Nem írtad meg, hányan voltak a "szellemek". :) De: "Vasút kihasználva nem volt, igaz" Alighanem ez a határozat alapja. Nem véletlenül vágták ketté a vonalat. Szilvásig van forgalom, néha 4 kocsival megy a piroska (pedig szinte óránként van busz), mert az állomások elfogadható helyen vannak. Visnyó még csak-csak, a körzet legnagyobb településének (Dédestapolcsány) úgy van állomása, mint Veszprémnek, utána csak Királd van "jó helyen". Eger - Ózd vonaton csak putnoki átszállással működik. Írtam, a BNP nyugati felének vasúti kapcsolata megmaradni látszik, de hányan özönlenek ide észak felől?!
Ha a szomszéd faluba arasz eljutni akkor Ózdon át, akkor időben csatlakozásban és menetdíjban fantasztikus ajánlatot kapsz a Borsod Volántól és inkább gyalog mégy oda :)
Akkor biztos szellemek utaztam Eger Királd távon, Eger Sáta Eger Csokvaomány között
:)
Ezekkel utaztam is.
Hétvégén nagyobb igény volt ünnepek közeledtével a vonatra.
Ózdon át Egerbe kedvező és biztos nincs átszállás
Ózdról amnnyit hogy Miskolc is központ, régen Egerbe is eljutottak , oda is van preferencia, Egerben főiskola működik, de vannak olyanok akik Pest mellől használják a 87 b-t
Ózd Budapest buszok hétközbe 12-18 utassal vesztességesen járnak Budapest Ózd között, bezzeg csütörtök péntek, vasárnap hétfőn meg a másoodrészek kevesek !volt utaslemaradás, meg van buszkonvoj.
Hétközben kevesen utaznak az Budapest Ózdi buszokon, de máskor meg annyian vannak hogy el se férnak.
Nagy az utasingadozás.
Ózdon sokminden nincs munkahelyek kevésbé, így van aki Pesten van fenn hétközben.
Másik dolog a Borsosd volánnal borsos áron lehet utazni, és Miskolcra is sokmindenért el kell menni.
Putnokra is van igémny meg a Királd-Csokva
Királd-Sáta
Királd-Nekézseny, és számodra értelmetlen viszonylatban is utaznak emberek jelenleg is.
"...a közl miniszter elrendelheti ... Nem bitztos, hogy ezen a vonalon szükséges volna élni ezzel a jogával. Nekézseny, Sáta, Csokvaomány kis falvak, aki egyáltalán utazhat, az Ózdra megy, a busz a falu közepéből beviszi, a vonat meg nem. Nagyvisnyó még Heves megye, az ottaniaknak Eger lehet cél (közelebb is van). Az Eger - Putnok vasútvonalat 1908-ban a szénbányák és az erdők miatt építették, ennek megfelelően az állomások nem kimondottan utasbarátok. A bányákat bezárták, a bélapátfalvi cementgyárat betemették, az erdészet pedig megspórolja a kétszeri átrakodás költségét. Eger -Szilvásvárad talán megél a kirándulóforgalomból, de észak felől kik jönnének hegyet, meg bazárt nézni? A 87/b szakasz kizárólag nosztalgiavonatozásra jó (van olyan hangulatos, mint a cuha-völgyi).
Kisbér Veszprémvarsány 32-33 perc, mivel Tápszentmiklóson a fautól igen messze 2-3 km van a megálló ha ott nem állna meg 31 perc lenne a mentudő.
mivel a Győri fürdős 39551 Veszprémvarsány 20.14 Győr 20.52 , úgy hogy megáll tarjánpuszta, Pannomnhalma, Győrszabadhegy, Győr Gyárvároson így van benne fantázia
Ez Komáromon át azért nem egyszerű, Komáromban gépcsere, meg a 72 km es Komáromi táv közútnak a készerese kilométerben. Ha végig menne a 5 ös vonali Bz akkor meg lassú lenne kicsit Győr Lomárom ha menetközben megállna.
13 asnál a lényeg a középső semmire se jó szakasz hasznosítása.
21 km szakasz.
Másik cékl a Veszprémvarsány-Győr szakaszra beforgatás más vonali vonatok, mert ez a mellékvonalmegszünttési tervezet szerint zsákvonal lesz.
