Keresés

Részletes keresés

Janika 75 Creative Commons License 2011.03.05 0 0 3374

Üdv mindenkinek!

Fekete paradicsom palántát vennék,ha közületek van valakinek.

cakpak Creative Commons License 2011.03.05 0 0 3373

Az én palántáim

elsőnek próbálkoztam palánta neveléssel 2/3 rész palántaföld és 1/3 rész homok. Eddig szépen növekednek nem dőlt ki egy sem. Egy kis világítást is kapnak Philips TDL 30W-os neonnal az akvárium tetején így együtt világítok az akváriumba lévő növényeknek és a palntáimnak. Remélem egyre sűrűben és hosszabb ideig  fog sütni már a nap és akkor menek majd egy déli fekvésű ablakba.

Tápoldatot milyet lehetne nekik adni és mikor?

peti444 Creative Commons License 2011.03.05 0 0 3372

ha kevesebbet és ritkábban vetnéd a magokat és betartod amiket Il írt, tuti, hogy elkerülnék a palántáid a palántadőlést és nem kell annyi magot elpocsékolnod

a palánták 4-6 lombleveles korig fogékonyak a palántadőlésre, utánna már bírják a kiképzést

a Dithane-t kifejezetten palántadőlésre ajánlják, illetve palántadőlés ellen jó még a Previcur 607 illetve bármely rezes gombaölőszer

Előzmény: Törölt nick (3367)
zsebi41 Creative Commons License 2011.03.05 0 0 3371

ezek az én palántáim

Két különböző időben vetett magból. A magvetés palántaföldben történt a pikirozásnál OKÉ földet kevertem valamilyen olcsó virágföldel 50-50 arányban mert az OKÉ olyan könnyű, hogy magában semmire nem alkalmas.

az étkezőben keltek keltető dobozba, ahogy kibújtak kikerültek az ablakba, azóta is ott vannak nincs túl meleg, és nincs pára.

Ezt csak azért írom, mert nekem ismeretlen a palánta dőlés, évek óta így ültetek és nevelek.

Ha javul az idő és a hőmérséklet a külső párkányon   eléri a 18 fokot, először csak pár órát később egész nap kint lesznek.

Most 100 felett van a palánták száma, így aztán van mit tovább ajándékoznom az ismerősöknek, de mindenki örül ha kap, mert mire ki lehet ültetni edzett egészséges jól fejlett palánták lesznek.

Nem hiszem, hogy aki palántadőléssel küzd, hogy ott a földben lenne a hiba, inkább a nevelési körülményekre gyanakodnék.

il1321 Creative Commons License 2011.03.05 0 0 3370

Nem kellene több ezret vetni, hanem, ha nincs megfelelő hely, edény és körülmények a kiültetésig, akkor később vetni és elég lenne kevesebb is, és tűzdelni.

A sűrű vetésben biztosan fellép a palántadőlés, maguk a palánták fel fognak nyurgulni, így később is fogékonyak lesznek minden betegségre.

Flanell Creative Commons License 2011.03.05 0 0 3369

Na, én pont ezért nem vetek korán, mert nincs neki való hőmérsékletű helyem.

Inkább ne nőjön meg akkorára a palánta, de maradjon életben.

Évekig szívattam magam én is, idegeskedtem a palántadőléssel, de mostanra megvan a tapasztalat.

A héten fogom elültetni a paprikát, karalábét és a padlizsánt, jövő hétvégén a paradicsomot.

Szobában a paradicsom kikel 5 nap alatt, a paprika 10 nap alatt, akkorra az üveges előtérben is felmegy állandó 10 fok fölé a hőmérséklet.

Flanell Creative Commons License 2011.03.05 0 0 3368

Hát ha nálad kikel nyáron is, akkor vess sokat, majd megveszem a palántákat.   :)

Előzmény: gergerg (3365)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3366

Kacsa kell annak a kertnek.

Előzmény: kertmanó (3345)
gergerg Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3365

Nálatok! :-)))

Előzmény: Flanell (3363)
CBNora Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3364

Nálunk olyan köztes helyzet van. Ki szokott kelni, amit vetek (locsolom), de ami magától kel, mindig szebb. De az nálunk is igaz, hogy pont akkor nem szokott lenni, amikor a legtöbb az uborka. Előtte és utána bőven.

