Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Engedélyeztetésre van beadva a telepítendő rendszerem múlt hét hétfő óta. Ha jók az infóim az E.ON most már 45 nap elbírálási idővel dolgozik.
Az a kérdésem, hogy a település egyik részén már utasítottak el engedélyeket arra hivatkozva, hogy 2024-re terveznek rendszer fejlesztés, addig nem adnak ott ki engedélyt. Felénk viszonylag kevés napelem van. Miként nézik az szakemberek az engedély kiadását?
Trafó, trafótól való távolság? Trafóra csatlakozó HMKE-k száma? Az új HMKE-k tervezett teljesítménye?
Este fél hatkor már olyan keveset termel a napelem, hogy többe kerül ledönteni a kéményt, mint amit megtakarítasz évek alatt. De nyugodtan megteheted, ha úgysem akarod használni.
Hasonló helyzet van az egyik nagyobb általam telepített rendszernél. Nem ledönteni, hanem áthelyezni kellett volna egy alu csőkéményt. A tulaj gyorsan kiszámolta, mennyibe kerülne az áthelyezés és inkább hagyta.
Egyébként ha 1-2 panel esik ki az árnyékolás miatt, kisebb gond, mert a bypass diódákon átfolyik a többi panel árama, csak a panel feszültségével csökken a DC feszültség. Rosszabb, ha hosszú vékony árnyék fut végig sok panelon, mert az valóban bedönti az egész rendszert. Mint pl. egy fölötte elhúzott villanybekötés vagy TV kábel.
nem vizesek, hanem a 3 nosteny/fiatal leany a csaladban mindenre is allergias. Szal konkretan mindenre.. Ezert nem van kint a ruhaszariton semmi sem. En mondjuk nem vagyok semmire sem allergias, poszmeteben es mi a masik ami nagyon allergen, szal abban szoktam fekudni horgaszas kozben!
Nonszensz hogy azért b+ meg... hogy micsoda baromállat faszfejek vannak ebben az országban. Akik minden szart aláírnak, mert az eszük mint a büdös zoknié és fel sem fogják mit írnak alá.
Itt hivatkoznak https://g7.hu/vallalat/20220522/jon-a-napelemes-rendszer-amelyet-barki-osszerakhat-otthon-es-engedelyeztetni-sem-kell/ az ötletgazda német cégre https://we.do.solar/. Következetesen állítják, hogy mivel nem táplál vissza, ezért nem kell engedély. Ezt a szintén elhangzott "bedugom a konnektorba oszt jó'van" módszerrel nem tartom műszakilag kivitelezhetőnek. Biztosan van még valami csavar a történetben, vagy akár tényleg csak valami kínai vackot akarnak rásózni a gyanútlan vásárlókra ilyen dumával. Van már napelem rendszerem, így érintettség híján nem ástam magam jobban bele, csak már akkor is megtetszett az ötlet, amikor a hivatkozott cikket linkelte valaki nemrég és most újra feljött róla a szó.
"... egy nem bevizsgált cuccot kötsz a közcélú hálózatra. "
Mondjuk olyan szar nem lehet, ha a németeknél/osztrákoknál engedélyezik, gondolom ott már megvizsgálták és biztonságosnak ítéltetett. De nyilván, amíg itthon nincs papírja, addig bármi történjék is, mindenért a felhasználó viszi el a balhét. Reméljük, hogy előbb utóbb itthon is lehet majd ilyesmit üzemeltetni, viszont mivel sem az áramszolgáltatónak, sem a hivataloknak nincs belőle anyagi haszna, csak a dolog van vele, ezért nem fognak kapkodni az engedélyezéssel. Már ha egyáltalán lesz erre bármiféle szándék.
na hát ez az!!!Nonszensz hogy azért b+ meg, mert energiát adok az országnak, lakóközösségemnek, szomszédomnak, bárkinek!!!! De mondjuk nem is akarok, de akkor is nonszensz...
én csak spórolni akarok és tök értem, hogy ez jelenleg MO illegál és mondjuk nem is csodálkozom rajta, hiszen illiberális a hozzámállás.... de szeretnék rajta változtatni... aláírtam! Nem akarok fizetni azért amiért nem kellene, amiért nálam gazdagabbak, jobban keresők (pl németek) nem fizetnek!
A "pörgősekben" is van már jó ideje visszaforgás gátló ("lopótök" ellen). A túltermelés esetén megáll, ami egy fokkal jobb, mintha a visszatáplálást is fogyasztásnak mérné. DE! Mint említették, biztos jogi háttér hiányában nálunk egyelőre tilos ilyesmit használni! Nagyon durva kötbért fizettetnek veled, ha kiderül, hogy fusiban visszatáplálsz. Az egyirányú digit óra pl. tudomásom szerint logolja a visszatáplálás tényét, még ha nem is méri külön regiszterben.
