Ez a "sztreccs fólia" a kajákhoz használt tekercses folpack lenne? (sajnos mivel nekem csak 1 csap van az alján a co2-s feltöltés nehezen lenne megoldható)
Hétvégén feldolgoztam a vásárolt Rajnait (330 kg) szép egészséges volt 19,5MM a savát a borkütyüvel 8as körülire mértem (nem hazuttolta meg magát savilag a Rajnai :)) cc 200 liter must került fémtartályba, hűtöm fagyaszott palackokkal, beoltottam, tápsóztam.
Szombaton Olaszrizlinget szedtünk havernál, a múlt heti balatoni (rokonoknál csopak) anyagot messze meghaladó minőségben, pedig a szőlőmunka durván hasonló intenzitású lehetett. Enyit számíthatott az elmúlt hetek különböző időjárása... No lényeg makkegészséges, hibátlan, kisebb töppedés, léveszteség a nyári napégések miatt, de ettől eltekintve hibátlan, 20,5! mustfokos. Ilyen nekik tán 2003ban volt utoljára. Lett közel 10 hl, majdnem mint tavaly.
Tegnap leszedtem a Cirfandlit is, áztatás zajlik, ma préselek, mérek, képet is teszek fel. Nagyon töppedt már, a lé frissen 20,5 volt minimum 22-t várok áztatás után :).
Tovább beszélgettünk az elforrt cefre lezárásáról, és akkor jött elő a gondolat a másik szomszédtól, hogy az úszófedeles acéltartályokat kiválóan légmentesen le lehet zárni sztreccs fóliával. Ő már ezt régóta alkalmazza a borok tárolásánál is, mert nem használ úszó fedelet és parafint, ellenben fóliával lezárja a tetején és a csapokon át szén dioxiddal tölti fel az üresen maradt részt. (természetesen minimális nyomás alá helyezi csak.) Való igaz mindíg nagyon üdék a borai. Hogy említettem neki a lezárásos vörösborkészítési eljárást ő nyomban neki is fogott egy hordóban így kierjeszteni. Nekem még nem sürgős a döntés mert a múlt héten szedett Pinot Noár még javában dolgozik a kádon, a most szedett meg éppen hogy megindult. Még van időm eldönteni mi légyen.
Erre az évre befejeződött számomra a szüret. Szombat-vasárnap leszedtük az Olaszrizlinget- kövidinklát, a Kékfrankost és a Merlot-ot. Szépen hozott valamennyi, bár a mustfokokkal inkább csak a kékszőlők esetében vagyok elégedett, ezek 18,5-et produkáltak, azt mondom soha rosszabbat. Az olaszrizling 16,5 míg a kövidinka 15,5-ös lett. Ez utóbbi bőven érhetett volna még hiszen olyan egészséges volt mint a makk, de már nem volt energiám külön szórakozni vele. Az olasz esetében már nem lett volna célszerű megvárni a hét közepére ígért esőt.
Most már a hordókban és a kádakban dől el mivé fejlődnek.
Gondolom a 19-es itt a mustfokot jelenti, de ennek a kérdésed szempontjából nincs sok jelentősége. Fejtened majd akkor kell, ha a must valamellyest letisztult. De ezt meg kell hogy előzze a kiforrt borod lekénezése, ami a tisztulást nagyban elősegíti. Azt írod, hogy a zajos erjedés zajlott le. Ezt még követi változó időtartamig egy utóerjedés, ami a teljes kiforrásig vagy egyéb okokból a forrás leállásáig tart. Ha száraz bort szeretnél, akkor a kénezéssel várd meg míg a forrás teljesen leáll, hiszen a kénezés általában a forrást leállítja. Ha inkább az édes, félédes borokat szereted, akkor már kénezheted is. A kérdésedből ítélve a musttal, borral nem vegyészkedsz, természetes módon szándékozol bort előallítani. A fejtés idejét sok tényező befolyásolhatja, számomra elsődleges a savak szintje. A kevésbé savas mustokat korábban, a savasabbakat később fejtem, lévén az a vélekedés, hogy a seprő a durva savakat nagymértékben képes tompítani.
