Keresés

Részletes keresés

pityu1975 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 1229

a kep

pityu1975 Creative Commons License 2015.01.30 0 0 1228

noah ba chip szemzes

Ali-bá Creative Commons License 2015.01.28 0 0 1227

Ami 5 Ft-osnál nagyobb.   S z ő l ő nél is.

Előzmény: gyula.uw (1225)
gyula.uw Creative Commons License 2015.01.28 0 0 1226

Jó elnézést ezt nem ide kellet volna írjam elnézést, ez  nem az a topik bocsánat még egyszer.

Előzmény: gyula.uw (1225)
gyula.uw Creative Commons License 2015.01.28 0 0 1225

Üdv .

Ali-bá te amikor metszel egy fát akkor mindig le kened fagélél a vágót felületet vagy csak egy bizonyos ág vastagság felet kened le.mert valaki egyszer itt azt irta hogy nem érdemes le kenni mert akkor a fa nehezeben növi be a vágót sebet .Viszont nagyobb gyümölcsösökbe nem hiszem hogy minden egyes vágót sebet le kezelnek ,de én le szoktam kenni itthon mindet 

Előzmény: Ali-bá (1224)
Ali-bá Creative Commons License 2015.01.27 0 0 1224

Almát, körtét, birset télen is lehet metszeni -5°C felett. Én már elintéztem. Most a szőlőnek a tetejét nyírogatom (előmetszés), hogy ne legye annyi bajom a sok venyigével tavasszal metszéskor.

Előzmény: gyula.uw (1222)
Ali-bá Creative Commons License 2015.01.27 0 0 1223

Derecske. Útba ejthető Erdélybe menet, Hortobágy-Debreceni kiránduláskor, Hajdúszoboszlói gyógyfürdőzéskor -  vagy csak minden indok nélkül is.

Előzmény: SzGazdaMA (1220)
gyula.uw Creative Commons License 2015.01.27 0 0 1222

Köszönöm Ali.bá a fel ajánlásodat, de nem én kerestem erős oltó szalagot hanem SzGazdaMA fórumozó társunk.

Igen a medence talán a legalkalmasabb ere, és biztos valamelyik szomszédnál vagy rokonnál  fellelhető  .

Ali-bá nagyon szépek a alma fáid a  terra-kert  oldalon láttam  Asztal (tányér) korona kialakítás nagyon tetszik ha nem fagy a napokban akkor én is hasonlóan akarom megmetszeni az almafámat, ilyenkor  lehet  az almát körtét metszeni ?

Előzmény: Ali-bá (1219)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2015.01.27 0 0 1221

Szerintem a torzs le volt vagva 2-3 hettel az oltas elott A diofaoltasnal is ugy vagjak vissza 2-3 hettel az oltas elott a torzset, elvereztetik maskepen nem jon meg

Előzmény: SzGazdaMA (1215)
SzGazdaMA Creative Commons License 2015.01.26 0 0 1220

Ali-bá,

Merre van az erre? Körülbelül.

Ali-bá Creative Commons License 2015.01.26 0 0 1219

Keríts kilyukadt /gyermek/ fürdőmedencét. Abból olyan hosszú és olyan  széleset vágsz, amolyen a legjobban megfelel a kötözéshez. Nyúlik, szorít, erős, ....  Én tudnék adni, ha erre jársz.

Előzmény: gyula.uw (1218)
gyula.uw Creative Commons License 2015.01.26 0 0 1218

Üdv .

Ez az oltószalag amit belinkeltél igen ez nagyon jó fajta én ilyennel szemzem, az egy éves gyümölcsfa alanyaimat .

De a szőlőhöz ez egy kicsit rövid és túlságosan nyúlékony 2 szer se nem fogja a tökét át érni  és nem lehet kelően meghúzni  a szem körül!!

Előzmény: Kulicz (1216)
gyfa50 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 1217

Erdély mely részén?

Előzmény: cs o (1213)
Kulicz Creative Commons License 2015.01.26 0 0 1216

A törzsbe oltás ideje szerintem ápr. végétől május végéig ideális. Ha túl korán próbálkozunk, lehet hogy a törzsről nem válik le a héj, ilyenkor lehet chip-szemzéssel is próbálkozni.

Nálam a szemzés helye nem könnyezett, annál inkább a törzs, amit ugye bizonyos magasságban le kell vágni. Ha nem a szemre folyik, nincs jelentősége. 

