Valószínűleg jó lesz a fogott magról nőtt növényen is a termés. Ha voltak más Cucurbita pepo fajhoz tartozó növényeid (cukkini, patisszon, dísztök), keveredhet, de akkor is lehet jó a termés, csak másmilyen.
Nálam nemcsak az a szempont ilyenkor, hogy mekkora veszteség, ha mégsem marad meg, hanem az is, hogy foglalja az értékes helyet más növények elől, amelyeket viszont tényleg érdemes korábban vetni. És tökök esetén nem kevés helyről van szó.
HA megfelelő helyet tudsz neki biztositani(fény,hömérséklet)egyáltalán nincs késő.ÉN virágba borult palántát szoktam kiültetni,és június közepén termés van.
Paradicsmot, paprikát már én is vetettem, de a spárgatök még tényleg nagyon korai. Azt én csak áprilisban szoktam, de ha meleg helyen laksz, és a fagyos szentek előtt is ki mered ültetni, akkor is csak egy hónap múlva kellene.
Tavaly kipróbáltam a paradicsomos támrendszered. (Azért az enyém sokkal egyszerűbb volt.) Mivel nem jöttem rá, hogy mihez erősíted a madzagot, ezért mindegyik tőhöz került egy kis karó. Ahhoz kötöttem a madzagot. Nagyon jó lett. Köszönöm az ötletet!
most ilyenek a palántáim, paradicsomok, bazsalikomok, majoranna, szár zeller, és petúniák vannal a paprikával még várok 1 hetet, illetve tulipánpaprikát már ültettem, mert az így is csak szeptemberbe, v. okt. közepén lesz szép piros
tavaly szeptember végén még még nem volt minden paprika beérve, egy csomót z9ölden savanyítottam be pedig igazán szép akkor mikor piros
használtam és használt is, de azért ne úgy képzeld, hogy nem volt egy hibás levél sem.
Az uborka leveleinek egy része lehullott, de a teteje nőtt tovább, és hozta a termést, és nem kellett szedési szünetet tartani, mert ez teljesen ártalmatlan.
Ami megmaradt előző évben azt hígitva belocsoltam a talajba ősszel,és ott lettek a legegészségesebb paradicsomok a következő évben.
Ami megmaradt már nem használhatod, mert biztos elbomlott már, jó lett volna még ősszel kilocsolni.
elfelejtettem a kötözést, áteszem a madzagott a tetején a szár mellett, úgy, hogy a földlabda az oldalán lóg, a másik részét alul átvezetem, és a szár másik oldalán felhozom, és a szár köré tekerem.
Nem tudom érthetőbben leírni, de majd ha lesz földlabdás palántám akkor képen megmutatom.
Zsákos szárított trágyát használok, egy marékkal teszek bele, ez után az egész tenyész időszakban fertikáre műtrágyát használok, tápoldatozással a gyökérképződés serkentésére 0,15%-os oldatot a 15-30-15 starter-ből.
Amikor már bogyós akkor a kálium túlsúlyos minőségjavító, érésgyorsítót használom0,08%os 10-5-26 kálium túlsúlyos.
San Marzano fajtákat régebb óta termesztek. Megismerkedtem a fajta történetével, elég sok alváltozatával. Beszéltem olyan olasz termesztővel is, aki ezt a fajtát, az eredeti helyén termeszti.
Így újra fel kell hívnom a figyelmet, hogy a San MArzano és a Lucullusnak hívott paradicsom két teljesen eltérő fajta.
A San Marzano paradicsom Campania tartomány egyik ékszere. Az első magokat a nápolyi király kapta ajándékba Peruból, és az első termesztési helye San Marzano környéke volt, ahonnan a nevét is kapta. A termések jellegzetes szilvaszerű alakja, az utánozhatatlan keserédes íz, intenzív piros szín, kevés mag, bő rost tartalom, illatos, gazdag aroma jellemzi, és tesz sok embert a rajongójává. Az idők folyamán több alváltozata alakult ki. Campania tartományban 27 változata ismert.SM-nak csak azokat a fajtákat lehet nevezni, melyeket azokon a területeken termesztenek, melyek a " Pomodoro San Marzano " Agro-Nocerino Sarnese. "oltalom alatt álló eredetmegjelöléseknek tagjai. Olasz pasta, pizza SM nélkül nem létezik.