Manapság az az elterjedt módi, hogy a borokat minél hamarabb fejtik és a savak beállítására különféle savtompítási eljárást alkalmaznak, amikről bőven olvashatsz, ha veszed a fáradságot és előre olvasol a topicban. Remélem valamelyest segítettem.
Lezajlott a zajos erjedés a 19-es vegyes fajtájú szőlőből készült mustomnál. Érdeklődnék, hogy mennyi időt érdemes várni az első fejtésig? Köszönettel.
24 órás áztatás után szinmust. Nem volt olyan rettenetesen töppedt. Szép és egészséges volt a gyümölcs ami feldolgozásra került de kevés. Szerencsére, vagy a kemény permetezésnek köszönhetően sikerült úgyahogy megfogni a rothadást és a szeles meleg idő szárította a szellőssé levelezett szőlőt. A juhfark végét végülis ha válogatósan is de ma leszedték ma az emberek és úgy 24 fokosnak mutatkozik, de mennyiség az nincs. Igazándiból rengeteg kézimunkával és sok áldozattal úgy tűnik, hogy sikerült megcsípni a juhfarkot. Tavaly fantasztikusat produkálat a juhfark, ettől szerintem idén némileg el fogunk maradni, de ha minden jól megy akkor idén tudunk rendesen száraz juhfarkot is palackozni. Persze a juhfark legjava az a Hillának van szánva :)
Kevesebb mint 50%-os lékinyerés? Akkor megint erősen töppedt ;)? Mennyire volt egészséges, meg úgy egyáltalán...
Én múlt héten szedtem Csopakon Olaszt, 17est nem túl sok savval (must 6 alatt) és bizony eléggé megindult állapotban volt néhány fürt.... Borzasztó sok eső volt arrafelé, de volt is szépen lényeredék, kétszer annyi mint tavaly.
Most hétvégén szedek feldolgozok ezt azt itthon ;).
Ja persze és a kérdésedre a választ azért ide is beírom. Igen, áztattuk a Hilla alapanyagait, egy napig korrektül. Emiatt persze nem jogosult a bor a "Nagy-Somlói Védett Eredetű Bor" megnevezésre.
Erre ismét kaptam egy infót, ami megerősítette az előbbit: MINDEN szüretelőnek azt kell mondania ellenőrzés esetén, hogy mindenféle ellenszolgáltatás nélkül szüretel, nem kap még egy kávét se. Ezt az ellenőröknek el kell fogadniuk (akkor is, ha tudják hogy nem igaz, de ez az egyetlen kiskapu, ami törvény szerint lehetséges, kérdés hogy meddig még)
Na, ez a költségszámítás bonyolultabb, mint gondoltam :) Ráadásul szerintem ahány termelő, annyiféle költség. Nézzük csak az enyémet 1 hektárra: Egyes függöny, (amibe máris bele lehet kötni, mert egy kordonos művelésnek nagyobb a kézi munka igénye) 2300 tőke/hektár. Metszés 8 nap Karkötözés, támrendszer javítás 8 nap Tápanyag pótlás 1 nap Hajtás válogatás 3 nap Talajmunka (saját géppel+kézimunka) 10 nap Permetezés (szintén saját géppel) átlag 10 alkalom/év, nekem 1,5 óra/ha, összesen 2 nap Zöldmunka évi 2-szer, összesen 4 nap Egyéb 5 nap Szüret géppel 1,5 óra, ezt inkább a költségekhez számolom.
Ez összesen 41 nap, mivel mindent én csinálok, így hadd számoljak magamnak 5000 ft-os napidíjat :) Ez 205ezer Ehhez jön még az anyagköltség(permetszer, gázolaj stb. megvannak a számlák) kijött 160ezerből Ez már 365ezer+45ezer gépi szüret, összesen 410ezer. Tehát mondhatom hogy nekem 1 hektár termelési költsége belefér 500ezerbe. A 90ezer különbséget rászánom a gépekre (amortizáció? Mit számoljak egy 30 éves MTZ-re? Megjavít/ta/tom, oszt jónapot) Az idén lesz rajta 50 hektó/hektár, ami 100 ft/literes önköltség És akkor még nem számoltam a beruházási költségeket és a palackozást (ezt elhalasztom a hétvégére) Drága mulatság ez.
