elsőnek próbálkoztam palánta neveléssel 2/3 rész palántaföld és 1/3 rész homok. Eddig szépen növekednek nem dőlt ki egy sem. Egy kis világítást is kapnak Philips TDL 30W-os neonnal az akvárium tetején így együtt világítok az akváriumba lévő növényeknek és a palntáimnak. Remélem egyre sűrűben és hosszabb ideig fog sütni már a nap és akkor menek majd egy déli fekvésű ablakba.
ha kevesebbet és ritkábban vetnéd a magokat és betartod amiket Il írt, tuti, hogy elkerülnék a palántáid a palántadőlést és nem kell annyi magot elpocsékolnod
a palánták 4-6 lombleveles korig fogékonyak a palántadőlésre, utánna már bírják a kiképzést
a Dithane-t kifejezetten palántadőlésre ajánlják, illetve palántadőlés ellen jó még a Previcur 607 illetve bármely rezes gombaölőszer
Két különböző időben vetett magból. A magvetés palántaföldben történt a pikirozásnál OKÉ földet kevertem valamilyen olcsó virágföldel 50-50 arányban mert az OKÉ olyan könnyű, hogy magában semmire nem alkalmas.
az étkezőben keltek keltető dobozba, ahogy kibújtak kikerültek az ablakba, azóta is ott vannak nincs túl meleg, és nincs pára.
Ezt csak azért írom, mert nekem ismeretlen a palánta dőlés, évek óta így ültetek és nevelek.
Ha javul az idő és a hőmérséklet a külső párkányon eléri a 18 fokot, először csak pár órát később egész nap kint lesznek.
Most 100 felett van a palánták száma, így aztán van mit tovább ajándékoznom az ismerősöknek, de mindenki örül ha kap, mert mire ki lehet ültetni edzett egészséges jól fejlett palánták lesznek.
Nem hiszem, hogy aki palántadőléssel küzd, hogy ott a földben lenne a hiba, inkább a nevelési körülményekre gyanakodnék.
Nem kellene több ezret vetni, hanem, ha nincs megfelelő hely, edény és körülmények a kiültetésig, akkor később vetni és elég lenne kevesebb is, és tűzdelni.
A sűrű vetésben biztosan fellép a palántadőlés, maguk a palánták fel fognak nyurgulni, így később is fogékonyak lesznek minden betegségre.
Nálunk olyan köztes helyzet van. Ki szokott kelni, amit vetek (locsolom), de ami magától kel, mindig szebb. De az nálunk is igaz, hogy pont akkor nem szokott lenni, amikor a legtöbb az uborka. Előtte és utána bőven.
Nincs kapor titok. Csak lazán felkapálom a földet,kb 3 cm mély sort húzok a palántázó botommal, beszórom a magot és "galád" módon a kezemmel visszaterelgetem rá a földet. Nem öntözöm, csak ha pár napig nem jön rá eső, és nem minden nap locsolom.
Sajnos a spanyolcsigákat semmi sem riasztja el. Nyáron a paradicsom bokrok is úgy néztek ki mintha Technokol ragasztóval átkentem volna őket. A fahamú , fűrészpor, só, műtrágya, csak rövid ideig hatnak, no meg az egész kertet nem hinthetem be vele, mert a növényeknek nem igazán tenne jót. A kapható csigaölő nagyon drága, és ha esős idő van, akkor nem sokáig hat.
Maradt a kb egy órás körjárat, és csigaszedés, csak azt meg a derekam nem bírja. Reggelente 1200 m2 -átnézni elég fárasztó.
Csak olvasgattalak benneteket és a veteményes fórumot, és közben irígykedtem, hogy mennyi minden termett nektek. Nekem már augusztus elején ki kellett szedni a sárgarépát, petrezselymet, mert "fagylaltostölcsért" csináltak belőlük a csigák.
Igen-igen. Halljuk. Nálam is az egyik vetés kapor gyönyörű volt a másikból meg semmi nem lett. ..Egy kertészeti szakkönyvben olvastam egy mondást miszerint:
Ha fagyzugban, akkor csak május közepén, ha védett helyen, domboldalon, akkor mehet ki áprilisban, amikor már nem mondanak fagyot.
A megnyúlt paradicsot mélyre kell ültetni, a szárán is fog gyökereket hozni. Ha nagyon hosszú a megnyúlt rész, akkor 45°-ban megdöntve tedd a földbe, csak a rendes rész álljon ki, ami meg tudja tartani magát.
Nálam a több fény, az több fényt jelent. Pl: egy ablakban besüt a nap délután akkor délelőtt át kell tenni egy másikba ahol akkor is éri. (több fény) Vagy, világítok neki napi 10-12 órát mégis nyúlik, akkor erősebb fényforrás kell. (több fény) :-)) Azt hittem ez értelem szerű. Az alacsonyabb hőmérsékleten meg azt értem hogy ha az ablakban a radiátor fölött van akkor célszerű a radiátort letekerni, vagy fűtetlen szobába tenni. Az enyémek 16-17 fok melegen vannak, olcsó mesterséges fénnyel és nem nyúlnak. Most pikíroztam így új fényforrás fog kelleni mert nagyobb lett a felület, amíg ez nem történik meg, addig csak az ablakon kapnak fényt, lehet hogy nekem is megugranak. Tápozni szerintem ebben a korban még egyáltalán nem kell, ha jön a tavasz és ki lehet tenni őket fóliába akkor lehet neki valami növekedés serkentőt adni és majd jóval később virágzás serkentőt. Bár véleményem szerint a legjobb serkentőszer a meleg+víz+napfény.
A kaporhoz csak annyit, hogy a kertemben általában mindig akkor van kapor amikor még nem tudom a savanyúságokat eltenni. Mire ahhoz kellene, általában elvénül. Így már 3 éve nyár közepén mindig vetek, szokásos hosszú, szűk ágyásba és eddig mindig kikelt, ősszel rengeteget szedek és fagyasztok belőle. Így télen is ehetünk fincsi kapormártást. Persze a csigák ellen védeni kell rendesen mert ők is imádják.