kicsit farnehéznek tűnik a beosztás: az alsó ágra került Neil, Higgins, Brecel, Xintong, Allen és O'Sullivan - az idei top8-ból hatan. A világranglistán a top16-ot követő 16 fős csoportosulásból alig páran jutottak a Crucible-be: Carter, Walden, Milkins, Day, Gould, Ford, Gary Wilson, Perry, Jimmy Robertson, Yuelong, Selt és Jordan Brown mind kiestek. Nemsokára kiderül a résztvevők párosítása, aztán szombaton egymásnak esnek. Mindenkinek jó szórakozást.
Jó a streamben, hogy lehet nézni, mi történik a szünetekben. A komornyik Verhaas a snookerasztal alatt tárolja az italát:) Stevens egyébként kezd felkapaszkodni Carter ellen.
A visszatérő Fu kiesett az első körben. Sajnálom, hogy így eltűnt a járvány és a szemműtétje miatt, remélem vissza tud kapaszkodni, én mindig kedveltem.
Robertsont lehetne mondani fő esélyesnek, de évek óta betlizik a vb-ken (+ a helyszínt sem szereti).
Selby depis, Trump motivációs gondokkal küzd és/vagy ő is depis.
Higgins 2022-ben teljesen eltűnt, bár most éppen nyerhet egy versenyt, de a vb-n nem jut messzire szerintem.
Williams még eljátszogat, Ronnie meg Ronnie. Ő 2014 óta nem alkotott sok maradandót (nekem meggyőződésem, hogy 2020-ban csak azért tudott nyerni, mert nem voltak nézők). Ő se szereti annyira ezt a versenyt, meg ugye bármikor képes összezuhanni, és kikapni valami félamatőrtől.
Wilson a vb-ken jól szerepel, ott van mindig a tűz közelében, de nem jön neki össze a nagy áttörés.
Nem tartom kizártnak, hogy lesz újonc döntős, vagy egy olyan öreg, akire nem számítunk, mint tavaly Murphy.
Közben Liangot felfüggesztették, mert megvert egy nőt (valami családtagját?). Elég durva, ezt nem gondoltam volna róla.
Köszi, de marad a kínai, mert ezt fél percenként frissíteni kell.
5-3 Higgins-nek, visszaverte Robertson rohamát. Úgy tűnik mára megtalálta a nagy break-építő formáját Higgi-bébi. Az első két meccsén nem igazán ment neki.
Eleinte viszonylag sok ellenérzés volt bennem a Tour Championship iránt, de őszintén szólva ez a mostani a valaha volt egyik legmagasabb színvonalú és legjobb verseny.
Szünetben Higgins 5-3-ra vezet, a színvonal toronymagas, 5 százas, kihagyott maximumkísérlet, de emellett voltak taktikus framek is, az utolsó feketéig nem eldöntve.
1. A top játékosok között csak Robertson rendelkezik azzal a képességgel, hogy egy meccs jó részében megy neki, aztán egyszer csak elszakad valami, és semmi nem megy. Ilyenkor lehet ellene 4-5 frame-et zsinórban nyerni. (Ahogy tette pl. Allen)
(Amikor mondjuk egy Sullivannek nem megy, akkor általában az egész meccsen nem megy.)
Ezzel együtt most Robi a favorit, tényleg csak egy ilyen meccs közbeni hosszú blackout jelentheti a végét holnap,mert azért egy Higgins ezt ki tudja használni.
2. Bebizonyosodott hogy a nagyok "válogatott" tornáinak nagy meccseivel semmi nem ér fel, a tegnapi 10:9 páratlan volt.
Én ugyan speciel nagyon örülök, hogy vannak relatíve kisebb versenyek, ahol Perry, Milkins, Vafaei, vagy régebben Mark King, Anthony Hamilton, és még sokan mások megnyerik életük első és utolsó versenyüket.
De kellenek a válogatott, "mesteri" tornák is, mert az igazán magas színvonalú küzdelmeket csak ezek hozzák el.
Ennek figyelembe vételével kellene az évad versenynaptárát összeállítani, akár évtizedes tabukat is döntve.
Elhiszem, hogy Selby meg Trump is besokallt, ők is emberek, de kurva sok pénzről is van azért szó, ennyiért tessék küzdeni. Ha meg nem megy, akkor jó ötlet szünetet tartani, és felöltődni.
3. Érdekes a világranglista.
Sok versenyt nyertek ebben a szezonban top 16-on kívüliek, miközben a top 16-ban ott van pl. Hawkins, Bingham, Murphy vagy Lisowski, akik kb semmit nem mutatnak ezer éve, de mégis ott vannak, mert mindenhol elindulnak, és pár körön csak átvergődnek, amivel szépen gereblyéznek annyi pontot, hogy ne legyenek nagy veszélyben kiesni.
Ez van, annyira sűrű a mezőny, hogy már az extra sikeresek is alig bírják a hajtást (ld. Selby vagy Trump), a náluk egy hajszállal azért hátrébb lévők így tudnak víz felett maradni.
4. Fentiek okán megjósolhatatlan a vb, de arra teszek, hogy nem a "legnagyobbak" közül fogják nyerni, pont azért, mert közülük sokan nagyon ki vannak fingva. Nem tartom valószínűnek, hogy Selby, Trump, Sullivan, higgins, Williams végigcsinálná. Max talán Robertson - ha bírja.
Akkor sem lepődnék meg, ha nem főtáblás újoncot avatnánk.
A 2000-es években tkp csak Murphy (2005), Dott (2006) és Bingham (2015) voltak meglepetés nyertesek, a többi nyertest mind úgymond várni lehetett.
Wilson van még benne a pakliban akin nem lepődnénk meg - bár nem szívem csücske - , ős is annyira nem mutatott semmit hónapok óta, hogy itt most benne van, márpedig kitartásból ő nagyon jó.
És végül ha elég nyögvenyelősen is, de Higgins megnyerte. Ez az eddigiek alapján egy sima Robertson győzelemnek néz ki holnap, de Higginst sose lehet leírni.
De Higgins megnyeri zsinórban az 5. framet is, Brecelnek ez nehéz lesz ezek után este. Egyébként, ha Brecel nem nyer ma, akkor a vb-n is egymás ellen játszhatnak a második körben.
Igen. Azt furcsállom, hogy megírta a tök normális '005-ös hsz-t, majd rá 10 mp-re azt a csúnyát. Nem tudom mi baja lehet, már más neveken is írkált szerintem korábban, de mindig törölte magát.