Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2007.10.28 0 0 3234
én az extraktra gondolnék kapásból , amivel esetleg egyűtt járhat a savbéli különbség. Bár azzal én is egyetértenék, hogy nagyobb savakkal bíró bor tán jobban (előbb) tisztul.
Előzmény: Törölt nick (3233)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.28 0 0 3233
Részleteznéd ezt az árnyalatnyi különbséget? A magasabb savtartalom nem indokolja a derítés mellőzését. Palackozásnál pláne.
Meg aztán azt a "helyből-nekifutásra" dolgot azért gondold át mégegyszer :)
Előzmény: Zalancelot (3230)
Vork12 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 3232

Javaslat a problémádra.

 

1. Öntsd ki-elvetve

2. Hívd össze a haverokat talajművelés céljából és hasznosítsd a bort.

                                                                                                               - kevés fogyás

3. Hívad össze a haverokat ebédre vagy du. beszélgetésre asszonyokkal közösen

                                                                                                   - már több bor fogy.

4. A maradékot gyorsan megiszod.

 

5. Ha egyik sem megy, akkor gyorsan ajándékozd el, literenként.-imázs növelés

 

Végeredmény : Nincs gond a tavalyi borra.

Előzmény: Atis44 (3231)
Atis44 Creative Commons License 2007.10.28 0 0 3231
Sziasztok!

Olyan problémám van hogy a tavalyi borom darabban áll egy 50 literes üvegballonban és sajnos elkezdett virágosodni. Tudom hogy meg kellene szüntetni a levegővel való érintkezést de nem akarom műanyagba tenni.

A neten találtam egy Antiflor nevő tablettát,ami "Baktériumölő illóolajjal átitatott parafin tabletta !" és "mely a bor felületére helyezve megóvja az ecetesedést okozó baktériumok, valamint a virágosodást okozó gombák elszaporodását ! Adagolása : 1 tabletta kb. 1 m2 bor felületére elegendő."

Szóval ez csak a felvezető volt és most jönne a kérdés.
Szerintetek jó ötlet e ilyet használni és nem lesz e mellékhatása vajon?
Valamint valaki használt e már hasonlót?
Más megoldási lehetőséget is elfogadok a problémára.



Zalancelot Creative Commons License 2007.10.28 0 0 3230
Ez a körülmény alpjában magyarázza, a derítés szükségességében köztünk levő árnyalatnyi különbséget.
A mi kötött talajainkon a szőlők helyből lényegesen több savat termelnek ,mint nálatok a homokon nekifutásból.
Előzmény: Törölt nick (3228)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.10.27 0 0 3229

Igen arra gondoltam hogy akasztói vagy kőrösi.

Valószinűleg fogok kapni a szülőktől szőlőt akasztó Kőrös között,nem messze a 8-astól(honvédség).A Szmudtka féle birtok mellett.De majd ki kell szedni mert öreg,sok a tőke hiány,és több fajta ,nem nagy terület,igy a szüret is több fél nap.A kivágás támogatás szerencsére nem sikerült.Igy maradhat tovább is szőlő.A fajtaváltásra akarom rábeszélni Fatert.Hogy milyen fajtára,még nem tudom,jelöltek vannak,de valami minőségit akarok.Csak az a baj hogy sok arra a seregély,bár az idén autóriasztóhoz hasonló valami állandóan ment.

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.27 0 0 3228
Akasztói
Előzmény: zsebpiszok0510 (3227)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.10.27 0 0 3227

A 2 tonna/hektár szőlőt keveseltem.Az előzményeket nem olvastam el.

A zöld veltelini 800 négyszögölös területen volt 36 mázsa úgy hogy lefagyott.Kb 6-7 tőkéről jött le 20-30 kiló.

A chardonnay sima vessző mennyire fogja meg?Érdemes ilyenkor sima vesszőt lerakni,pótolni?

Tf1!

Te hova valósi vagy?

cippur Creative Commons License 2007.10.27 0 0 3226

Sziasztok!

 

Csak úgy, általánosságban kérdeztem a derítés-témát. Forrás után a borunk megkapta a ként, túl vagyunk a fejtésen és hál Istennek szépen letisztult.  Csak az zavar egy kicsit, hogy a környezetemben mindenki mást mond. Valaki szerint már deríteni is kellett volna rutinszerűen, valaki szerint egyáltalán nem szabad, valaki szerint majd később ha esetleg palackoznék.

