Két hónap múlva időközi parlamenti választás lesz a belső-ferencvárosi választókerületben (Budapest, 12. sz.). Elsőnek a Humanista Párt jelöltje, Várady Tibor gyűjtötte össze a szelvényeket, majd John Emese (Szadi) és Bánsághy Tamás (Szoci). Rajtuk kívül még a jelöltségért küzdenek: Polgár Tamás/Tomcat (Zöld Párt, elnök: Stekler Ottó), Szegedi Csanád (Jobbik), Agárdi László (MIÉP), Dézsi Mihály (MDF), Bácskai János (Fidesz-KDNP) és Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt, elnök: Thürmer Gyula). Ki lesz a győztes - de ami talán még érdekesebb: ki lesz rajta a szavazólapon ebből a vegyes társaságból?
A 2006-os választáskor a Budapest 12. számú egyéni választókerületben 31 746 választópolgár volt, a leadott érvényes szavazatok száma pedig 21 624. A szükséges 750 ajánlásnak megfelelő számú szavazat 100%-os részvétel mellett 2,36%, a 2006-os választáskori 68,12% részvétel mellett 3,47% lett volna.
Elméleti esetben 50%-os részvétel az 15 873 szavazat, akkor 5%-os eredményhez 794 szavazat kell, 10%-os eredményhez 1 588 szavazat.
Üdv! A JOBBIK már napokkal ezelőtt összegyűjtötte a 750 darabot (utolsó információim szerint 770-et is), most még gyűjtenek egy kicsit, mert egy kicsivel mindig több kell az érvénytelenek miatt.
Egyébként a radikálisok nagy része nem fog Tomcat-re szavazni, hanem a Jobbikra fog. Nézzétek meg a Szent Korona Rádiót, ezt mindenféle radikálisok látogatják. Van ott egy szavazás, igaz, MIÉP-et nem lehet választani. A Jobbik 71%-on áll, a Zöld Párt csak 6%-on...
Ha a MIÉP nem tudja összegyűjteni a kopogtatót, akkor a radikálisok várhatóan hasonló arányban szavaznak majd. Ha összegyűjti, akkor nem lehet tudni, mi lesz.
Egyszerűen nem értem ezt az egész életet... Meg voltam róla győződve, hogy a Szentély már a külső-ferencvárosi kerülethez tartozik. Erre mit ad Isten, az utcajegyzék ezt hozta ki: Üllői út 129., 35-ös szavazókör... Tehát a Fradi-pálya itt szavaz... Továbbá a teljes Haller utca itt szavaz – ellentétben a korábban általam írottakkal... A meg nem kapott ajánlást, ami gyakorlatilag a névjegyzékből való törlést jelenti, a múlt héten még be lehetett jelenteni a hivatalban. Most már nem. De szerintem így is lehet majd szavazni... Bár a szemem majd kifolyt, a Haller utca 11. számú házat nem láttam a térképen, és egyébként is a páratlan oldal számozása igen csekély mértékű.
Na de ami ennél fontosabb: az Illatos utca és a József Attila lakótelep nem itt szavaz, ez már bizonyos, mert a 39-es és a 40-es szavazókörhöz tartoznak, tehát ennyivel kevesebb proliszavazat várható... szerencsére... Egyébként pedig 2006 őszére átszámozták a szavazóköröket. Tavasszal még az első 39 szavazókör a 12-eshez tartozott, őszre már csak az első 37. Tehát ezen a szavazáson az 1-estől a 37-es szavazókörig bezárólag szavazhatnak januárban a polgárok, míg a 38-astól felfelé már nem. Most már az a 13-as egyéni választókerület.
