Apropó, szerintetek mennyiből jön ki legolcsóbban egy ilyen megoldás, mármint egy cseppfolyós kéndioxid-adagoló? Interkernél összeadták, 150 ezer körülre jött ki, na el is szédültem. 20 literes tartállyal, és az egészben a legdrágább maga a tartály. Kiskocsi persze nem feltétlenül kellene hozzá, de sz csak 20 ezer körül volt.
Köszi!
ps: nagy a drukk, csütörtökön és hétvégén mindent leszedünk (olasz, kékfrankos)...
-Már a nagyüzemek sem használják. Nagyon jó cseppfolyós kéndioxid adagolók vannak. Ez még abból az időből származik amikor még a törzsoldat hígító hatását is ki akarták küszöbölni.(hihi)
Gondolom ez az: http://www.madarriaszto.hu/ Nálunk a nagyobb szőlősgazdák ehhez hasonló riasztókat is használnak még: http://juva.hu/indexvad.html De szvsz alegjobb a csősz+valamilyen hangkeltő eszköz
Tokajban többfelé használnak két rúd közé kifeszítve madzagon ragadozómadár formát, amit a legkisebb szell? is jól megmozgat. Nagyon életszer? a festése, és az alakja. Elégedettek vele.
Erre már én is rájöttem, ennyire azért nem vagyok amatőr :DD Csak én szeretem a praktikus dolgokat, ezért sok értelmét nem látom, hogy borban oldják a kén-dioxidot(persze egy nagyüzemben meg lehet érteni). Kisebb üzemekben(és bárhol) praktikusabbnak tartom a vizes oldatot(vagy ahogy nevezzük "törzsoldatot"), már csak azért is, mert akár 1 literes kiszerelésben is kapható http://www.uniken.hu
-Hát ha vízben oldják a cseppfolyó kéndioxidot, akkor törzsoldat, ha borban akkor törzsbor. (hihi) Főként télen, hogy ne fagyjon be olyan hamar. Kb. harminc éve én sem találkoztam vele.
Akkor ebből biztos több féle van. Badacsonyban meg Györök körül láttam (inkább hallottam) ilyeneket. Azok roppant kellemetlen hangot adtak ki. Az egyik valami robbanást utánzott valami nagyon gagyi módon.
Ismerem. A második szomszédom az idén alkalmazott ilyet, sőt forgalmazza is, mert többek közt gazdaboltja is van. Hatékony, mert ameddig kint volt nem volt észlelhető madárkár, annál az ültetvénynél. Az ár is stimmel, kb 3000 ft. Érdekes ciripelő hangot ad, egyáltalán nem zavaró, időnként szólal meg.
Én így védekeztem ellenük. Elvileg bevált mert a szomszéd táblába belecsaptak a sajátom felett viszont átrepültek. Ezt látta többször is, úgyhogy ez biztos tény.
Az eszközt én készítettem. Nagyon egyszerű csinálni csak sima alufólia és vastag átlátszó ragasztószalag kell hozzá. Az alufóliát lecsavarod olyan hosszan amilyen kell, majd arra ragasztod az átlátszó ragasztószalagot, 5 csík ragasztószalag fér rá az alufóliára. Ja hagyni kell a ragasztószalagok között 2-3 mm-ert, mert így könnyebb eltépni. Rögzítése is egyszerű csak madzag van a végére kötve.
Nekem bevált, nagyon olcsó és egyszerű előállítani. 1 tekercs alufóliából és két tekercs ragasztószalagból kb. 80 m szalagot gyártottam.
Ezt olvasom, engem is érdekel a téma: "az elemmel működő, a hegyközségi irodában is kapható elektromos seregélyriasztóból hektáronként 3-4 darab talán távol tartja a madarakat a területről. A készülék még a szarvasok, őzek és a nyulak ellen is védelmet nyújt. A henger alakú, mintegy háromezer forintos árú riasztót a levelek takarása alatt is rögzíthetjük egy karóra úgy, hogy a kártevők várható megjelenési irányába nézzen".
Piros szlanka Évek óta nyaggatom az egyik barátomat, akinek van ebből a fajtából egy pár tőke, hogy ebből rozét kell csinálni. Az idén végre ráállt. Nem sok van, mindössze 120 liter, a színe ígéretes(a derítés-szűrés valamennyire csökkenti, de nem számottevően), az illata lenyűgöző. Februárig hadd pihenjen
Soha se voltak a kertünkbe madarak,nem is védekeztünk hát most pusztitottak.Hagytunk fent egy pár tőke zalagyöngyét,pannónia kincsét,piros szlankát hogy jó lesz enni.Nem sokat hagytak.
Köszi Szaki Pali, de mán tegnap visszapörgettem és elolvastam. Nagyon érdekes, és eddig még nem volt szerencsém ezt gyakorlatban űző személlyel beszélni
Amúgy az egész topic jó kis szőlészeti-borászati kiskáté :)
A három hét indikáció, általában két hét alatt kiforr a must, és még egy hetet hagyják ülepedni a legdurvább seprőrészeket, így jön ki a három hét.
Ha elhagyta a forrását, akkor lefejtheted, az a lényeg, hogy most a DURVA seprőről kell leválasztani, a sárról és egyéb piszokról, ami a bogyóra tapadva bekerült a borba.
Így kell fejteni: http://szolo.blogspot.com/2006_11_01_archive.html
Figyelj arra, hogy az aljáról a durvaseprőt ne vidd át a tisztázott borba! Én azt üvegballonban ülepítem, a tetejéről leszívom a bort és azzal töltögetek.