Nekem is van néhány, a 3-4 cm-es méretűtől, az egész nagyig (Nano, Lungo, Rampicante, SemiRoma, Redorta, Adamo..). A legtöbbjük nem csúcsos. Az 1954-es Somos- féle Zöldségtermesztés tankönyv így említi, mint Lucullus fajta. Ugyanakkor a fajtaleírásban egyértelműen folytonnövőnek írja le. A Lucullus elnevezés az olasz származásra utal, ez az elnevezés terjedt el nálunk, mint elismert fajtanév. (Emellett a népies nevek: juhcsöcsű, tehéncsöcsű, szílva, stb...) Magát a San Marzano nevet nem is nagyon használják itthon. A hozzánk az elsők között bekerült olasz eredetű paradicsomok inkább toszkán változatok voltak. Hasonlóak a Roma fajtához. Ezek honosodtak meg nálunk, ezek lettek a magyar szilvaparadicsomok (lásd feljebb a népies elnevezéseket) én a Google keresővel nem találtam több nyelven sem lucullus nevű fajtát, csak magyarul, ahol viszont szinte mindenhol a SM- nál megjegyzik, hogy lucullus tipusú.
Vetettem már magyar termesztésű magot is. Ez a fajta, mint lucullus paradicsom régóta ismert nálunk is. Ezeket főleg a nagyüzemi termeszteésnek megfelelő, karózás nélkül termeszthető, determinált fajtákból szelektálták. De a San Marzanót, már az 50-es években kiadott kertészeti tankönyvek is, mint futót említik, részletes rajzal ismertetve. Az eredeti SM paradicsomok erős támrendszert igényelnek.
A Hermesmag által forgalmazott tasakon ez van: San Marzano Középkorai érésű, alacsony bokrú fajta. Bogyója átlag 30 grammos, hosszúkás úgy nevezett "Lucullus" típusú szilva paradicsom. Nem zöldtalpas, élénkpiros, feszes, sima felületű, húsos állományú. Friss fogyasztásra, hámozott konzerv, püré készítésre javasolt fajta. Tám rendszert nem igényel. Nagyon bő termő. Ennél is azt tapasztaltam, hogy igenis kell karózni.
Az alapvető különbség közöttük:
SM: enyhén édes íz, nagyon vékony, könnyen eltávolítható héj, általában alul szélesedő, vagy alul keskenyedő, esetleg szív alakú forma, néha hegyben végződve. Kevés lé. Szinte kizárólag folytonnövő jelleg. nagyon világos piros szín.
A Lucullus mindíg ovális, csúcsos formájú, íze erősen savas, héja sokszor igen kemény, növekedése determinált. Színe sötétebb piros.
Az ültetéssel kapcsolatban lenne még pár kérdésem. Mennyi trágyát teszel kb a gödörbe (gondolom érett marhatrágyára gondolsz) össze kell a földel keverni vagy mehet a trágyára a palánta. A kötöző madzagot hányszor kell körbe tekerni a palánta födjén? Ha nem kötöd rá a madzagot a földre később nem fog a földből kijönni? Trágyázásra később mi javasolsz..
Zsebi! Bocsánat, de egy másik téma: tavaly használtad-e az EM-BIO-t? Használt-e, mert azt vettem észre, hogy mindenkit megtalált a paradicsomvész. Én megvettem, de lusta voltam, vagy csak egyszerüen nem jött össze. Elhasználtam komposztáláshoz. Laci
A Roma, és a San Marzano fajtát már termesztettem, ezért merek hozzászólni e témában.