Be lenne kapcsolva Bakonybánk, Bakonyszombathely, Lázi Győr meg Székesfehérvár felé is, másik előny Pannonhalma felé nem Győrön át kéne menni, másik ötlet, Győr-Kisbér-Székesfehérvár-Budapest is lehetne, de ennek értelmea Mór-Budapest
(Bakonybél) Bodajk-Budapest, Kisbér Budapest, Meg a többi bu szjáratra adott közvetlen vonat válasz.
Pannonhalma is be lenne kapcsolva egy másik útvonalon át.
Sőt a 11 es egyházi központok a Zirci Apátság Pannonhalmi Apátság stb Bodajk búcsújáróhely, valamint Csatka is Bakomnyszombathelytől nem messze búcsújáróhely
Ilyen támára is lehetne szervezni csoprtokat.
Én ide csulós Bz-t vagy Interpicit is elképzelnék, valami kényelmes jószgot.
Győr Székesfehérvár busszal, nem kényelmes , de vonattal jelenleg Komáromon át szintén nem átszállással a BZ se túl tiszta
Én a közvetlen vonatoknál felújjított újrakárpitozott szerelvényt klímával látnék szívesen. (pl iker Bz, Interpici)
JA az üléseket cserélgetni kellene, pár Volán 3-4-5 évente kicserélni az üléseket újrakárpitozza.
Mondtam már, nem eszik olyan forrón a kását. Ezekből elég sok vonalon dec. 12 után is járni fog a személyvonat, ha nem is mindegyiken (de még az sem lehetetlen).
Van kiemeltem magas utasszámú ez a péntek/vasárnap, meg a fürdőjárat.
A többinél utascserék vannak útközben (Bélapátfalva, Csernely, Szilvásvárad) így nem utazza végig a távot mindenki.
Putnok Szilvásvárad Eger buszjárat volt cca 1997 ben még igen, de ebből átakítás után Ózd-Szilvásvárad-Eger Mezőkövesd lett.
A válaszra hogy helyett miér lenne Szilvásvárad-Putnok buszjárat?
Szilvásváradon átszálltak eddig jópáran Putnok Királd felé.
Másik dolog Taxxx bácsi vette fel, hogy a megszűnő vonatok helyén új autóbuszvonal látrehozást a közl miniszter elrendelheti x. y. határnaptól a közszolgálatási feladatok elvégzése alól a vasutat mentesíti, és megbízza a VOLÁN-t
Kirádra körebe lehet utazni VOLÁN-nal ÓZDON KERESZTÜL ,de összhangolva nincs se Királd se Sáta se Csokvaomány, se Nekézseny felé.
Azaz jelenlegi járatok mennyisége átszállások száma kevés, árban sem ott van a busz mint a vasút, hétvégi szombat vasárnapi közlekedés buszoknál igen gyér, lehetlen szinte elutazni, kevés a járat.
Ennek az értelmét elmagyaráznád nekem? Aki Győrbe szeretne utazni Fehérvárról, annak inkább Komárom felé lenne jó, lévén gyorsabb. Veszprémvarsányba nem hinném, hogy olyan sokan utaznának Szfvárról, Komáromot, mint egy olyan települést ahol még lenne is utas, kihagy a járat, szóval nem látom ebben a vonatban a koncepciót.
"Látható kilométerben a 81* 84 80 kombináció versenyképes, de árban is."
Menetidőben már kevésbé. És mondjuk meg őszintén, a népek maximum egyszer szeretnek átszállni, és minél hamarabb akarnak a céljukhoz érni. Még akkor is, ha ~40 kilométerrel hosszabb is az út Hatvan felé...
Egyébként szerintem túl sok minden nem fog változni azzal, hogy régiók alakulnak. Eddig is el lehetett intézni sok dolgot helyben, vagy a legközelebbi nagyvárosban. Nem hiszem, hogy a régiósítás következtében túl sok olyan lehetőség szűnne meg pl. Salgótarjánban (kórház, földhivatal, satöbbi), amiért azután Miskolcra kelljen utazni.
Nem haragszol, ha megkérdezem, mi célból kellene Szilvásvárad - Putnok buszjárat? Ózdra mennek az emberek, mert az a város (a 87/b meg elszáguld fölötte).