Megkaptam a leveled, és ha késve is de most válaszoltam rá nem kímélve a tasztatúrát.
Én is nagyon meg vagyok elégedve a Hillával (az igazival is) de igazán akkor leszek megelégedve, ha ezt a színvonalat sikerül tartani a jövőben is. A 2006-os nagyon jó év volt a Somlón azoknak akiknek volt türelmük várni. Nekünk sikerült egy kicsit tovább is várni mint szerettünk volna és emiatt szaladt is meg a cukor egy kissé. Én még hallani sem hallottam arról, hogy valaha 28 fokosan szüreteltek volna juhfarkot a Somlón, pedig tavaly a végét ennyivel szedtük.
Idén kicsit nehezebb a dolog, mert korábban volt az érlelő hőség és csapadékosabb az ősz mint szokott... szóval a gyümölcs az érett de nem veszíti olyan mértékben a lét és így nem töményedik be úgy mint tavaly.
Hilla alapanyagait áztattátok? Hány órát milyen kénnel? Ülepítettetetek mustot?
Írtam neked mailt de lehet hogy nem kaptad meg. Csak gratuláltam benne a borotokhoz, nagyon-nagyon ízlett, fantasztikus kezdés, és az egyik legjobb somlói bor amit valaha kóstolhattam!
Szóval a hektáronkénti hozamra rá kell még terhelni azt a cirka 65ezer forintot a telepítés költségre... és akkor még barátian számoltam, mert a 40 éves feltételezett élettartam alatt ugye 4 évig nem terem a szőlő, viszont munka van azért vele.
Szóval a hozamtól függően a telepítési költség úgy 20-30 forinttal is meg tudja dobni a minőségi bor költségeit... és akkor a földet ugye még ingyen kaptuk :)
A hordók tíz éves cseréjével/felújításával nagyjából egyetértek, de ez tényleg nem olyan rettenetes költség 10 évre leosztva, de azért ez is meglátszik a bor árában.
"te mit tapasztál, hol van a lehető legjobb és az egy fokkal már gyengébb határa?"
Szerintem sok múlik azon, hogy áztat-e az ember avagy sem, illetve azon, hogy mennyire száraz a szem. Az 50-60% mindenestre szerintem is egy általánosan jó tartomány. Nehéz ökölszabályt mondani, mert az időjáráson is és a fajtán is sok múlik, hogy mennyit lét érdemes kinyerni. Régen nagyapámnál néha szárazra préseltük a pogácsát, sőt lazítás után is újrapréseltük és mégis jó lett a bora az öregnek...de ő nagyon keveset csinált csak családi használatra és ahozam így is plusz/minusz 50%-kal ingadozott évjárattól függően.
A minőségi bortermelésnél a lékinyeréssel szerintem kompenzálni lehet a kevésbé kedvező évjárathatást, természetesen mennyiségi kompromisszummal. Tehát a minőség aránylag stabil, de a hozam változik. Ez is egy olyan rizikótényező ami forintosítható. Ha egy hektárról idén 5000 palackot csinálunk és jövőre agy tucat ok miatt csak 3000 palack jön le, akkor tulajodnképpen 4000-es átlaggal kell számolni.
A borászati technológiának is van fix költsége, de szerintem az, hogy mennyi újfahordót vesz az ember évente az stílus kérdése... jó minőségű bort lehet készíteni újfahordós nélkül is, szóval csak a példánk kedvéért tekintsük az olcsóbbik megoldást.
Ebben igazad van, nem is arra gondoltam hogy újfás legyen a bor, ez szerintem kerülendő is, mindössze arról van szó, hogy 5-10 év után egy hordót minimum újra kell gyalulni a sok borkő miatt, kisebb hordóméretnél pedig túl vékony lesz a donga, így azért szvsz pár új hordó a selejtezés miatt mindig kell. De ez nem kardinális kérdés, a lenti számok mutatják, hogy a hordó messze nem a fő költségtényező.
