Szerintem ezen nem kellene meglepődni, hisz pont ez volt az első újításuk a TNG-hez és a TOS-hoz képest: a korábbinál szorosabban összekötni az egyes epizódokat.
A Voyagerben meg pont az volt a cél, hogy az eddigre már szinte unalomig megismert alpha kvadráns helyett új területet dobjanak be, ahol aztán megint elengedhetik a fantáziájukat az írók. Akadt is jó néhány olyan dolog, amit az eredeti környezetben nem tettek volna meg... példának rögtön a Caretaker, aki a flotta felderítőtevékenysége miatt aligha maradhatott volna sokáig észrevétlen... vagy a Borg téma alaposabb körbejárása...
Magam is azon a véleményen vagyok, hogy a Voyager színvonala a DS9-é alatt van. Viszont nem gondolom, hogy rosszabb lenne a TNG-nél. Az Enterprise történeteiben egy kicsit furcsa számomra, hogy ugyan van egy küldetés, de Picard ezt elegánsan félretolja, mert őt most az a valami jobban érdekli. Persze nagyon jól tudom, hogy ez azért nem általános, de a Csillagflotta "ide-oda vezénylem a hajót, éppen a hangulatom szerint" parancsnoklási elve nem igazán megnyerő. A szerzők kicsit ügyelhettek volna arra, hogy nagy távlatokban is legyen valami történet, mint ahogy van a DS9-ben és a Voyagerben. Persze utólag könnyű okosnak lenni...
Igen, én is láttam a TrekZONE fórumában Clive Tall-tól azt a hozzászólást, hogy miért is hasonlítható Magyarország a Bajorhoz. Nem ismerem túl jól a DS9-et, így persze nincs is sok alapom arra, hogy vitába szálljak ezzel. Mégis úgy gondolom, hogy a Trek-beli fajok inkább (időtől és tértől többé-kevésbé független) alaptípusokat jelenítenek meg.
Mivel még a topic elején felajánlottad, hogy válaszolsz azok kérdéseire is, akik nem tudnak vagy értenek valamit, itt most élek az alkalommal. Feltűnt, hogy a TOS-ban Chekov és Uhura között az átlagosnál bensőségesebb a kapcsolat. Uhura néha biztatóan megveregeti vagy átkarolja a vállát, mintha anyáskodna a "fiatal" zászlóssal. A fiatal szót azért raktam idézőjelbe, mert még a VI. moziban is előfordul, pedig akkor már mindketten eléggé benne vannak a korban, Chekov puszta ránézésre is túlvan már a 40-en. A sorozatban erre semmilyen indoklást nem tudtam felfedezni, talán a színészek közötti privát jó viszony tszivárog így vissza a történetbe?
Galen:
Amit a Voyagerről írsz, abban tulajdonképpen igazad van, de ha belegondolsz a TOS és TNG ebből a szempontból még szegényebb. Ott még egy fő konkrét cél is hiányzik (haza kell jutni), van helyette egy teljesen általános célkitűzés a nem ismert területek felkutatásáról, ill. néhány esetben diplomáciai küldetésekről. Nekem ez abszolút nem jelent hátrányt, mivel elsősorban a színészi játékot, a karakterek kölcsönhatását élvezem a legjobban. Erre pedig kiváló alkalmat ad a Voy-beli szereplők összezártsága, hogy tökéletesen egymásra vannak utalva. Az meg különösen tetszik, ahogy Kate Mulgrew játsza a szerepét. Velem el tudja hitetni, hogy Janeway olyan kapitány, aki képes ebben az eléggé kilátástalan helyzetben is összekovácsolni és irányítani a legénységet. Azt, ami a legelején még bizony eléggé szedett-vedett, ráadásul egymásnak is ellenségei (Maquis - Csillagflotta). Azon meg tényleg csak vigyorogni tudok, hogy szegény Chakotay, a marcona Maquis parancsnok is beleesett, mint légy a levesbe. Tehát nőnek sem utolsó, amivel én magam is mélyen egyetértek. Érett hölgyek rulez :-)
Jó, hogy kapunk hivatalos információt, nem csak én játszom a jól informáltat :). Különben amit én írtam kb másfél éve hangzott el egy olyan ember szájából aki az RTL Klubnál dolgozott - akkor - de lehet hogy csak látta egy ajánlatban, hogy megvehető(ek), vagy összekeverte mondjuk a Babylon 5-el.
