Keresés

Részletes keresés

andreas19 Creative Commons License 2018.10.19 0 0 15106

Szerintem az Arany János utcai Goldberger üzletház

Előzmény: nofRETRO (15105)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.19 0 0 15105

Melyik az igazi Goldberger-ház, ha van olyan ?
w3.osaarchivum.org
urbface.com
"Az Arany János utca 32. szám alatt található Goldberger-ház a húszas évektől a magyarországi textilgyártásban meghatározó szerepet játszó családi vállalat irodaháza volt."
guideathand.com

és a Népszinház utcai fuvaros Goldberger épülete is ?

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9psz%C3%ADnh%C3%A1z_utca_37.

nofRETRO Creative Commons License 2018.10.19 0 0 15104

megszűnt a szabad elérés:( :

Mûvészet - MKE.hu
www.mke.hu/lyka/

helyette van fizetős: https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/Muveszet_

Csokis Creative Commons License 2018.10.19 0 1 15103

És áttételesen róla szólt Peterdi(?) sztorija, amikor Sándor Csikar -aki egyébként nem volt nagyon beszólogatós típus-, egy ellene befújt bírói ítéletet a következőképpen kommnetált:

- Bíró úr, maga beteg? Kezeltesse magát a Fenyvesi doktorral!

Azonnal kiállították.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (15102)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2018.10.19 0 0 15102

Én a fociból merítenék egy példát.

Anno volt egy Tüske becenévre hallgató kedvencem. Szepesi rádióbemondó rendre Fenyvesi doktornak közvetítette. És okkal, mert tesója is a Fradiban játszott méginkább anno, aki nem volt semmilyen doki, ezért Fenyvesi II-nek hívta. Telt, múlt az idő, és el is járt felette, hát visszavonult. "Civil" életben a focikarrier alatt kitanult állatorvosi szakmában helyezkedett el, mint dr. Fenyvesi. Ugyancsak ebben a formában volt képviselő a Parlamentben. Öreg bácsikaként néha feltűnik a FradiTVben, ismét Fenyvesi doktorként...

A kör tehát bezárult, és semmivel sem lettem okosabb szabályügyileg, ellenben egy jót nosztalgiázhattam. :-)

Előzmény: nofRETRO (15100)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.19 0 0 15101

Köszönöm !

Előzmény: faki (15099)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.19 0 0 15100

Cserés Miklós doktor - mindig így hallottam. Nem valami szabály miatt mondták így, hanem mint ragadványnév volt, azt hiszem. Nekem ez az "igazi" .Ez talán alátámasztja:

Bolvári-Takács Gábor
A száz éve született Cserés Miklós és a rádió művészete

"Érettségi után Szegeden tanult tovább, magyar német szakon. A kor gyakorlatára jellemzően egyetemistaként külföldön is megfordult: három szemesztert Münchenben és Berlinben töltött. Ez utóbbi város volt színház tudományi kutatásainak helyszíne is, amelynek nyomán 1939-ben Szegeden, Sík Sándor esztétika professzornál bölcsészdoktori címet szerzett A német impresszionista dráma típusai című értekezésével. Így lett belőle „Cserés doktor”, ahogyan későbbi munkahelyén, a Magyar Rádióban mindenki ismerte és szólította."
http://real.mtak.hu/25901/1/BTG_Cseres_Mikos_u.pdf

valamint:

https://konyvudvar.net/a-radiomuveszet-mestere-cseres-miklos-dr.html

faki Creative Commons License 2018.10.19 0 0 15099

Ebbe tényleg nem fogok belemerülni, ha találok valamit és továbbkeresek, újabb és újabb dolgok jönnek elő, szóval ez a Pest Megyei Hírlap tartogat sok információt szobrászokról, szobrokról. Ha van rá energiád vagy másnak, akkor hajrá! Csak pár példa a előforduló alkotókból: Ziman Lajos, Koczogh András, Czinege István, Kampfl József.

https://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_pestmegye_pestmegyei_hirlap/

Az oldalon idézőjelek közé tett nevekre keresés után a konkrét lapszámra lépve újra rá kell keresni, mert nem mindig adja ki az összeset. Egy kevésbé ismert név után jön egy cikk újabb nevekkel, ismertekkel, ismeretlenekkel, jó esetben képekkel, nem pár perces elfoglaltság, ha teljesen ki akarja bányászni az ember. :-)

Előzmény: nofRETRO (15092)
2ly Creative Commons License 2018.10.18 0 0 15098

"...Makláry Zoltán alakította az öreg halászt, dr. Cserés Miklós volt a rendező."

