Akkor most azt mondja meg valaki, hogy például pogácsás a recept és miért csak a tojás sárgáját kellene beletenni? A fehérje miért nem kerülhet bele meg nem tudom érteni.....
Én se teszek az uborkába, mert mint írtam én azt csemegének teszem el, más lében más technológia szerint készül ezt elégen sokan ismerik, és készítik úgy. Illetve kovászosnak teszem el abban sincs timsó.
A két növény között viszont igen nagy a különbség.
De a világért nem szeretnék vitát generálni, mindenki a maga ízlése szerint tegye el, illetve többféle dolgot kilehet próbálni.
Jól teszed, hogy nem használsz alumínium edényeket. Csak felhívnám a figyelmedet, hogy egy elem és az abból képzett só között nagy a különbség. Pl. a Na az alkáli fémek csoportjába tartozó emelem, ami vízzel heves reakcióban hidrogén gázfejlődés közben bomlik, és NaOH vagyis lúgkő lesz belőle. De más változata a Na Cl a konyha só amit napi szinten mindenki használ, lényegesen többet mint a savanyúságba adagolt timsót.
Az Al az alkáli földfémek csoportjába tartozik, de nem olyan tulajdonságokkal rendelkezi mint a a belőle képzett só.
Az üvegházas topikban már kitárgyaltuk, hogy a műanyag vázat kell becsomagolni, mert olyan anyag válik ki belőle, ami árt a fóliának. A fémet nem kell.
A miénk horganyzott acélcsőből van, nincs becsomagolva. 2009 óta fent van a fólia. Már kezd homályosodni, de egyenletesen, a csöveknél nincs semmi baja.
A közétkeztetésből már kitiltották az alumínium edényeket és evőeszközöket, de már a boltokban sem nagyon látni ilyesmit. Én biztosan nem tennék alumíniumsót szándékosan az ételbe...
Nem tőlem mert a régi fóliámnál poliformot használtam. amit a fűtés vascsövekre raknak szigetelésként. A mostani vázamon már a vastag rozsda szigetel oly régi.
En 30 deka cukrot tettem hozza a papirom szerint, masfel mokkas NA. Benzonatot, masfel kent . A timsot nem talalom a feljegyzesemben de valoszinu hogy raktam bele.
En a savanyitasnak meg igencsak a tanulo fokozatan vagyok...., de ez nagyon finom lett. A kertemben valami fura orias hasas es egyenes uborkak nottek es nem tudtam vele mit kezdeni, ezert savanyitottam belole egy nagy kontenerrel. Iden a nagysaga miatt nem vettem ilyen magot, a ferjem viszont rabeszelt hogy de igenis vegyek es csak ilyet csinaljak belole.
Meggy, szolo es ribizli levelem sajnos nem volt, majd jovore megprobalok keriteni hatha ugy meg finomabb lesz.
Csak baberlevelet, kaprot tettem bele, tormat, borsot.
Ma kezdtem meg az egyik uborkas kontenert amiben nagy puffatag igazan nem az uveges kisebb uborkak kategoriajaba tartozo uborkakat tettem a recepted szerint, a fetjem azt mondta hogy ilyen finomat eleteben nem evett meg otthon sem es en is azt mondom. Ezekbol a nagy uborkakbol kulonosen finom ezzel a level. Koszi-koszi-koszi. Holnap viszek at belole a szomszedba, terjesszuk csak a "tudomanyt"...
Hú-ha ne mérgelődj megpróbálom elmagyarázni. Teljesen mindegy mekkora a bögréd, ugyan avval a bögrével méred az ecetet mint a többi bögrében megadott hozzávalót. kb. azt kell tudnod mennyi lére lesz szükséged, ha több nem baj marad a lé, legközelebbre.
De ha precízebbet akarsz
2 db 5 l-es üveghez
4 liter víz
1/2 l. 10 %- os ecet
15 dkg. só
3 mokkás kanál szalicil, /v. kénpor, Na. benzoát
1 " " kénpor
1 " " timsó
előző nap szoktam a levet elkészíteni, mert rosszul oldódnak a belevalók ott van előttem és néha néha megkavarom.
Üveg aljára, megy fa, levél szőlő levél, ribizli levél amelyik van
A levet welőző nap szoktam készíteni
babérlevél, bors, tormacsíkok
A levet nem kell forralni csak hidegen ráönteni, a paprikákat spatulával, vagy műanyag lappal lenyomni.
Ezután várni pár hónapot és jó étvággyal elfogyasztani.
:)))) Az a legszebb történet, amikor valaki tőlem kér receptet. Felsorolom a hozzávalókat, és arra kérdésre, hogy "de mennyi???" , azt szoktam mondani, hogy " hááát.....úgy borítsál..amennyit felvesz" :DDD
Nagyanyám grízgaluska receptje evőkanalas. Azt az egyet valóban evőkanállal mérem, de nem ész nélkül, mert sem a tojások nem egyformák, sem a kanalak. Azt is látni kell, hogy mennyi elég.
Amúgy van kb. 3-4 konyhai mérlegem. Egyet tudok is, hogy hol van, mert főhelyen. Nagyanyai örökség, minimum 100 éve gyártották Salgótarjánban. Öntött vas a lelkem, cirádás, réztányéros, és hajszálpontos! A patika mérleget is csúffá tenné!