Más.
Az eddigi tapasztalatom (és itt a topicban is) azt mutatja, hogy a Voyager az, ami igazán megosztja a Trek rajongókat, ezért érdemes boncolgatni.
Nekem kicsit unalmasnak tűnt eleinte, meg sok részben egy kilátástalannak tűnő helyzetből egy addig teljesen új technikai/orvosi/stb megoldással vágják ki magukat. Az amit a Starfleet legképzetteb mérnökei évekig nem tudtak megoldani, egyszer csak percek alatt megoldható : "újra kell konfigurálnom, öt perc és kész ...", " ha ezt fordítva dugom be a konnektorba :), ötszázszoros lesz a védőpajzs ereje", " ha ezt a lila biszb@szt összekötöm a sárgával, akkor fejből visszaírom a régi DNS-ét" meg ilyenek nagyon fárasztóak tudnak lenni. Viszont pl. a Killing Game - ami holnapután lesz a SAT 1-en 20:15 - nekem tetszett.
Jó, hogy megnyílt ez a fórum is, remélem, nem lesz olyan gyér a forgalom, mint
a Trektorbeam-en vagy a Solarian.
Ha már úgyis megint elindult a Sat1-en, érdekelne a véleményetek a Voyager-ről.
Nálam ugyanis magasan a leggyengébb sorozat. 2 bajom van vele:
Előszöris: az alapötlet már eleve nem tetszik. Az ember megnézi ugyanis az
első részt, és tudja, hogy mi vár rá: 7 éven keresztül vergődnek szegény
Janeway-ék a Delta Kvadránsban, és mindig olyan pechük van, hogy valami
meghiúsítja a hazajutást. Persze az utsó pár részben azért majd hazaérnek, és akkor
majd lesz örömünnep. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek jó részek, de
a sztori szerintem nem tud hova fejlődni.
Összehasonlítva a Ds9-nal: vajon ki gondolta volna, hogy a 4. évadtól ilyen szépen kibontakozik
a cselekmény? Nem hiszem, hogy a Voy utolsó pár évadja akárcsak megközelíti majd a DS9-t.
A másik bajom a szereplőkkel van: itt sem lehet egy lapon említeni a TNG-vel vagy a DS9-el.
Picard, Worf, Data Sisko, Kira vagy Odo - a másik oldalon pedig.. talán csak Janeway, aki
-nálam- igazán jó karakter. (Ő se az.)
Az volt az érzésem, hogy miközben dolgoztak a DS9-en, csak úgy összedobták a legénységet.
(Tuvokkal eleve nehéz dolguk volt, Spock után valami újat hozni-
nem is igazán sikerült, Torres pedig végképp nem eredeti, sőt gyengécske.
A többiek -a dokin kívül- egyszerűen átlagosak.)
Végülis összeségében nem rossz a sorozat, csak az előző 3 magasra tette a mércét.
És még valami: Gul Dukat szerintem az egész Star Trek talán legjobb figurája. A sorozatnak
tulajdonképpen Sisko mellett ő a főszereplője. Erről mi a véleményetek?
(Őmellette még Garak, Weyoun, Eddington és Sloan is jól sikerült karakterek, a félfőszereplők a DS9 egyik legnagyobb erősségei.)
Az "Urlazadasrol": ha jol tudom, azert lett ez, mert hat ugye az insurrection szo lazadast jelent, es hogy "fantasztikusaban" hangozzek, hozzacsaptak az "ur"-t, abszolute nem torodve azzal, hogy egy teljesen ertelmetlen szot hoznak letre. :(
Kosz az emlekeztetot, a Voyagerrol nem tudtam, hogy lesz, igaz nem is figyeltem.
Ez csodás, meg egy hete sincs meg a fórumunk, és már 55 hozzászólás! Csak így tovább...
Szombaton nem panaszkodhatunk Trek témában, aki esetleg nem tudná: Sat 1-en 14:00 Tos, 16:00 DS9, 20:15 Voy: Killing Game. Egy napon 4 epizód, mikor lesz ilyen Magyarországon...