Asszem maradok a régi módszernél, amit ajánlottatok nemrég valakinek a hordódugózással kapcsolatban:

Nevezetesen ha a többiekre hallgatok, azt csinálok amit jónak látok. :)

Előzmény: cippur (3215)
Zalancelot Creative Commons License 2007.10.26 0 0 3225
Félre ne érts, nincs köztünk vita abban, amit leírtál.
Csupán a kérdező esetében feltételezem, hogy van annál nagyobb gondja is, hogy a borát palackozza.
Előzmény: Törölt nick (3224)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.26 0 0 3224
Azért említettem a stabilitást, mert az előttem szólók az öntisztulást helyezték előtérbe, ami rendben is van, hogyha a bor közvetlenül a hordóból a pincében, vagy minimális mozgatással kerül elfogyasztásra, de ha palackozzák, akkor már deríteni kell, hogy a fizikai ráhatások(felmelegedés, lehűlés, rázkódás stb.) után is stabil, tiszta maradjon.
Ezért kissé gyanakodva fogadom azt a hírt, hogy néhány borászat "szűretlen" bort palackoz. Az, hogy egy öntisztult bor a hosszú ideig egészséges, stabil maradjon mindenféle kezelés nélkül szvsz mese.
Előzmény: szaki_pali (3223)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.26 0 0 3223
egyezzünk ki is- is ben!

merthaugyebár a borunk nem akarja a tisztulást akkor lehet rajta az eljárással segíteni. vagy pl finomderítés tükrös bor elérése érdekében

a fehérjestabilizáció esetében pedig valóban a derítés a stabilizációt szolgálja.

de az is lehet hogy ez komplex folyamat egyik hozza magával a másikat, nem is érdemes szétválasztani.
Előzmény: Törölt nick (3222)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.26 0 0 3222
Én úgy gondolom, hogy a derítésnek inkább a stabilizálás a célja, mint a tisztítás
Előfordulhat hogy a pincében tükrös bor elszállítva visszahomályosodik. Főleg fehérnél szembetűnő
Előzmény: szaki_pali (3220)
lalá Creative Commons License 2007.10.25 0 0 3221
-Akinek egy órája van, az mindíg tudja a pontos időt. Akinek kettő, az már nem ilyen biztos benne. (hihi)
Előzmény: cippur (3215)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.25 0 0 3220
CSak magamról és vörösről beszélek:

én szinte sohasem derítek. (míg olasz volt korábban, egyszer-kétszer előfordult) azt tudom, hogy mikor nem akar tisztulni. annak meg oka van. megerőszakolni nem tudom inkább a kiváltó okot szüntetem és magátol szépen letisztul.
Előzmény: Zalancelot (3219)
Zalancelot Creative Commons License 2007.10.25 0 0 3219
Példának okáért, augusztus végén szüreteltem a szilvánit.
Gyorsan, talán a szükségesnél is gyorsabban elforrt, egy hónap után lekéneztem.
Szépen letisztult tegnap fejtettem meg. Mindenféle beavatkozás nélkül egy hónap múlva olyan tükrösen tiszta lesz, hogy Várban a Hadik lovasszobor töke csak jelenthet neki, a műegyetemisták akciója után.

A későbbi szüretek már hűvösebb időben történtek ezért a must is hidegebben került a hordókba ezért elhúzódott a forrásuk, még most is tapasztalok utóerjedést.
Ennek még örülök is, mert még több cukrot érzek benne , mint ami az én ízlésemnek való. Nyilván így nem tud még letisztulni, kénezéssel meg pláne nem siettetem, hogy nehogy leálljon ez utóerjedés.
Ezekből majd karácsonyra, ha lesz szép bor, de nem gond, amúgy is tovább a seprőn fogom tartani, hogy a savakat kissé tompítsa.
Előzmény: Zalancelot (3218)
Zalancelot Creative Commons License 2007.10.25 0 0 3218
Akkor, ha a természet rendje szerint nem tisztul le magától.
Ha egészséges mustot öntöttél a hordódba és semmilyen hibát nem vétettél, ritka eset, hogy szükség lenne rá.
Ettől még persze sokan megteszik.
Előzmény: cippur (3215)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.25 0 0 3217
Én már lederítettem a szlankát és a veltelinit. Tükrösen tiszta mindkettő
Előzmény: cippur (3215)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.25 0 0 3216
Miért, muszály?

Milyen borról van szó?
Előzmény: cippur (3215)
cippur Creative Commons License 2007.10.25 0 0 3215

 

Sziasztok!

 

Mikor szoktatok deríteni? Egymásnak ellentmondó tanácsokat kapok folyamatosan.

