Keresés

Részletes keresés

Mariska néni Creative Commons License 2016.03.22 0 0 3434

A tojás sárgája puhán tartja a tésztát, a fehérje pedig szárítja, vagyis előbb megkeményedhet a pogid tőle. 

Előzmény: TINTUS (3433)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.22 0 0 3433

Akkor most azt mondja meg valaki, hogy például pogácsás a recept és miért csak a tojás sárgáját kellene beletenni? A fehérje miért nem kerülhet bele meg nem tudom érteni.....

öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.21 0 2 3432

Az Al  az alkáli földfémek csoportjába tartozik, 

Nem. Azok a berillium, magnézium, kalcium, stroncium, bárium és rádium.

 

(Én a helyedben nem magyaráznék vegyésznek kémiát. Főleg, ha nem is értesz hozzá...)

Előzmény: zsebi41 (3427)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 3431

Én se teszek az uborkába, mert mint írtam én azt csemegének teszem el, más lében más technológia szerint készül ezt elégen sokan ismerik, és készítik úgy. Illetve kovászosnak teszem el abban sincs timsó. 

 

A két növény között viszont igen nagy a különbség.

 

De a világért nem szeretnék vitát generálni, mindenki a maga ízlése szerint tegye el, illetve többféle  dolgot kilehet próbálni.

Előzmény: kentaur01 (3430)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 3430

az is igaz, hogy én nem teszek timsót az uborkához, ettől még ropogós :)

Előzmény: TINTUS (3422)
islamorada Creative Commons License 2016.03.21 0 0 3429

Ne vitatkozzatok vele mert vegyesz, erti a dolgat....mas teren is.

Előzmény: öreg_néne_b (3425)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 3428

Válasz az előző hozzászólásomban.

Előzmény: TINTUS (3422)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 3427

Jól teszed, hogy nem használsz alumínium edényeket. Csak felhívnám a figyelmedet, hogy egy elem és az abból képzett só között nagy a különbség.  Pl. a Na az alkáli fémek csoportjába tartozó emelem, ami vízzel heves reakcióban hidrogén gázfejlődés közben bomlik, és NaOH vagyis lúgkő lesz belőle. De más változata a Na Cl   a konyha só amit napi szinten mindenki használ, lényegesen többet mint a savanyúságba adagolt timsót.

 

 

Az Al  az alkáli földfémek csoportjába tartozik, de nem olyan tulajdonságokkal rendelkezi mint a  a belőle képzett só.

 

 

                                      http://sutimix.bloglap.hu/oldalak/dobalos-hordos-savanyusag-3836/

Előzmény: öreg_néne_b (3425)
CBNora Creative Commons License 2016.03.21 0 0 3426

Az üvegházas topikban már kitárgyaltuk, hogy a műanyag vázat kell becsomagolni, mert olyan anyag válik ki belőle, ami árt a fóliának. A fémet nem kell.

A miénk horganyzott acélcsőből van, nincs becsomagolva. 2009 óta fent van a fólia. Már kezd homályosodni, de egyenletesen, a csöveknél nincs semmi baja.

Előzmény: TINTUS (3423)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.03.21 0 1 3425

A közétkeztetésből már kitiltották az alumínium edényeket és evőeszközöket, de már a boltokban sem nagyon látni ilyesmit. Én biztosan nem tennék alumíniumsót szándékosan az ételbe...

Timsó: KAl(SO4)2.12 H2O

kentaur01 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 3424

azt hiszem a színét megtartja a zöldségeknek

Előzmény: TINTUS (3422)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.21 0 0 3423

Nem tőlem mert a régi fóliámnál poliformot használtam. amit a fűtés vascsövekre raknak szigetelésként. A mostani vázamon már a vastag rozsda szigetel oly régi.

Előzmény: zsebi41 (3420)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.21 0 0 3422

Mit csinál a timsó az uborkával? Azt tudom, hogy ha borotválkozáskor megsérül a képem akkor összehúzza a sebet.

Előzmény: zsebi41 (3420)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3421

Ez a cukormennyiség teljesen elfogadható. Nem sok nem kevés 4 l vízhez.

Előzmény: zsebi41 (3419)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3420

Azt hiszem tőled kaptuk a tanácsot a fólia váz textillel való betekerésére. Megtörtént. Köszönjük!

 

Isten malmai lassan őrölnek de remélem ma feltesszük a fóliát rá.

                                                                   

                                     

Előzmény: TINTUS (3417)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3419

Hát mindenre én sem gondolhatok. 30 dkg cukor. De hozzá teszem mi semmit nem szeretünk édesen a jó erős savanyú paprikát meg pláne nem.

 

Lehet alakítani kinek kinek az ízlése szerint.

Előzmény: zsebi41 (3413)
islamorada Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3418

En 30 deka cukrot tettem hozza a papirom szerint, masfel mokkas NA. Benzonatot, masfel kent . A timsot nem talalom a feljegyzesemben de valoszinu hogy raktam bele.

