A 24 és a 36 Mpixel között már nem lesz akkora külünbség, mit amit a számértékekből gondolnánk. A téma térbeli kiterjedése és egyéb okok legtöbbször nem teszik lehetővé az élesség tetszőleges fokozását. A 36Mpixel fölé szerintem kisfilmérettel már nem is érdemes menni.
Definiálom én egy pillanat alatt. Csúcsobjektív jelenleg (és a jövőben is!) az az objektív amely kirajzolja a kisfilmes méretet, éles 24-36 Mpixelen, és rekeszeléssel nem javul az élessége (esetleg a sarkokban).
2/135 már vagy 30 éve létezik. Volt ilyen a Minoltának, a Canonnak a régi FD bajonettel, és volt Nikon AIS sorozatban is. Ma már az a követelmény, hogy teljes nyíláson is megfeleljen a 24-36 Mpixelnek is. Egy ilyen nagy fényerejű optika akkor érdekes, ha teljes nyíláson is k.rva éles. Van néhány ilyen objektív. 135 ből a Canon, és valószínűleg az 1.8-as Zeiss-Sony, most pedig a Zeiss. Közelebbről én csak a 2/100-as Zeiss makrót ismerem. Nos az kettesen is ötös osztályzatot érdemel. A Nikontól szerintem nagyon jó a 1.4/85 AIS, 1.4/85 AFD, 1.4/85 G is. Elnézve a 2/135 DC Nikkor korát, (és tudásását) szerintem a Nikon hamarosan előáll valamivel, a verebek 1.8/135G -ről csipogtak.
A 135 2-es obiban mar az is szep, hogy letezik. Azert erdemes az uj arakat is figyelni, hogy mennyi vert kell egy-egy obiert csapolni. Az igaz, hogy a fotozas nagy uzlet a gyartikna, viszont mennyien orulnek meg egy 1000+++ dollaros fix obi lattan. Hajdanan a nikon jot csinalt.
Nemreg vettem 105 DC-t. Eleg eles 2.8 alatt is. A DC nem egyertelmu. Rekesz, tavolsag, korrekcio tekinteteben gyakorlatilag mas eredmenyt ad minden esetben. Konnyu eletlen kepet csinalni. Viszont nem humbug. Van lathato elteres, persze nem ugy, hogy a tema mogott egy lepessel levo dolgok szetfolynak tole.
Szerintem nem elég éles, a Dc meg egy blöff, de vitatkoztunk már erről, és voltak ellenvélemények is, de nem akarom az egész vitát előről kezdeni. Szerintem élesség szempontjából nem egy mai csúcs optika, de nyilván sokan szeretik, az Ő véleményük lehet más.
A Zeiss ma bejelentette az új 2/135mm-es objektívjét. A nikonosoknak pompás lesz, a canonosoknak eddig is volt jó optikájuk erre a fókusztávolságra. Mindenesete jó látni, hogy elvileg már létezik a megoldás azok számára akiknek elég vastag a pénztárcájuk és jó szemük van az élesreállításhoz.
"Olyan lehetséges , hogy egy rendszer vaku , nem tud eléggé kicsit villani?"
Persze, én úgy tudom, 1/128-ad teljesítmény alá nem megy a rendszervaku. Nagy iso és kis tárgytávolság esetén szétégeted. A nagylátós beépített kis műanyag lapka lehajtása és még egy kupak feltétele viszont elég sok fényt levesz. Sőt, fókusz utáni újrakomponálásos fényképezéskor érdemes vakuértéket rögzíteni úgy, hogy a vakuzandó téma a kép közepén van (ttl esetén).
miért? van olyan luk rajta??? nem is láttam :P viszont az első bug már kijött, LV közben nem hajlandó válatni a 2 akksi között. Persze ez eddig csak 1x jelentkezett és lehetett más ok is
Szerintem átmentél kicsit write only módba és olvasni elfelejtettél... Egyrészt nehezen magyarázod el nekem, hogy tenyem bele a D3s enel4a akksiját a 800-asba, másrészt azt is írtam, hogy a videó az, ami zabálja az akksit. Az meg, hogy valaki pénzt keres a fotózással, nem azt jelenti, hogy arra is akarja költeni. De szerintem ne is folytassuk, mert ez meddő vita.
De van olyan, mikor utazáskor több napig, vagy hétig számítógép nélkül vagyok. A vége felé, ha telik a hely, könyebb lenne legalább napra leszűrve válogatni, mint átnyálazni magam sokszáz képen. Ha szűkösen vagyok hellyel, törlök olyan képet is, amire egyébként még vetnék egy-két pillantást nagy monitoron is.
Megnéztem a kézikönyvét. Kb. azonost ír az utolsó oldalak egyikén. A Nikon CIPA standard szerint 900 kép a gyárival (nálam helytálló), 1000 kép a nyolc ceruzaakksival. Azt nem részletezi, hogy milyen gyártó melyik termékével próbálták.
Ha valaki egész nap fotózik és több mint 1500 képet készít, az általában pénzt is kap érte. Ott már elfér a harmadik akksi is. :)
Már ha profiként egy vázra meri bízni magát.
Fotóztam jónéhány rendezvényt a D800-zal, de két vázzal dolgozom, mint a legtöbben akik egész napra mennek. Így két akkumulátor eddig minden alkalommal elég volt egy géphez. Persze ehhez hozzátartozik az is, hogy nem géppuskaként használom a vázakat és nálam egy gyári akksi átlagban 900-1000 képet bír.
Géza, a tied egy másik világ... pl te nem videózol :D az zabálja az akksit akár D3s akár D800. D3s-hez van 3 akksim, 800-hoz csak 2 volt és volt már cinkes helyzet miatta... azóta a töltő mindig nálam van és az első csere után az megy töltőre ha épp van malac a közelben. Ez a cerkás módszer nekem egy biztosíték amit nem kötelező használni, de az obikat se azért viszem mindet egy esküvőre, mert 2-3db-nál többet szoktam használni :)