Ha belegondolok,hogy a régiók megalakulnak (a megyerendszer esetleges megszüntével) és Miskolc lesz a regionális központ,hát a hajam lemegy-hogy is lehet oda eljutni? a busz az errefelé egy rémálom.
2 buszpár 128,4 km 3:20 menetidővel. 130 km es buszjegy 1650 FT
HA megszűnik a 84 es akkor Salgótarján-Hatvan 58 km + 115 Km Hatvan Miskolc= 173 km 180 es vonatjegy kell. 1828 Ft
Salgótarján Kisterenye
13 km
Kisterenye-Kál-Kápolna 55 km
Kál Kápolna Miskolc 69 km.
137 km. 140 km vonatjegy 1420 Ft
Látható kilométerben a 81* 84 80 kombináció versenyképes, de árban is.
De, ha a vasút is meg a busz is azonos tarifa lesz:
Akkor a közút 130 es a vasút 140 km es jegy lehetne ami 130 Ft különbség (feltételezve az egységes tarifát)
De ha Hatvannak jön a delikvesns, akkor 520 al drágább lesz neki , ha a vasútat felemelik 13 Ft/km ra.
Másik lehetrőség, ha kevés a 2 pár közvetlen Salgótarján Miskolc busz:
Salgótarján Eger 889 FT, 953 Ft, 1020 Ft -útvonalfüggő!
Eger Miskolc 70 km es buszjeggyekkel 889 Ft.
1778 Ft a legolcsóbb ha nem elég a 2 közvetlen buszpár . Egeren busszal át.
Salgótarjánon vannak túl még Balassagyarmat meg ezek, ha valaki a Nógrád csücskében lakik megjárja, mert Drégelypalánktól Miskolc fényévekre van.
Tanulság:
Régió esetén a Salgótarján Kisterebnye-Recsk-Kál-Miskolc vagy Debrecen vonalaknak nagyon is van értelme.
Nem tudom,miben bíztok még. Vegyétek már tudomásul,hogy ezeknek a vonalaknak tökkel harangoztak! (mert valakik így döntöttek) A Salgótarján-Eger vonalat én is támogatom-Mátranovák betéréssel;a busz is bejön némelyik : ) Ha belegondolok,hogy a régiók megalakulnak (a megyerendszer esetleges megszüntével) és Miskolc lesz a regionális központ,hát a hajam lemegy-hogy is lehet oda eljutni? a busz az errefelé egy rémálom.
42./ Távolsági vonatok a mellékvonalakon. Bővül az átszállásmentes utazások lehetősége, növekszik a forgalom. Távolsági vonatok kialakítására számtalan lehetőség kínálkozik, példaként néhány:
Laikus nyugat-dunántúliként a következőket szeretném megjegyezni:
1. Nézem a MÁV 2003/4-es vasúti menetrendjének térképi részét és lőn: Győr-Veszprém vasútvonal távolsági közlekedéssel. Mára szárnyvonallá minősítették vissza. Hmm. Menetidő: 2003/4-ben 79 km 2óra 31 perc. Ez azért sok.
2. Nézem a MÁV 2005/6-os vasúti menetrendjét. Ez bizony csak szárnyvonal, Veszprémben át kell szállni, ha az utas tovább szertne utazni mondjuk Pécs felé. Menetidő kis javulás: 2 óra 25 perc. Azért ez még mindig sok.
3. Elképzelhetetlennek tartom hogy két megyeszékhely, egyetemi város között ne legyen vasúti közlekedés még akkor sem ha a vasútállomás Veszprémben a város peremén van. Megjegyzem Debrecenben az egyetemre kitelepült egy MÁV iroda és növekedett a vasúti jegyek eladása. Igen rossz a MÁV PR-ja. Van ilyen egyáltalán ?
Üdvözlök mindenkit, írom a következő néhány pontot (hogyan lehet a mellékvonalakon a bevételt növelni, költséget csökkenteni).
De előtte egy OFF:
Titibi-nek üzenem, hogy őt egyetlen szóval sem bántottam, és arra kérem őt, ő se piszkáljon engem. Ahogy itt olvasom, gépész a dunántúlon, tehát félig-meddig kollégám. Egymás mardosása helyett inkább folytassuk mindketten azt a munkát, amit eddig is végeztünk a VASÚT érdekében.