>Magyarországon szerintem ott tolták el a Star Trek-et, amikor elnevezték Űrszekereknek, >pedig ennél idiótáb címet ritkán lehet adni egy filmek.
Abból a szempontból, hogy hányan állnak a hajón, a legusserbarátabb hajóosztály kétségtelenül a Defiant osztály, ahol a hídon mindenki ül.
Experte :
Bajort azért bátorkodtam összehasonlítani Kelet-Európával, mert ugyabár 40 évig idegen megszállás alatt volt ( ez a 40 év véleményem szerint nem véletlen ), majd egy másik hatalom védelme alá került. A vallási részét pedig lehet egyrészt a történetek kiszínezésére hivatott motívumnak tekinteni, másrészt pedig én úgy látom, hogy kívülről bennünket úgy látnak, mintha mi is mélyen vallásosak lennénk. Sőt még azt is megkockáztatom, hogy Bajor-t kishazánkról mintázták, bár ez elég erős hasonlat.
Más.
Magyarországon szerintem ott tolták el a Star Trek-et, amikor elnevezték Űrszekereknek, pedig ennél idiótáb címet ritkán lehet adni egy filmek.
Horváth Gábor vagyok, Star Trek rajongó és klubtag. Ezen kívül én tartom fenn a klub honlapját (ajánlom azoknak akiket érdekel):
http://startrek.scifi.hu/
Azért ezzel kezdem, mert sokat dolgoztam/tünk hogy végre minden működjön. Lehet szavazni minden héten más-más kérdésben, rendszeresen friss hírekkel fogunk jelentkezni (remek engineünk van rá), természetesen fórum is rendelkezésre áll. 1-2 héten belül pedig beindul az ausztrál Sev Trek (Star Trek paródia) magyar változata.
Az én kedvenc sorozatom a TNG, azon belül is a 3. szezontól. Azért szerettem meg, mert előtte sok TV sorozstot néztem, és annyira más volt. A szemléletmódja, a cselekmény és a végkifejlet legtöbbször annyira nem tipikus. Kedvenc karakterem Picard kapitány több különböző okból.
A DS9-t eleinte nem kedveltem. Többet vártam tőle, de aztán egyre jobb lett és az utolsó három évadból kedvenc epizódom is van.
A Voyager-től vártam a "megváltást", hogy közel olyan jó lesz, mint a TNG. Nem jött be, bár ez is szépen javult az évadok folyamán.
Ez utóbbi dolog nekem nagyon tetszik a Star Trek-ben: fejlődik a sorozat, nem laposodik. Profik készítik.
A TOS-t régóta láttam az osztrák tv-ben és többnyire jót mulattam rajta. Miután már értettem mit mondanak, nem nevettem csak úntam Kirk hódításait.
A tribes-es eész asszem volt (ha jól emléxem a TOS-ban nem?? ).
Hát nem is tudom, hogy a rajongótoborzásról mit mondjak. Elég hülyén hangzik, no meg a haverok közül amúgy is szeretik a Treket.. de hát itt van a fórum, ez kitűnő alkalom a reklámra nem??
A Csillagflotta valameyyi hajója elégé nem user-barát, szóval azonkívűl, hogy sebezhetőek a tagoltságuk miatt, a belső sem az igazi9, mondjuk a Jem'Hadar hajókról ne is beszéljünk (ahol mindenki áll).
Ami viszont nekem kicsit megemészthetetelne, az az, hogy hogyan fér össze a Federáció "nincs pénz, mert a tudás az érték" elve a DS9-on előforduló többi nép kultúrájával. Pl Bashir miből fizeti a Holodeck használatát Quarknak, ha nem kap fdizetést ??
Kedvenc reszekrol volt szo. Az enyem asszem nem erte meg a keperyot, vagy ha megis, akkor pont nem lattam. A.D Foster ST log 5-ben (lehet hogy a 4-ben) talalhato "More Tribbles, More Troubles" cimmel.
Mas: van par ST konyvem, ami duplikat, nevezetesen
Strangers From the Sky / Bonanno
Masks / Vornholt (TNG #7)
Exiles (TNG #14)
Fortune's Light (TNG #15)
A Call to Darkness (#9)
Rules of Engagement / Peter Morwood (TOS #48)
A Flag Full Of Stars / Brad Ferguson (TOS #54)
Ezeket szivesen elcserelnem mas ST konyvekre, vagy egyeb hasznos holmira.
