Keresés

Részletes keresés

Apóca polca Creative Commons License 2014.07.19 0 0 1362

Érdekes ez a nagy passzírozási törekvésed.

Én igenis becukrozom állni hagyom 1 napig , aztán lecsorgatom, annyira hogy legyen szörp is, meg a maradék még ne csak tiszta mag legyen, fagyasztóba teszem és mikor már letermett megeszem joghurtba keverve  fagyi helyett:)

Előzmény: Mindenváró Ádám (1358)
baby-lon Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1361

A szeder így érik, szakaszosan:

Előzmény: _Lepkész_ (1360)
_Lepkész_ Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1360

Egyes terméseken a kis fekete gyümölcsök között vannak kis piros, éretlen gyümölcsök.

Előzmény: _Lepkész_ (1359)
_Lepkész_ Creative Commons License 2014.07.18 0 0 1359

Sziasztok!

Szerintetek mitől változik meg a színe ill. miért nem feketedik be a fekete bogyójú szeder?

A termése kifejlődik, de piros marad, vagyis nem érik be, nem színeződik feketére.

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.07.17 0 0 1358

Érdekes és jó oldal ez a gazigazító...

Idén beszerzek pár tő polkát, megtapasztalni magam is hogy mit tud itt nálam. :-)

A málnám a napokban végleg leérett , már csak böngészni lehet rajta. Jövő hétem sztem ki is vágom a vesszőket. Összesen 35 kiló termett, mindből szörp lett és lekvár meg öntet. Több receptet próbáltam, a legjobb az lett, amit szimplán hidegen átpasszíroztam, kapott kicsi tartósítószert és ment az üvegbe. Igaz van benne tartósító, viszont üde, friss íze, illata és színe van. Az a megoldás, ahol egy-két napig állni kell hagyni az összetört málnát, vagy ahol főzni kell, mindkettő ízben egy klasszissal gyengébb végeredményt adott. Majd meglátom melyik hogyan fog elállni...?
Cefrézni még nem jutott, pedig készülök már egy ideje kipróbálni.

Négyzetméterenként kb. másfél kiló terméssel lehet számolni. Van itt valaki aki eladásra termeli a málnát, sőt esetleg fel is dolgozza...? Én olyasmin agyalok, hogy pár emberrel kezelhető méretű területre telepítenék (2500-300 nm2),  és feldolgozva - egy jobb haszonnal - próbálnám eladni a termést, ami már szabad szemmel is látható hasznot jelentene. Egyelőre persze csak a kísérletezés megy, a rá fordítható pénzem is egy elég immobilis másik dologban áll... :-( De ami késik nem múlik.

A magtalanításra vettem egy ilyen Orion márkájú húsdaráló-paradicsompasszírozó gépet.

Sajna nem vált be, lassan, sok piszokkal, rossz hatásfokkal lehet vele dolgozni. Próbáltam a szűrőzsákon átpasszírozást, az jó hatásfokkal ment, de kellene hozzá egy prés. Jövőre építek egyet, ez lesz a tuti megoldás és mivel jövőre már kb. 60 kiló terméssel számolok szükség is lesz rá.
Idén a végén egy fakeretre szerelt szúnyoghálón passzíroztam át a málnát, hát elég munkás dolog volt, próbára tette a türelmemet.

Maradt egy csomó nem "fémtiszta" málnamag. Nagy része a komposztba került, de keveset eltettem belőle, hogy kipróbáljam hogyan lehetne összetörni, megőrölni. Mert hogy gondoltam hasznos táplálékkiegészítőt lehetne belőle kreálni... Hát ez nem jött össze egyáltalán, egy olcsó teszkós mixert gallyra vágtam vele.
Talán valami normális kis köves malom kéne hozzá, de ahogy nézem komoly pénzekbe kerül egy ilyen.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.13 0 0 1357

Sziasztok,

Kinek mi a tapasztalata a polkával kapcsolatban?

Szuperlatívuszokban tudok csak róla beszélni.

Alig öntözim, de 1,5 magasak. Kicsit később érik, mint pl. a fertődi, de folyamatosan és biztosan terem. Íze érdekes, szinte műmálna ízü:), de mérete nagy és nagyon jól bírja a tárolást.

3 nap után is olyan, mintha frissen szedtül volna. Ráadásul ahogy nézem a virágokat 2 hét múlva ismét lesz rajta egy nagy adag, és még nincs vége, várom az októbert.

Semmi vesszőbetegség, száradás, foltosság stb.