BZoltan Creative Commons License 2007.10.24 0 0 3213
:) Aztán ez a hozamkorlátozás is olyan mint a kerékpáralkatrészek... a felső 5% minőségért 500% költségnövekedést vagy kénytelen lenyelni. Aztán ha ezt az 500%-ot érvényesíteni tudod akkor tudható, hogy csak kismértékben fog eljutni a bor ahoz a fogyasztóhoz akinek esetleg szántad.
Előzmény: Cirfandlia (3212)
Cirfandlia Creative Commons License 2007.10.23 0 0 3212
Ok ez én is tudom, csak nem mindegy, hogy az a fél kiló egy 4-5m2; avagy egy 1,5-2m2 tenyészterületű tőkéről jön le. Persze ideális állapot lenne ha minden tőke minimum 5 méterre lenne egyásól, hogy jól körbesüsse a nap, meg tőkénként max egy fürtöt hagynánk .... :).
Előzmény: szaki_pali (3211)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.23 0 0 3211
pinotnoir777 az alacsony terhelésű művelés híve. Ő a tőkénkénti 0,5 kg termést tartja a minőségi bortermelés alapkövetelményének. (bocs hogy én dumálok bele de tavaszzal ezt ketten megvitattuk.)

én tiszteletben tartom az álláspontját csak a magam részéről nem értek vele egyet!
Előzmény: Cirfandlia (3209)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 3210
Biztos tavasszal lefagyott.
Cirfandlia Creative Commons License 2007.10.22 0 0 3209
Savak hogyan alakultak?
Nézve az eredményeket, ez az Úrráteszi valóban egy hűvös hely lehet....ha ilyen brutál alacsony terhelésnél ebben az évben október közepére éri el a 20at az olasz. Bár nem tudom de a képek alapján eléggé nagy lehet a sortávolság (min. 3m-re saccolom) a tő talán sűrűbb az átlagosnál, de gondolom a 3 m2 tenyészterület megvan tőkénként - ez jelent alig több mint 3000 tőkét hektáronként - na erről jött le alig 2 tonna szőlő/ha?? Jól számolom, vagy nagyon mellé lőttem?
Előzmény: pinotnoir777 (3159)
RAMBO Creative Commons License 2007.10.19 0 0 3208
Igen, én is a "lazán bedugni" dolgot javaslom.

Így nem érintkezik a levegővel, de az esetleg keletkező CO2 ki tud fújni. Úgyis nehezebb, mint a "zoxigén" tehát ún. szénsavpárnát képez a borod fölött.
Előzmény: mefrott (3205)
Ferig Creative Commons License 2007.10.19 0 0 3207

Tanácsom: Miután mindenkit meghallgattál, értékeld, szelektáld a véleményeket és döntsél! Természetesen dugd be, ne kapjon levegőt, muslincák (stb.) ne férjenek hozzá, de ne annyira verd be a dugót, hogy szétmenjen a hordó.

Előzmény: mefrott (3205)
szaki_pali Creative Commons License 2007.10.19 0 0 3206
Ha ránk hallgatsz akkor azt csinálsz amit jónak látsz!:-)

A hordódat nem fogja már károsítani, mert nem olyan erélyes a gázképződés mint pl zajos erjedéskor. Idönként úgyis megnézed akkor meg távozhat a gáz ha akar. Észrefogod venni mert szusszanik egyet ha kiveszed a dugót. Tehát bedugni kell, legfeljebb "kicsit lazábbra "hagyod. De még az is előfordulhat, hogy szinte semmit nem érzékelsz a folyamatból.

Tehát ha tudsz, dugjál!!:))))
Előzmény: mefrott (3205)
mefrott Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3205
Jajjj, mostmár döntsük el bedugjam vagy ne dugjam be, vagy hogy dugjam be?:D
Előzmény: RAMBO (3201)
cippur Creative Commons License 2007.10.18 0 0 3204

Szia!

 

Köszi a tanácsot.

Mint írtam nem vagyok szakmabeli, és a munka mellett általában krónikus időhiányban szenvedek. Ezért a telepítésnél sok más okot figyelembe véve arra is kellett gondolnom, hogy lehetőleg rezisztens, illetve viszonylag kevés zöldmunkát igénylő szőlőt ültessek. Amit írsz, mindenképp megfontolandó, külön a Zenit vagy Zengő, esetleg a kettő együtt erre nem alkalmas? Esetleg a pölöskei helyett próbáljak ottonel muskotályt? Bár ezt a fajtát nem nagyon ismerem.

 

Van még 4 sor piros próbálkozás is, ezt eddig nem írtam. Fajtaborban itt sem gondolkoztam. Kékfrankos, Zweigelt, Merlot egy kis Ottelóval.

Előzmény: Ferig (3203)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!