De a szaporodás nem megy nekik víz nélkül:) A közelben meg sehol ilyesmi természetes körülmények között. Tehát a sokasodáshoz meg kell várniuk a tavat:)
Az egyik akadályversenyen egy pihent biológus kihozott különféle csótányokat az állatkertből, és az azokkal tele lévő üvegből kellett kihalászni a kulcsot. NA, eme dicső feladatot meghagytam másoknak, és megállapítottam, h ha mégis muszáj lenne, akkor még mindig inkább a nagyokat vállalnám, a többcentiseket, de nem a kicsiket, a pár millimétereseket... bbbbrrrrrr....
Azt ugyan nemtom, honnan származik, de már gyerekkoromban is rettegtem a csípni képes állatoktól, különösen ha másznak, a repülőket egy fokkal jobban viselem. Hiába tudtam, h a kaszáspók nem tud csípni, ez már nem hatott: visítottam, ha egyet is megláttam, egész pontosan az öcsémnek üvöltöttem, h vigye el, és számomra teljesen megdöbbentő módon képes volt megfogni a lábát és úgy elvinni a közelemből... -na felnőtt koromra eljutottam oda, h óriási önfegyelemmel már meg merem fogni a kaszáspókot, de csak rövid ideig. Más pókokat és bogarakat azonban csak segédeszközzel.
Mongyuk arra nem emlékszem, h egészen pici koromban is így volt-e vagy csak azután, h kertesházban lakván, folyotn kertben üldögélve, rengeteg hangya- és pókcsípést gyűjtöttem be már az iskola előtti időkben is, amik azért jóval fájdalmasabbak mint a szúnyogcsípések...
A gyerekeken jó megfigyelni a dolgot: minden tavasszal újra kell tanulniuk a kert állatvilágát. Mert még kicsik az enyimek, és azért az ősztől tavaszig tartó időszak nagyon hosszú!:) Amikor elkezdenek kinn nyüzsögni, ők is, meg az ízeltlábúak is, olyan egy-két hétig vannak sikítva beszaladások:))))) De aztán együtt kimegyünk, megnézzük a félelmetest, és már nem is az. Meg nagyon fontos nekik, hogy én is imádom pl. a pókjaimat, és mindet külön-külön bemutattam nekik, elmondtam, kicsoda-micsoda, miért van ott, ahol. Aztán már ők is személyes ismerősként üdvözlik őket, sőt, egy-egy újabb lakót már ők mutatnak be nekem. Szóval, biztosan van veleszületett ellenkezés, de kinevelhető:)
Nekem is gyűlnek a könnyek a szememben, most, hogy újraolvasom soraidat:)))
De tényleg, a változás, ami igazán ott van a kertben: a tegnap még bimbóban lévő rózsa ma reggelre teljes szépségében megmutatja magát, estére beleöregszik a hőségbe. Meg ahogy arrébbmennek a növények a virágágyásban: ahogy nőnek, mintha eltolódna mindennek a helye. Vagy ez csak nálam van így?:) És a legeslegnagyobb csoda: a koratavaszi "semmi" helyén egy-két hónap múlva akkora burján!
Akkor postázok Neked néhányat! :-) Nálunk invázió van két éve.
Gyanítom, a mi kutyánk anno kóbor kutya korában azon tartotta fönn magát, amit elkapott, úgymint béka, egér, pocok, cserebogár, gyík. Ezeket előszeretettel elkapja a telken is. Persze igyekszünk megakadályozni a dolgot. Nálunk egyébként kifejlődtek a fán lakó gyíkok, mert csak azok maradtak életben. A földön járók kiszelektálódtak... Kicsit kísérteties, mikor másfél méter magasságban rám pillog a fáról a gyík... :-)
Jaj, én nagyon bírom őket! Nálunk is van néhány, de szerencsére a mi kutyáink nem bántják őket. Remélem, a macska sem, de erre sajnos nem esküdnék.. : (
Ilyenből van nálunk egy csomó. Időnként vödörbe gyűjtjük őket, és kivisszük őket erdőre-mezőre, így próbálván csökkenteni a kutya által elfogyasztott példányok számát. A baj, hogy hűségesek, és szerintem visszajönnek.
Éjszakánként föltornázzák magukat a teraszra, és odaülnek a lámpa alá, ahol szó szerint a szájukba esik a vacsi. Nyár végére így olyan dagadtra híznak, hogy már jóformán meg sem tudnak mozdulni. :-) És annyira elpofátlanodnak, hogy az sem zavarja őket egy idő után, ha kimegyek a teraszra. Tavaly lesöpörtem az egyiket, mikor kiültem (nem igazán értékelném a nyálkás kis testét a csupasz lábamon), erre rögvest visszamászott, és méltatlankodva meredt rám.