Szóval, mindenkinek ajánlom:)

yotti Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1356
Oltványok alanya???
Kicsit olvasgatni kéne a málnáról mint növenyről!
Előzmény: villa (1355)
villa Creative Commons License 2014.07.07 0 0 1355

Kedves Málnások, két három éve ültettem a málnásom egyik felébe néhány új tövet, ezen a területen azóta egy agresszíven terjedő özön málna indult el, igen sűrűn sarjadzva, ami azonban termést nem hoz, a virágok helyén leszáradt maradványok vannak. Levelei jellege kissé más, mint a termő málnáé. Mintha az oltványok alanya szabadult volna el. Mi lehet ez?

nézek Creative Commons License 2014.06.30 0 0 1354

http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1186198

itt málnához is akad (hasznos)tanács

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.30 0 0 1353

A szemek megsülnek , kikeményednek.

Előzmény: Mindenváró Ádám (1352)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.06.29 0 0 1352

Köszi,

Néztem a hozzászólásaidat, láttam egyikbe linkelve a Misi gazdát.. :-)

Látom, hogy ő árnyékoló hálót is használ fölötte. Kell az a polkának, megsínyli az erős napot?
Az enyém fajta pl. jórészt le is érik mire az igazi tartós kánikula beköszönt július közepe körül.

Jó ideje agyalok a dolgon, jó lenne-e, vagy mégsem, de  mostanában kezdek komolyabban motiválódni rá hogy mozduljak meg.
Egy minden szempontból megfelelő területet kellene elsőképpen megszerezni.
Nem tudom sikerül-e az idén, ha nem sikerül akkor nem sürgős a választás.

Ősszel mindenképpen telepítek egy két fajtából próbaképp egy-egy sort, az lenne a legbiztosabb, látnám itt nálunk melyik mit csinál..

Előzmény: Törölt nick (1351)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.29 0 0 1351

Szia,

Nálam kóstolhatnál polkát, de messze vagyok:)

Két fajtát ajánlok: POlka, Sugana.

Igazi piacáru. Sokszor leírtam már a polka hihetetlen. Sok fényt és bizet kér, de nagyon termékeny és betegség sem fogja.

A termése nagy csillogóan mélypiros és a szemek tömöttek, nem plotykák. Sokkal jobban bírja a tárolást is.

Sajnos nem olcsók a tövek, de hamar szaporítható. Rendelj a Karási Pétertől 50 db=10 ezer forint. A támrendszerről is írtam már. 5 méterenként egy dupla karó(60-70 cm távolságra egymástól) és 500 forintos szegfűhálót fektetni vízszintesen. Benő közé és nem kell kötözni sem.

Előzmény: Mindenváró Ádám (1350)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2014.06.29 0 0 1350

Sziasztok,

Évek óta növelem a málnatöveim számát, jelenleg kb. 25 méternyi málnaültetvényem van ami már legalább két éves telepítésű és másik 25 méter ami tavaly őszi. Sajnos a fajtáját nem tudom, de az első hullámban akkora málnák vannak rajta, mint a hüvelykujjam. Nagyon finom, rengeteg van rajta, ugyan ahogy halad előrefelé az idő kisebbedik a termések mérete.
Idén írom hogy mennyit termett, eddig már a 21 kg-ot elértük és még lesz rajta bőven. A sarjakat ontja, néha ritkítom, a legnagyobbak megvannak vagy két méteresek már. Valaki arra tippelt, hogy fertődi fajta lehet.

Miért is írom ezt? Azért, mert gondolkozom egy nagyobb ültetvényen, de hogy milyen fajtát ültessek...?

Az enyémnek a fentebb írt jó tulajdonságai mellett vannak hibái is. Elég erős kordont igényel, különben elfekszik. Aztán eléggé fertőzi a gubacsszúnyog is, meg a szár foltosodása is, mindig sok erős hajtást kell kivágnom ezek miatt ősszel.  Szóval azért kell vele foglalkozni elég sokat.

Egyik szomszédom adott egy valamilyen fajta folyton érő tövet három éve, de tavaly kivágtam az egészet. 
Rengeteg sarjat hozott, de nem érlelte be a szemeket, hiába kapta a vizet. Csak rásültek a szemek mindig.

Amúgy is haloványan termelte a gyümölcsöt a másikhoz képest és ami beérett az is olyan puha, sérülékeny volt, hogy leszedni is alig lehetett épségben. Szóval nem jött be, de annak sem tudom a nevét...

Van ugye ez a híres polka fajta, de élőben még sosem láttam. Ha esetleg valakinél megnézhetném Kelet-Pest,  Isaszeg környékén teljes termésében, kérem írjon nekem a ugy515{kukac}freemail-re...
Köszi.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.06.25 0 0 1349

Annál tuti :) De a legjobb, hogy minden este van annyi a bokraimon, hogy lehet legelészni

Előzmény: Jbori (1348)
Jbori Creative Commons License 2014.06.25 0 0 1348

Csak boltban vásárolt málnával tudom összehasonlítani, azoknál sokkal jobb íze van.

