Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Én is vagy 8 éve ülök az egész asztalon, mert annyira tökéleteset szeretnék hogy szinte alig dolgozok rajta valamit, nehogy valamit elrontsak (ellentmondásos tudom).
a fekete festékes módszert kipróbálom, krétaporral még nem dolgoztam, festékszóróm meg volt de ma már az is elkallódott valakinél.
Ilyenkor már csak patinázni, koszolni tudsz. Nagyon híg fekete festékkel beereszted, ha az megszáradt akkor megül a résekben. Aztán finom színes krétaporral, grafitporral (nagyon kevéssel!) a felületet öregítheted, meg effélék.
Én eleve festettem volna az alkatrészeit, az helyből elveszi a műanyag érzetet, speciel ezért nem haladok az épület elemekkel, mert még nem szedtem elő a szórópisztolyt.
Nem tudom van-e ház építő topik úgyhogy íde rakom: Készítettem egy kis lépcsőt a faller szökőkútnak és ötleteket várnék az élethűbbé tételére hogy ne nézzen ki annyira sterilnek:
Tévedés, a házakat mindíg lent kezdik, ugyanis le kell alapozni. A felülről történő szerkezet építést is megelőzi egy tartószerkezeti váz építése. A többi részletkérdés.
Sziasztok! Nem szeretnék itt ismeretlenként tolakodó lenni, csak egy kérdésem lenne. Tud valaki valamit a www.modeltrain.cz nevű honlapon található boltokról, áruikról, esetleg rendelt már valaki onnan? Előre is köszönöm, ha válaszol valaki. Gergő
Szerintem rosszul nézted ;) Az alsó szint van készen. Most következik majd a felső rész, de kifogytam az anyagból. Ami megzavarhatott az a felső rész próbából összerakva.
Az elmúlt hétvégén sikerült nekilátnom a terepasztal építésének. Először az asztalosmunka, ami viszonylag hamar megvolt. Eddig még sok gond nem adódott vele. Utána összeraktam a végleges pálayatervet, hogy lássam miként is fog kinézni. Ezután következett a fa lemezek kiszabása és az alsó rész végleges elkészítése. Amint látható a képeken az alsó rész készen van és már tettem is pár próbakört. Egyenlőre még a váltók nincsenek bekötve, de majd az is eljön.
Látom Tetszik és várod. de ha majd teljessen kész már másfél éve építem a fél család bele van vonava Anya Apa unokaöcsi. de ősz közepére el szeretném készíteni.
Ekkora méretben H0-ban szerintem egy nagyon szép, részletes mellékvonalat lehet építeni, nem túlzsúfoltat, de nagyon szépet.
Sín szerintem Tillig H0 Elite, de írtad, hogy van PIKO és ROCO is. Döntsd el, de szvsz PIKO, ha vannak nagyon régi modelleid is.
Analóg vs. Digitális: azt írtad van pár DCC mozdonyod, akkor építs digitálist. Csak azt kell eldöntened, hogy akarsz-e bármit is automatizálni, mert akkor szakaszolni kell pont úgy, mint az analógot. Az sem baj, ha analógra építed, már írtk, hogy szinte semmi később digire átállni.
Tervező pogik: Wintrack, vagy a WinRail is jó, de nem ingyenes egyik sem. Kipróblhatod ezt is, ez ingyenesen letölthető:
Kérdések: milyen vasút? Hazai téma, vagy külföldi? Modern, vagy régebbi? Az OK, hogy 2-3,5m az egyik méret, de mennyi a másik? Vagy, ha arra gondoltál, hogy 2x3,5m, akkor azt vedd figyelembe, hogy egy 2m széles asztalon a közepéhez hozzáférni csak úgy lehet, hogy csinálsz magadnak egy darut, és a gémjéről "lógatod be" magad:-)))
(Ezt az utolsó mondatot komolyra ne vedd, de hidd el, nagyon macera elérni bármit is kívülről, ha 2m széles az asztal.)
Olyat vegyél, amilyet szeretnél. Ha olcsón meg akarod úszni, de mégis minőségi sínanyag kell, akkor piko-A. Ha ennél egy több pénzed van, akkor roco , ebből (ha jól tudom) van 2,1mm-es sínkoronamagasságú anyag is. Valamint van a többi (talán nem annyira elterjedt) gyártó, aki kínál aranyáron jó minőséget (tillig elite és a többiek). Vehetsz töltés nélkülit, illetve ha lusta vagy szép asztalt csinálni akkor töltéses síneket. Szóval van miből választani. Javaslom, hogy tervezd meg az asztalod wintrack vagy hasonló program segítségével, aztán a végén kiderül, mi lesz a legmegfelelőbb. Személyes tapasztalatom piko-A sínrendszerrel van, én kb egy hónapja fektettem le belőle cirka 30 métert belőle az asztalomra(~3,3x2 m-es többszintű asztal), és egyenlőre (folyamatos tesztelés, nyúzás folyik) nagyon meg vagyok elégedve. Analóg, digitál kérdésről annyit, hogy arra a méretre, amit írtál, célszerű analógot építeni, ugyanis ez később pofonegyszerűen digitalizálható, ellenben digitálról analógra átállni keserves feladat. (utólagos szigetelgetés, vezetékezés, stb)