Keresés

Részletes keresés

N.Jani Creative Commons License 2010.10.27 0 0 836
MESTERSÉGES FELNEVELÉSRŐL

Nagyon örülök a téma felhozásának!!

Itt tartom kezemben Dr. Vetési Ferenc által szerkesztett Házinyúl-egészségtan című könyvét!

'Az árván maradt almok fölnevelése' című részben ír erről.

-Tejföllel dúsított tehén- vagy kecsketej, vagy tejporból.
-Kukoricalisztte(még jobb ha maltózzal) sűrítsük be.
-Szemcseppentővel a 10. napig.

N.Jani Creative Commons License 2010.10.27 0 0 835

N.Jani Creative Commons License 2010.10.27 0 0 834
Igen, tapasztaltam.

De tudod-e miért lehetséges ez?
Előzmény: Karesz 67 (828)
N.Jani Creative Commons License 2010.10.27 0 0 833
Hol lehet kapni macskatejpótlót?

Utánanéznék a beltartalmi értékének!
Előzmény: G.Zoli (831)
szv68 Creative Commons License 2010.10.27 0 0 832
Szervusztok!

Egyszer én is jártam így. Elpusztult az anyám, és ott volt alatta 6 db hetes kisnyúl. Elkezdtem keresgélni a neten, összehasonlítottam a nyúl és más állatok tejének beltartalmát.
A különböző tejekkel az a baj, hogy magas a tejcukor (laktóz) tartalmuk. Valóban a macska tejének összetétele áll a legközelebb a nyúléhoz.
Állatgyógyszertárban lehet kapni tejpótló tápszert macskáknak ahogy az előttem szóló is írta. Nagyon jól fel lehet vele nevelni őket.
A fecskendős etetéssel az a baj, hogy nagyon könnyen mellé mehet, és akkor a tüdőbe is kerülhet tápszer, ami halálos is lehet. Ha jól emlékszem a tápszerben van cucli (gumi szopóka) is. Én ezt felhúztam egy féldecis szeszes üvegre, arra pont jó volt. Egy-két etetés után rájöttek, hogy hogyan kell használni, és ragyogóan szoptak. Egy gond van még, hogy mivel van foguk, és elég hamar használni is kezdik, gyorsan kirágják a szopókát, úgyhogy gyakran kell cserélni.

sok sikert

üdv:

Viktor
Előzmény: N.Jani (825)
G.Zoli Creative Commons License 2010.10.26 0 0 831
Javasolnám az illetőnek a macskatejpótlót! Ezzel sikeresen felneveltem egy egész almot.
förike Creative Commons License 2010.10.26 0 0 830
Hopp mik derülnek ki!!!!!!!!!A másik fórumon írta egy nyulas!!!!!!!!
förike Creative Commons License 2010.10.26 0 0 829
a csicskár be veheti.tavaj hozot egy őreg nyulat amin logot a bőr ez kizáro ok.persze a szlovák birok nagyon rendesek voltak és kb 90pontot adtak neki.ő persze sértődőten kitalálta hogy azért pontozták alul mert leakarják irni a magyar nyulakat hogy nálluk kint vásároljanak mikor én mondom neki hogy kint nicsen is ilyen fajta ő erre azt álitota hogy van soknak.milyen kár hogy senkisem látot és halot szlovkiában magyar oriásokat.ja és odajőnnek a király barátyával aki ki van zárva mert megbukot hogy más nyulával pároztat titokban ez lopásnak minősű és ennek elenére volt pofája kérdezés nélkűl űres ketrecbő árulni mikor ez nem igy műkődik.rolluk kb enyit
Karesz 67 Creative Commons License 2010.10.26 0 0 828
Üdvözlet!

Olyan dolgot tapasztaltam, hogy példa értékű lehet a lehet a nyúl szaporaságával kapcsolatban.Még a magyar óriások beszerzése előtt szereztem két nőstény és egy bak nyuszit.Az első pároztatás után az egyik szépen le ellet,a másiknál semmi.Gondoltam még egy esélyt kap ezért a várható ellés után három napra be tessékeltem a bakhoz.Annak rendje és módja szerint meg is történt az aktus.
No itt kezdődik a csavar a dologba.Mivel két napra rá egy halva született nagyon nagy
/ kb.a szokásosnál 2 szer nagyobb/frissen született fiókát találtam a ketrecbe.No gondoltam ebből sem lesz anyanyúl.Nem volt időm levágni így kihúzta a dolgot idáig.
A tegnapi nap folyamán etetem őket ,és a jószág ketrecében fészek és benne kisnyulak vannak.
Azzal tisztában vagyok, hogy ellés után közvetlen felveszi az anya a bakot és termékenyül is,de hogy a vehem még benne van és úgy is?

