Bizonyítsd be nekem. Ha tudod. Én már kiszámoltam, és egyáltalán nem egyértelmű a dolog. Attól függ, hogy minden vonatot a maga idétlen menetrendjével és útvonalával és közlekedési napjaival kell pótolni, vagy csak azt, amit indokolt. A vonatok több mint felén olyan kevesen utaznak, hogy pótlásuk még busszal is gazdaságtalan lenne. A maradék meg olyan időben közlekedik, hogy többleteszközt igényel, tehát fajlagosan igen drága. Persze még mindig jóval olcsóbb a buszos pótlás, mint a vasúti közlekedés fenntartása, na de a költségvetési szintű megtakarítást, vagy ennek legalább a fedezeti részét nyilván senki nem fogja támogatásként odaitélni a Volánnak. Ezért sem ugrál örömében a Volán szakma. A mellékvonalakkal több a gond, mint a haszon. Ennek ellenére a tudatlan vasutasok még a Volánt akarják utálni.
Az NSB utasszámnövekedésében nagyon fontos tényező, hogy a közvetlen bécsi, Bruck-Bécs között 140-nel döngető vonatok révén a bécsi elővárosi forgalom részévé vált, és a nagyvárosba ingázók közül azért összejön óránként annyi utas, amiért már érdemes vonatot indítani, a nagyvárosban a dugók és a parkolás valós probléma, ami ültethet autóst vonatra. Valami ilyesmi az oka a mi 2-es vonali utasszámnövekedésünknek.
De ahol nincs a közelben nagyváros, ahol még a csatlakozó fővonalon is csak álom a 120-as tempó, ott minderre nem sok esély van.
(Pár évvel ezelőtt, (de már a közvetlen bécsi vonatok bevezetése után) egyébként valaki betett vagy belinkelt ide vagy a nagytopikba egy osztrák cikket, amiben éves utas számadat volt a a Neusiedl-Fertősztm. vonalra. Jó ez az éves adat, mert a tízezres, százezres számok nem igazán szemléletesek, olyan jó soknak tűnnek, senki sem gondol bele, hogy az valójában mennyi utast jelent. De elvégezve a 365-tel, majd a napi vonatok számával osztást, valami döbbenetesen alacsony számadat jött ki egy-egy vonatra. Biztos jóval több, mint a napi 5-6 pár Bz+pót időszakban, de óránkénti emeletes menyéthez nagyon kevés volt.)
Csak tudnám milyen pályafentartási költségek vannak ott, ahol az ükapáink által a vonal építésekor lerakott síneken megy még ma is a vonat, és talpfák nagy része is 40-70 éves... max évente kicserélnek 20-30-at a legkorhadtabbakból...
(érdekes lenne megnézni egy közutat, milyen állapotban lenne 100 év után, ennyi karbantartással... Romániában láttam ilyet, 10-el száguldott a menetrendszerinti buszjárat rajta...)
Én készséggel elhiszem Neked, hogy a havi sokszázezres jövedelmednek valóban "SZINTE SEMMI" az a 4-5000 Ft, amibe egy Szeged-Bp-Szeged vagy egy Szh-Budapest-Szombathely vonatjegy kerül... de ebben az országban nem mindenki olyan gazdag, hogy....
Ööö... ez nem a vicinális topic? Hogy jön ide a Szeged-Budapest vonat?
Állítólag távolsági forgalomban, fővonalon (ahol teherszállítás is van), teljesárú jegyet fizető emberekkel teli vonat akár még nyereséges lehet. Tehát ők nem "szinte semmit" fizetnek, hanem nagyjából annyit, amennyibe a szolgátatás kerül. Nem is ezekről a vonalakról, vonatokról beszélgetünk.
Ha egy vonaton nem 500, hanem csak 50 ember utazik, azonos jegyárakkal, ráadásul olyan helyen, ahol más szereplő nem száll be a pályafenntartás költségeibe, akkor ott befolyik (mondjuk) a szolgáltatás ellenértékének az 1/10-e. Azaz, szinte semmi.
Ja azt nem is mondom, hogy a térség o.gy. képviselője a kampány hevében megígérte, hogy a követ nem a tönkrement közúton hanem vasúton fogják szállítani.
