Más irányú trükkök! vegyes kazánom van, megkerülőkkel stb. Mikor épp fűtök akkorr a fölös hőt át tudom irányítani máshova (fólia).A fólia aljában ahol a növények gyökere található oda simán mehet 10 cm kimaradt hungarocell es ugyanebből az anyagból zárható dobozt is lehet csinálni mivel éjjel úgyis sötét van így minimalizálódik a fűtési igény. Megy sok egyéb hasonló de ezeknek már semmi köze a paradicsomhoz.
Persze, a dupla fólia a minimum+termosztát vezérelte infralámpa.De nem hinném hogy a gatyám is rámegy:-) Ki lehet számolni a fogyasztást és van néhány trükköm is.
Vagy vagy. Vagy mennek az udvarra és fűtök vagy bentmaradnak és világítok.:-( Ha később keltek volna akkor nem gondolkodnék, irány az udvar 3-4 hetes korban.
találtam adatokat hogy a napfény mekkora mértékű, csak éép nem hiszem el. Lehet hogy megpróbálom bent hagyni őket és teszek föléjük néhány led-es égőt.Legfeljebb február végén ujra vetek.
Amíg kicsik addig fólia is kicsi kell nekik, azt meg szerintem meg tudom oldani. Ha tudnám hogy mekkora mértékű mesterséges fény elég nekik akkor könnyebb dolgom lenne.
Ó köszönöm. Akkor meglepetés lesz a termés nagy valószínűséggel. Megpróbálkozom vele, hátha... Igazság szerint a régi, nem nemesített fajtát szeretnék, amit még a nagymamám termesztett. De nem nagyon találok...
mindenkinek csak ajánlani tudom a vatera és a teszvesz oldalakat, aki nagyon merész, annak az ebayt. az ilyen helyeken elképesztő paradicsom, paprika stb magokat lehet találni, ezekből vadakat is. drágábbak mint egy sima magboltban, de választék az van.
Vettem ősszel vmelyik multiban paradicsomot ami nagyon finom volt. A magokat eltettem. Van esélyem arra hogy kikel és terem vagy halva született ötlet. Mikor kell vetni ha szabadfölbe szeretnék palántázni nem fólia alá?
Bizony, a fajtaazonosság fontos. Már jártam úgy, hogy az Elefántormány, ami egy édes paprika, csípett. Black Beauty padlizsánt kétszer vetettem két különböző zacskóból, és egész más fajta lett a két adag. Sajnos arra már nem emlékszem, kinek a magjai voltak ezek, de nem ZKI-s, az biztos. Úgyhogy ha azonos fajtából van ZKI-s meg másmilyen, a ZKI-sat veszem, akkor is, ha drágább. És ezek tényleg megbízhatóan csíráznak.
A kelés jó százalékkal történt. Én némekly fajtából sokszor csak 5-10 szem magot vetek el palántának. Nem mindegy, meilyen a kelési arány.
Bernadett uborkából melyben 10 szem mag van, én két szemet vetek.
Paradicsomokból szintén.
A környezet biztosítása palántaneveléskor a mi adottságainktól függ, ebben a mag nem sok szerepet játszik. Úgyszintén a termés mennyiség és minőség esetén is nem a mag az elsődleges.
paradicsom és más magok esetében a konstans és hibrid fajták sem mindíg csak egy forgalmazóhoz köthetők, de itt már lehet tapasztalni a magminőség és csíraképesség különbségét. Én "olcsó" magot nem is veszek meg.
Az más kérdés, hogy ezek a nagy forgalmazók inkább általános (közismert fajták) magjait forgalmazzák.
Ha valami különlegesség kell, akkor megveszem mások termékét is, de a különlegességek sem az olcsó kategória.
Gondolok itt pl garafarmos San marzano feliratú paradicsomra, mely terméskor egy determinált, törpe bokrú növény. A termés hosszú, csúcsos, és van is ilyan SM fajta, de a zacskón ezt nem tüntetik fel, és a vásárló előtt, amikor megveszi, a folytonnövő, magas bokrú, nagy termésű fajta van. Ez pl. csalódás.
Általában a ZKI és Bp-i kertimag magjait vásárolom. Ahogy Peti is írta a ZKI-s magok csávázotttak, Több van az adagban. Ezeket a magokat és 2-3-4 évig is el tudom használni fajtától függően.
Az ár nézőpont kérdése. Ezekben a magokban még nem csalódtam, Egy magnál szerintem nem lényeges krérdés, hogy 80, vagy 150 Ft, mert nem nagy tételben vásároljuk. ugyanakor, mint írtam ezek több évig használhatók. (2010-ben még vetettem 2004-es paprikát, és szépen kelt)
A BP Kertimagnak valóban négy sorozata van. A honlapjukon meg lehet nézni. (deklikát, fitness...?)