Kérdezném találkozott-e valaki már hasonlóval?

Üdv mindenkinek!

Karesz67
förike Creative Commons License 2010.10.26 0 0 827
Szia! Boncoltatni kéne!
romantestvér Creative Commons License 2010.10.26 0 0 826
Tisztelt N János.
Azzal a kéréssel fordulok Önhöz ,hogy szeretnék vásárolni egy bakot és egy pár nöstény nyulat.Amenyiben tudna segiteni hogy kihez forduljak azt meg köszönném Felvidékröl komárombol irok önnek.Az e -mail címem bohem.roman.kecskes@centrum.sk megértését elöre is Köszönöm
Tisztelettel Kecskés Roman.
N.Jani Creative Commons License 2010.10.26 0 0 825
Kedves Tagjaink! Kedves Fórumozók!

Nemcsak ma, de különösképp többen is megkerestek nyúl-betegségügyi, nyúl-egészségügyi tanácsokkal.

Az alábbi levelet, e-mail-t azért másolom be, hogy felhívjam a figyelmet a olvasás, tanulás fontosságára.
Mivel közben sok minden eszembe jutott, így legyen ez egy sorozat 1. része!

>
>
> Tisztelt Cím!
>
>
>
> Kétségbeesetten fordulok Önökhöz.
>
>
>
> Egy hete születtek kisnyulaink. Nem tudom milyen fajták. Saját fogyasztása szaporítjuk őket.
>
> De sajnos a tegnapi nap folyamát hirtelen elpusztult az anyanyúl.
>
> Azt javasolták, hogy kecsketej és kamillatea keverékét adjunk nekik fecskendőből.
>
> Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a jó megoldás.
>
>
>
> Tudnak Önök valamit javasolni, amivel esetleg túlélhetik?
>
>
>
> Tisztelettel: (...)

Tisztelt Róbert!

Igen nehéz megállapítani, hogy mi lehetett a baj.

A saját tapasztalataimról beszélnék!

Történt már nálam is hasonló eset. (Hirtelen elhullás)

Igen sok körülményt kell ilyenkor megvizsgálni!

Helyes takarmányozás, helyes tartás(ól, elhelyezés, higiénés állapotok).

A nyúltenyésztésbe sajnos ilyen 'hirtelen elhullások' előfordulnak.
Amint említettem meg kell vizsgálni a körülményeket.

Tanácsolni azt tudom, hogy igényes szakkönyvből kell megvizsgálni, és abban leírtakkal összehasonlítani a saját körülményeit.

Ha gyógyítás felé szeretne figyelmet fordítani, akkor igen sokat tanulhat az alábbi könyvekből:

Dr. Vörös Gábor: Nyúltenyésztés - A házinyúl betegségei
Dr. Vörös Gábor: Nyúlbetegségek és orvoslásuk
Dr. Vetési Ferenc: Házinyúlegészségtan
Sinkovics György: A házinyúl tartása és betegségei
Dr. Révész Kálmán: Nyúlbetegségek - Gyógyítás, megelőzés

Az említett könyveket a Sinkovics-féle kivételével újonnan már nem lehet kapni.
Én néhányukat a következő honlapokról szereztem be őket, illetve a Google-ba beütve járhat utánuk:

www.antikva.hu
www.regikonyvek.hu
www.antikvarium.hu

1955-ös Major Ákos- Házinyúltenyésztés könyvében az alábbiakat írja a kisnyulak mesterséges neveléséről:

"Előfordul hogy az anyanyúl szoptatás közben elpusztul.
Ilyenkor az árván maradt kicsinyeket igyekszünk idegen
anyák alá elosztani, de ha ilyen nincs, megpróbáljuk mes-
terséges felnevelésüket. Meleg fészekről gondoskodunk szá-
mukra, azután naponta háromszor dudlis üvegből kamilla-
teás forralt tejet (kecsketej, tehéntej) adunk. Cukrozni ele-
inte nem szabad, később vigyázva, esetleg egy-két szem kris-
tálycukrot tehetünk bele. az édes tejtől bélhurut léphet fel."