Ez a képviselő talán 1994 től változatlanul ugyanaz a személy.
1000 vepleléti megjelent még emlékszik erre.
Az autópályaépítés költségeiben jelenleg is bennevan az az akár többlet is amivel ez megoldható.
Ha nem kartelleznének akkor talán erre is oda lehetne figyelni.
97-98 ban az M3 hoz építéshez szállított kőszállításhoz használták a vonalat, akkor miért érte meg????
Peti, a probléma éppen az, hogy nem attól fogok a kocsimmal a forgalmi dugóban állni, hogy "túl vadakat írok".
Tudom. Hanem attól fogsz, hogy megszűnik a vonat, a busz meg nem nyújt megfelelő alternatívát.
Nagyon hízelgő lenne magamra nézve azt gondolni, hogy ha nem írok "túl vadakat", akkor majd ettől alapvető gazdasági folyamatok változni fognak. De ennyire azért mégse tartom magamat félistennek... :)
Az ütemes menetrend a jelen gazdsági helyzetben is sok helyen segíteni fog.
(Egyébként pedig leszögezem, hogy nem járok kocsival.)
Pedig a hozzászólásaid alapján úgy néz ki. Bár gondolom Bp-en (vagy az agglomerációban laksz), így a vicinálisok megszünetése nem nagyon fog érinteni.
Bocs! Orangután azt akarja nekem bebeszélni, hogy ha csúcsidőben állnaka buszon az nem gond, amikor jelenleg ülnek a vonaton, így nem ez egyértelműen visszafejlődés lenne. :(((
Fordítva:
Az a gondom, egyes helyeken rengetegen állnak a buszon, villamoson, akármin, miközben máshol kevesek akár válogathatnak is az ülőhelyek között - azaz rengeteg férőhely (részben ülőhely) mozog fölöslegesen szerte az országban, miközben a tömegközlekedők túlnyomó többsége zsúfoltan utazik.
Ha nem találsz benne nagy lyukakat, akkor akár át is veheted azt a vonalat.
Nincs ehhez megfelelő tőkém.
Pár százmillió egy ilyesmi.
Másik dolog:
A kőbányán áll sokminden.
Egykori Liszkói iparvágány környkén is van sok szétaprózódott KFT.
Ez egy ipari völgy.
Vannak honvédségi iparvágányok Verpeléten laktanya van, Tarnaszentmáriai honvédségi bázisnak van iparvágánya, "Bajpatak" titkos üzemanagtároló is ezen a vonalon van
Honvédségi telephelyeken ipari tevékenység is folytatható, lehet nem elég vasutazni jól fizető vasas gépipari vagy ipari tevékenységet is célszerű végezni ami nagy tömegű árúk szállításával jár.
Illetve van egy másik kisebb bánya is.
Az is a vasút mellett.
Nem tudom ki mikor hogyan veszett össze a Cargo részéről.
Az én "logikus terveimhez" megfelelő saját vagy bérelt vasúti kocsik, meg a célállomásokon megfelelő iparvágány szükséges. mert a követ valahol le is kell rakni.
Nyíregyházi elkerülő építésekor a 116 -osból kiágazó iparvágány erre jó volt.
Többi autópálya mellett is sok helyen van vasút.
84 csak indításnál játszik szerepet.
Nógrádkövesd-Kistelek kővonatokra biztos emlékszel.
Na azt a Cargo jól megszervezte.
Én nem vagyok Cargo, hogy saját teherkocsikkal meg ráhatással bombázzam ugyanazt a tulajdonost aki a Recski meg a Nógrádkövesdi bánya tulaja egyben.
Colas Északkő.
Személyszállításnál én felújjított klímás Bz iker Bz nélkül nem fognék bele. (körüljárásnál pluszdíjat kér a pályavasút)
Pályán létszámkiváltó beruházásokat eszközölnék ami szintén pénz, de megtérülne 1-2 év alatt.
Azért nem mindegy, hogy a 45 férőhelyes buszon 60 vagy 80 ember akar utazni!!!!
- 45 férőhelyes buszon akárhány ember akarhat utazni, 45-nél nem sokkal többen fognak. Ha összehúzzák magukat, akkor mondjuk 55. Ekkor beszélünk zsúfoltságról.
