Volta ao Algarve, 2. szakasz Lagoa - Lagos, 189.5 km
1 Tomas Vaitkus (Ltu) Astana 4.32.18 2 Robert Förster (Ger) Gerolsteiner 0.06 3 Björn Schröder (Ger) Team Milram 0.04 4 Javier Benitez (Spa) Benfica 5 Kenny De Haes (Bel) Topsport Vlaanderen ... 53 Andreas Klöden (Ger) Astana 76 Sergio Paulinho (Por) Astana 77 Grégory Rast (Swi) Astana 80 René Haselbacher (Aut) Astana 95 Michael Schär (Swi) Astana 124 Dmitriy Muravyev (Kaz) Astana 130 Benoît Joachim (Lux) Astana
Az összetett:
1º 41 FÖRSTER, Robert GER GEROLSTEINER 08:49:32 2º 18 VAITKUS, Tomas KAZ ASTANA a 01 3º 198 COSME, Antonio ESP MADEINOX BOAVISTA a 10 4º 1 ZABEL, Erik GER TEAM MILRAM a 13 5º 2 SCHRÖDER, Björn GER TEAM MILRAM a ... 41º 13 KLÖDEN, Andreas GER ASTANA a 17 74º 16 RAST, Grégory SUI ASTANA a 17 90º 17 SCHÄR, Michael SUI ASTANA a 17 93º 11 HASELBACHER, René AUT ASTANA a 17 95º 15 PAULINHO, Sergio POR ASTANA a 17 126º 12 JOACHIM, Benoît LUX ASTANA a 17 131º 14 MURAVYEV, Dmitriy KAZ ASTANA a 17
Förster-Vaitkus 1-1. Ímhol a csapat első idei (hivatalos) győzelme! A mosolygós Litván szokás szerint egyedül próbálkozott, ezúttal sikerrel, bár Roberto még vezeti az összetettet. Ez feltehetően holnap sem fog megváltozni, a maihoz hasonló, 4 db 3. kategóriás heggyel nehezített szakasz lesz, szóval a Frösi-Tom középsúlyú összecsapás újabb menete várható. :-)
A tegnapi versenyre azt hiszem nem lehetett panasz. Volt minden, mi szem-szájnak ingere: hegyi attak, eszement száguldás lefelé, majd hihetetlenül izgalmas síkföldi üldözés. A vége pedig tökéletes happy end mindenki boldog és a verseny is teljesen nyílt még. Gesink teljesen megérdemelten nyerte meg a szakaszt, nélküle talán nem is sikerült volna lerázni az üldözőket, nem meglepő, hogy Levi nem bántotta, annak ellenére, hogy a vége felé már láthatóan nehezen bírta a tempót. Szóval a Csapat idei első győzelme még váratott magára (igaz nem túl sokáig :-) ), de a leader trikó megvan. A csapat már-már Postamesteri szinten összeszedett volt, Chechu különösen rászolgált a dicséretre, szvsz már ezen egy napon megszolgálta a bizalmat. Jutalma egy 5. hely az elismerésen kívül.
Hogy a 13 mp előny mire lesz elég az majd elválik, de felhívnám a figyelmet, hogy a Solvang-i időfutam nem teljesen sík, nem biztos, hogy ez annyira tetszeni fog Cancellaranak. Ennyi sikeredett, három világklasszis időfutam menő ellen ez is remek.
Ma még egy sziki-szökős szakasz. amolyan klasszikus-menős befutóval:
Nem tudom, de ez így nekem már nagyon izzadság-szagú... Úgy veszem ki, Johan sem kapacitálja annyira a kérdést, inkább a jövőbe próbál beruházni, ahhoz pedig egy ilyen nyomásgyakorlás nem hibádzik. Másrészt az A.S.O. másik nagy rendezvényét már lefújta a francia politika, erősen kérdéses szerintem, hogy még egyszer beavatkoznak-e. Végezetül nem tudok milyen szereplés lenne várható Arbertotól úgy, hogy a felkészülési versenyeit úgy kell összekaparni. Szerintem az idei Tour már elment, inkább a 2009-essel kéne foglalkozni, még ha szörnyű is ezt így kimondani. :-(
Egyre biztosabb vagyok benne, hogy ez a Tour de France meghívás még nem egy lefutott dolog. Az ügy már maganál Nicolas Sarkozynél landolt, a jelenleg Spanyol miniszterelnők jelőlt kérésére. Szóval már a nagy politikában is téma az ASO dőntése. Lehet itt még egy-két fordulat az ügyben júliusi. Még több, mint 4hónap van hátra.
