Ha csak savanykás és nem azt érzed, hogy ecetet iszogatsz akkor jó! Magyarán ha nem a savat érzed ki belőle hanem azt is, akkor nem dominál a sav benne. Ettől függetlenül várj még vele egy kicsit, hogy ebből is veszítsen savat. Az hogy a dogó alatt 5 cm hiányzik a balonból nem tragédia. Bele ne érjen a dugó, mert ha fábol van a dugó, a balon meg üvegből akkor úgy jársz, hogy egyszer csak kettéválik a balon és nem lesz borod.
A karcos az olyasmi ami kaparja a nyelőcsövet és marja a fogat...szóval alapvetően em kellemes. A jó savak azok játékosan ingerlik a nyálkahártyát, kicsit birzgálnak csípkelődnek, de nem köhögtetnek és nem is kényszerítenek hirtelen szájöblítésre.
mennyi az a tele, mert most van vagy 5 cm híja, vagy annyira tele kell legyen, hogy a dugó beleérjen?
Most érdekes a helyzet, mert nem tudum mi az, hogy karcos, de elég szines a nyelvünk, remélem le lehet irni szavakkal is:)))
A másik érdekesség, most a kesernyésség dominál, ugy mondanám finom keserü, mikor lenyeled, ugy elterül a szádban, mikor a szádban van valóban van valami savanykás, vagy savas iz is benne, de ez olyan háttériz, nem dominál és olyan megfoghatatlan, tehát nem lehet egyetlen pillanatban sem rámondani, hogy aha savanyu, de olyan mintha. Lassan el kell végeznem egy borismereti tanfolyamot is:))
A kostolás során arra keress választ, hogy a "savanyúságot" hol érzed. Mert ha egyáltalán savanyúnak érzed és a nyelved környékén akkor a kénezéssel várjál még egy kicsit. Ha nem volt sok a seprő ami átment a ballonba akkor (ha tele van) várj míg egy kicsit veszít a savából . Van aki két három hónapot is érleli hogy az un. almasav lebomoljon. (jó megaszontam)
kénezni tehát ráérsz karácsonykor is csak tartsd tele a balont.
ha viszont elégedett vagy a savakkal (nem karcos) akkor akár kénezhetsz is.
Ha már ennyi fajtád van, akkor úgyis szép paraszti bort fogsz készíteni (sokféle fajta egyben), így majdnem mindegy, mi megy mellé. Ahogy így elnézem, van édes meg illatos is közte, esetleg egy muskotályillat még érdekes lehet benne, vagy hárslevelű.
De az is lehet, hogy ennyi illat elég, és hordozóbor kellene bele (nem karakteres fehérbor).
Jaja! Karácsony körülelég lesz lefejteni megint ... ha addig el nem fogy! A kénezés után egy hétig azért ne kínálj meg senkit belőle, annyi kell neki, hogy kiigazodjon!
Ne izgulj emiatt! Megfejtés után is fog még kiülepedni maradék. A tetejéről nyugodtan megkínálhatod vele a családodat, kénezés előtt kóstold meg magad is. Ha nagyon nem rontottad el, már iható borod van, persze ez még nem tökéletes, időnkénti kóstolással magad is követheted a változását.
Rendben, holnap belerakom /oldom/, annyira sajnáltam, mert már annyira szép kristálytiszta, szép bor volt, már azon gondolkodtam veszek belőle és megkinálom a családtagokat, de a végén elment a kedvem, gondoltam mostmár mindegy vagy leülepszik vagy nem
Először kénezd meg a bort, ezt már a fejtésnél is megtehetted volna. Vegyél ki a hordóból egy pohárba valamennyi bort, tedd ebbe bele a kénport, kb. egy teáskanálnyit 60 literbe, keverd el rendesen, oldódjon fel benne, majd töltsd vissza a hordóba. Ott is megkeverheted, hogy jobb legyen az eloszlása, ha tudod. A deritont ráérsz még használni, ... addigra úgyis elfogy a borod.
Szeretnék aktív résztvevője lenni a topicnak. Végigolvastam az egészet a nyitás óta és a RAMBO elleni ültetéses hisztit leszámítva nagyon tetszett.
