Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Majd egy ecsettel beporzom hátha nem sikerült a méheknek ,mivel mostanában nem járják a fát .Aztán ki tudja ,azért az esély elég kicsi ,még arra is ,hogy kinevel egy gyümölcsöt.
Én most elősször használtam felszívódót (3x) a lemosó után. Pont olyan, mint amikor csak rezet használtam. Úgy néz ki h évek óta nem volt ilyen sok terméskezdemény, meg akartam védeni őket.
A tafrina ellen nem elég a lemosó permetezés. Gyógyítani nem lehet, csak megelőzni. Felesleges a leveleket leszedni, úgyis leesnek. A lehullottat kell eltávolítani.
Van 2 fiatal őszibarack fám,lemosóztam tavasszal őket,most mégis tafrinásodnak a leveleik,mit javasoltok ilyenkor rá?Mivel lehet(ne) megszűntetni? A beteg leveleket már leszedtem.
Konkluzió magyar ill külföldi fajták .A ceglédi sor bibor ,arany ,óriás nos ezeket nem kell ritkítani mivel elég gyengén kötöttek a nagyon dicsért arany sem tünik ki a többi közül vagy lefagytak??? kétlem mivel a késöbbi telepítésem ami csak külföldi fajták és kb most fordultak termőre azokon megszámlálhatattlan barack van .Akkor most mi van a magyar fajtákkal?
Köszönöm, akkor megy a Teppeki levéltetűre. Érdekes, hogy a NÉBIH engedély okiratból nem derül ki, hogy felszívódó. Ez nekem gyakran problémát okoz. De más források azt állítják, hogy
Transzlaminárisan, szisztemikusan és kontakt hatásmódban egyaránt hatékony.
Feltehetően a mézgásodás egy mikrobiális fertőzés következménye. Legvalószínűbb, hogy egy az előző évben történt virágfertőzés során a Monilia konidiumai bejutottak a hajtás vagy vessző szöveteibe. Tekintettel arra, hogy a gomba benne lehet a vesszőben, a legcélravezetőbb ha a mézgás rész alatt 25-30 cm-el levágod a vesszőt és eltüzeled. Ilyenkor már nincs értelme ellene permetezni, Majd jövőre amikor a virágbimbók elkezdenek pirosodni akkor védekezzél Chorus-szal 2-3x.
3 éves Gönczi magyar kajszi barackfám szépen virágzott vannak rajta szépen barackok a levele is kezd alakulni.
Van a fán két olyan ágrész aminek az alsó része szinte teljesen csupasz mézgásodást lehet rajta látni ,viszont az ág felső részén van barack és van levélzet is.
Mitől lehet ez ,mi okozhatja ezt, vágjam le ,permetezzem ,mit tegyek vele
Próbálom egyelőre menteni a fajtát, mert abban bízom, hátha valamilyen csoda folytán nekem nagyon ízlik majd a termése. A gond akkor lesz igazán nagy, ha nem jön be az íze.
Fagyérzékenység tekintetében osztom a véleményed. Én is úgy tapasztalom, hogy fagyra az érzékenyebb fajták közé tartozik. Mellette van a Gönci, ami idén virágzott először és jobban bírta a fagyos hajnalokat, mint a Ceglédi zamatos.
Nem adom fel, ma este megpermeteztem kontakt és felszívódó gombaölővel, valamint többféle növénykondícionálóval, mert tényleg nagyon elkapta a monília. Jövőre kiemelten kell figyelnem a monília elleni védekezésre, holott az összes fajtaleírás hangsúlyozza a fajta ellenállóságát.
Most már kicsit bánom, hogy pár éve kizárólag magyar fajtakört ültettem a kertbe. A Bergeron annak idején mindig termett még fagyos időben is, csak az ízétől nem voltam elájulva. Viszont legalább volt állandóan valamennyi saját kajszi.
Kéne egy ízletes, magyar fajtákhoz képest stabilabban termő kajszi a kertbe.
Ha nem ugy nez ki, mint egy kacsa, nem is ugy totyog, mint egy kacsa, de plane nem is ugy hapog, mint egy kacsa, akkor... nem lehet, hogy az valojaban nem is kacsa?
A Ceglédi zamatosról annyit, hogy emlékszel pár éve írtam neked, hogy sajnos több negatív tapasztalat van.
Vagy két éve értetlenkedtek a nemesítői egy kertészet-szőlészet cikkben,, hogy azok a gaz telepítők hogy-hogy nem kapták föl ezt a minden szempontból kiváló fajtát.
Az idén is elsők között fagyott nullára, nem úgy néz ki ahogy a fotókon, nem akkor virágzik és érik amikor írják, meg
Idén a Ceglédi zamatost nem permeteztem monília ellen. Annyi munkám volt a kertben, hogy erre a feladatra már nem maradt időm. Arra gondoltam, nem is olyan nagy baj, hogy kihagytam a permetezést, mert ezt a fajtát moníliára toleránsként reklámozzák. Ha pedig tényleg ilyen tulajdonsággal bír, nagy baj nem lehet.
Jövök ki a telekre és mit látok? A szerencsétlen fa le van forrázva, tele van hervadó levelekkel. Főleg a fa teteje ilyen, ahol a legtöbb virág volt.Úgy látom, hogy az egyik vázágat csonkolhatom vissza Az alján talán lesz egy kevés termés, ott kevésbé súlyos a helyzet.
Utoljára én a Mandulakajszin láttam ilyen mértékű moníliafertőzést. Ennyit arról a reklámról, hogy a Ceglédi zamatos toleráns a moníliára..
Nálam a Joganta egyelőre nem sikertörténet. Idén rengeteg virág volt rajta, és permeteztem sziromhulláskor szilvadarázs ellen. A bőséges virágzás ellenére sajnos szinte az összes terméskezdemény lehullott. Örülhetek annak, ha pár darab gyümölcs marad kóstolónak.