Csak kérdés, mert nem tudom/érzem a különbséget: a rendezőt mindenhol - és a rádiójátékok végén is - Cserés Miklós dr. névvel írják, illetve mondták be. Mi a különbség, hogy elöl vagy hátul van a "dr."?

Szerintem a témával menjünk át a Kávézó-ba...

Elöl-hátul doktor

http://ketezer.hu/2002/05/elol-hatul-doktor/

napocza Creative Commons License 2018.10.18 0 0 15097

"...Makláry Zoltán alakította az öreg halászt, dr. Cserés Miklós volt a rendező."

Csak kérdés, mert nem tudom/érzem a különbséget: a rendezőt mindenhol - és a rádiójátékok végén is - Cserés Miklós dr. névvel írják, illetve mondták be. Mi a különbség, hogy elöl vagy hátul van a "dr."?

Szerintem a témával menjünk át a Kávézó-ba...

Bocsánat, nekem mindegy hogy elől vagy hátul van a dr., csak az idézett Film Színház Muzsika cikkben éppen előtte írták.

nofRETRO Creative Commons License 2018.10.17 0 0 15096

Ez annyira jó, hogy memoriterként ideteszem:

a darálás

és a nagy kérdés

https://youtu.be/Xoe3Nn5vuBg

KapitányG Creative Commons License 2018.10.16 0 0 15095

Köszönöm, éppen ezt küldtem el :)

Előzmény: faki (15094)
faki Creative Commons License 2018.10.16 0 0 15094

Ha esetleg nem ismernéd, ebben van egy kis hivatalos adalék és közeli kép is a szoborról: Vénusz - Zugló (.docx).

Előzmény: KapitányG (15093)
KapitányG Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15093

Saját fotót egyelőre nem tudok, viszont mindjárt küldök neked valamit róla.

Előzmény: nofRETRO (15091)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15092

Oké :)

Előzmény: faki (15090)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15091

Oppá, ez nincs :)

Itt látszik a lista

Saját fotóval kell kezdeni .. vagy mostanában mintha közös műlap is lehetne, egyik tag a fotót, a másik pedig a leírást adja.

Sose felejtem el, amikor egy év munka után elindultam a főiskolára, egy ilyen kézírásos mottójú noteszfüzetet kaptam az egyik kisfőnökömtől:

"Fapofa, kilépés, bele a sűrűjébe!" no és kaptam mellé útravalónak egy tucatnyi wc-papír tekercset, csak úgy röpködtek felém, a felső szekrényben tartottuk a készletet.

Akkor még nem tudtam, hogy milyen jó tanács volt.

:)

Előzmény: KapitányG (15089)
faki Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15090

Semmi gond, nem okozott lelki törést, elolvashattam volna, hogy miről szól az oldal! Ha lesz valami újabb, inkább itt írom le és rád bízom a továbbiakat. :-)

Előzmény: nofRETRO (15088)
KapitányG Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15089

Ez már megvan?

A Budapest XIV, kerületi Csertő parkban, "...a Civil Ház szomszédságában állították fel még tavaly Nagy Sándor Vénusz című szobrát, amelyet a Zuglóban élő Munkácsy-díjas szobrászművész ajándékozott a kerületnek."

https://www.zuglo.hu/wp-content/uploads/2018/01/ZL_20180322_WEB.pdf

(3. oldal, - a címlapon. távoli kép a szoborról)

Előzmény: nofRETRO (15088)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15088

Értem. Ebben én vagyok a hibás, amennyiben nem kérdeztem rá, vagyis nem olvastam el ezt a cikket -a másikkal foglalkoztam- pedig ebből kiderül, hogy nem köztéren felállított szobor. Aminek van köztéren behatárolt helye, utca, tér, stb. Amennyiben egy köztérinek a kisplasztikája lenne, akkor hozzá lehetne adni a már meglévőhöz. Annyira örültem a két másiknak , amik köztéri szobrok, hogy ezzel nem foglalkoztam. Elnézést kérek. Ebben viszont nem érdemes új kört futni, mert csak köztéri művekkel foglalkozik a lap.

Zimánynak viszont vannak fent szobrai, bemutatása még nincs, azt lehet mint pl. az általad linkelt cikkből átültetett szöveg itt   , ( ezt pl. prímán megoldottad volna).