Előzmény: Flanell (3363)
Flanell Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3363

A magától kelő kapor gyönyörű, csak kikelni nem akar semmiképpen nyáron, akármilyen esős idő van.

Előzmény: Midnightx (3360)
CBNora Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3362

Előbb vagy utóbb úgyis át kell tűzdelni. Ebben az esetben inkább előbb, különben esetleg nem lesz mit.

Azt meg én is megerősíthetem, hogy felszivárog.

Előzmény: Törölt nick (3358)
il1321 Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3361

A vetőláda alját bármikor utólag is kilehet egy felforrósított szöggel fúrni.

Egyébbként felszivárog. Az én ládáimon is csak 3 luk van.

Mit csinálsz több száz palántával? 

Ezeket már át lehet tűzdelni.

Előzmény: Törölt nick (3358)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3360

Ja, és a locsolás se segít. Ha nem szeret valahol a kapor, akkor kinyalhatod a seggét, akkor se marad meg.

Midnightx Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3359

Nekem a kikelésig működik a dolog, csak aztán 2 centis korukban megtorpannak a növésben:)

Előzmény: Flanell (3357)
Flanell Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3357

Érdekes.  :)

Nálam csak a vetésig szokott működni, a kikelés már nem.

Viszont én nem szoktam locsolgatni, ez gond lehet.

Előzmény: kertmanó (3347)
il1321 Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3356

Ha fentről locsolod nem.

Miért nem tudod tálcába tenni? Ha fölülről locsolod, később is ki fognak dőlni.

Előzmény: Törölt nick (3353)
CBNora Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3355

Ne a kidőlteket húzgáld, hanem az egészségeseket tűzdeld át gyorsan külön-külön edényekbe.

Előzmény: Törölt nick (3353)
CBNora Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3354

Lehet, hogy a korábbi locsolásoktól annyira nedves volt, hogy a heti egy is sok volt.

Sose használok fertőtlenített földet, sima csapvízzel locsolom, de nagyon ritka a palántadőlés.

Biztonság kedvéért vetnék minél előbb újakat, még van idejük megnőni. Ha a dőlőfélben lévők megmaradnak, legföljebb elajándékozod a fölösleget.

Előzmény: Törölt nick (3351)
il1321 Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3352

Föntről nem szabad locsolni! Ne legyen a földje folyamatosan vizes.

Ki kell a felszínnek most száradni. A sűrű vetésben hamar felütheti a fejét a kórokozó. 

A legjobb lenne áttűzdelni a palántákat, és bordóilével, vagy valamilyen réztartalmú szer oldatával beöntözni, de ekkor felülről a talajfelszínt.

(A hólé nem a legjobb öntözővíz)

Előzmény: Törölt nick (3351)
il1321 Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3350

Tedd közel radiátoroz, hogy száradjon meg a talajfelszíne legalább. Majd utána hűvösebb, max 18 fokos helyre. Fényt kapjon. 

Mindenekelőtt ne öntözd, csak hetente egyszer, és csak alulról a tálcába, fentről soha!

Ha sok megy ki, vesd újra másik tálcába, mert ami megkapta  azt akár ki is húzhatod.

Olvasd el ezeket:

http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/cabbage/damping_cab.htm

http://ilkertje.blogspot.com/2011/01/kezdjuk-palantanevelest.html

Előzmény: Törölt nick (3348)
il1321 Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3349

Hogyan gondoztad a palántákat, mennyi vizet kaptak, hogyan öntözted, milyen hőmérséklet volt?

Nem mindig  a földre kell elsőnek gyanakodni. A nem megflelő palántakezelés elősegítheti a betegség kialakulását.

(egyébként nem tudom honnan gondoljátok, hogy bármelyik zsákos palántaföld fertőtlenítve lenne)

Előzmény: Törölt nick (3346)
kertmanó Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3347

Nincs kapor titok. Csak lazán felkapálom a földet,kb 3 cm mély sort húzok a palántázó botommal, beszórom a magot és "galád" módon a kezemmel visszaterelgetem rá a földet.  Nem öntözöm, csak ha pár napig nem jön rá eső, és nem minden nap locsolom.

