Mint írtam nem vagyok szakmabeli, és a munka mellett általában krónikus időhiányban szenvedek. Ezért a telepítésnél sok más okot figyelembe véve arra is kellett gondolnom, hogy lehetőleg rezisztens, illetve viszonylag kevés zöldmunkát igénylő szőlőt ültessek. Amit írsz, mindenképp megfontolandó, külön a Zenit vagy Zengő, esetleg a kettő együtt erre nem alkalmas? Esetleg a pölöskei helyett próbáljak ottonel muskotályt? Bár ezt a fajtát nem nagyon ismerem.
Van még 4 sor piros próbálkozás is, ezt eddig nem írtam. Fajtaborban itt sem gondolkoztam. Kékfrankos, Zweigelt, Merlot egy kis Ottelóval.
Elmondásod szerint 250-280 tőkéből álló birtokodon 4 vagy 5 féle szőlőd lesz. Eldöntötted-e már hogyon fogod ezeket szüretelni? Egybe az egészet és akkor lesz egy vegyes fehér borod, olyan-amilyen, vagy egyet-kettőt szelektálni fogsz közülük. Emlékeim szerint a Zenit-Zengő magtársak, zenitet más kóstoltam, de fogalmam sincs együtt milyenek. Ha bemész egy borkereskedésbe Göcseji zamatos és Lakhegyi mézes fajtabort se fogsz találni, meg Pölöskei muskotályt sem. Szóval azt javaslom Neked, ha hosszú távon gondolkodsz és fejlettebb borkulturát szeretnél követni, akkor legalább 1 fajta minőségi, külön szüretelt, külön hordóban tartott bort adó szőlőt is tartasz. Döntsd el melyik lesz az, vagy ültess legalább 1 sor ilyet!
Eddig 6 sor került telepítésre, soronként 35-40 tőke. A hetedik a kérdésem tárgya. A Göcseji és a Lakhegyi egy-egy teljes sor, a többi Zenit és Zengő. Nem vagyok szakértő, hagyományosnak mondható lugasom van (bár ezt sem ártana felújítani) alul 1 vezérdróttal, fölötte 2 pár drót. 2 szálvesszőre szoktam metszeni.
Ha van ötleted légyszi írd meg hamar, holnapra terveztem Pölöskei muskotályt venni, de előtte figyelembe venném a véleményed. Köszi
Nem akarok beleszólni, de ha olyat hall, hogy pöty-pöty (tehát még forr), akkor nem korai, ha teljesen teletöltötte a hordót és jól belenyomta a dugót?
modjuk egy hónapot. addig pedig figyelsz. ha olyat hallasz a hordóból, hogy pöty-pöty akkor nem aggódsz, tovább vársz. amikor nem hallasz semmit akkor fejtesz egyet meg kénezel egyet. közben tanulásképpen per os megbizonyosodsz a borod minőségi változásairól.
Teljesen tele töltöttem a hordót, ugy, hogy még dugó mellett ki is folyt mikor bele ütöttem, ez igy jó? Akkor most a durva seprüről át lett fejtve, de nem tettem bele semmit, mi a következő lépés?
A www.csemegeszolo.hu nem az én weblapom, nem foglalkozom szőlőoltvány előállítással, hanem egy nagyon jó fajtaismertető, képekkel, leírásokkal. Ha sikerült eldöntened, hogy számodra mi a megfelelő fajta, akkor nyilván onnan veszel, ahonnan tudsz, gondolom náluk kaphatóak az ismertetett fajták. Én még nem vettem tőlük.
Ne vedd bántásnak, de miért csinálod mindezeket, amit eddig tettél?
Minek kénezted le szüret UTÁN 2 nappal? Miért ennyi kénnel?
Miért UTÓLAG adagoltál hozzá cukrot? Egyáltalán milyen szőlőből készült bor ez, és minek kellett egy 19-es mustot javítani?
Elindult egyáltalán a forrás (én sokallom a ként)? Adtál hozzá élesztőt?
--
Az első fejtés célja a durvaseprő leválasztása, HA a mustot nem ülepítették. Ezért kéneztél, hogy ülepített mustot tudj forrásnak indítani?
HA igen, ÉS ülepítetted a mustot, akkor most nem kell lefejtened, és deriton se kell hozzá.
HA nem ezért kéneztél, ÉS nem ülepítetted a mustot, akkor várd meg a forrás végét, és csak utána fejtsd le. Akkor sem kell deriton, mert az első fejtésnél nem célszerű kivonni a nyálkákat és egyéb kolloidokat, sem semmit a borból, csak azt a sarat kell leválasztani, ami a szőlőről a borba került.
Semmiképpen ne fejtsd le kétszer egymás után 3 nap különbséggel, teljesen felesleges. Kb. Karácsony környékére lehet jó borod, akkor fejtheted le. A fejtés előtt egy héttel adj hozzá deritont, az teljesen leülepíti, és tiszta borod lesz.
Gondolom fehér szőlőről van szó. Egy kicsit darabosnak találom a szüretedet. Milyen fajták? Kiforrt ez a bor rendesen? Hallgass bele a hordóba pezseg még? Használsz kotyogót? Bogyózód van-e? A cefrét kénezted?