Jelen állás szerint a Német körverseny szervezői meghívják az Astanat. Kai Rapp (a Németek Christian Prudhommeja) a szervezőbizottság elnőke kijelentette, hogy nincs többé Men in Black effektus, mert különben visszavonják a meghívást. Ez a dőntés, azért is nagyon fontos az Astana számára, mert a 3 nagy GT után a Német körversenyt tartják a 4. legjelentősebb versenynek.
Ahogy olvasom nem volt rossz szakasz, de én bealudtam megint. :S Későn van ez már nekem...
Amúgy Dave Z tavaly a Giron hatalmasat ment, én akkor figyeltem fel rá, hogy hegyre is tud menni.
13 mp Levi előnye Cancellaraval szemben, ennyit szeintem rá tud verni. A prológot elnézve bombaformában van ismét a svájci. Levinek nagyon kell küzdeni. :)
Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy Cancellárának az esélye most nagyobb. Az elmúlt években amikor nem bukott (pl, tavalyi Tour), akkor Levi nem tudta soha megverni síkterepi időfutamon. Nagyon-nagy bravúr kell, hogy meg tudja tartani az előnyét Cancellárával szemben.
Hát igen. Szívesen megnéznék egy olyan statisztikákat, hogy bizonyos versenyeken milyen átlagot ment a győztes 2005-ben, és milyet 2007-ben. Nem elsősorban a GT-kre gondolok, hanem inkább a relatíve kisebb PT versenyekre, mert szvsz kevesebben kockáztatnak mondjuk egy Tirreno szakaszgyőzelemért, mint egy Tour szakaszgyőzelemért, így inkább ez utóbbi lenne nekem érdekes ebből a szempontból. Ha lesz időm ezzel elpöcsölni, akkor csinálok is valami statisztikaszerűséget ezzel kapcsolatban.
"No, igen, nem mindegy, kivel kell tartani a lépést. :-)"
Ez is igaz, bár inkább arra gondoltam, h szemmel láthatóan kiegyenlítettebb lett a 'megmaradt' mezőny - azaz akik pár éve csaknem tartották a lépést a "titánokkal" és osztották a súlyos perceket DaveZ.-nek és társainak, azokat kezdi elhagyni a "földöntúli erő" hegynek felfelé ..:)
Az utsó km.-t nem láttam pont, szakadt a kapcs. a fenébe :(
Azért ez nem volt egy Ventoux keménységű hegy, meg nem is tekertek le egy hetet előtte.
Hincapienek nem volt dolga hegyre menni, így nem tudhatjuk hogy bírta volna, illetve azért egy-egy szakaszon amikor szabadon engedtén nem volt rossz. :-)
Na Cancellara felért az üldözőbojra, úgyhogy szerintem utolérik Leviéket. Hirtelen mindenki hogy bírja a hegyeket, Zabriskie, is pár éve még fél órákat kapott, mos ő is ott van az elején.
Ahogy mondod. Egész jól lehet nézni a Cycling.tv-t. drummondnak ismét köszi. Nagyon erős ez az Astana. Azért Hincapie is jó volt a hegy elött. Peti a Discovery-ben nem nagyon csinált ilyet ha jól emlékszem:)))
Levi komolyan gondolja. Ennek pillanatnyilag Chechu issza a levét, valami kegyetlenül viszi a sort. Egy szegény majdnem-nyugdíjas elektromérnököt így megdolgoztatni... :-)
Kaliforniai kör, 2. szakasz Santa Rosa - Sacramento, 116 mi / 187.2km
1 Tom Boonen (Bel) Quick Step 5.09.35 (36.125 km/h) 2 Heinrich Haussler (Ger) Gerolsteiner 3 Mario Cipollini (Ita) Rock Racing 4 Mark Cavendish (GBr) High Road 5 Juan Jose Haedo (Arg) Team CSC ... 12 Aaron Kemps (Aus) Astana 18 Christopher Horner (USA) Astana 21 Levi Leipheimer (USA) Astana 28 Vladimir Gusev (Rus) Astana 61 Janez Brajkovic (Slo) Astana 68 Sergey Ivanov (Rus) Astana 76 José Luis Rubiera Vigil (Spa) Astana 103 Andrey Mizurov (Kaz) Astana
Az összetett:
1 Tyler Farrar (USA) Slipstream Chipotle Presented by H30 9.16.54 2 Fabian Cancellara (Swi) Team CSC 0.01 3 Tom Boonen (Bel) Quick Step 0.04 4 Bradley Wiggins (GBr) High Road 0.05 5 Gerald Ciolek (Ger) High Road 0.07 6 Levi Leipheimer (USA) Astana ... 15 Christopher Horner (USA) Astana 0.13 30 Aaron Kemps (Aus) Astana 0.18 47 Janez Brajkovic (Slo) Astana 0.22 114 Vladimir Gusev (Rus) Astana 10.06 116 Andrey Mizurov (Kaz) Astana 10.09 117 Sergey Ivanov (Rus) Astana 10.11 118 José Luis Rubiera Vigil (Spa) Astana 10.16
A Csapat:
1 High Road 27.51.04 ... 4 Astana 0.12
Habár történt egyéb érdekesség is tegnap (még a Leader-trikó is gazdát cserét), mégi a nap eseménye vitathatatlanul Szuper Márió bronzérme volt. Az Astanaból Aaron legyeskedett az élmezőnyben, de lehet, hogy csak Levit őrizték Hornerrel.
