gerqerg:
nem moderálják ki a villanytant a csevegőből? :)
szóval a 60W-os izzóra:
- csakis abban az esetben igaz az, hogy ugyanúgy világít különböző átmérőjű vezetékeken, hogyha a betáp potenciálod azonos. De ebben a példádban a 60W-os izzó gyakorlatilag egy mesterséges ellenállást testesít meg, tehát kvázi áram szempontjából betáplálódhatna "akármennyi" (nyilván függ a betáptól meg a vezeték keresztmetszettől), de te állandó potenciálon "csak" 60W-nyit akarsz kivenni, azaz mindegy, hogy milyen slauggal locsolsz, neked mondjuk elég percenként egy deci víz, és azt minden komponens bírja (elég hozzá a betáp, elég hozzá a vezeték keresztmetszet).
Az én példámban vizsgáljuk inkább a szélsőértékeket, mert a kinyitott/elzárt csap elzáratlan slauggal szélsőértékek. Szerintem két állapot van:
- elzárt (nem folyik semmi, sem víz, sem áram (végtelen ellenállást testesít meg a csap))
- teljesen nyitott (a villanyvezetéket a fogyasztó helyén rövidre zártuk) - az folyik, ami a csövön kifér, és az határozza meg a maximumot, ami az egész rendszer leggyengébb komponensére jellemző adat.
Tehát a rövidzárat feltételezzük bikaerősnek, a szivattyút pedig állandónak, azaz a betáplálási potenciál is állandó (mondjuk 230V), mert a delikvens azonos szivattyúról, rendszerről járatja a locsolót.
Tehát ami változik, az a vezeték keresztmetszet.
A példában persze van egy torzító pont, az pedig a szivattyús rendszerek nyomáskapcsolója. Ez gyakorlatilag áramkorlátnak felel meg a mi analógiánkban.
És itt az a kérdés -szerintem-, hogy a slaug végi rövidzárat meghajtandó a betápláló áramkör kap e elég keresztmetszetet ahhoz, hogy ami rá jellemző, azt "kihajtsa" az áramkörből, anélkül, hogy az áramkorlát működésbe lépne.
Abban egyetértünk, hogyha az áramkorlát nem lép működésbe, az két dologtól lehet:
- a slaug elég nagy ahhoz, hogy "rövidzár" (kinyitott csap) mellett is elvezesse a betápláló szivattyú által termelt vízmennyiséget. Ez az én esetemben a 3/4-es slaug megoldása. (~3,3bar nyomásnál "egyenáram" alakul ki, folyamatos fogyasztással)
- a betápláló szivattyú gyakorlatilag nem képes akkora potenciált betáplálni, hogy az áramkorlátra szükség legyen.
Szerintem kiskertekben ez a gyakoribb példa! Egyszerűen képtelen a szivattyúk többsége akkora nyomást beadni a rendszerbe a kimeneti oldal rövidzárja mellett (kinyitott állás), hogy ne tudja az 1/2-es slaug elvezetni!
Akinek azonban erősebb a betáplálása, kvázi nem 230V-ot, hanem mondjuk 380 V-ot tud rákapcsolni a rövidzárra, ott bizony felmerül az a kérdés, hogy a vezeték keresztmetszet, azaz a slaug szempontjából mekkora az a nyomás, amit megengedjünk!? És a tömítések szempontjából!? Hol van az egészséges áramkorlát, azaz nyomáskapcsoló-beállítás ideális pontja?
Nekem például ez okoz problémát: nem tartok egészségesnek akkora nyomást ráengedni a rendszerre, amivel az 1/2-es slaug egyenlő vizet vigyen a 3/4-essel, anélkül, hogy ne veszélyeztessek egyetlen tömítést sem a rendszerben (ezeket szimbolizálhatják akár sorkapcsok, akár vezeték toldások forrasztás nélkül, mondjuk összepödréssel, stb).
Tehát summa summarum, a példára alapozva, 3/4-es slaug kisebb nyomás mellett szállít akkora vízmennyiséget, mint amit 1/2-essel csak nagyobb nyomáson érnél el, amihez pedig a kiskerti példáknál nézve nem megfelelőek a rendszerek: kicsik a szivattyúk (hobbi-szivattyúk), gyengék a toldások, szigetelések.