Hobbiból szőlészkedek; a szakmám egész más, lehet, ez a hozzászólásaimból látszani fog. Vasban van egy kis szőlőm, pár éve vettem egy öreg bácsitól. Jelenleg fokozatos újítás-telepítés történik, azért szerencsére szüretelni is van mit.
Figyelembe véve a korábbi ültetéseket, valamint a helyi és a rokoni ajánlásokat (helyes, nem helyes), jelenleg a fehér szőlő többségét Zenit, Zengő, Göcseji Zamatos és Lakhegyi Mézes alkotja. Azt szeretném Tőletek kérdezni, hogy az egy még újratelepítendő sorba milyen fajtát javasolnátok ezek mellé? Vagy válasszak ezekből oda is és ne bonyolítsam? Mindenképp középérésű magyar fajtákban gondolkodom, a talaj kissé homokos, nyugati lejtésű, országos viszonylatban átlagosnak mondható csapadékkal és napsütéses óraszámmal.
Előre is köszi a válasz(oka)t, Mindenkinek jó munkát és kellemes borozgatást kívánok!
Olvastam a cikkedet a fürttépés/fürtválogatás témakörben. Én csak erős lisztharmatfertőzés esetén vágom ketté a fürtöt, a jobb levegőzés érdekében.
Nagyon sokáig fenn tudtad tartani a szőlőt - nekünk a szeptemberi monszun nagyon sok kárt csinált. Neked nem okozott gondot a rothadás? A Mártaalján nem volt annyi eső? Mikor és mivel permeteztél utoljára?
Átlagosan 6-8 fürtöt, idén eleve kisebbek lettek a fürtök, bőven 10 deka alatt, sok 5 dkg körüli is volt, meg júliusban sok fürtöt meg is kurtítottam, kettévágtam. A csapos metszés is kisebb fürtöket eredményez, úgy tapasztaltuk, meg ezt a szőlőt már negyedik éve műveljük mi, és szerintem most kezd igazán átállni az új "rendszerre", talán mostanra kiment a korábban rendszeresen beletett műtrágya is.
Leszedtünk mindent, így alakultak a dolgok (Mátra, Gyöngyöspata):
okt. 11: olaszrizling Úrráteszi 0,6 kg/tőke, 20 MM
cserszegi-tramini-saszla-szilváni vegyes (Úrráteszi-Gereg), kb 0,5 kg/tőke, 21 MM
okt 13: kékfrankos Peres: 1,5 kg/tőke, 22 MM
kékfrankos Virág-domb, 1 kg/tőke, 21 MM
okt. 14: kékfrankos Úrráteszi 1,8 kg/tőke, 20 MM
a vegyes fehér 3 nap áztatás után másfél fokot erősödött, a kékfrankosoknál 2 nap ázás utániak az eredmények, kivéve az Úrráteszit, ott még csak egy napot ázott, amikor megmértem. Ma nézetek savakat, kíváncsi vagyok az eredményre...
Az utolsó szüretnél volt idegesség, egy felhőnyi seregéllyel küzdöttünk, sikerrel. Ha egy nappal később szedünk, valszeg nem sok dolgunk lett volna.
Igen, ott a héjjal összeszáradt húst kell feláztatni, hogy a cukor ki tudkon oldódni belőle. Hasonlít az eljárás ahoz, ahogy a nagyi a kuglófba szánt mazsolát meleg tejbe ázatatja, hogy megduzzadjon.
Kibicként olvasom a topicot, de egy engem érdeklő kérdésre még nem találtam választ az utóbbi hetekben!
Mit fogsz tenni, ha jövőre szépen töpped (megint) a szem? (Kívánom, hogy úgy legyen!)
Valahogy azt érzem, hogy a termés korlátozása, a gondos munka, a későbbi szüret kockázatának a vállalása, mind befektetés a koncentráltabb gyümölcsért. De ha a legkoncentráltabbak a törköllyel együtt kidobásra kerülnek, feltáratlanul, akkor az egy szomorú veszteség. Az enzim túl "durva", az áztatás túl kevés, a préselésnek is van határa, a különválogatás és másként kezelés hatlamas munka...