A nyugis szakaszokról ennyit, ma belecsapnak a lecsóba. Levinek menni kell, ha címet akar védeni, mert az időfutamon nagy lesz a konkurencia.
Volta ao Algarve, 1. szakasz Albufeira - Faro, 164.4 km
1º 41 FÖRSTER, Robert GER GEROLSTEINER 4:17:30 10" 2º 18 VAITKUS, Tomas KAZ ASTANA a 01 6" 3º 1 ZABEL, Erik GER TEAM MILRAM a 01 4" 4º 68 WEYLANDT, Wouter BEL QUICK STEP a 01 5º 208 GARRIDO, Martin ARG PALMEIRAS RESORT-TAV a 01 ... 26º 13 KLÖDEN, Andreas GER ASTANA a 01 72º 16 RAST, Grégory SUI ASTANA a 01 78º 17 SCHÄR, Michael SUI ASTANA a 01 102º 11 HASELBACHER, René AUT ASTANA a 01 107º 15 PAULINHO, Sergio POR ASTANA a 01 122º 12 JOACHIM, Benoît LUX ASTANA a 01 137º 14 MURAVYEV, Dmitriy KAZ ASTANA a 01
Unser Frösi nyerte a Portugál szezonnyitót, míg Tom Vaitkus másodiknak ért célba. Talán, ha visszaadnák a Litván állampolgárságát, jobban menne neki. :-) A többiek szépen begurultak a mezőnnyel, a csapat nem vett rész a szakaszt jellemző szökdösésekben. Az összetett kb. ugyanez, némi jóváírással megbolondítva, Klödivel kezdődőleg 11 mp a hátrány és + 4 hely.
A szakaszokról szintrajzot nem leltem, de holnap összesen 3 db 3. kategóriás hely lesz, az utolsó 43 km-rel a vége előtt. Sprint lészen minden bizonnyal, meg újabb szökdösés. A táv 189 km lesz.
Nagyon nehéz kérdés. Egyébként is szűken szállíngózik idén az info a csapatról, de most a versenyprogramokról szinte semmit nem lehet tudni.
Eredetileg valahogy úgy nézett volna ki, hogy T-A, Giro, Tour, aztán meglátjuk. Az Opimpiáról kérdezte Cathy Mehl még januárban, de Klödi nem lelkesedett túlzottan.
Most Portugáliában vezeti a csapatot az Algavre-i körön, aztán Murcia márciusban, és pont-pont-pont.
Nem tudom, a Vuelta érdekli-e komolyan, illletve az Olimpiával kapcsolatos véleménye változott-e a helyzet tükrében. Szerintem jobb híván talán a Svájci kör lehet a cél vagy a Német körverseny, ha engedik indulni, de ez csak az én spekulációm. Még a VB is érdekes lehet, bár nem tudom milyen lesz a pálya.
Érdekelne, hogy Klödi most konkrétan milyen versenyre készül, és egyáltalán mi lehet ebben az évben a fő célja. Erről sajnos nem mond semmit. Jelenleg az Astana indulása még a német körversenyen és a hamburgi egynaposon is kérdőjeles :(