Oltószalagot lehet rendelni pl. itt:http://www.bi-bor.hu/termekek/telepites-tamrendszerek/oltoszalag

Üdv.

Előzmény: SzGazdaMA (1215)
SzGazdaMA Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1215

Érdeklődéssel olvastam a törzsbeoltásról (szemzésről) és láttam az erről készült videót. (1034)

Amit nem sikerült pontosan megtudni és nagyon érdekelne.

1. Mikor van ennek az oltásnak (szemzésnek) a pontos időpontja? Gondolom akkor, amikor a kar a héjét feladja. És ez mikor van? A nedvkeringés beindulása után, vagy meg kell vele várni a zöld hajtások megjelenését?

2. Hogyan lehet azt elérni, hogy az oltás helyén ne könnyezzen a szőlő? A videón könnyezésnek nyoma sem volt. Ha csak a héjat vágom meg és  feszítem fel akkor nincs könnyezés mert a fás rész nem sérül? Lehet, hogy ekkor nem is könnyezik a szőlő az oltás helyén vagy ha igen akkor azzal nem kell törődni?

Ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni. Főleg Kulicz véleménye érdekelne mert ahogy láttam ő már tapasztalatot szerzett ebben az átoltási módban.

Más

Honnan lehet olyan hosszú kötöző szalagokat vásárolni, ami ehhez az oltási módszerhez elég hosszú?

Ali-bá Creative Commons License 2015.01.25 0 1 1214

Nem vízbe! Gombaölő szeres oldatba. (Pl. 0,2 %-os Dithane oldat.) Félig telt vederbe beledobálom a méretre vágott (15-20 cm-es) vessződarabokat, kis idő után megkeverem kézzel az egészet, 5 perc után kiveszem, ujság papirra rakom, 2 perc mulva zacskózom. Utána be a hűtő aljába és 2-3 hónap mulva zöldbe-fás oltom. Két hét mulva pedig örülök, hogy megfakadt! :-))

Előzmény: Laszlo Lakatos (1211)
cs o Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1213

Kötött, agyagos talajon vannak a tőkék, itt nálunk Erdélyben ritka a homokos talaj. A Noah szőlőt át lehet oltani sikeresen, ezt többen megtették az ismerőseim közül hasítékos ékoltással talajfelszín fölött. Tehát alany nemes összeférhetőségi probléma, vagy utólagos pusztulás, terméscsökkenés az adott nemes fajta részéről nem volt. Ugyh. alanynak megfelel. Csak én nem akatam hasítékos oltással, mert az elég lassan megy, kötözni kell, feszíteni, kalapálni és a kezem nem áll annyira rá, mint az egyszerű héj alá oltásra. Van kb 600 átoltani való tőkém. A kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy kivitelezhető-e a héj alá oltás, öreg tőkék átoltásánál, adja- e a héját? Közületek alkalmazta-e, vagy hallott- e valaki erről. Egy videót kaptam a neten, ahol szemzéssel oltottak, öreg tőketőrzsbe, azt hiszem csip szemzéssel.

Na de úgy értettem, hogy nem nagyon adja a héját az öreg tőke.... Azért egy párat kipróbálok. Mindenesetre köszi a választ.

Üdv: Csongor

pintjano Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1212

Ha homokon--bár ott senyvednek-a direkttrmők- akkor inkább tőkenyakba. Ha agyagos-kötött-akkor a föld felett, hogy a gyökértetú ki ne nyirja. Nem próbáltam, csak gondolkodom, a héj alá oltás kérdéses: a régi tőke nem adja fel a héját, mint a fák, s főleg amiatt, hogy a szőlő vessző- még jól beérett is- belül üreges. Igy nem lesz egyszerű olyara formálni, hogy héj alá rendesen be lehetne illeszteni. Inkább zöldre fás oltás, ahogyan visszaolvasva ajánlották többen.

Noah nem biztos, hogy jó lesz alanynak, de egy próbát megér. Ha sikerül, akkor örülsz és beszámolsz róla.

üdv

Előzmény: cs o (1210)
Laszlo Lakatos Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1211

Azt szeretném kérdezni hogy oltás előt mindig vizbe teszi hogy a vessző teleszivja magát vizzel és meddig áztatja és teljesen viz alá fekteti vagy csak vizbe álitja a vesszőket.

