Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Sziasztok! Támfalat öntöttem gipszből. Rengeteget jártam utána, hogy mibe lehet lenyomatot készíteni az eredetiből. Mindenféle drága megoldásokkal találkoztam, szilikon gumi, kaucsuk, stb. Kipróbáltam egyszerű gyurmába belenyomni, egy kis peremet hajlítgattam, aztán mehet bele a gipsz. Egy hátrány, hogy minden darab után újra kell nyomni, de ez 2perc. Szerintem tökéletes lett. Lehet, hogy ezt mindenki tudta eddig is, de én még csak nem rég kezdtem, és most próbálgatok. Üdv mindenkinek: Péter
Íme egy kép, ez egy igazán nagy "hegy"és nem kellett hozzá ács. A szokásos szúnyogháló és modellgipsz. Ennyi. A súlyát inkább a mérete és az erősnek mondható fakeret adja.
Én annak idején papírmaséból csináltam a domborzatot. Újságpapírból csináltam a domborzatnak megfelelő galacsinokat és arra újságpapírlapokat fektettem. A masét több tekercs puha WC papírt letekertem és tapétaragasztós oldatba áztattam, amíg teljesen szétázott. Utána ezzel a masszával bekentem az újságpapír dombokat megfelelő (4-5mm) vastagságban. Száradás után a galacsinokat kivettem a dombok alól és befestettem ill. festett fűrészporral szórtam be (akkor ez volt ~1980). Szerintem a lehetőségekhez képest teljesen jó lett. Felülete olyan mint a tojástartónak, de jóval erősebb (vastagabb) annál. A gipszhez képest sokkal rugalmasabb és nem reped. Habból tényleg sokkal szilárdabb szerkezetet lehet csinálni, de én attól fázom, mert az én asztalom a lakásban van és a faragás iszonyú koszolással jár (amiért biztos kikapnék itthon:). A hőkéssel vágásnál meg az a baj, hogy nem ad olyan rücskös felületet mint a faragás.
Én hungarocellt szoktam faragni, utánna bepacsmagolom gipszes faragasztóval (vagy gipsz és utánna faragasztó), a hungarocell belül üregesre faragható, vagy favázra ragasztható. Nagyon erős szerkezet lesz, akár leszedhetősre is készíthető.
Megnéztem az általad adott oldalon a modulépítést, de ott nem találtam receptet a feladatomra.
A képeken látható 110x10 cm-es viaduktos alagútra milyen módon, milyen anyagokkal építenél egy héjszerkezetes domborzatot. Tehát nem tömör, hanem csak egy héj.
Van itthon üvegszövet meg műgyanta, de az túl sima felületet ad, a gipsz önmagában is elmegy sziklának.
Bármilyen jó megoldásra vevő vagyok, ez nem presztízskérdés.:-)
Végtagrögzítéshez 1-2cm vastag gipszréteget használnak, gézzel erősítve. A terepasztalon meg a 2mm vastag gipszréteg már vastagnak számít. Ez viszont törékeny. Kenhetsz a terepasztalra is 2cm vastag rétegben gipszet, de olyan nehéz lesz, hogy besz@rsz. Nem beszélve arról, hogy a terepasztal keretét nem asztalossal, hanem áccsal kell összerakatni :)
A gipsznél manapság vannak sokkal korszerűbb anyagok. Írtam már ezekről párszor. A modellgipszet én csak alagútkapuk, falelemek és sziklák öntéséhez használom. Minden másra vannak sokkal jobban használható anyagok.
Nézd. Ahogyan a merevitést eltervezted az jó.Én szunyog hálót használtam-használok ilyen esetekben.A háló hordozza a gipszet és az nem fog eltörni csak a hálóval együtt.Akkor ott nagybaj történt./CMC/Carboxid Metil Celuloz.A tulajdonsága ebben az esetben az hogy a gipszet megpuhitja, és pont ez által válik törékennyé,porózussá.Csinálj egy próbát megéri.