Keresés

Részletes keresés

peti444 Creative Commons License 2011.01.25 0 0 3176

jó minőségű koktélparadicsom: Cherolla F1

ezt a fajtát megtalálod néhány nagyobb bevásárlóközpontban is, pl: Tesco, Cora itt Garafarm gyártó Gála sorozatában keress

vagy Pratiker áruház itt Budapest Kertimag kínálatában

illetve gazdaboltokban, a ZKI kínálatában

ez egy picit édesebb kioktélparadicsom

de finom még a Goldkrone nevű koktélparadicsom, ez sárga színű, ezekről a sárgákról azt kell tudni, hogy alacsonyabb a savtartalmuk, ezis bármelyik gazdaboltban beszerezhető a Rédei Kertimag kínálatában

 

Előzmény: xtaki (3174)
beetee Creative Commons License 2011.01.25 0 0 3175

?

Egy olyan tasakban, mint ami a lenti képen van, és az áruházak polcain is látsz, pont egy "veteményeskertnyi" mag van.

50-200 Ft...

Persze a "veteményeskertnyi" mennyiséget jó lenne definiálni...

 

A Lugas F1 hibrid. Tehát vegyél belőle bolti tasakos (fémzárolt) magot.

Koktélparadicsomból is simán kapsz ugyanott.

Küldök én is szívesen fogott magot, de többe lesz a postaköltség...:)

Előzmény: xtaki (3174)
xtaki Creative Commons License 2011.01.25 0 0 3174

Urak, merre lehetne beszerezni csak vetemenyeskert mennyisegu ilyen paradicsom magot?

leginakabb jo minosegu koktelparadicsom erdekelne...

 

Előzmény: Flanell (3173)
Flanell Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3173

Nálam volt ilyen az elmúlt években, de mindig ezt találta meg először a paradicsomvész. Ebből kifolyólag, alig tudtam megkóstolni.

A Lugas F1 nekem is kedvencem.

Előzmény: márkó2006 (3168)
Deryan Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3172

Talán ilyen szendvicsparadicsomot ültess:

http://www.hermesmag.hu/%C3%BAj_lap_9.htm

Előzmény: ricsi93 (3170)
gergerg Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3171

Jelentem: egy 20w-os energiatakarékos izzó szépen kiegyenesítette a paradicsomokat és szépen fejlődnek.

ricsi93 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3170

Sziasztok

 

Valaki tudna nekem ajanlani olyan koktel paradicsom magot ami edes es extra apro?Es be tudom szerzni kis hazankba.

márkó2006 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3169

Hű nekem ez a cikk nagyon tudományos.Én most probálom ki az ACE55 elöször remélem nem csalodom benne.Ami számomra a legjobban bevált idáig a Lugas F1 volt,gyakorlatilag nem betegedet meg tavaly egyáltalán,egy kis alternáriát leszámitva.

Előzmény: márkó2006 (3168)
márkó2006 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3168

Előzmény: márkó2006 (3166)
il1321 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3167

Olyan egy sincs, ami tökéletesen immunis minden betegségre. Olyanok vannak, amik megfelelő körülmények között, kevésbé, vagy egyáltalán nem érzékenyek valamely betegségre. De ez mindíg függ a körülményektől, környezeti hatásoktól, a kórokozó elszaporodásától.

Erről itt egy tanulmány bővebben:

http://www.matud.iif.hu/04okt/006.html

Előzmény: márkó2006 (3166)
márkó2006 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3166

Akkor az nem igaz,hogy betegségekre ellenállóbb fajta,az jó mert igy árulják.

Előzmény: il1321 (3165)
il1321 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3165

A Manó az egy korai fajta. Viszonylag kis termésű. Szerintem eléggé savanykás ízű. Sokáig termesztettem, de felhagytam vele, mert nem ízlett. Nem befőzési fajta.

Befőzésre kései fajták a jók, amik egyszínből érnek, tömegesen, ha sűrítménynek kell, akkor húsos fajták, ha lének, akkor levesebbek. Nyár végére a nap szépen beérleli, megédesíti a termést.