Remélem tudtam segíteni!

Jó tanács! - Jönnek a téli esték, olvasson, tanuljon! A nyúltartás is - nemcsak a nyúltenyésztés - tapasztalat(ok) mellett, tanulást is kíván.
Nyúltenyésztő elődeink 20-25 éves(hanem több!) tapasztalataikat igyekeztek megosztani velünk.

Csak ajánlani tudom az általam is elsőként olvasott Czibulyás József - Nyúltartás gyakorlata vagy a korábban kiadott Nyúlhústermelés a kisgazdaságban című azonos tartalmú könyveit! (Nevetséges olcsón lehet megkapni a fent említett honlapok valamelyikén. Ha rendel, akkor azt ajánlom, hogy többet is rendeljen egyidejűleg, mert a postaköltség vagy esetlen a futárszolgálat díja így elosztódik.)

Eredményes nyúltartást kíván Önnek:

Nagy János MÓE elnök

Folyt. köv...

förike Creative Commons License 2010.10.26 0 0 824
Itt van a bakról kép! Azért teszem fel, hogy majd később is rakok fel és kíváncsi vagyok mennyit változott mert én nem igazán látom rajta, mivel minden nap látom!
Imi7575 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 823
Köszönöm szépen.
Előzmény: N.Jani (822)
N.Jani Creative Commons License 2010.10.25 0 0 822
A Pilisvörösvárt elírtam. Kitörlöm a gépből.

A dunaújvárosi tagunknál jelenleg nincsenek növendékek, de emailbe elküldöm a címét.
Imi7575 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 821

Tisztelt Nagy János Úr!

Kérném segítségét abban, hogy kaphatnék-e elérhetőséget a dunaújvárosi és pilisvörösvári tenyésztőhöz. 

Török Lászlóval és Jangyik Ferivel már felvettem a kapcsolatot tenyészállattal kapcsolatban.

E-mail címem: imi7575@freemail.hu

Előzmény: Stroh1 (797)
Imi7575 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 820

Köszönöm a választ. Örülök neki.
Egyúttal több dologhoz is szeretnék hozzá szólni.

1. Köszönöm a válaszokat az oltással kapcsolatban úgy néz ki megoldódik van egy állatpatika ahol adnak el bárkinek. A beoltással nem lesz gond szerintem elvégre valahol a szakmám/ ugyanis állattenyésztő agrármérnök vagyok/.

2. Az etetéssel kapcsolatban annyit szólnék hozzá, hogy én a következő keveréket etetem:

2 tál tritikálé, 2 tál árpa, 1 tál táp, kb. fél tál borsó. És mellé lucerna széna.

Még nem tudom milyen lesz az eredménye mert most kezdtem egy hete adni nekik.

A hízóknak táp és árpa egy-egy arányban megy.

Nekem is van olyan tapasztalatom, hogy az árpát ott hagyják, de hagyom előttük és előbb-utóbb megeszik.

Előzmény: Stroh1 (797)
förike Creative Commons License 2010.10.24 0 0 819
Értem! Nálam szerencsére pont jó súlyban vannak a fiatalok! Látnád a bakomat!Annál jobb bak nem is kel nekem!
Előzmény: Karesz 67 (818)
Karesz 67 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 818
Szia!

Még fiatalok az állataim.A nagyobbik nőstény már érett lenne,de az meg súlyproblémás,meg hozzávaló bakom sincs.Így hízókúrán van és várja a bak növését.
Nehéz úgy felhozni súlyra,hogy közbe ne zsírosítsam el.
Tiszakürthöz nincs kötődésem ,talán az egyik volt kollégám származik onnan.

Üdv!