Előzmény: amalakamala (3344)
kertmanó Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3345

Sajnos a spanyolcsigákat semmi sem riasztja el. Nyáron a paradicsom bokrok is úgy néztek ki mintha  Technokol ragasztóval átkentem volna őket. A fahamú , fűrészpor, só, műtrágya, csak rövid ideig hatnak, no meg az egész kertet nem hinthetem be vele, mert a növényeknek nem igazán tenne jót. A kapható csigaölő nagyon drága, és ha esős idő van, akkor nem sokáig hat.

Maradt a kb egy órás körjárat, és csigaszedés, csak azt meg a derekam nem bírja. Reggelente 1200 m2 -átnézni elég fárasztó.

Csak olvasgattalak benneteket és a veteményes fórumot, és közben irígykedtem, hogy mennyi minden termett nektek. Nekem már augusztus  elején ki kellett szedni a sárgarépát, petrezselymet, mert "fagylaltostölcsért" csináltak belőlük a csigák.

Előzmény: cakpak (3340)
amalakamala Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3344

Igen-igen. Halljuk. Nálam is az egyik vetés kapor gyönyörű volt a másikból meg semmi nem lett. ..Egy kertészeti szakkönyvben olvastam egy mondást miszerint:

"A kapor azt csinál amit akar."

Előzmény: Flanell (3342)
Flanell Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3343

A kiültetés attól függ, hogy hol van a kerted.

Ha fagyzugban, akkor csak május közepén, ha védett helyen, domboldalon, akkor mehet ki áprilisban, amikor már nem mondanak fagyot.

A megnyúlt paradicsot mélyre kell ültetni, a szárán is fog gyökereket hozni. Ha nagyon hosszú a megnyúlt rész, akkor 45°-ban megdöntve tedd a földbe, csak a rendes rész álljon ki, ami meg tudja tartani magát.

Előzmény: Törölt nick (3331)
Flanell Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3342

Mondd el a titkot nekünk, ó, minden kaprok ismerője!  :)

Sokunkat érdekelne, hogy hogy csinálod. Vetésmélység, beöntözés, stb.

(A konyhakertesben is lehet, hogy ne offoljunk itt többet.)

Előzmény: kertmanó (3339)
gergerg Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3341

Nálam a több fény, az több fényt jelent. Pl: egy ablakban besüt a nap délután akkor délelőtt át kell tenni egy másikba ahol akkor is éri. (több fény) Vagy, világítok neki napi 10-12 órát mégis nyúlik, akkor erősebb fényforrás kell. (több fény) :-)) Azt hittem ez értelem szerű. Az alacsonyabb hőmérsékleten meg azt értem hogy ha az ablakban a radiátor fölött van akkor célszerű a radiátort letekerni,  vagy fűtetlen szobába tenni. Az enyémek 16-17 fok melegen vannak, olcsó mesterséges fénnyel és nem nyúlnak. Most pikíroztam így új fényforrás fog kelleni mert nagyobb lett a felület, amíg ez nem történik meg, addig csak az ablakon kapnak fényt, lehet hogy nekem is megugranak. Tápozni szerintem ebben a korban még egyáltalán nem kell, ha jön a tavasz és ki lehet tenni őket fóliába akkor lehet neki valami növekedés serkentőt adni és majd jóval később  virágzás serkentőt. Bár véleményem szerint a legjobb serkentőszer a meleg+víz+napfény.

Előzmény: GKorni (3338)
cakpak Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3340

Én úgy tudom , hogy a kapor elűzi a mesztelen csigát és az atkát.

kertmanó Creative Commons License 2011.03.04 0 0 3339

A kaporhoz csak annyit, hogy a kertemben általában mindig akkor van kapor amikor még nem tudom a savanyúságokat eltenni. Mire ahhoz kellene, általában elvénül. Így már 3 éve nyár közepén mindig vetek, szokásos hosszú, szűk ágyásba és eddig mindig kikelt, ősszel rengeteget szedek és fagyasztok belőle. Így télen is ehetünk fincsi kapormártást. Persze a csigák ellen védeni kell rendesen mert ők is imádják.

Előzmény: taormina1 (3336)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!