Tehát oda kell figyelni a fogyasztás és a termelés egyensúlyára ha digitális az óra? Ha nekem van pl 10 térfigyelő kamerám (12V2A), router (12V2A), hűtő, fagyasztó, TV, akkor már kb egálban vagyok télen is, pláne ha mondjuk bekapcsolom az elektromos kandallót is - mondjuk utóbbival rég túlszáltam, de talán az előbbiekkel is még nyáron is... lényeg, hogy jó tervezéssel az alap fogyasztókat figyelve, van létjogosultsága még digiórákkal is?
Az alapötlet jó. Már volt linkelve egy hasonló, erkély korlátra szerelhető 600W-os szettről szóló cikk, ami ha minden igaz, az itt is említett német cuccról szólt. Az más kérdés, hogy ha csak egyszerűen egy konnektoron keresztül, egyetlen ponton csatlakozik a hálózatra, akkor hogyan oldja meg, hogy nem táplál vissza. (Szerintem sehogy.) A mai egyirányú digitális fogyasztásmérők a visszatáplálást is de facto fogyasztásnak mérik, így ha nem fogyasztod el állandóan a termelés legalább felét, akkor még rá is fizetsz a spórolás helyett.
https://www.youtube.com/watch?v=8XAMGgZQLHY&t=182s nálam is volt probléma a déli órákban sokszor megállt az inverter mikor elérte a feszültség a 253 vol- ot, vastagabb keresztmetszetű kábellal oldottam meg az invertertől a villanyóráig a videót én készítettem lehet nálad is ez lehet a probléma
Üdv! Van valkinek az ST Solar-ról bármilyen tapasztalata? Nekem jelenleg ők adták a legkedvezőbb árajánlatot..utólagos (próbaüzem utáni) fizetés, kulcsrakész 4kWp-os rendszerre kaptam 2,05M ajánlatot....jöhetnek a pozitív ls nagatív tapasztalatok is ;)
inverter: Solplanet ASW4000-T (10 év gyártói garancia)
napelem: Risen Energy 400 W (RSM40-8-400M BLACK) (12 év gyártói garancia +25 év 80% teljesítmény garancia)
Nálam 2022.03.24-én cserélték az órát. Akkor kaptam elszámolószámlát 2021.04.18-2022.03.23. közötti időszakra. A következő leolvasás várható időpontja 2022.04.05-2022.04.19. volt. Nem kaptam számlát a 03.24. és a leolvasás között eltelt időszakra.
Most fogják nálam feltenni az advesz órát az Eon írta, hogy rövidesen egyeztetnek annak időpontjáról és kapok elszámoló számlát. Szeptember 15 én van nálam az éves elszámolás akkor kapok 1,5 hónap mulva újból elszámoló számlát ?
...másik dolog, hogy 8580 Wp napelemhez 8 vagy 8,2 kW inverter kell. 10 kW-os legfeljebb akkor, ha jelentős bővítést tervezel. Ha rossz a tájolás, akkor 8580 Wp-hez még a 7 kW inverter is elég lenne, de az is többet termelne egy évben, mint 6000 kWh. Ha pedig előre tudod, hogy árnyékolás is lesz a területen, akkor optimalizáló is kellene. De ennek a megválaszolásához is kellene néhány kép, hogy takarja be az árnyék a tetőt. Lehet, gazdaságosabb lenne a korán árnyékba kerülő területeket kihagyni, és inkább amennyire lehet, a jobb felületeket kitölteni.
Talán ebből a hozzászólásból meglátod, miért fontos a szakmailag pontos megfogalmazás.
Óracserénél kötelező jegyzőkönyvet adni, rajta az óraállásokkal. Évente legalább egyszer papír alapon küldenek összesítő számlát, azon leolvasástól leolvasásig minden rajta van.
"Gondolom szaldós rendszerben vagy, így egyelőre nem érint az áramár kérdés" => nem meg nem hozta meg az mvm a visszamero orat sem, valamint ahogy latom lecsokkentettek az aram arat, es a rendszerhasznalatot meg jol megemeltek, tenyleg, ez mennyire erinti a napelemes csaladokat???
semmi futes nincs benne, egesz nap megy a gepem, asszony hasznal 2 aldis paramentesito gepet, minden nap mosunk, meg a csalad nem szereti lekapcsolni a ledes lampakat, egesz nap egnek, ja van locsolas is 4x10 perc 1500w motorral es egy klima 11m2 szobaban 26 fokra allitva egesza nyaron, ennyi kb az egesz. A gazfutes is 23 ezer forint per ho, nagy a haz, tobbgeneracios, csak a covid kipusztitotta az oregeket sajnos mar belole :-(
kwh fogyasztast meg nem tudok irni, mert ha belepek a weben, ott az oracsere miatt, nem latom, kovethetetlen az egesz. Ahogy a gazzal is, bankszamlara be van allitva az inkasszo, szepen emelik is le, de szamlat meg nem kuldtek meg sosem, mondjuk en is hulye vagyok, h eddig nem jartam utana miert, ma probaltam, 2km sor volt, a telefont meg nemhogy nem veszik fel, behivas utan lerak szinte azonnal, gondolom tul van terhelve.