Nálunk a sűrűbb leveknek, de a sűrítményeknek is az alapja a San Marzano nagy fajtái (Lungo, Rampicante). (A Lucullus az hasonló tulajdonságú, de más fajtakör és nincs olyan édes, minrt az SM) 

levesebb befőzésre Ökörszívvel hígítjuk.

Régebben az ACE 55 volt még ilyen levesebb, de az nálam érzékeny volt betegségre.

Előzmény: peti444 (3160)
Deryan Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3164

Itt nagyon jól vannak a paradicsomfajták csoportosítva:

 

http://www.kertimag.hu/bogyosok/paradicsomcsoport.html

 

Sűrítménynek, lecsónak én ilyen húsosabb középkorai paradicsomokat szoktam termeszteni.

 

 

Előzmény: peti444 (3160)
peti444 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3163

inkább a sűrűbbet, ivólét nem szeretjük

szóval inkább húsparadicsomokat érdemes termeszteni sűrűbb alapanyag készítéséhez?

 

Előzmény: beetee (3162)
beetee Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3162

Lecsóalapba: a hígabb, vagy a sűrűbb lecsót szeretitek? ;)

Előzmény: peti444 (3160)
beetee Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3161

Pizzaszósz, kecsap, sűrítménynek a lé nélküli befőzők alkalmasak. Ilyen a San Marzano  (lucullus) alakkör.

Ivólének jobb a leveses. Nálam az ACE55 jött be, de sok más is alkalmas lehet.

Lecsóalapnak... híg, vagy sűrű kell hogy legyen.. ;)

Előzmény: peti444 (3160)
peti444 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3160

milyen fajtájú paradicsomot érdemes sűrítmény, lecsóalap gyártásra termeszteni?

olyan kéne ami aránylag egyszerre érik, szóval ne kis mennyiséget kelljen főzni

a Manóba gondolkodtam, mert az aránylag egyszerre érik be, de ezt inkább friss fogyasztásra javasolják

van még olyan fajtám, hogy Heinz 1350 ez elvileg ipari termesztésre szánt paradicsom, gondolom ebből akkor lehet sűrítményt csinálni

illetve van még Sultan F1-em, ezt is javasolják befőzésre

szerintetek?

tekla76 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 3159

Néhány paradicsomfajtáról szeretnék információt kérni.Kinek hogy vált be ,mennyire ellenálló, mennyit termett? Ezek: Kecskeméti Jubileum , Kecskeméti 407, Szultán F1.

Előre is köszönöm!

Deryan Creative Commons License 2011.01.23 0 0 3158

Ez aztán igen! Még a lélegzetem is elállt! Magot nevelsz, hogy ennyi féle fajtád van, vagy csak egyszerűen a sokféleséget gyüjtöd?

 

Milyen különleges paprikáid vannak? Valami online fotóalbumod nincs véletlenül? Biztosan mindenki szívesen nézegetné a kertedet.

 

A mi zártkertünk, ami tulajdonképpen konyhakertként szolgál, mindössze 600 m2. Ebből 200m2 zöldséges. A többi gyümölcsös és pihenő-tároló, egyéb hobbycélokat szolgál.

Előzmény: zoldseg60 (3157)
zoldseg60 Creative Commons License 2011.01.23 0 0 3157

850 m²-en ültetgetek 1300 fajta paradicsomot, de nem egyszerre! A különleges paprikáknak is kell a hely.Kár, hogy nincs már több helyed, mert például az ajánlott Cold Set - 5ºC-ot is kibír, így elég korai parit lehet nevelgetni.Sok sikert 2011-ben

Előzmény: Deryan (3156)
Deryan Creative Commons License 2011.01.23 0 0 3156

Köszönöm szépen! Nagyon kedves, hogy ilyen segítőkész vagy. :)

Úgy gondolom, hogy a Manóval jól megleszek. Viszont szívesen olvasnék a tapasztalataidról. Mit szoktál ültetni s milyen a termésed? Mekkora konyhakerted van stb.