- Akár 60, akár 80 ember akar utazni 45 férőhelyen, néhányan akaratuk ellenére ott fognak maradni a megállóban. Szóval ebből a szempontból mindegy, mert valahogy el kéne szállítani őket.
- 45 ülőhelyes buszon utazhatnak többen is, az utastér kialakításától függően. Mondjuk ha a specifikációban 45 ülőhely és 15 állóhely szerepel, akkor csak 60 utas felett beszélünk zsúfoltságról.
- Gyakran utazom egy bizonyos 44 ülőhelyes, 100 férőhelyes (4 fő/m2-rel számolva 56 állóhely) autóbusztípuson. Naponta úgy 2x45 percet. Azaz 60 ember bőven, szellősen elfér, ha 80-an vannak, akkor sem lihegnek egymás nyakába. Biztos létezik belőle helyközi kivitel is, mondjuk 55 ülőhely, 25 állóhely, azaz a 80 helyközi (nem távolsági) utas 2/3-a le tud benne ülni.
Főleg, ha lenne lehetőség vonaton is elszálíltani őket, ahol még ülőhelyük is lenne.
Ó, ha lenne lehetőség rá, akkor maximálisan támogatnám, hogy minden helyközi utas utashasson vonaton, ülve. Sőt, ha akar, fekve, háztól házig.
"látható, hogy sok vonal nem a veszteségessége miatt került fel, hanem azért, mert a "díszmadarak" közül egyik másik azt hitte, hogy a "kedvenc" volánjának jót csinálhat ezzel."
Ennél nagyobbat tévedni nehezen lehetne.
Szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét:
A Volánoknak úgy hiányzik a kisforgalmú vasútvonalak helyetti buszindítási kötelezettség, mint hátukra a púp.
Ha kell, lassan is elmondom, hogy mindenki megértse.
Próbáld meg felmérni, hogy a környéken kik nyerhetők meg a vasúti szállítás ügyének. Mennyit szállítanak és mit, és mekkora díj kérhető el tőlük. Állítsd szembe az üzemeltetési költségekkel és a pályaüzemeltető által elvárt, minimális pályahasználati díj-bevétellel. Csinálj egy hasonló számítást a személyszállításra, belevonva azt, hogy a helyi önkormányzatoknak, cégeknek miért és mennyire éri meg az embereket vasúton szállítani. Ebből keletkezik valamekkora bevétel. Állítsd szembe a költségekkel.
Szóval, készíts egy hozzávetőleges működési tervet. Ha nem találsz benne nagy lyukakat, akkor akár át is veheted azt a vonalat.
de ebben az országban nem mindenki olyan gazdag, hogy....
félOFF És ebből vajon mi következik? Nyilvánvaló, hogy az adott személy szempontjából kellemetlen vagy egyenesen tragikus, ha a jövedelme túl alacsony, vagy éppen nulla. Az is tragikus, ha egy adott közösség jelentős többségének az életszínvonala túl alacsony. Ebből sokminden következik, például mindenféle kényszerpályák, amelyek semmi jóval nem kecsegtetnek. De az nem következik belőle, hogy valaki (ki?) elkezdje csak úgy, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül támogatni a leszakadt tömegeket. Na meg, attól, hogy valakinek nincs pénze a vonatra, az üzemeltetési költségek nem változnak. félON
Remélem eleget fogsz állni a kocsiddal a frogalmi dugóban ahhoz, hogy rájöjj, hopgy túl vadakat írsz
Peti, a probléma éppen az, hogy nem attól fogok a kocsimmal a forgalmi dugóban állni, hogy "túl vadakat írok". Nagyon hízelgő lenne magamra nézve azt gondolni, hogy ha nem írok "túl vadakat", akkor majd ettől alapvető gazdasági folyamatok változni fognak. De ennyire azért mégse tartom magamat félistennek... :) (Egyébként pedig leszögezem, hogy nem járok kocsival.)
Ezzel a hozzászólással be is bizonyítottad, hogy a vonalbezárósdi 50%-a szakmailag megalapozatlan, pontatlan adatokra épül, átgondolatlan, hibás koncepció.
kkalmi topiktárs a nagytopikban nagyon szépen megfogalmazta a lényeget:
"Rátapintottál a lényegre, hogy miért is hazugság az amit a politikusoknak eladtak a taxxx féle "szakértői" társaságok.