En a savanyitasnak meg igencsak a tanulo fokozatan vagyok...., de ez nagyon finom lett. A kertemben valami fura orias hasas es egyenes uborkak nottek es nem tudtam vele mit kezdeni, ezert savanyitottam belole egy nagy kontenerrel. Iden a nagysaga miatt nem vettem ilyen magot, a ferjem viszont rabeszelt hogy de igenis vegyek es csak ilyet csinaljak belole.

Meggy, szolo es ribizli levelem sajnos nem volt, majd jovore megprobalok keriteni hatha ugy meg finomabb lesz.

Csak baberlevelet, kaprot tettem bele, tormat, borsot.

Ugy gondolom sokfelekeppen lehet izesiteni.

Előzmény: zsebi41 (3413)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3417

Aj aj.. tényleg hol a cukker Zsebi ??

Előzmény: TINTUS (3416)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3416

No...  így képzelek egy receptet..... :))) köszönöm leírom. egynek jó lesz. Megvárom Kentaur kollégáét is.

Előzmény: zsebi41 (3413)
islamorada Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3415

Ma kezdtem meg az egyik uborkas kontenert amiben nagy puffatag igazan nem az uveges kisebb uborkak kategoriajaba tartozo uborkakat tettem a recepted szerint, a fetjem azt mondta hogy ilyen finomat eleteben nem evett meg otthon sem es en is azt mondom. Ezekbol a nagy uborkakbol kulonosen finom ezzel a level.
Koszi-koszi-koszi. Holnap viszek  at belole  a szomszedba, terjesszuk csak a "tudomanyt"...

Előzmény: zsebi41 (3413)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3414

Cukor?

Előzmény: zsebi41 (3413)
zsebi41 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3413

Hú-ha  ne mérgelődj megpróbálom elmagyarázni. Teljesen mindegy mekkora a bögréd, ugyan avval a bögrével méred az ecetet mint a többi bögrében megadott hozzávalót. kb. azt kell tudnod mennyi lére lesz szükséged, ha több nem baj marad a lé, legközelebbre.

 

De ha precízebbet akarsz

 

 

2 db 5 l-es üveghez

 

 

4 liter víz

 

1/2 l. 10 %- os ecet

 

15 dkg. só

 

3 mokkás kanál szalicil,  /v. kénpor,  Na. benzoát

 

1     "           "   kénpor

 

1     "            " timsó

 

előző nap szoktam a levet elkészíteni, mert rosszul oldódnak a belevalók ott van előttem és néha néha megkavarom. 

 

Üveg aljára, megy fa, levél szőlő levél, ribizli levél amelyik van

 

A levet welőző nap szoktam készíteni

 

babérlevél, bors, tormacsíkok

 

A levet nem kell forralni csak hidegen ráönteni, a paprikákat spatulával, vagy műanyag lappal lenyomni.

 

 

Ezután várni pár hónapot és jó étvággyal elfogyasztani.

Előzmény: TINTUS (3410)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3412

Tintus

Majd egyeztetünk a receptről. Van idő augusztusig.

Előzmény: TINTUS (3410)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3411

Ha nem megy érzésből, akkor kóstolva. Egy idő után már csukott szemmel is megy. :)

Előzmény: TINTUS (3410)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3410

Izélheted... a so ecet arányait hogy igazítsam a bögréhez, ha nem tudom, hogy hány decis.

Előzmény: gomba2008 (3405)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3409

Hát ja. Éppen most tudtuk meg 3 szoros eltérés is lehet.

Előzmény: gomba2008 (3408)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3408

2 dkg.-nak szokták számolni. :)

Előzmény: kentaur01 (3407)
kentaur01 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3407

No majd megmérem mennyi dkg. 1 kanál cukor súlya.

Előzmény: öreg_néne_b (3404)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3406

:)))) Az a legszebb történet, amikor valaki tőlem kér receptet. Felsorolom a hozzávalókat, és arra kérdésre, hogy "de mennyi???" , azt szoktam mondani, hogy " hááát.....úgy borítsál..amennyit felvesz" :DDD 

Nagyanyám grízgaluska receptje evőkanalas. Azt az egyet valóban evőkanállal mérem, de nem ész nélkül, mert sem a tojások nem egyformák, sem a kanalak. Azt is látni kell, hogy mennyi elég. 

Amúgy van kb. 3-4 konyhai mérlegem. Egyet tudok is, hogy hol van, mert főhelyen. Nagyanyai örökség, minimum 100 éve gyártották Salgótarjánban. Öntött vas a lelkem, cirádás, réztányéros, és hajszálpontos! A patika mérleget is csúffá tenné! 

Előzmény: öreg_néne_b (3404)
gomba2008 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3405

:))) Szokványos konyhai porcelánbögre kb. 2,5 deci, de nem ez a lényeg. Az arányokat kell betartani. 

Előzmény: TINTUS (3402)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!