Meg mas: ugye mindenki olvasta Leah Rewolinski-tol a Star Wreck c. parodiat? Ha nem, surgosan potolando! Szeritnem fergeteges, en minden oldalon percekig rohogtem.
Es ha valakinek megvannak a folytatasai, szivesen kolcsonvennem.
Ha már egyszer experte így leleplezett, igen én vagyok Elion Narok, a USS Árpád kapitánya, sőt mi több, a Magyar Star Trek Klub vezetője vagyok (eddig nem akartam hivalkodni vele). Természetesen a topicon nem hivatalos minőségemben veszek részt, az itt megjelenő vélemények teljesen magán jellegűek, még akkor is, ha azokban a klubra, vagy a klub által szerzett információkra hivatkozok.
Tetszenek a témák, csak így tovább! Ha valakinek a klubbal kapcsolatban van kérdése, szívesen válaszolok azokra is.
A klub hivatalos információi szerint 2000. Február 4-én (péntek) 2300-tól hetente, azonos idősávban fogják folytatni a Trek vetítést. A levetítésre váró filmek: ST: IV, ST: V, ST: VI. Összesen ennyit vettek meg, és nem fogják (legalábbis egyelőre) vetíteni egyik sorozatot sem.
Az időpont változás oka: kis nézettség. Tisztában vannak a Trek külföldi sikereivel és valami hasonlót vártak tőle, ezért vették meg. Sajnálják (és nem értik), hogy miért nem jött be. Megmondtam nekik (nem a filmekkel kellene kezdeni, jobb kampány, stb.), de nem könnyű változtatni a helyzeten.
Az RTL-től származó, nem hivatalos, de elég megbízható információk szerint ők sem vettek Trek-et, de dolgozunk az ügyön. Bízzunk a Babylon 5 sikerében, az egy jó lehetőség lenne, hogy „berántsa” a Treket az országba (ha az bejött, talán ez is alapon).
Szintén hivatalos forrás szerint 2000. Április 10-én megjelenik lakossági megvásrlásra a Star Trek: Űrlázadás. Tudom, mi a véleményetek a szinkronról/fordításról, de a Star Trek népszerűsítésének szerintem egyetlen lehetősége van, most ezt fogom elmondani, bocsánatot kérek a nagy terjedelemért.
Mivel valamivel több, mint egy éve tevékenykedek a Magyar Star Trek Klub vezetőségének háza táján, módom volt valamelyest megismerkedni a Star Trek Magyarországi helyzetével és azt kell mondanom, hogy elég siralmas. (megint nem mondtam semmi újat)
A közszolgálati és kereskedelmi televíziók egyaránt a többnyire dél-amerikai eredetű, megkérdőjelezhető minőségű sorozatokkal próbálják meg a képernyő elé szegezni a nézőket. Ezt önmagában sem tartom szerencsésnek, de ezek számaránya (pl. más műsorokhoz viszonyítva) már elszomorít. Isaurával nem volt semmi baj, amíg egyedül volt. (Eddig az ellenreklám!)
Magyarországon semmilyen hagyománya nincs a Treknek (és a sci-finek is elég zavaros a helyzete, de szerintem ezt nem itt kell megvitatnunk). Mivel az ország mintegy 35 év lemaradással küszköd, nem lesz könnyű a Treket eladni. Bármennyire csúnyán is hangzik ez, pontosan ezt kell tennünk, mivel a (nem csak) kereskedelmi televíziózás arról szól, hogy a műsoridőt pénzre váltják. Minél többen nézik a műsort, annál többet ér a hozzá tartozó reklámidő, ami kiváltja, hogy megveszik a folytatást. (pl. tv2: Kaméleon, JAG; RTL: Sliders)
Pillanatnyilag MO-n nem lehet nyereségesen Trek könyvet kiadni és a mozi/video forgalmazásnak se sokkal több a sikere. Persze mint minden kereskedelemmel kapcsolatos kérdésben, itt is fontos (lenne) a reklám, de nem térülne meg és csak növelné a kiadásokat. Mondják az illetékesek, és igazuk van. Mivel a Trek hazánkban egyszer sem tudott bizonyítani, senki nem meri megkockáztatni, hogy pénzt áldozzon a termék bevezetésére. Mi van, ha ez a piac nem fogadja jól a terméket? Nem tudjuk kideríteni.
