Sziasztok!
Minden Erzsébetnek - így utólag, bocs - BOLDOG NÉVNAPOT!!!!
Eszembe jutott egy nagyon jó név (apám tanítványa volt): Nemoda Buda. Állítólag nemzedékeken keresztül ez volt a családban minden előszülött fiú neve és állította, hogy az ő fia is ezt fogja majd kapni.
Nálam eddig ez volt a legjobb (meg a Skoda Mercédesz) :-))
Kedves Nyuszog, Elayne, Yv,
köszönöm a jókívánságokat !
Nagyon érdekes volt az Erzsébet-nap, ugyanis este hétkor indulnom kellett Szécsénybe (egy december elején esedékes munka szervezése, a cég feje Pesten volt a párjával és felajánlották, hogy elvisznek), este tizenegykor még 1o(!!!!)km-re sem voltunk Pesttől, akkora volt az elakadt kamionok miatti dugó a hármason.A tervezett vacsorából nem lett semmi, amikor meg tegnap a párom értem jött Szécsénybe, kiderült, hogy (most először,mióta ismerjük egymást) elfelejtette a névnapomat...
:-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Az Elizabeth jelentése Ladó szerint Isten az én esküvésem, a többit a 74. hozzászólásnál tudod elolvasni.A Zsuzsanna egyébként liliomot jelent.
Mindjárt beírom a Maját is.
Üdv,
Elizabeth
Nekem is két keresztnevem van: Zsuzsanna Éva. Az Évát nem használom, csak a személyimben van benne. Első fiam második neve József lesz (a férjem után), de csak azért, mert már generációk óta József a családjukban az első fiú, és ne,m akarom, hogy nálunk szakadjon meg a sor, ha nem lesz fiunk, az pech... Egyébként szerintem nem jó, ha ugyanazt a nevet kapják a gyerekek, mint a szülők, ezért lesz ez csak a második név.
Nekem egyébként lánynévnek a Déva, fiúnévnek a Kartal tetszene.
Ez nagyon tetszik. Engem is Boglárkának hívnak, a kb 2 hét múlva születendő babánkat pedig Nórának fogjuk elnevezni, feltéve, ha tényleg lány lesz, ahogy az UH alapján eddig mondták.
Engem amúgy tőbbnyire Boginak szólítanak. Kicsi koromban én sem szerettem a nevem, de mostmár nem cserélném el semmi pénzért. Ha engem nem így hívnának, akkor a lányomnak adnám ezt a nevet.
Jajjj, tényleg!
Boldog névnapot Elizabeth! (pedig tudom, hogy ma van, csak egyszerűen nem bírtam leírni /kicsi az agy a fejemben vagy nincs is?/)
És ha már itt tartunk Nyuszognak is boldog névnapot, mert én már nem igen leszek a jövő héten!
Kedves Yv,
a Rianáról még mindig nem sikerült korrekt infót szereznem, a sajátban meg nem találtam. Az Erika és az Erik párok,német eredetűek,jelentésük:tisztelt , nagyrabecsült (a die Ehre:becsület szóból), azonban a skandináv országokban Vörös Erik, a híres hajós áll a név népszerűsége mögött.
A Majáról este írok, bocsáss meg a késlekedésemért,köszi:
Elizabeth
Kedves Elayne,
egyéni ötleteim (csípő, kisujj):
Fló, Flus, Flusi(ka),Fluska,Flóci(ka).
Barna fiam Barnukó volt kicsi korában,most Barni vagy Barnuskó,Barnu(s)ka.Marcellünk Marcuka agy Marcus(ka) volt.Zsuzsi Zsu,Zsukó és Zsukóca.
Péter Peteritis (ez a Petike lettül)(az s sz-nek ejtendő, de ez magyarul olyan, mint egy betegség neve)...
Kedves Misked!
Vagy a kávé kevés , Vagy az IQ-m alacsony, de még nem sikerült!!!
Üdv,
Elizabeth
Kedves Tova Szilárd!
Borzasztó rosszul esett. Soha nem akartam nyelvészeti szaktekintély szerepében tetszelegni, de a válaszaimnak messze nem a Ladó-féle könyv az alapja,hanem a saját jegyzeteim, mert a könyvet csak pár éve vettem meg (talán 94-ben), valamint nemcsak magyar nyelvű szakirodalom van a birtokomban ebben a témában.És persze nemcsak magyar nevekről tudok írni. Ez a részemről nem hobbi, sokkal többet jelent nekem. A kérdések közben felmerülő új nevek a gyűjteményemet gazdagítják.
Ha a válaszaimat nívótlannak vagy könyvízűnek tartod, akkor a jövőben jobban fogok igyekezni.
De kérlek, ne csukasd be az asztalkámat!
És miért eurokonform a Roland? Az Eszterrel egyetértek...
Üdv,
Elizabeth
(A héber Elisébá-ból, az El jelentése :isten, teljes jelentése valószínűleg: az isten neve az én esküm szava.Ez nem Ladó, hanem egy zsidó festőművész ismerősöm fordítása.)
Kedves Nyman,
örülök a találkozásnak (itt is),megerősítenélek annyival, hogy Észak-Európában ez általános gyakorlat és a balti államokban is.
a sok értelmetlen rendelet mellett ezt is bevezethetnék nálunk...