Karesz67
Előzmény: förike (815)
romantestvér Creative Commons License 2010.10.24 0 0 817
Sziasztok
Szeretnék egy bakot és egy nőstényt vásárolni kinek volna eladó
kérem mellékeljétek az árat is . Ezen a mail címen várom válaszaitokat
bohem.roman.kecskes.@centrum.sk
förike Creative Commons License 2010.10.24 0 0 816
Tiszakürt ismerős??
Előzmény: Karesz 67 (814)
förike Creative Commons License 2010.10.24 0 0 815
Pont a jó kis zabot??!!:-) Nálam tápot, árpát,borsót kapnak a nyulak és lucernát!!!Te nálad mikor lesz alom??
Előzmény: Karesz 67 (814)
Karesz 67 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 814
Halihó!

Nálam a "faluvégi keverékek"kapnak az abrakba azt is.Semmi rossz tapasztalat nincs vele kapcsolatban.Megeszik mindet.Viszont nálam a zabot szeretik otthagyni az alján.
Ja és a kondíciójuk is jó.
Üdv!
Karesz67
Előzmény: suplatyi (810)
N.Jani Creative Commons License 2010.10.24 0 0 813
Szia!

Üdvözöllek!

Nem szabad feladni! Meg kell vizsgálni több oldalról is, hogy miért nem ették!?

Nálam fantasztikusak a tapasztalatok.

Több, mint 20 éve nyulászkodok, és sohasem tudtam borsóhoz jutni/beszerezni.

Nagyon figyelni kell az arányra!!! Könnyen dugít!!!
Én a határértéken játszom.
Egy ovális vödörbe, következő a keverési arány:
- 2 serpenyő tritikálé
- 2 serpenyő árpa
- 3 serpenyő táp (bábolnai "háztáji")
- 1 serpenyő borsó (zöld)

A 21 napos mérések nagyon jók!
2,6-2,9 kg-osak a 7-es almok!!!

Nálam az árpa marad vissza az etetőkben egy-két anyánál.

Két dolgot lehet tenni:

1. Vagy csökkentjük az arányát annak amit meghagynak, de akkor hasonló beltartalmi értékűvel vissza kell azt pótolni.
2. Meghagyni/bennehagyni a tálat(ban) úgy ahogy van, nem adni mást. egy-másfél hétig ezt megcsinálni, és megfigyelni, hogy rászokott e.

Megjegyzés: A fehérjét ne csökkentsük! Ha nem sikerül azt véghez vinni amit leírtam utólag, akkor más fehérje tartalmút kell keresni.

Én nem etetnék folyamatosan napraforgót. Ne ne hallgass rám ez ügyben.
Ha olcsón megkapod, akkor végezz próbaetetést és mérd a nyulakat az eredmény végett!

Én napraforgópréselvényt etetnék. Ha több tagunk is érdeklődik eziránt, akkor eltudom látni ezzel az egyesületet a napraforgó árának közel feléért!!!
Ebben már nincs annyi zsír, de magas marad a fehérje és rost arány.

Üdv.: Jani

förike Creative Commons License 2010.10.24 0 0 812
AZ nem jó semmire! Inkább etess vele borsót! Ha egyszer sikerül el jutnom hozzád, akkor viszek neked!
förike Creative Commons License 2010.10.24 0 0 811
Nem kapott! Csak táp és lucerna!
Előzmény: N.Jani (809)
suplatyi Creative Commons License 2010.10.23 0 0 810
Szia Jani.
Napraforgóval érdemes e szerinted próbálkozni borsó helyett?Két hétig ették,azután ráuntak,alig vagy egyáltalán nem eszik meg.Esetleg a többiek közül valakinek van tapasztalata napraforgóval?
Előzmény: N.Jani (809)
N.Jani Creative Commons License 2010.10.23 0 0 809
Etettél vele borsót?
Karesz 67 Creative Commons License 2010.10.23 0 0 808
Szia!

A legújabb szerzeményed?
Sajnálom!

Üdv!

Karesz67
Előzmény: förike (807)
förike Creative Commons License 2010.10.23 0 0 807
Nekünk tudnak szerezni recept nélkül, 1500-2000 ft-be. Hétfőre hoznak 20 nyúlra! Sajnos a vasderes bak leadta a kulcsot!:-( 6 perce voltam kint és már el aludt!:-( Nyakig Sz@rba vagyok! KB 2 napja nem evett és ivott! A legjobb minőségű tápot kapták és nagyon jó lucernát adok a nyulaimnak! Nem tudom mi lehetett a baj, de nagyon fáj hogy el ment.
Előzmény: Karesz 67 (806)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!