Előzmény: zoldseg60 (3154)
Deryan Creative Commons License 2011.01.23 0 0 3155

Ma csak a tuskó s hasonlók vannak nyitva, ahol az ember nem igazán igényeskedhet.

Kaptam Manót, + megleptem magam Marmande-val és Aranyalma nevű édes almapaprikával.

 

Úgy hallottam, hogy a Manó a legjobb szabadföldi paradicsom. Nem kell a házi kertben palántázni sem csak a jól előkészített földbe a magokat elvetni. - A magról kelt paradicsom gyökere mélyebbre hatol, ezért jobban bírja a szárazságot is. - A következő évben mindig bőségesen nő palántálni való paradicsom az elhullajtott paradicsomokból.

 

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!

 

Azon is gondolkodom, hogy tulajdonképpen milyen méretű paradicsomot érdemes ültetni, amit a szél nem tud úgy megtépázni. 

A faparadicsomokat az idén a kerítés mellé és függesztve rögzítetten ültetjük.

Előzmény: peti444 (3153)
zoldseg60 Creative Commons License 2011.01.23 0 0 3154

Nem, de  ha valamelyik érdekel küldök magot.Írj: zoldseg60@yahoo.com

Előzmény: Deryan (3151)
peti444 Creative Commons License 2011.01.23 0 0 3153

az egyik legkorábbi paradicsom amit betudsz szerezni itthon:

Kecskeméti 3 F1 (ZKI):

"Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre egyaránt alkalmas, determinált növekedésű hibrid. Alacsony hőmérsékleten is jól köt. Termőképessége kiváló, tápanyagigényes. Igen korai érésű, tenyészideje vetéstől az első termés éréséig 105–110 nap. Jó ízű, piacos bogyói gömb alakúak, egy színből érők, 70–80 g súlyúak, a szállítást jól bírják. Friss fogyasztásra kiválóan alkalmas. (A tasak kb. 35–37 szem vetőmagot tartalmaz.)"

ezen kívül korai még:

-Manó (kis növésű, 35-45cm magas)

-Harzfeuer F1 (folytonnövő) (ezt a fajtát én a Praktikerben vettem, Fleurelle márka, amit valójában a Gartenland csomagol a Prkatikernek, kb80 szem 150Ft)

 

Előzmény: Deryan (3151)
CBNora Creative Commons License 2011.01.23 0 0 3152

Subarctic Plentym van, régebbről talán Maxi is. A Plenty jobb sztem. Nem különösebben rezisztens, de jóízű, állítólag hidegtűrő, de fóliába ez mindegy. Vagyis nyáron talán nem annyira odavaló, ezt nem tudom. Csak szabadban próbáltam.

Előzmény: Deryan (3151)
Deryan Creative Commons License 2011.01.23 0 0 3151

Gondolom ezeket  nem magyar szaküzletek nem forgalmazzák.

Előzmény: zoldseg60 (3150)
zoldseg60 Creative Commons License 2011.01.23 0 0 3150

Cold Set

Siberia

Oregon Spring

Siletz

Glacier

Clear Pink Early

Jagodka

Sub Arctic fajták

Early Wonder

Alaskan Fancy

Nagyon korai fajták, ezeket javasolom

Előzmény: Deryan (3149)
Deryan Creative Commons License 2011.01.23 0 0 3149

Ma valami szuper korai paradicsot szeretnék ültetni palántának, amit tavasszal fűtetlen fólia alá palántáznék.

Csupán 5-7 palántára gondoltam. Saját termésű primőrnek mit javasoltok? Mit érdemes venni erre a célra s mennyiségben?


Flanell Creative Commons License 2011.01.22 0 0 3148

Végül is, kis térfogat könnyen melexik.

Előzmény: gergerg (3142)
CBNora Creative Commons License 2011.01.22 0 0 3147

Vagy éjszakára beviszed a házba, az még olcsóbb. Én úgy szoktam, csak pár héttel később. Nem szoktak megfázni hurcolászás közben.

Előzmény: gergerg (3144)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!