Nem vagyok benne biztos hogy nagyon vészesen meg vannak-e nyúlva, meghát érdekes módon nem is mindegyik ugyanolyan hosszú, van olyan ami tök normális. De ha mégis megnyúltak mit tudok csinálni, hogy megszüntessem az okot ? Túl kevés fény ? Túl sok locsolás ?
Ez a megnyúlós téma engem is érdekelne !!! Én arra gondoltam hogy egyenként lejjebb ültetem őket. De jó lenne valami hozzáértő megmondaná, mert feleslegesen nem akarnám ekkora melóval megbolygatni őket, nembeszélve arról hogy mivan ha ezután is tovább nyúlnak.
Egyszer volt nekünk. Úgy emlékszem, nem volt szélsőségesen csapadékos év, így az ellenállóságáról nem tudok mit mondani. Nem tűnt fel semmi vele kapcsolatban. A Manónál kevésbé volt savanyú, ha a kettő közül kell választani, inkább az Elán.
Sziasztok! Termesztettetek már Elán F1 fajta paradicsomot? Ha igen, légyszi írjátok meg a tapasztalatokat, hogy érdemes-e foglalkozni vele, mennyire ízletes, hajlamos-e a betegségekre stb. Köszi
Kevés leírást találni a paradicsom oltásról a neten. Kutakodásom során arra jutottam, hogy a Japán oltás lehet elvileg a legcélravezetőbb. A szilikonos oltóklipsz amiket vettem 1,8-2,2mm átmérőjű, tehát ekkora illetve ilyen szárátmérőjű növényt érdemes oltalni.
Nekem is sok He-Man ból az 500 kicsit szívtam is a fogam miatta, hogy elég nagy kiadás....de mind1 :))) Szóval szívesen eladok belőle amennyire szükséged van. Ha érdekel akkor dobj egy mailt és megbeszéljük a részleteket.
Maga az oltás technikája is érdekelne. Nekünk kb 1000 palántánk lesz, már 2 hete elvetettük. Kipróbálnánk néhány alanyon az oltást, de semmi konkrét dolgot nem tudunk róla.
Köszi. Most már értem. Tegnap adtam le a megrendelest a vetomagbolt.hu -ra, és sokáig vaccilláltam hogy vegyek-e alanyt. Végül nem vettem mert 500 szem az nekem sok lenne .... az ára is .Megnyugtattam magam hogy a Phantasia F1(amiből a legtöbb lessz) az egyik legelenállobb paradicsom. Pedig van sok régi jó fajtám amiket fel lehetne javitani vele. Sajnálom hogy nincs kissebb kiszerelésben. Ha esetleg az 500 neked is sok és szivesen eladod egy részét vagy cserélsz valami extrára ,annak örülnék.
Én nem vagyok egy nagy szakértő, de tavaly volt egy oltott és egy ugyanolyan nem oltott paradicsomom egymás mellett volt a kettő ugyanolyan körülmények között kint a kertben. Az oltott kb 1,5x akkorára nőtt és vagy 2x annyi termés jött le róla mint az oltatlan.
Egyébként azt mondják a hozzáértők, hogy azokat a fajokat érdemes oltani melyek gyengébb gyökérzettel rendelkeznek, ezáltal kevesebb tápanyagot tudnak felvenni, továbbá melyek nehezen kötődnek és hajlamosak a gyökér felőli fertőzésekre.
Állítólag kimondottan jó eredményeket lehet elérni oltással az ökörszívvel és egyéb kényesebb fajtákkal. Továbbá a paradicsom alanyra rá lehet oltani padlizsánt és tojásgyümölcsöt is. Hát meglátjuk.....most kicsit megszívtam mert nem volt még tapasztalatom és egyszerre vetettem el He-Man-t meg többek között az ökörszivet. A He-man már 4 cm a magas az ökörszív meg most kezdett el kibújni a magból, szóval a megfelelő időzítés is szükséges a mostani adagot már pár nap eltéréssel fogom elültetni.
ez a kapor dolog tényleg rejtély... mi is vetettünk egyszer kaprot, végig egy hosszú sorba, gyönyörűen kikelt, amikor olyan 5cm-esek lehettek elsárgultak és 'kiégtek' pedig nem kapott semmilyen vegyszert, ott ahová meg nem vetettünk ott gyönyörű kaprok lettek
Off:a kapor rosszul tűri a sorbavetést, a karógyökere nem talál teret magának. Megoldás: szórjad szét a kertben MINDENHOVÁ, aztán csak lessed az eredményt! :) Hagyjál párat magszárba menni, aztán meglásd: ki sem tudod irtani többé! OFF off.
Én tavaly ültettem fekete paradicsomot, nekem nagyon ízlett ! Ezért idén többet palántáztam mint tavaly. Jó húsos, leveses és ízes. Hogy egészségesebb lenne arról nem tudok.
Ami nem vált be tavaly az az apró csepp alakú sárga paradicsom, pedig igen jelentős hozamot produkált, csak mivel volt többféle finomabb pari a termésben, ez nem fogyott el, kénytelen voltam szárított paradicsomot csinálni belőle, de még annak sem olyan finom :) Úgyhogy ebből idén nem ültettem :)
Én kb. 10 fajta paradicsommagot vetettem feb. 20 körül és a Black Prince volt az első,ami kikelt. Nem mintha nagy jelentősége lenne.
Off topic, de nem tudjátok miért nem sikerül nekem a kaporvetés soha? Kikelni kikel,de 2-3 centis kis satnya sz@r marad. Tök mindegy milyen földbe vetem. Pedig esővízzel locsolom,de valahogy nem marad meg nálam. A szomszédoknál persze gyönyörű... Mondjuk náluk más a talaj,mert feltöltötték a kertet. De nálam se rossz,mégse terem itt.
Szia, nekem kicsit édesebbnek, savszegényebbnek tűnik. Nagyon vékony héjú, sérülésre érzékenyebb. Bőtermőnek sem nevezném a fajtacsoportot, viszont peradicsomsalátában remekül mutat és zsíroskenyérre karikázva is egészen izgalmas és finom...
Ültettem "Black Prince" fekete paradicsomot bolti magból,már ki is kelt. A fekete pari miben különbözik a pirostól (a színét leszámítva)? Más az íze? Azt tudom,hogy állítólag egészségesebb.