Szerva nálunk, miénk a lehetőség, esetleg learathatjuk a dicsőséget is, de a lényeg, hogy nekünk, Trekker-eknek (esetleg Trekie-knek) kell megteremtenünk a Trek hazai rajongó táborát (megvan), a nézettséget (talán meglenne), a statisztikai adatokat (itt már gond van). Miért vegyen, nyomtasson, szinkronizáljon, vetítsen, forgalmazzon valaki MO-n Treket, ha azt MI nem vesszük meg, mert nem elég jó minőségű (nekik ez nem tűnik fel). ŐK csak annyit látnak, hogy van valami, amit behoznak, senkinek nem lehet eladni, csak pár hűlye (bocsánat mindenkitől, én is ide tartozok), akik csak reklamálnak.
Megoldás: Először próbáljunk minél nagyobb rajongó tábort formálni, vegyük meg, ami megjelenik, reklamáljuk, ha nem vetítik, kérjük, hogy folytassák, stb. Higgyétek el, ha a forgalmazók látni fogják, hogy növekszik a visszajelzés az időpontváltozás miatt, ha nő a nézettség, ha nőnek a bevételek (elsősorban mozi, videó, könyv), akkor majd lesz Trek. A SAT1 sem a német precizitás miatt nem változtatja a vetítési időpontot, hanem azért, mert hirtelen lehalna a telefonhálózatuk és az e-mail rendszerük a túlterheltségtől.
Segítsetek nekem minél nagyobb visszhangot kelteni a Treknek, vásároljatok ti is és el fogunk jutni oda, „ahol még ember nem járt azelőtt…” (ez a költői befejezés lehet,hogy nem volt a legjobb, de remélem, hogy a mondandó érthető)
Azt mindig is furcsálltam, hogy a taktikai tiszt, aki ugye (nomen est omen) a taktikai rendszereket irányítja (pajzs, fegyverek, stb.) áll, és így elég könnyen elesik. Célszerűtlen dolog.
JamesTKirk:
Ja, ezzel kapcsolatban meg annyi, hogy jol megterveztek az Enterprise-t, meg elvileg ugye harcra is felkeszultek, de fogodzkodot azt nem raktak bele.
A kapitany meg csak kapaszkodik a szekebe, a navigatorok meg a konzolba, de kb. az osszes fal es folyosofal sima, ott csak dulongelni lehet ;)
Az, hogy kitérőt tesz az egy dolog, de gondolj csak bele, hogy Te egy civil vagy a hajón. Éppen főzöl, olvasol, jóga közben fejenállsz, vagy oviban vagy :) és egyszer csak hipp-hopp belelőnek a hajóba, nekimegy valaminek, stb. Na most hogyha a hídon az eseményeket figyelő profi jó néhány métert repül, nem hiszem, hogy nincs minden összecsapásnál sok sebesült. Mert mire bemondja a kapitány (vagy az elsőtiszt) a vörös riadót, általában már nagy a gáz ... Ennek a fényében nagyon bátornak tűnk a kapitány.
Viszont idonkent vannak utasok, az biztos. Azok nem tudom, hogy mit szolnak ahhoz, hogy idonkent hipp-hopp kiterot tesz az Enterprise ;)
Ez olyan, mintha felszallnal Budapesten egy New Yorki jaratra, de menetkozben segelyhivast fogna, erre elmenne Afrika fele, utana a Bermuda haromszoget is kivizsgalna, vegul megerkezne New Yorkba ;)
Ne felejtsd el, hogy nem csak a hajó üzemeltetését ellátó személyzet van a hajón, hanem a kutatási (térképészet, biológiai kutatási...) is, plusz az ő családjuk. Ha jól emlékszem az adatokra, akkor a hivatásos Csillagflotta állományú személyzet 700 főt tesz ki, a többiek a családtagok.
Engem el kezdett foglalkoztatni mostanaban egy kerdes a ST:TNG-vel kapcsolatban.