Nálam a Roma, és a San Marzano fajta váltott ültetése lett jó. Mindkettő determinált, a Roma élénkpiros, vastag héjú, tojásdad alakú. A San Marzano lukullusz típusú paradicsom. Egyedül a Roma nem szeret, nagyon kevés termés lesz rajta. A másikon is több lesz, ha a Roma porozza be. Az F1-es hibridjük kemény héjú, lukullusz alakú, de a San Marzanora hasonlító ízű termést ad.
A San Marzano érzékeny a szőröcskék letörésére, a tavalyelőtti időben is be kellett 2x locsolnom réztartalmú permetezőszerrel. Alacsony termetű, kimondottan bőtermő, puha hajú, rostos paradicsom. A termés zöme egyszerre érik be, de képes megújulni, egészen a fagyokig teremni. Ha a magját elszórja, fajtaazonos példány kel ki. Szárítani is lehet.
Találtam egy képet ami 2010 március 20-án készült ilyen szép erős volt a marmande palánta, és a füzetembe be van írva, hogy júli 10-én ettünk belőle 2 szemet a többi mind mire megérett elrothadt, pedig hatalmas nagy szemek voltak
Azért gondoltam, hogy ez a fajta nem jó nekem, mert volt még vagy 12 fajta és egyik se potyogott. A másik ami nekem nem vált be az marmande volt az meg mire megérett meg is rothadt a nagy része.
Van a Tuskó saját márkás föld, nagyon változó minőség (mikor hol gyártatják), volt már átlagon felüli minőség is vagy három éve. Legutóbb szerintem simán fahulladék-komposzt meg agyag keveréke, nagyon csúnyán, szalonnásan összeállt.
Amiről írtam, hogy nagyon rossz, az a Tuskóban kapható olcsó földek. Bár ezek között is előfordul használható, de csak kibontás után tudod meg, melyik mit ér.
A parkokból elszállított fanyesededéket - aprítva - le szokták önteni valahová, és amikor elkorhad valamennyire, akkor nagy mennyiségben ezt használják a legolcsóbb virágföldekhez. Állagjavításra jók lehetnek, de tápanyag szempontjából nem. Általában a fás részek nincsenek még komposztálódva, mikor bekeverik őket.
A Roma nálam nagyon szép lett volna a múlt évben ha az időjárás nem annyira esős.
Tegnap ültettem el 30-40 szálra való magot. Ebből szeretnék sűrített paradicsomot befőzni.
Természetesen más paradicsomfajtákat is ültetek.
Mióta egyszer megjártam, 1 fajtára alapoztam a paradicsomtermesztést és nem is az termett a szedett magból amire vártam, azóta mindig több félét termesztek.
Ha a kis gyümölcsfáink nagyobbak lesznek, akkor csak fele kert lesz zöldséges, de az is elég lesz.
Garafarmos magok mindre az van írva hogy determinált növekedésűek. San Marzano csomagján nem látok fajta nevet. Idén megpróbákozok velük, ha nem sikerülnek akkor jövőre váltok...
A szultán elég alacsony növésű, nem alkalmas kötözésre, de szerintem jó fajta, ami nekem csalódás volt az a" roma" szép növésű nem túl alacsony, tojás alakú de nálam már zölden lepotyogott.
persze ez nem azt jelenti, hogy baj van vele, mert lehet máshol, vagy más időjárásban jó.
Nálam a körülmények nem ideálisak a paradicsomnak /másnak sem/ nem elég levegős a kert, a sövény ami körben van eléggé lefogja a légáramlást, ezért nagyobb a gombabetegségek előfordulásának veszélye.
Lehet, hogy kedvezőbb körülmények esetén máshol nagyon jó az ami nekem nem vált be,
a magasból látszik, hogy elég zsúfolt és bezárt a sövénytől
de azért kapaszkodnom kell a paradicsomhoz, kötözéskor
mindig ilyenkor szoktam elvetni, amióta itthon vagyok és tudok velük babrálni, most a fűtőtesten vannak a dolgozó szoba ablaka alatt, ahol a fűtőtest nem üzemel, ahogy a kinti hőfok felmegy kb. 15 fokra a kinti széles ablakpárkányon akkor már kint lesznek ahol 1 óra 1/2 kettőig napot kapnak és szélvédett helyen vannak. Ezután jön a terasz ahol éjszakáznak, ha kell agrofólia takarás alatt, reggeltől meg kint vannak a szabadban.