Kedves Titibi! Nem tudom, mit védesz taxxx-on, szerintem a VASÚT esküdt ellenségét nem kellene védened. Tudom, hogy jó a dumája, sok mindenkit meg tud győzni a nézeteiről, de előbb-utóbb rájössz, hogy nincs igaza.
ON.
42./ Távolsági vonatok a mellékvonalakon. Bővül az átszállásmentes utazások lehetősége, növekszik a forgalom. Távolsági vonatok kialakítására számtalan lehetőség kínálkozik, példaként néhány:
43./ Mini sínautóbusz. A legkisebb forgalmú vonatok (10 fő alatt) részére TVG járművet (pályafenntartási sínautóbusz) kell beállítani. Megvalósítható, hogy egy rövidebb vonalat egyetlen ember üzemeltessen. Ezzel a módszerrel újraindítható a mátranováki szárnyvonal, néhány teherforgalmi vonalon pedig be lehetne indítani a személyszállítást (pl Bodajk-Balinka, Bonyhád-Hidas).
44./ Bz vezérlőkocsi kialakítása. E célra a BDzx kocsikat lehet felhasználni. A vezérlőkocsis mellékvonali közlekedés előnyei:
a./ elmarad a végállomási körüljárás ideje, költsége (ez nagyobb állomásokon több km üresfutás is lehet)
b./ néhány vonalon csökken a menettartam a közbenső állomási körüljárás elmaradása miatt (Dévaványa, Drégelypalánk, Kötegyán).
45./ Rövid, de gyakrabban járó vonatok. Az utazási lehetőségek bővülése miatt utasszám-növekedés várható, a rövidebb vonat közlekedtetése pedig olcsóbb. A ritkán járó nagy vonatok az autóbuszközlekedéssel szemben versenyképtelenek.
46. A járművek eltérő színezése. Ne legyen minden személyszállító jármű azonos színezésű, mert azt az utazóközönség megunja (a buszok is különböző színűek).
47./ Az engedélyezett sebességek felülvizsgálata. A pályafenntartási szakszolgálat rendszeresen ellenőrzi a pályaállapotot, és ha szükséges, sebességkorlátozást rendel el. Sebességet viszont csak rekonstrukció esetén emelnek. Pedig ha a fenntartás során lényegesen javul a pálya állapota (pl rendszerváltozásos síncsere, tömeges aljcsere), akkor is fel kellene emelni a sebességet és ha érdemes, a tengelyterhelést is. Ilyen sebességemelés jelenleg szinte minden mellékvonalon lehetséges, tengelyterhelésnövelés néhol (pl Nagykálló-Nyíradony: 12-ről 18.5 tonnára, Lenti-Rédics: 12-ről 20 tonnára).
48./ Nagyvasút átalakítása kisvasúttá. Most gondolom tágra nyílt a szemetek. Pedig: ha kicsi a csatlakozó-, nagy a belső forgalom, és rossz a pálya, érdemes elgondolkodni rajta. Üzemeltetési költség csökken, pályaállapot javul. Hátrány viszont, hogy a csatlakozó állomáson átszállás és átrakás szükséges, továbbá be kell szerezni néhány kisvasúti járművet.
49./ Fonódott vágány létesítése. Harmadik sínszál beépítésével olyan vágány alakítható ki, melyen kisvasút és nagyvasút is tud közlekedni. Alkalmazása akkor célszerű, ha a kisvasutat néhány kilométerrel meg kell hosszabbítani, de már van ott egy normál nyomtávú pálya.
Hát, igen.. És, emlékeim szerint (régen laktam már Veszprémben), "vonatos időben" a buszok még a szokásosnál is tömöttebbek voltak = még több késés. Illetve, vannak "legendák", félig üres IC-k ről, amikre nem lehetett már helyjegyet kapni. Üres, nemzetközi kocsik.. nem tudom, hogy most így van-e, de láttam már embert nagyon idegesnek, ezért..