Előzmény: Lactarius Curtis (1347)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.06.25 0 0 1347

Gondolom a vesszőbetegségek elkerülése és az egyszerűbb termeszthetőség miatt vágják tövig, mert sarjon (is) terem, de megjegyzem az Autumn Bliss-t is tövig lehet vágni (meg a többi sarjon termőt ezen logika mentén)! Az biztos, hogy nagyon hamar terem sarjon (nálam tavaszi ültetés után már júniusban), és ami előnye lehet még, az a bogyó konzisztenciája, mert eddigi tapasztalatom szerint nem egy szétfolyó, puha bogyós fajta. Ízre mondjuk messze van a Resa-tól, a Tulameen-től és a Malling-tól, de lehet jövőre jobb lesz.

Előzmény: Jbori (1346)
Jbori Creative Commons License 2014.06.25 0 0 1346

Polka málnáról valaki azt írta hogy ősszel tövig levágja az ágait és újra nő, és szépen terem. Én télen ültettem, és azt tapasztaltam hogy a félig meghagyott vesszőkön sokkal több és nagyobb a termés, persze nálam még kevés gyökere van. Igazi jóízű málna, folyamatosan érik, örülök neki nagyon.

ZsuR Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1345

Nekem is van malnam aminek nincs neve - kaptam fekete malnat egy baratnomtol.

O ki sem tudja irtani (nem is akarja).

Előzmény: rzsoka (1343)
ZsuR Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1344

Koszonom - ezt akartam tudni, hogy van-e valami kulonleges igenye :)).

Előzmény: Lactarius Curtis (1339)
rzsoka Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1343

az én málnáim a "nem tudom" nevet viselik, van köztük ami már néhány hete elkezdett érni, nagyszemű, és van ami még most kezdi az érést, apróbb szeműbb, de talán mintha az zamatosabb íze lenne, van tüskementes is köztük, de azon még nincs érett, de azt tudom, hogy különlegesen finom ízű :) és van egy sárga málna tövem, de azon még úgy tűnik nem lesz málna az idén.

Előzmény: Lactarius Curtis (1342)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1342

Sőt, a tavasszal ültetett Polka az azóta feltört sarjakról már most teremni kezdett (!!), egy szemet már ettem róla. A többi málna (kivéve a lilát) totális érésben van, sőt a legerősebben növő (ami a termése alapján nem fertődi, hanem inkább malling exploit) már 2m magas sarjakat is hozott. Ízre a Resa a legjobb, de kevésbé van jó talajon, így elég kisszemű. Az Autumn Bliss is elkezdte, ízre nem nagy szám. A Tulameent nem találom, pedig ültettem két tövet...nagyszeműnek kéne lennie, de lehet, hogy a talaj miatt néz ki csak úgy, mint a Resa. A japán szamócamálnán is kötött pár szem.

Előzmény: rzsoka (1341)
rzsoka Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1341

nem tudom, talán az újabb fajtáknál lehet? Én úgy hallottam, hogy a málna, ha a vesszejét eldobjuk is befakad :)

tavaly ősszel két sort ültettem, és már a legtöbbjén terem is, pedig az ültetés csak egy ásó szúrásból állt, bele a málna egy kis taposás és kész még locsolást sem kapott

Előzmény: Timie_ (1324)
Lora1213 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1340

Igen, most megnéztem, elő lehet őszre jegyeztetni. Nálunk nem írják hogy jobban tűrné a napot mint a többi.  

Előzmény: Lactarius Curtis (1339)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1339

Szerintem ez Willamette málnaként szerepel a magyar fajtajegyzékben, és árulják is. Nem hiszem, hogy a viselkedése jelentősen különbözne a többi fajtáétól.

Előzmény: ZsuR (1336)
ZsuR Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1338

Koszonom.

Előzmény: Lora1213 (1337)
Lora1213 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1337

Nem ismerem, pedig úgy látom napra való.

Előzmény: ZsuR (1336)
ZsuR Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1336

Ismeritek ezt a fajtat?

Timie_ Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1335

Nekem is van egy málna bokrom amit tavaly ültettem és én is ezt tapasztalom, de ahol meg kint van a földeken és egy fia árnyék nincs ott az hogy terem meg??? Nem hiszem hogy ott is árnyékolgatnának.

Előzmény: Lora1213 (1333)
Timie_ Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1334

Értem én, hogy nem oltvány, de most nem lettem okosabb :))

Előzmény: Törölt nick (1325)
Lora1213 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 1333

Igazad van, én is gondoltam erre, de más kertekben nyílt terepen, napon van.  Persze nem tudom, ott hogy terem.

Előzmény: Lactarius Curtis (1332)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!