Az urhajo egyik resze a tanyeregyseg, ahol tobb ezer ember lakik. Kik ezek az emberek? Mind a legenyseg es a kiszolgaloszemelyzet? De annyira sok?
A masik lehetoseg, hogy utasok (is), de azert ha el akarok menni A pontbol B pontba, akkor nem szallnek fel a helyukben egy olyan urhajora, amit mindig elhivnak mindenfele, es ki tudja mikor er hova.
Arrol nem is beszelve, hogy egyfolytaban valami bajba keveredik ;)
Nekem nem annyira egyértelmű az, ahogy a fajokat az adott földi néppel azonosítod. A japán-romulán párhuzam mellett nem sok minden szól. A japánokat a második világháborúban feltétel nélküli kapitulációra kényszerítették és hosszú időre majnem tökéletesen lefegyverezték. A Romulán Birodalommal a Föderáció csak békét kötött, és hogy tart tőle, abból is látható, hogy megpróbálja magától a Semleges Zónával elszigetelni. Talán egyetlen hasonlóság az, ahogy Mr. Spock megemlíti, ezt a háborút még atomfegyverekkel vívták. De az ott egyenrangú felek harca volt. Erősen belegondolva leginkább talán a vulkániaknak felelhetnének meg. Az 1945-ös kapituláció után le kellett számolniuk a mélyen gyökerező militarista hagyományokkal, hasonlóan mint a vulkániaknak az érzelmeikkel. Mostanra pedig világszerte elismert és tisztelt nép lett belőlük, ugyanúgy mint a Föderációban a vulkániakból.
Ami pedig a bajoriakat illeti, úgy tudom, azok mélyen vallásosak és romantikusak. Ezt azért nehéz volna elmondani a kelet-európaiakról. Én inkább némi kiábrándultságot és több-kevesebb cinizmust látok magam körül. Persze az maga lenne a csoda, ha a történelmi ( és persze aktuális politikai ;-) ) tapasztalatok ellenére ez másként lenne.
Kedvenc rész:
A TNG-ből a Naked Now (A ragály). Az alapötlet annyi, hogy külső behatásra egyre többen elveszítik a gátlásaikat és a rend kezd felborulni a hajón. A maga nemében tökéletes, ahogy a mélyebb mondanivaló és a szédületes poénok ennyire egyensúlyban tartják egymást. Az emberi tudatalattiról már a TOS:Catspaw (Egérfogó) is megpróbált valamit elmondani, de nekem hamis volt az egész. Valahogy a jungi kollektív emlékezettel próbált meg operálni, aminek a létezéséről nem vagyok igazán meggyőződve. Sokkal inkább hihetőbb volt számomra az itteni freudi hozzáállás, vagyis az, hogy a lélek legmélyén a szexuális energia van lefojtva, és ha elveszik az önkontroll, ez tör a felszínre. És még egy érdekes dolog, bár ezt félve említem meg, mert nem akarok senki vallásos meggyőződésébe gyalogolni. Érdekes módon csak a "fehérek" ,értsd: feltehetően monoteista vallási/kultúrális környezetben felnőttek 'estek egymásnak'. A láthatóan ázsiai származású gépészt ez nem érdekli. Őnála feltehetően más van jó mélyre lezárva. Ő inkább a munkaeszközét szedte szét és kezdett el vele játszani. És akkor el lehet róla gondolkodni, melyik a léleknyomorítóbb vallás: amelyik a nemi ösztönt nyomja el kórósan és manipulálja bűnné, vagy amelyik a játékosságot/lutaságvágyat.
Neelixet pedig szeretném megvédeni. Tudom, hogy ő öltözik a legízléstelenebbül, de maga a karakter egy nagyon szelíd lényé, olyan szinte, mint egy barátságos macska. Mindig kedves és türelmes mindenkivel. Ahogy emlékszem, egyetlen egyszer sokallt csak be, amikor "meghalt" és az újraélesztése után kénytelen volt szembenézni azzal a ténnyel, hogy mégsincs túlvilág. Egy ilyen fordulat azért elég nagy bátorság volt a sorozat íróitól abban az Amerikában, ahol több államban még kötelezően tanított anyag a bibliai teremtéstörténet.