Szóval, hogy "on" is legyen: egy (vagy több), a várost jól feltáró vasúti ráhordó buszjárat sokat segíthetne a 11-es vonalnak.. pl. egységes tarifával. az egy bili, hogy kellene a városba egy MÁV jegyiroda (megy az egyetemre) és a vasúti ráhordó buszra az ott vett jeggyel lehetne felszállni. így mindenki érvényes jeggyel érkezne az állomásra, nem lenne szükséges plusz időt hagyni a jegyváltásra - szorosabb, biztonságosabb (nincs jegykiadás) csatlakozás. Az ilyen buszok "oda" csak felszállás céljából állnának meg (esetleg csak a frekventáltabb vonatok esetében kellene a megkötés).
Izé... figyelmetlen voltam kicsit... a hozzászólásodból ugyanis nem derült ki egyértelműen, hogy egy korábbi hozzászólást idézel... és az még kevésbé, hogy te is tudod, hogy Győrben az autóbuszállomás a vasúti mellett van......................
"...mivel Veszprémben és Győrben is az autóbusz- és a vasútállomás távol esik egymástól.” Győrben különösen..."
?????
Győrben az aubuszpályaudvar közvetlenül a vasúti mellett van... Veszprémben valóban távol esik - kb. 3 km-re... ["Névtelen" szerint 30 perc gyalog - igencsak gyorsan kell ahhoz gyalogolni viszont.]
Egy lista a horvát WEB oldarrol a tervezett vonalbezárásokrol.
Broj pruge:
11 Veszprém–Veszprémvarsány 45 km, 6 para vlakova na dan 13 Pápa–Környe 86 km, 7 para vlakova na dan 14 Pápa–Csorna 37 km, 9 para vlakova na dan 22 Körmend–Zalalövo 23 km, 8 para vlakova na dan 23 Rédics–Zalaegerszeg 49 km, 8 para vlakova na dan 24 Zalabér–Zalaszentgrót 6 km, 10 para vlakova na dan 27 Lepsény–Hajmáskér 31 km, 7 para vlakova na dan 37 Somogyszob–Balatonszentgyörgy 57 km, 5 para vlakova na dan 47 Godisa–Komló 19 km, 8 para vlakova na dan 62 Sellye–Villány 58 km, 4 para vlakova na dan 76 Diósjeno–Romhány 18 km, 7 para vlakova na dan 78 Balassagyarmat–Ipolytarnóc 41 km, 12 para vlakova na dan 84 Kisterenye–Kál-Kápolna 55 km, 5 para vlakova na dan 87 Szilvásvárad–Putnok 34 km, 4 para vlakova na dan 88 Mezocsát–Nyékládháza 17km 95 Kazincbarcika–Rudabánya 15 km, 5 para vlakova na dan 98 Abaújszántó–Hidasnémeti 30 km, 6 para vlakova na dan 112 Nyíradony–Nagykálló 23 km, 2 para vlakova na dan 125a Mezohegyes–Battonya 18 km, 7 para vlakova na dan 126 Kisszénás–Kondoros 6 km, 4 para vlakova na dan 127 Vészto–Körösnagyharsány 32 km, 4 para vlakova na dan 129 Murony–Békés 8 km, 5 para vlakova na dan 130 Makó–Hódmezovásárhely 34 km, 6 para vlakova na dan 147 Szentes–Orosháza 40 km, 5 para vlakova na dan 151 Kunszentmiklós–Dunapataj 50 km, 4 para vlakova na dan 152 Fülöpszállás–Kecskemét 39 km, 4 para vlakova na dan 153 Kiskorös–Kalocsa 31 km, 4 para vlakova na dan 4 Almásfuzíto–Esztergom 38 km, 8 para vlakova na dan.Ostaje teretni promet
Van egy transzibériás topik. Folytathatjuk akár ott is.
Inkább ne, mert ha jól emlékszem, egy ideje halott. Ha felélesztjük, eggyel több topicot kell majd követnem. :)))
Úgyis műsoron van mostanában a Transsziben a nehéz teherek további térnyerése, a konténervonatok mennyiségének folyamatos bővítése, úgyhogy az anyatopicon még sok alkalom lesz mindezekről elmélkedni. Na meg, ha egyszer lesz rá sok időm, talán összeütök egy részletesebb szösszenetet napjaink Transszib-jéről...