Ha megnézzük a listát, látható, hogy sok vonal nem a veszteségessége miatt került fel, hanem azért, mert a "díszmadarak" közül egyik másik azt hitte, hogy a "kedvenc" volánjának jót csinálhat ezzel."
"...azt akarja nekem bebeszélni, hogy ha csúcsidőben állnaka buszon az nem gond"
Ne keverjük ide a városi buszokat. Azokat állóhelyekkel tervezték. A Bz-n már nem sok állóhely van, egy Volán buszon pedig egyáltalán nincs.
Szerintem: egy távolsági buszon állóhelyre tervezni már kimeríti az emberiség elleni bűntett fogalmát. Ezt sajnos (ma még) nem büntetik.
78 fős járathoz két busz kell. Ha így lesz, akkor marad a szimpla kényelmetlenség (csomagnak, kabátnak nincs helye, szűk ülésben mozdulatlanul ülhetsz, levegőtlen stb.) és még akkor is könnyen bejöhet egy csoport, vagy összejöhet 100 utas... mindig oda lyukadok ki, hogy 30 percnél hosszabb útra nem való a busz.
Az utasszámlálásról. Emlékeztek, taxxx mikor ment a nyírvidéki kisvasútra utast számlálni? Egy hideg, ködös, ónos esős februári napon. Amikor aki csak teheti, otthon marad. Akkor nem akartam szóvá tenni, mert akkor még azt hittem, csak a szája jár. De sajnos ő nagyon jól tudja, hogy mit hogyan kell csinálni, hogy "megcáfolhatatlan" számokkal alá tudja támasztani az elvárt végeredményt. De még egyetlen épkézláb ötletet nem láttunk tőle, hogy hogyan működhetnének hatékonyabban ezek a vonalak.
"...leültetett Téged a vonat ülésére...nem fizetsz szinte semmit érte..."
Én készséggel elhiszem Neked, hogy a havi sokszázezres jövedelmednek valóban "SZINTE SEMMI" az a 4-5000 Ft, amibe egy Szeged-Bp-Szeged vagy egy Szh-Budapest-Szombathely vonatjegy kerül... de ebben az országban nem mindenki olyan gazdag, hogy....
A választ is tudom: Egy luxus autó hátsó ülésén utazó embert,embereket ez qrvára nem érdekli. bingó! Ezt kellett volna nagy, ákom-bákom betükkel írnod!
A Neusiedlerseebahn-on (Fertővidéki HÉV) a menetrend pocsék volt, az uts kevés, a vonal halállsitán. De lett jó menetrend, közvetlen vonatok Bécsbe, tarifaközösség. És a vonalon többszörösére nőtt az utaszám!!!!!
Egy jó menetrend sokat segíthet sok helyen. (Jó, mindenhol nem de a vonalak ca. a felénél igen.)
1. A 84-esen évi mennyi személy- és mennyi teherforgalmat tudsz produkálni? 2. Piaci szereplők versenyezzenek. 3. Ha az államnak több pénzébe kerül, akkor újabb adóemelések várhatók. Ezt nem lehet akármeddig csinálni. 4. Vagy mégsem. 5. Dettó. 6. Ha az eleje hibás, akkor a következtetés is. A második mondatod a 4-ből következne, ha az igaz lenne. 7. A "veszteséges" jelenleg 1 s, az "adóság" meg "adósság". A mondatok önmagukban helytállóak lehetnek, de mire következtetsz ebből?
Személyforgalom célszerű vagyonvédelmi, meg üzemviteli szempontból. Mert? (Ilyen alapon ikonográfiai szempontból sem utolsó.)
és akkor felszámolódik a maradék tüömegközlekedés is Magyarországon Ha nem lesz fizetőképes kereslet rá, akkor igen.
Ha felszabadul akár egy fillér is annak megvan a helye egy másik zsebben. A pénz valaminek az ellenértéke, ennélfogva a "szabad fillér" nem értelmezhető.
Így lesz közadóból magánvagyon. Ha az önkormányzat lepucoltatja az ablakot egy ablaktisztító céggel, akkor is magánvagyon (de legalábbis -bevétel) lesz közadóból. Mi itt a probléma?