Ez annak aki dolgozni megy nem járható út.
Valóban csak magas termetű u.n. folytonnövő fajtákat ültetek, aminek jó része nem magyar mag Kanadából kaptam és sajnos hibridek, úgy, hogy magszedésre nem alkalmassak.
az itthoniakból ültetek féldetermináltat de azt is felkötözöm ilyen az ACE, jónak tartom a következőket amit itthon vettem:
Sherry Goldkrone,Eskor,Cherola, Kecskeméti 3, és jubileum,Harzfeuer, Lugas,
Sok paradicsomot aszalok, és sokat eszünk u.n. lassú sütéssel készítve, ehhez csak a lukullusz típusuak megfelelők. Ezekhez a magot kaptam, olyan valakitől aki nagyban termeszti ezt a fajtát ami a képen van annak a neve birge-burlat, persze csak ha aki adta jól mondta, meg kaptam ZFV 732Harzfeuer
Sweet
Tavaly volt és még idén is lesz egy kanadai Sweet 100 ilyennel még nem találkoztam, méltó a nevére, nagyon apróés édes. Elhatároztam, hogy annak ellenére, hogy hibrid szedek magot és majd meglátom mi lesz belőle.
Teszek fel róla képet, de még azon épp csak elkezdett érni ennek nem lett semmi baja és amig lenem fagyott virágzott és termett
Ezek közül a fajták közül a Mobil és a Korall nem biztosan az a determinált fajta, amire neked szükséged van. Mindkettőnek a csomagolására az van írva, hogy erőteljes növekedésű. Ez nálam a gyaorlatban azt jelenti, hogy legalább 1,5 m magas karóra van szüksg a termesztésére, mert elég magasra megnő.
A San marzanó esetében kérdéses, milyen forgalmazó magját vetted meg, és mi a fajta neve. Ezek az SM paradicsomok 95 5-a erőteljes folytonnövő fajta. Egy magyar forgalmazó termékénél találkoztam csak determinált változattal. Ez betegségre eléggé érzékeny volt. Főleg bogyócsúcs rothadásra.
Köszönöm a választ. Olvastam régebbi hozzászólásodba, hogy csak folytonnövő paradicsomokkal foglalkozol. Gondolom hogy ez a művelési forma akkor a determinált növekedésű paradicsomokhoz nem jó.Tavaly volt elsőnek lehetőségem paradicsomot ültetni akkor csak K3-ast ültettem. Nagyom jól sikerült és most több fajtát ki szeretnék próbálni. Már beszereztem pár fajta magot(San Marzano, Korall, Mobil, Kecskeméti Jubileum,RomaVF,K3F1) és ezek mind determináltak. Idén én szeretnék palántát is nevelni. Próbaként már elvetettem pár db magot és már szépen fejlődik.
Olvasom viszont hogy már elvetetted és ki is vannak kelve. Nem korai még? Én még csak feb..végén szeretném..
Tudnál ajánlani valami fajta jó paradicsomot ami neked jól bevált és nem annyira fogékony a betegségekre?
Tavalyelőtt mi a Garrinál vettünk 3 köbméter földet (marhatrágya, tőzeg, termőföld tépett-homogenizált keveréke), elsősorban virágágyásokba, de maradt fél köbméter és így abba palántáztunk. Teherautós, ömlesztett ügy volt, ára 5e/m3 (két éve) plusz fuvar persze. Laza, kellemes föld, nem dőlt egy palánta sem. A cég kint van Pomáz után jobbkézre vagy 1-2 km-re. Van honlapjuk is, forgalmaznak kisebb kiszerelést is, ahogy nézem.