Nekem tavaly volt először Lugas F1 de szerintem abszolut piacképes. Közepes de egyforma szemek, kemények, jól szállíthatók, szépen ki lehet tenni őket a ládákban. A piacon szerintem elsősorban reggeliző paradicsomot vesznek ez meg tökéletes erre a célra. Aki nem hiszi, próbálja meg eladni az ökörszív paradicsomot. "kérek egy kiló paradicsomot! Nesze 2 szem!" Na köszönöm én nem kérném. De kinek a pap......
Igen, a Lugas F1 saját részre jó választás, de a városi népek leginkább nézni szeretik az árut, megesznek minden sz@rt. :) Szép gömbölyű legyen, meg viszonylag nagy, de nagyon nagy sem jó. Íz nem számít.
Szerintem bármilyet. A magasságot célszerű lenne kihasználni valahogy és talán az sem lenne baj ha rövidebb tenyészidelyű lenne, mégis csak párás környezet.
Levelezés-engedés.Kampó van a drót tetején,azzal engedik le a növényt és teszik egymástól kb 30cm távolságra.A leengedett növényt alul mindig ráfektetik vastámasztékra(nem tudom mi a hivatalos neve).A növény így elélne pár évig,de valami betegség mindig felüti a fejét fóliában,permetezés ide vagy oda.Főleg ezért nem tartják tovább,a támasztékra rengeteg szárat lehet helyezni.Max.1év esetleg1,5.Kiszedik a növényt.Nem csak vödörben,paplanban is.Kókusztól még szebb.
Én is megpróbálom. Nekem csak erkélyem van, tavaly a balkon és szendvicsparadicsomokkal várakozáson felüli sikerrel jártam, megpróbálok egy ilyen módszert is.
Rengeteg videofilm és olvasnivaló van a neten (angol), nem tűnik nagyon bonyolultnak.
Láttam egy videót a neten, magyar kertészetben termelték úgy a paradicsot, hogy vödörbe voltak ültetve, felfuttatva madzagra. De a madzag nem fixre volt kötve fent, hanem egy spulni volt a tetején. Amikor a tő alja lecsupaszodott, mindig annyit tekertek le, hogy az éppen érő fürt derékmagasságban legyen. A szár csupasz részét lefektették a földre.
A szárak szerintem olyan 8 méter hosszúak lehettek a felvétel idején. Ezt egy év alatt érték el, évente cserélték a töveket.
De úgy gondolom, csak a hosszú szár miatti proglémák miatt, amúgy szerintem is bírná évekig.
Évekig elél a paradicsom, ha megfelelő körülmények közé kerül. A munkahelyemen egyszer véletlenül paradicsom is kelt a virág mellett. Másfél év után untam meg, mert soha nem termett.
Mintha olvastam volna valahol régebben, hogy vannak olyan kertészetek, ahol több éves növényekről szedik a termést.
Érdekes kérdés.Január végén vetem,márc,vagy április elején kiültetem a fóliába,mikor eléri a felső kötöződrót magasságát elcsipem a végét,és az első fagyokig ott van,kb november de volt már december eleje is,csak már a vége nem érik be. Volt hogy nem csiptem le és vezettem a felső dróton, ott is elkúszott jó darabig.Szerintem nem érdemes hosszúra hagyni,képzeld a tápanyagnak mennyit kell utaznia. Meg ha az oldalhajtásokat lecsiped,majd ledugot gyökeresedni,abból is lehet új növény méghozzá ugyan olyan.
Szerintem a folytonnövő elélhet pár évig,csak hogy nézne ki 5-10m csupasz szárral, mert a leveleket is le kell csipkedni,de termése az kissebb lesz.
Az iránt érdeklődöm, hogy a paradicsom meddig élhet?
Tehát, ha ideális körülményeket veszünk, (talaj, hőmérséklet, napsütéses órák száma, csapadékmennyiség, tápanyag) meddig élhet egy tő paradicsom? Mondjuk egy erre alkalmas (fűtött, hűtött) melegházban? Vagy akár a trópusokon?
már mint, hogy értve? nem jól írtuk? vagy amit GKorni berakott képek, azon nem Goldene Königin van, mert mondjuk se a csomagoláson se az interneten nem ilyen alakú paradicsom található a név alatt:
Nekem volt Goldene Königin, kevés termett,nem kötött meg minden virágja,de ami igen abból elég nagyok fejlödtek ki, kb 350g ig.Folytonnövő ,elég kicsik a levelei.Itt van pár tavalyi kép.
A BP. tényleg repedésre hajlamos sok csapadék hatására. Az íze nem rossz. Kipróbáltuk, hogy csak ebből főztünk ivólevet. Elég édes. A leve a szokványosnál sötétebb. Karó mellett kell nevelni, kb két m-ig szoktam felengedni nőni, folytonnövő.
idén szeretném kipróbálni a Goldene Königin illetve a Black Prince paradicsomokat, van ezekkel valakinek tapasztalata?
a Black Princeről olvastam Il blogjában talán, hogy repedésre hajlamos, az ízük attól jó?
nem derült ki egyértelműen a csomagolásról, hogy ezek milyen növésű növények, de a neten azt találtam róluk, hogy indeterminate, akkor ezek folytonnövőek, ugye?