Senki nem mozduljon a helyéről. 2000 Február 4. Péntek, TV2 23.00 Star Trek IV - The Voyage Home.
Forrás : Telehold (lehet náluk reklamálni). Ha tényleg leadják, tessék vigyázni videósok, mert a lagzitévé +/- 15-20 perc differenciával is dolgozhat (tehát előfordult, hogy ELŐBB kezdték a kiadottnál).
Kis adatok a magyar médiahelyzethez. Nem frissek az adataim (kb 2 évesek) de az arányokat jól érzékeltetik. Egy db Isaura(stb) epizód belekerült 100-150 ezer Ft-ba, az adás előtt/alatt/után sugárzott reklámidőt kb 1,5-2 mio Ft-ért értékesítették (MTV1, NEM kereskedelmi, képzelem ott mi lehet). Miért csinálnának bármi mást? :(
>"hogy az idosebbek, akik ebben az idopontban nezik a tevet, automatikusan elkapcsolnak, ha valami tarajos idegent latnak a kepernyon :). " Ez jó duma, még most is ezen szórakozom. Nekem a családom tagjai fülig érő szájjal csak ennyit kérdeztek "na mi van már megint a nagyfülűeket nézed ?" ha "ilyesmi" ment a TV-ben. Pedig nem voltak bábuim, egyenruhám, stb.
Most gondban vagyok, mert nekem majd mindegyik karakter tetszik valamiert. Emiatt inkabb ugrok a kovetgkezo felsorolasra
Nehezen kiallhato karakterek:
Wesley Crusher (no comment...)
Keiko O'Brien (kicsit tul sokat panaszkodik)
Neelix (igazabol csak a ruhait nem birom)
Szerintem az osszes Star Trek epizod kozul az egyik legjobb a DS9 fele Tribbles-es epizod volt, mivel felhasznalva a regi TOS-os epizodot egy teljesen poenos DS9 epizodot csinaltak... (ja es nagyon birtam Jadziat a rovid szoknyaban... :))
Most hirtelen ennyi jut eszembe...
Live long and prosper
Egyreszt a brazil es mexikoi sorozatok szerintem olcsobbak, mint barmelyik amerikai sci-fi sorozat, raadasul sokkal hosszabbak ergo jobban megfelelnek a delutani sugarzasra. Arrol nem is beszelve, hogy az idosebbek, akik ebben az idopontban nezik a tevet, automatikusan elkapcsolnak, ha valami tarajos idegent latnak a kepernyon :).
Este mar joval alacsonyabb a nezok atlageletkora, de itt is jobban mennek a karatefilmek a es a B kategorias akciofilmek. A kozepkoruak nem szeretik a sci-fit, mert szerintuk tul irrealis es egyebkent is ilyen sohasem lesz. Talan emiatt van az, hogy egyedul a Stargate (Csillagkapu) az egyetlen sci-fi, ami ele le tudom ultetni a szuleimet.
Szinkronizalas:
Neha nem is tudom mi idegesit jobban: az idiota szoveg vagy a rosszul kivalasztott szinkronhangok. A szovegirok nem hallottak meg a sci-firol, nem lattak az adott sorozatot mas nyelven (viszonyitasi alapkent), nincs fantaziajuk es a nyelverzekukkel is baj van neha. Az eredmeny: olyan szinkron szuletik, amitol egy joerzesu rajongo a falat kaparja, mig a tobbi nezo pedig egyszeruen idiotanak konyveli el a sorozatot.
Mi marad nekunk:
Alapvetoen a nemet adok (felteve ha valaki jol beszeli Goethe nyelvet), mivel a Sky One le van kodolva, es ha jol tudom, a kontinensen nem is foghato csak a brit szigeteken. Persze lehet meg olaszul vagy esetleg valamilyuen mas nyelven nezni a sorozatokat, de ez nem tulzottan jellemzo.
Es persze a szombat delutan a magyar adokon...
Amit jelenleg nezek:
ST Voyager SAT1 naponta 15 orakor
ST TOS SAT1 szombat 14 orakor (csak neha)
ST Deep Space 9 SAT1 szombat 16 orakor (mar elkeztek az utolso tiz reszt... :))
Total Recall 2070 PRO7 kedd 2115
Seven Days PRO7 hetfo 2115
Babylon5 RTL Klubon
Csillagkapu a TV3-on
Ez egy kicsit offtopic volt, de majd a kovetkezo hozzaszolasom...