Az alábbi időpontokat figyelembe véve kérek segítséget. - szeptember 15.- október 2. között szüret, must cukorfoka 19 - október 4.-én borkén adagolva musthoz, 10 gr /100 liter - október 6.-án cukor adagolva, 2 kg /100 l Kérdéseim: Deriton derítőszer használata mikor időszerű és hogyan? Lehúzható-e már a bor a seprőről? Seprőről való lehúzás után a borhoz adagolható-e már Deriton, amit 2-3 nap után újabb fejtés követ? Köszönet előre a válaszolóknak!
tedd azt, hogy a maradékkal (5literrel) tölts tele egy üveget. Amikor azt látod hogy letisztult (nem lesz tükrös tiszta addíg ne várj kb. 1-2 hét) akkor ezzel töltsd tele a hordódat. A sürüjétől slaggal tudod szétválasztani (tetejéről leválasztani) Innentől fogva úgy egy jó hét után (ha persze nincs egyéb baj) tiszta lesz a borod. ahogy Feriq mondta ihatsz le belőle! A dilemma azért megmarad, mivel fogod tele tölteni a hordódat? borászok ezt úgy csinálják, hogy ha meg kell kezdeniük egy hordót akkor megteremtik annak lehetőségét, hogy a maradékkal teletöltsenek egy kisebb edényt. (vagy másik megoldás veszel egy úszófedeles tartályt)
Nincs mibe, viszont van még a zavarosból vagy 5 liter egy üvegben itt, mert mikor észrevettem, hogy már nem tizta, kikaptam a csövet, azt már nem mertem bele önteni, abból tele önthetem, ha nem lesz baja. Tényleg azt irtátok, hogy ne aggódjak, de azt nem irta senki, hogy ez megint le fog tisztulni?
fa 60 literes hordónál kicsit sokallanám az 5 cm -s hézagot, az több lityi borhiány. mi lesz ha még "iszik" egy kicsit a pince meg a hordó? fát jobb tele tartani! nem beszélve róla, hogy a kis hordó miatt előbb öregszik az anyag. nem tudod üvegbe szétszedni? mondjuk kettőbe?
igen, akkor ez jótékonyan savas, nem zavaróan, de de valami van lehet érezni, savanyunak nem mondanám, de várok, ezek szerint akkor ez még csökkenhet, még 4 hetes tulképp. De valószinüleg ez egy száraz bor lesz. Ez az első borom, eddig nagyon bio és natur, még cukrot sem tettem bele direkt, kiváncsi leszek mi jön ki belőle és jövőre ennek függvényében változtatok. A szine az nagyon király és nagyon szép tiszta, szinte porcelánosan ragyogó volt, ezért is estem kétségbe, mikor észrevettem, hogy a végén beleszaladt egy kis zavaros rész is, az átfejtésnél:((
Ha csak savanykás és nem azt érzed, hogy ecetet iszogatsz akkor jó! Magyarán ha nem a savat érzed ki belőle hanem azt is, akkor nem dominál a sav benne. Ettől függetlenül várj még vele egy kicsit, hogy ebből is veszítsen savat. Az hogy a dogó alatt 5 cm hiányzik a balonból nem tragédia. Bele ne érjen a dugó, mert ha fábol van a dugó, a balon meg üvegből akkor úgy jársz, hogy egyszer csak kettéválik a balon és nem lesz borod.
A karcos az olyasmi ami kaparja a nyelőcsövet és marja a fogat...szóval alapvetően em kellemes. A jó savak azok játékosan ingerlik a nyálkahártyát, kicsit birzgálnak csípkelődnek, de nem köhögtetnek és nem is kényszerítenek hirtelen szájöblítésre.
mennyi az a tele, mert most van vagy 5 cm híja, vagy annyira tele kell legyen, hogy a dugó beleérjen?
Most érdekes a helyzet, mert nem tudum mi az, hogy karcos, de elég szines a nyelvünk, remélem le lehet irni szavakkal is:)))
A másik érdekesség, most a kesernyésség dominál, ugy mondanám finom keserü, mikor lenyeled, ugy elterül a szádban, mikor a szádban van valóban van valami savanykás, vagy savas iz is benne, de ez olyan háttériz, nem dominál és olyan megfoghatatlan, tehát nem lehet egyetlen pillanatban sem rámondani, hogy aha savanyu, de olyan mintha. Lassan el kell végeznem egy borismereti tanfolyamot is:))
A kostolás során arra keress választ, hogy a "savanyúságot" hol érzed. Mert ha egyáltalán savanyúnak érzed és a nyelved környékén akkor a kénezéssel várjál még egy kicsit. Ha nem volt sok a seprő ami átment a ballonba akkor (ha tele van) várj míg egy kicsit veszít a savából . Van aki két három hónapot is érleli hogy az un. almasav lebomoljon. (jó megaszontam)
kénezni tehát ráérsz karácsonykor is csak tartsd tele a balont.
ha viszont elégedett vagy a savakkal (nem karcos) akkor akár kénezhetsz is.
Ha már ennyi fajtád van, akkor úgyis szép paraszti bort fogsz készíteni (sokféle fajta egyben), így majdnem mindegy, mi megy mellé. Ahogy így elnézem, van édes meg illatos is közte, esetleg egy muskotályillat még érdekes lehet benne, vagy hárslevelű.
De az is lehet, hogy ennyi illat elég, és hordozóbor kellene bele (nem karakteres fehérbor).
Jaja! Karácsony körülelég lesz lefejteni megint ... ha addig el nem fogy! A kénezés után egy hétig azért ne kínálj meg senkit belőle, annyi kell neki, hogy kiigazodjon!