Előzmény: Ali-bá (1209)
cs o Creative Commons License 2015.01.25 0 0 1210

Üdv!

Lenne egy kérdésem idős direkttermő szőlőfajták átoltásával kapcsolatban:

a szőlő tőkék kb 30-40 éves Noah fajtjú, kb 5-8 cm vastagságúak. Át szeretném oltani őket, mégpedig héj alá oltással, mert ezt a módszert sikeresen alkalmaztam gyümölcsfák esetében. mivel a héj alá oltást már nagyon begyakoroltam, nem szeretnék más oltási móddal próbálkozni. Elkészíthető-e ugyanúgy a héj alá oltás a szőlő esetében is, mint a gyümölcsfáknál? (a szőlő törzsébe1-2 oltócsap, kötözés, viszolás).

Ha van tapasztalatotok ezzel az oltással, kérlek írjátok meg. A neten nem találtam pont így, csak zöld oltást írt le héj alá.

Köszönöm a válaszokat előre is, üdv: Csongor

Ali-bá Creative Commons License 2015.01.23 0 0 1209

Be a fólia zacskóba és kész. Szívott az magába annyi nedvességet, amennyi kellet neki. Ha jól lezárod a zacskót (a levegőt naggyából kiszorítod egy kis simogatással), akkor kibirja a vessző amaddig kell. A második zacskót csak a biztonságért használom, nehogy az első sérülése esetén a vesszők kiszáradjanak. /Van amikor 3-4 kiszacskót teszek egy nagyba./

Előzmény: gyula.uw (1208)
gyula.uw Creative Commons License 2015.01.22 0 0 1208

Ali-bá 

Amikor a megfürdeted gombaölősbe és le csurgatod akkor utána csak simán  2 rétegbe csak fóliába rakod ,nem tekered a veszőket fehér törlő kendőbe vagy szalvétába és nem nyirkosítod meg egy kicsit ???

Előzmény: Ali-bá (1207)
Ali-bá Creative Commons License 2015.01.21 0 0 1207

Az én módszerem :5 liter vízbe egy bő evőkanál Dithane M 45. Áztatás 5 perc, lecsurgatás ujságpapirra téve 2 perc. Fóliazacskó egy, gumigyűrű, fóliazacskó mégegy gumigyűrű. Hűtőszekrény.

Előzmény: B.Zoli79 (1205)
gyfa50 Creative Commons License 2015.01.21 0 0 1206

Nekem a nyárról maradt meg permetlé PET. palackban azt használtam.

Előzmény: B.Zoli79 (1205)
B.Zoli79 Creative Commons License 2015.01.21 0 0 1205

A gombaölős fürdő "receptjét" szeretném megtudni. Mennyi por?(pl. Dithane M45) Mennyi vízben? És meddig kell áztatni?   

gyfa50 Creative Commons License 2015.01.21 0 0 1204

A levegöt ki lehet jól szorítani belőle, mivel ennek olyan dugoja van, hogy van a végén egy folyoka amit ha meghúzol felfele csak akkor nyitt. Nyitott állapotban megszívtam amennyire csak birtam majd rányomtam a zárorész, így vákum keketkezett.

Meglátom milyen hatásfoka lesz, amugy a vesszők be voltak áztatva gombaölős folyadékba.

Előzmény: 567 (1201)
Ali-bá Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1203

A páratartalom a lezártságtól függ, nem a (nem túl sok) bennlévő levegőtől. Azért érdemes előtte gombaölő szeres oldatban megfüröszteni.

Ha nincs is túl hideg (mifelénk legalábbis és nem Pécs tájékán) azért a szőlő nem igen indul meg januárban. De igazad van, nem nagy fáradság most is és februárben is, biztos ami biztos.

Előzmény: gyula.uw (1202)
gyula.uw Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1202

Üdv

Én is ere gondoltam ott marad a sok levegő.

Ali-bá mi véleményed nem korai a vesző szedés ,vagy most is rakjunk és február derekán is ??

Előzmény: 567 (1201)
567 Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1201
Palackból nem biztos, hogy ki lehet úgy szorítani a levegőt, mint a nylon zacsiból.
Ez nem gond?
Előzmény: Ali-bá (1200)
Ali-bá Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1200

Légmentesen van lezárva? Ki van mosva jól a palack? Ha 2 igen, akkor jó.

Előzmény: gyfa50 (1199)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!