Ha valakinek van kedve és ideje, estefele benézhet a #trek.hu IRC chatira, csak egy pár hónapos csati és kevesen tudnak róla, így kevesen vannak rajta egyidőben.
Tud-e valaki szerezni Star Trek : Starshi Creator című programot ? Ez olyan multimédiás alaklmazás szintű valami, ám a lényege, hogy a Csillagflottát házilag tudja az egyszerű otthoni felhasználó "bővíteni" . Magyarul hajókat lehet összerakni alkotórészekből.
Ha a trekbeli fajokat hasonlitani akarjuk valamihez, nem biztos, hogy csak a mai nemzetekhez tudjuk. Pl. a kardassziaiak tiszta nácik, ez elég jól kiderül a sorozat alatt. Viszont vannak, akiket könnyebb eszmékhez, félelmekhez hasonlitani.
>Más. Az is nyugodtan írhat ebbe a topicba aki csak szimpatizál a Star Trekkel, de még nem >látott túl sok részt és esetleg nem ért meg dolgokat, összefüggéseket. Kérdéseit felteheti >bátran, közöttünk biztos akad valaki aki majd válaszol.
Ez nagyon fontos! Ide lehet, hogy csak 'betéved' vlki, aki egyébként soha nem menne el egy Star Trek fórumra, ez viszont nyilvános, épp ezért jó. Van, akinek a Trek egyenlő TJ Hooker-rel, na az ilyenekkel kell csinálnunk valamit. Asszimilálás...:>>>>>>
KIS SPOILER: a breenek ellen tényleg kell majd harcolni, sőt... Nekik sikerülni fog az, ami sem a klingonoknak, sem a Borgnak, senkinek sem sikerült. Nem akarom lelőni a "poént' (egyébként egyáltalán nem vicces:(( ), úgy kb. 3 hét múlva lesz az a bizonyos rész a Sat 1-en.
A régi StarTrek (a TOS) alat a klingonok voltak azok, akik a ruszkikat szimbolizálzák. A ST6-ban a reaktorbolygó felrobanása egyértelmű szininímája a Csernobili katasztrófának. Aztán persze megszületik a Klingon-Föderáció egyezmény (a hidegháború is akkoriban (1991 fele) ért véget..
A Kardassziaiak szerintem tök német-koppintáosk
A Romulánok meg hát nem tom.. most nem jut eszembe róluk semmi.
A Békés jövőkép meg szerintem elenyészett már rég. Az ujab Filmekben (DS9 ujabb részek - Insurection) már a béke nem igazán van ott. Ráadásul kiderül, hogy a föderáció sem olyan leányálom mint eddig képzeltük. És szerinterm így reális. (na persze már amennyire reális lehet a StarTrek).
Nézd meg az új trendet: Harc-harc-harc Borg-Dominion-Species214565 (asszem)-A Voyager is lövöldözött soxor.. mondjuk szerintem ez az eladhatóságra meg rá na mindeggy..
A multkori DS9 részben (szombaton a SAT1-en) meg feltüntek a Bri-k (asszem ők) .. van egy érzésem , hogy ellenük is harcolni kell még (a játékban kell)
Ha már a párhuzam Dukat és egy bizonyos diktátor között... Sokat gondolkodtam azon, hogy pl. Cardassia (jól írom?) melyik XX. századi diktatúrára hasonlít. Szerintem inkább a Romulán bir. hasonlít a 30-as évek Németországára, Cardassia-ról inkább a CCCP ugrik be a nagy egyenlőséggel. És csak nekem tűnt fel, hogy a 31. szekció feltűnéséig csak az embereknél nem volt meg a Gestapo/KGB szervezete (Obsidian Order, Tal'shiar ha jól írom). Mindenki másnál megvoltak a mumusok, akikel ijesztgették a jónépet. Pedig az eddigi történelmünk alapján ez nagyon optimista jövőkép. A legtöbb scifiben egy idegen civilizáció képviselője legelőször az M16-os gépkarabéllyal találkozik :), ezért is tetszik ez a békés jövőkép.