ZDF-riporter: Itt van velünk, Bastian Schweinsteiger! Bastian, az előbb távozott az öltözőből Angela Merkel kancellár asszony, kíváncsiak lennénk, mit mondott, kijutott alaposan a dicséretből, vagy csak megveregette a vállatokat, hogy "csak így tovább"? Schweinsteiger: Sajnos lemaradtam a beszédről, éppen akkor tusoltam.
A Klinsmann-Matthaus generáció után jött egy elég nagy űr. Ez 98-tól 2006-ig tartott, igaz még igy is kifuttott egy VB ezüst, de hát Német szurkolóként is el kell ismernem, az egy igen szerencsés ág volt a döntőbe menetelni akkor. 2000, 2004 meg rémálom volt. De érdekes hogy anno a 96-os siker után olvastam egy újságcikket amiben egy német szakértő, már nem tudom ki, ezt kb. pontosan előre jelezte, mondván egy darabig semmit sem fognak nyerni, sőt... Hát enyhén jól látta.
De pont ezért jött a 2000-es évek körül a váltás, új alapokra helyezték az ifjúsági nevelésüket, stb... 2006-ra ennek már lett némi eredménye, meg a Klinsmann-Lőw páros is bejött, mostanra meg teljesen kinőtt egy új generáció, akikben benne van a siker lehetősége, és még a játékuk is lehet tetszetős egy semleges nézőnek is.
Igen, ez a lényeg: a mostani német válogatottból minden játékos Németországban tanult futballozni, ezért, függetlenül attól, hogy többeknek nem németek a felmenői, vagy néhányan eleve nem is Németországban születtek, mindannyiab a német futball neveltjei.
Lehet, ohgy a saját egyéni temperamentumuk (főleg a déli, arab, török származásúaké) eltér a megszokott német habitustól, de egyikük sem hozott idegen futball-kultúrát a német válogatottba.
Az ezredforduló környékén teljesen új alapokra helyezték az utánpótlás képzését.
Lehet vagy 7-8 éve, hogy olvastam egy ottani utánpótlás edzőtől erről, és arra a kérdésre, hogy mikor lehet ennek a fejlődésnek a kézzelfogható jeleit látni, azt válaszolta 2010-12...ennyit róluk. Persze nem volt láthatalan a német foci az elmúlt 10 évben sem (mondjuk inkább hullám völgyek, és hegyek jellemezték), de ez látható, hogy egy más, jobb (más focit játszó) generáció.
EB 96' -> remek offenzív csapattal lettek európabajnokok. És 14 évvel ezelőtt éppen a "túl bátor" , nyílt támadófoci lett a végzetük a horvátok ellen ... utána jött pár év "robot" stílus, de pl. a 2002 VB ezüstöt az eredményezte ... és igen, 2006 óta ismét az offenzív játék a jellemzőjük, mint a mai is - két meccsre való kihagyott helyzet az 1. fi.-ben, úgy lett 4 a vége :)
'96 és 2006 között volt 10 igen gyenge évük, még akkor is, ha '02-ben vb-döntőbe mentek 3 épkézláb játékossal (Kahn, Ballack, Klose) és egy szerencsés sorsolással
Szerintem már azon a vébén Del Piero előtt is szerethető focit játszottak, tkp. a góltalan olasz-franciánál lehet, hogy érdekesebb döntőt játszottak volna.
Klose félig (apai ágon) sziléziai német, 1945-ben nem az összeset kergették el, egy kevesen maradtak, és Klose is onnan származik. Csak ugye az a nagyon kevés sziléziai német eléggé ellengyelesedett, egyfelől mert rengeteg lengyelt telepítettek be, és a kevés német elveszett a lengyel tengerben, másrészt meg nem is nagyon merték erőltetni a német beszédet, mert nem volt népszerű. Klose anyja meg lengyel, úgyhogy otthon lengyelül beszéltek, úgy ment Németországba, hogy talán két szót tudott németül. Viszont az apja lengyelországi német, aki mellesleg azóta németre cserélte a lengyel állampolgárságot, ami nem is csoda, hiszen ő aztán tényleg 100% német.
a név semmit nem számít, az sem, hogy hogy beszélnek otthon. Sziléziában a nemzeti hovatartozás sokszor egyszerű választás kérdése.
egy példa: feleségem nagyanyja lengyel családnevű, de otthon csak németül beszéltek, idős korában is csak német adót nézett. Nagyapja német nevű volt, de lengyelesített, és mindig csak és kizárólag lengyelül beszéltek. akkor melyikük volt sziléziai német, és melyikük lengyel?
Reus felmenői németek, nem? Schürrle is, Schweini is, Lahm is, teljesen vállalható ez a csapat.
És igen, függetlenül attól, hogy pár játékosnak másmilyen származású felmenői (is) vannak, legtöbbjük jellemzően már Németországban született, vagy igen kiskorától ott él, a német foci produkálta ezt a sok tehetséget.
a köv. jónéhány év a német válogatott dominanciájáról szólhat, mivel ez egy igen fiatal csapat (Klosét leszámítva)