Valamint a siófokihoz kellett volna _képként_ beküldeni a cikk fotójának képét, és az egészet szövegestől, ez két archív kép. Valamint beírni a szobrász nevét, hivatkozva a már feltöltött cikkre, és annak _képére_ , vagyis kattogás nélkül látható. Ehelyett ez lett . Nyilván nem könnyű a már kialakult , de az újaknak ismeretlen szokásrendnek megfelelni, ez ne vegye el a kedved, a siófoki szobor, és szobrásza óriási találat! Ezért is örültem volna, ha neked sikerül betenni. A szobrászról amúgy még készíthetsz saját bemutatást, sőt külön blogszerű bejegyzéseknek is van helye. Utóbbi mai szabályait nem ismerem.

A várakozó hozzáadásról: van, hogy egy pár hétig is pihen, de a legújabb rendszerben már meg lehet nézni, hogy mi várakozik, ilyen értelemben már nyilvános, nem igazán tud elveszni.

Örülök hogy írtál, már azon rágódtam, hogy talán kellemetlen helyzetbe kerültél , és hogy miért is javasoltam a regisztrációt.

Előzmény: faki (15087)
faki Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15087

Itt válaszolok:

Az elutasítás a két fényképet tartalmazó alábbi cikkel kapcsolatos. Kivágtam mindkettőről a képet és a cikket is képként mellékeltem, megadtam a forrás linket, külön-külön műlapként szerkesztettem. Nekem már a minimális terjedelem igénye is furcsa volt, mit írjak erről 255 karaktert? Olvastam a lapot és megláttam egy szép őszi napon két Péterffy kép között az írást, gondoltam, elfér az oldalon és unalmamban feltöltöttem, hátha valakit érdekel... Ahhh... Inkább nyomtam pár Enter-t, biztos ez volt a baj. :-) A válaszból: "A lényeg az, hogy a Köztérképen köztéri és közösségi téren felállított alkotásokat várunk.". Futok még egy kört, de nagy bizodalmam nincs benne, inkább ide is beírom a kereső miatt.

Ziman Lajos (Szob) Tavasz című márványszobra.

és

Szemők György (a Nagy István-csoportból, Monor): Elsősegély című diófafaragása.

Országos vasutas képzőművészeti kiállítás.

Pest Megyei Hírlap, 1974. július 13. 162. szám

https://library.hungaricana.hu/hu/view/PestMegyeiHirlap_1974_07/?pg=137&layout=s

Előzmény: nofRETRO (15086)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15086

A kép a korabeli cikkről annyira egyértelmű, hogy határozottabban mondhatod, amit olvasol és látsz rajta :)

Előzmény: faki (15079)
KapitányG Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15085

Megköszönöm :) Nem vagyok regisztrálva.

Előzmény: nofRETRO (15083)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15084

A rendelet ez év januárjában lépett érvénybe, szobrász megjelölése nélkül, feltehetően a köztérkép információja a forrás. Itt zárul a körhivatkozás.

Előzmény: KapitányG (15081)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15083

Köszönet, ez nagyszerű! A tények makacs dolgok.
Ha nem vagy regisztrálva, faki vagy én belinkeljük.

Előzmény: KapitányG (15081)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15082

Mail ment az itteni címedre.

KapitányG Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15081

A szobor amúgy helyi védelem alatt áll:

Siófok Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2018.(I.30.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről, 3.sz. melléklet, 3.1 Helyi védelem alatt álló műalkotások, 44. sorszám

http://njt.hu/njtonkorm.php?njtcp=eh6eg7ed8dr1eo6dt1ee6em9cj8bz7bw8by5bx4cf5bz0o

Előzmény: nofRETRO (15077)
faki Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15080
faki Creative Commons License 2018.10.15 0 0 15079

Megtettem, de elutasították. Gondolom, kellene valami eredeti hely vagy kép vagy valami kézzelfoghatóbb is...

Előzmény: nofRETRO (15075)
nofRETRO Creative Commons License 2018.10.14 0 0 15078

Ez nagyon szép volt:)
cakk-pakk

nofRETRO Creative Commons License 2018.10.14 0 0 15077

No, nem véletlenül került oda a szobor: Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) üdülője

még az is lehet, hogy nem volt hivatalos megbízás és avatás

Érdekes pálya, már amennyit ismerek belőle

Előzmény: faki (15076)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!