Terhelésnél valóban tágak a határok, de sok fajtánál kb 2 kiló körül van az a határ, ahol átlagos évben egy jó érettség kialakulhat, olyan kb 3 kiló fölötti terhelésű szőlőt pedig még nem kóstoltam, ami nem lett volna alapvetően vizes, híg ízű. Sok termőhely és fajta esetében viszont egy-másfél kiló közelében van a "bűvös határ" tapasztalatom szerint.
Lékinyerés: te mit tapasztál, hol van a lehető legjobb és az egy fokkal már gyengébb határa? Gyanítom hogy ez 50-60% között, a teljes színlé és az enyhe préselés között van, idén igyekszünk is így kettétenni mindent. Egy barátomnak pl van szürkéje, nagyon lassú, kíméletes préselés/léelválasztás mellett pont 50%-nál kezdett el egy kicsit színesedni a must.
Így van, a szőlőtelepítés költségét is bele kell számolni, és csak nagyon alacsony terhelés mellett lehet 30-40 év fölötti amortizációval számolni, a szociban pl 20-25 évre tervezték elvileg az ültetvényeket. Nagyságrendileg évi 50-100 ezret lehet számolni hektáronként telepítésköltségre.
De ott van pl a traktor és tartozékai, ott is durva fenntartási és amortizációs költségek jelentkeznek.
Ha durván akarom számolni akkor a szőlészeti kézimunk a költsége tényleg nagyjából 500k évente, hektáronként.
A borászati technológiának is van fix költsége, de szerintem az, hogy mennyi újfahordót vesz az ember évente az stílus kérdése... jó minőségű bort lehet készíteni újfahordós nélkül is, szóval csak a példánk kedvéért tekintsük az olcsóbbik megoldást.
Az igazi rendező elvben szerintem egyetértünk, hogy a kulcsszavak a tőketerhelés és a léinyerés. Ebben a kérdésben már nyilván jobban szétszóródik a dolog. Mert ugye más fajta máshogy terhelendő. De a lékinyerés az nagyjából fix.
Szerintem az is biztosra vehető, a tőketerhelés korlátozása bizonyos fajtáknál egy mérték után nem ad annyi minőség javulást mint amennyi veszteséget jelent. Összeségében nehéz megmondani, hogy mi is az a palackszám ami a bűvös határt jelenti az egy hektáron megtermelt bor minőségénél. Én úgy érzem, hogy ez a szám valahol a 3-5 ezer palack között mozoghat...de mivel annyi változó van ebben az egyenletben, nyilván ez lehet radikálisan eltérő más és más helyen.
Amúgy egy dolgot még nem számoltunk bele a dologba. Mégpedig a szőlőtelepítést, mert azért annak is van elég agresszív költsége és a szőlészet talán leghosszabb távú befektetése.
A szüretelők ellenőrzésével kapcs.; tudom hogy korábban volt már de ide egyszerűbb kapcsolni; hallotam egy eléggé egyszerű, és triviális megoldást; infó az FM hivatal földügyesétől :).
Bár talán ez csak az 1 ha alatti gazdákra von.; de szivességi földhasználattal minden ott szüretelő levédhető; mindenki szedi a sajátját; te tulajdonos szivességből bérbe (ill. használatba - mert nem kérsz elenszolgáltatást) adtad mindenkinek a földrészletet; ill. sort. Szerződés róla szóban köttetett, de ha nem hiszik írtok egyet. A főzendő kajába valókat közösen hoztátok; a készülő bort együtt dolgozzátok fel...
Amikor gyors számolásra van szükség akkor a következővel számolok:
négyzetméterenként 0,18-0,2 munkaóra szükséges a szőlő megmunkálásra nem tom nálatok mennyi a napszámbér de 300 Ft/ óra nem nagy bérnek számít (kézimunka végig)
tehát a bérművelése a hektárnak 10000x0,18x300=540.000 Ft
plusz borászati rész
A palackosnál én is azt mondanám, hogy 150-200 Ft csak a csomag utána jön a belevaló. De gondolj bele egy cabernet pl 100-150 Ft/kg árnál 50% lényerésnél mennyivel emeli a palack bor értékét. Jó van 80Ft/kg szőlőár is 70% lével.
Osztom a véleményed így elsőre de a borászati részt még nem számoltam, szóval jó pénz ha valaki csak úgy kapja!