Mónika, nem jelent semmi pluszt a Sherezádé a postán... ;-)))) Kaptam eccer jópár éve úgy levelet külföldrôl, hogy csak a nevem és Budapest III. szerepelt rajta... :-))) Lehet hogy véletlen volt, de jólesett.
A rokonságban van egy Koppány család is, ôk a kislányuknak adták a Csenge nevet, a kisfiú pedig Zsombor lett. Elôször nekem is baromi furcsa volt, de mostanra azt gondolom, hogy Koppány Csenge meg Koppány Zsombor (apukájuk neve Csaba) tök jó.
A kisfiunk nevén mi is sokat gondolkodtunk. Mivel mindkettônknek Szabó a családneve (ritka, nehezen megjegyezhetô, exotikus név) nem volt könnyű... boboca (a nejem) hatalmas listákat írt, szerintem már fejbôl tudta a Ladó-féle könyvet. Nem akartunk sem nagyon extrém nevet (egyik baba-társa pl. Armin, másik a Martin lett...) sem nagyon elterjedtet (Lajos, Béla), sem túlságosan idegen hangzásút. Aztán végül kettô keresztnevet kapott... :-) A Mátyás mindkettônknek tetszett, nekem egyik dédnagyapámat, bobocának a nagyapját Andornak hítták, így lett a kis "Szabó-Szabó Kooperációból" Szabó Mátyás Andor. Mi Matyikának híjjuk (néha Matteo) anyukám konzekvensen Andorkának. Szegény gyerek szerintem azt hiszi, hogy direkt hülyülnek vele...
Lánynéven is gondolkodtunk, annak ellenére, hogy elég korán kiderült, hogy Öcsisajt fiú. Boboca a Boróka, Luca, Hanga meg ilyesmi mellett kardoskodott, én meg Sarolt (nem Sarolta!), Emese, Dorottya. A többi most nem ugrik be... Fiúnak nekem tetszett még a Sebestyén meg a Kristóf.
Sziasztok, beneztem ide is, es azt szeretnem kerdezni, hogy a Flora-t hogyan lehet becezni, mert nekem nagyon tetszik a nev, csak a becezessel nem boldogulok.
Elizabeth! Az én kisfiam Dávid Marcell. Csak azért írtam, mert olvastam , hogy a tiéd (az egyik) Marcell Dávid és tetszett.
Kislányomat viszont Imola Eszternek neveztük el .Az Imoláról tudsz valamit? Ha minden igaz a búzavirágot hívják így, de nem vagyok biztis benne. Előre is köszi!
OFF
ez barmennyire is mondjak nincs diszkrimanacio NY-Eu-pan, de a nev ha "europaian" hangzik, konnyebb eladni magad, mint Abdullahkent, vagy Luging-kent...
ON
Kedves mindannyian,
a (kibővített) Ladó-féle utónévkönyv megtalálható az
Origo oldalain, eredettel, becézett alakokkal és névnapokkal egyetemben... így talán mentesíthetjük Elizabethet a könyv lapozgatásától.
Gyermekeim az Ákos Roland, illetve Boróka Eszter nevet kapták. A választást befolyásolta a személyes okokon túl az is, hogy a magyar(os) neveik mellett tudjanak használni egy "eurokonform" nevet is, ha úgy adódik.
Bocs, csak most olvastam bele a topikba, igy csak atfutottam az eddigi hozzaszolasokat. Egy kicsit off lesz, de szeretnem megismertetni egy erdekes sved gyakorlatot a nevvalasztassal kapcsolatban.
Mivel komoly problema a gyereknek nevet adni a szuletese elott, plane, ha a nemet sem igazan tudja az ember, ezert itt az a helyzet, hogy a szules utan HAROM HONAPIG a szulok gondolkozhatnak a neven, nem kotelezo a szuletes pillanataban beirni. Talalkoztam mar olyan csecsemovel aki mar lassan fel eves volt es meg nem volt neve. Bar ez lehet csak egyedi eset. De van ido nezegetni a gyereket es egy talalo nevet adni :)
Kettős keresztnevekhez. Nálunk sem volt szokásos, votl férjeméknél igen, neki és apósnak ugyanolyannak volt, kettő. Kicsit morc is volt a család, hogy én egyiket sem akartam, aztán belenyugodtak a Kristóf Márton választásba. Vezetéknevük egyébként az egyik leggyakoribb. A fiam mind a két keresztnevét használja, úgy is mutatkozik bem ami az oviban azzal az előnnyel jár, hogy nem keverik a többi Kristóffal (a csoportban rajta kívül még négy van). Ráadásul névnapokkor is emlékeztet a Mártonra is: "De jó, anya, hogy nekem két nevem is van."
Névöröklés. Családban tavély, húgoméknál állt a bál, a baba születése előtt. Egyébként nagyon okos és modern sógorom kötötte az ebet a karóhoz, hogy a fia az ő nevét örökölje. Ha jól emlékszem, V. László lett volna a sorban. A kérdést végül a sors oldotta meg, legalábbis a következő gyerekig eltolva, mert kislányuk lett. (Nem a húgom nevét kapta!)
Életem mostani párja meg közös babánknál azt is felhozza a fiú ellenessége kapcsán, hogy szép fiúnév csak egy van az övé, de a gyerek ne örököljön nevet. Nem szépet meg ne adjunk neki. Lánya akár öt is lehet. Jelzem, a nevelt fiával nagyon jóban van, apaságból csillagos ötös.