A hátsó ( piros poharas ) sor a paradicsom, lent paprika, tomatillo és padlizsán van. Lehet hogy csak a paradicsomnak kevés a fény a többinek nem ? Vagy a paradicsomnak van túl meleg ?
A lámpámat 22db rebel star piros és 4db királykék K2 alkotja. Egyébként nehéz arányokat mondani, mivel a pirosat lumenben a királykék fényerejét pedig radimetric fluxban adják meg.
Kisérleteztem sima kékkel, (470nm) messze nem volt olyan hatékony mint a királykék (440nm) Volt jónéhány 660nm-es sötétvörösem, de nem találtam nagyon érdemi különbséget a sima piros között az utóbbi bármelyik sarki boltban kapható harmad áron.
Nagyon jó a leírásod én ledeket használok immár 3. éve Annyit hozzátennék, hogy mindkét fény szükséges az arányai azok amik meghatározóak. Keltetéskor, kicsit több kék kell mint később. Kékből is célszerű a királykéket választani ami 430nm hullámhosszon dolgozik piros LED-ből két féle elérhető, nagyjából 620-630 és 660nm-es hullámhosszal. A 660-as ami ideális lenne nagyon nehéz beszerezni a 630-al is nagyon jó tapasztalatok vannak (mindkettőt kipróbáltam. Alapvetően mivel csak a szükséges hullámhossz van lesugározva kb 4-5x gazdaságosabb (illetve ennyivel kevesebb áram kell ugyanahhoz az eredmény eléréséhez) mint a fénycsövek.A lámpa amit építettem max. 66W-os teljesítményű eddig 6W-on üzemeltettem de picit nyúltak a palánták, most felemeltem a teljesítményt 20W-ra ezzel 70db magot tudok nevelni minimum 4-6 leveles koráig.
Néhány adat, hogy könnyebb legyen dönteni, hogy ki, milyen világítást (színhőmérséklet) szeretne alkalmazni.
Mint ismeretes a fotoszintézis alapvetően a látható fény két hullámhossz tartományában történik:
400-500nm (kékes fény) ez alapvető növekedési szakaszban játszik szerepet
640-680nm (sötét vörös) ez a virágzás , termés, gyümölcs kialakításánál játszik szerepet
Néhány adat az alkalmazható fénycsövekről:
Daylight (6500K színhőmérséklet)
A kibocsátott fényspektrumból:
kb. 35% esik a 400-500nm hullámhossz tartományba
kb. 5% esik a 640-680nm hullámhossz tartományba
Tehát a fényáram mintegy 40% esik a növények által hasznos tartományba.
Coolwhite (4000K színhőmérséklet)
kb. 25% esik a 400-500nm hullámhossz tartományba
kb. 3% esik a 640-680nm hullámhossz tartományba
Tehát a fényáram mintegy 28% esik a növények által hasznos tartományba.
Warmwhite(2700K színhőmérséklet)
kb. 10% esik a 400-500nm hullámhossz tartományba
kb. 3% esik a 640-680nm hullámhossz tartományba
Tehát a fényáram mintegy 13% esik a növények által hasznos tartományba.
Ezeken kívűl vannak 8000K--10000K színhőmérsékletű csövek ezeknél a hasznos tartomány már elérheti a 45-50%-ot. (igaz ezek horror árban vannak időnként)
Csak érdekességképp felteszem a Warmwhite-nak (mivel erről mondtam a legrosszabbat) a spektrális eloszlását:
Nekem nem fér el az ablakpárkányon több száz,meg ott nagyon megnyulnának.A párkányon is lehet őket világitani este mikor kint besötétedik kb 17-21 óráig.Láttad nálam naponta 15 órát vannak megvilágitva.
Nálam keléstől a fény 06-21h 2darab 36w daylight neoncső kb 40cm-re, hőfok este 16-18, nappal 20-22, és ventiláció(levegő keverés) szűkséges. Amit te irtál az esetleg a paprikáknak jobb,habár én a paprikákat is igy tartom.
Én tavaly egy sima szabványborítékot küldtem neki...postai utalványon kérte a könyv árát(valamivel többet küldtem), és egy nagyméretű(A5-ös) borítékban kaptam meg..
Nekem egyik évben egymás mellett volt a cukkini és a patisszon. A következő évben vetett patisszon magjaimból olyan növények keltek, amelyek hosszúkás cukkini szerü terméseket hoztak fehér színben. A húsuk pedig kemény volt mint a patisszoné. Rántani tökéletes volt.
Valószínűleg jó lesz a fogott magról nőtt növényen is a termés. Ha voltak más Cucurbita pepo fajhoz tartozó növényeid (cukkini, patisszon, dísztök), keveredhet, de akkor is lehet jó a termés, csak másmilyen.
Nálam nemcsak az a szempont ilyenkor, hogy mekkora veszteség, ha mégsem marad meg, hanem az is, hogy foglalja az értékes helyet más növények elől, amelyeket viszont tényleg érdemes korábban vetni. És tökök esetén nem kevés helyről van szó.
HA megfelelő helyet tudsz neki biztositani(fény,hömérséklet)egyáltalán nincs késő.ÉN virágba borult palántát szoktam kiültetni,és június közepén termés van.
Paradicsmot, paprikát már én is vetettem, de a spárgatök még tényleg nagyon korai. Azt én csak áprilisban szoktam, de ha meleg helyen laksz, és a fagyos szentek előtt is ki mered ültetni, akkor is csak egy hónap múlva kellene.
Tavaly kipróbáltam a paradicsomos támrendszered. (Azért az enyém sokkal egyszerűbb volt.) Mivel nem jöttem rá, hogy mihez erősíted a madzagot, ezért mindegyik tőhöz került egy kis karó. Ahhoz kötöttem a madzagot. Nagyon jó lett. Köszönöm az ötletet!