Már ebben igazságod vagyon, mármint Szadi-ügyben. Persze könnyű azt mondani, hogy mi nem szorulunk rá afféle törvénytelenségekre, hogy pénzfelajánlás a gyűjtőnek stb., ha a Friends and Relatives (rokonok, barátok és üzletfelek) pillanatok alatt összehajigálják. Egyébként emiatt gondolom azt is, hogy a Szadi megelőzi a Jobbikot is. Ha utóbbi, vagy a két másik összeszedte volna, már rég a választási bizottság irodaajtaját kaparnák, hogy itt van! kérjük a hitelesítést! Erről persze szó sincs. Arról meg pláne nem, hogy ha valaki nagy kínnal-keservvel, péntek délután 15:55-kor leadja a 750-et, meggyőződésel állítja, hogy majd a választáson hirtelen megugrik a rá szavazók száma. Ilyen nincs. És aki december elején még 100-200-300 darabnál tart, az nem fogja a maradék néhány nap alatt hirtelen elővarázsolni a hiányzó 600-500-400 darabot. Márpedig a Jobbik, de különösen a MIÉP és Tomcat szerintem itt tart. Pláne a becsöngetős módszerrel. Most képzeld el! Aki akarta, az első két hétben odaadta vagy elkérték tőle. Aki nem, az vagy a) senkinek nem fogja az utolsó napokban (őt hagyják békén), b) kidobta, c) bár odaadná, nem tudja, hol van a szelvény, mert eltette valahova. Na nem baj! Tomcat, szegény, most szembesülhet a valósággal. Nem úgy megy ez, hogy hopp, előhúzom a kalapból a szükséges mennyiséget, pillanatok alatt. Thürmeréknél ötvenen indultak el az első héten (vagyis rátartással átlag 15-20 szelvényt kellene minden egyes személynek összekoldulni), és csak annyit mertek leírni a Párt központi újságjában, hogy bár jelentős mennyiséget szedtek össze, még jócskán lesz dolguk. (Magyar fordítás: sehol sem vagyunk, de majd hülyék leszünk ezt bevallani.) Tehát a lényeg: a Szadi pillanatok alatt megtette azt, amire radikalistáink már hetek óta képtelenek. A Szadi szavazatai tervezhetők, kiszámíthatók, nem szóródnak, ellentétben a másik oldallal, amely a) még kint a fronton izzadva-lihegve küzd a szelvényekért, ráadásul három személy részére, b) ha a MIÉP-nek, Tomcatnak mégis sikerül feljutni a szavazólapra, a várt 750 ajánlóból legalább a fele meggondolja magát, el se megy, vagy másra szavaz. Ez volt 1997-ben, de különösen 2001-ben. A MIÉP-tábor lelkesen kiabálta, hogy a) bejutunk, éspedig könnyedén (1997) – na, ez még úgy-ahogy sikerült, a szerény részvétel miatt, b) 20-30 százalékunk lesz, és legalább koalíciós partnerek leszünk, ha nem több (2001). Aki nem volt hajlandó ezt velük együtt kiabálni, az áruló volt. Az eredmény meg lett, ami lett. Most vidéken, különösen azok körében, akik péntekenként néhány percig tüntetnek Kúrcsány távozásáért (ha ráérnek, és nem fáznak), az terjed, hogy a Jobbik 20 százalékon áll. Országosan. Később néhányan elszólták magukat: ezt ők se hiszik, de kifelé ezt kell terjeszteni, hogy a bizonytalanok és a volt MIÉP-esek a Jobbikra szavazzanak. A józanabbak egy felmérésre hivatkoznak. Eszerint a Jobbik 7-8 százalékon áll. A mondatot azonban nem fejezik be. A Jobbik iránt rokonszenvezők aránya ennyi. Nem pedig "egy most vasárnapi szavazáson ön kire szavazna"-típusú felmérésről van szó. Azért nem lennék elkeseredve, ha a Szadi arcravágódna (talajstílusban: pofára esne)...
Az MSZP-re csak az egykori pártitkárok, családtagjaik, vmint agyhalotak és pénzen szerzett cigányok szavazhatnak A kerületben rengeteg ilyen van. Egész háztömbök, amiknek tulajdonosait, lakóit internálták, és a helyükre bolsitojásokat költöztettek: ma úgy néznek ki ezek a házak, mint egy munkásőr-elfekvő. Aztán ott a József Attila lakótelep, ahol ahol annak idején csak a jó pedigrével rendelkezők kaphattak lakást, és akik ma ott laknak,ezt nem felejtik - ott a maszop 120 százalékot remélhet :( . Aztán ott van a Gát utca, Márton utca környéke: egy féldekásért nemhogy szavazatot kapsz, de még ki is rabolnak. És aztán ott az Illatos út és környéke: ott nemcsak hogy van eladó szavazat, de így választások előtt százszámra jelentkeznek be a népes rokonságból - abban bízva, hogy a győztes majd legalizálja illegális lakásfoglalásukat. Szóval csak óvatosan. Egy Bangó Margit fellépésre, kispohár pálinka osztására bőven lesz (van) pénz. Esetleg az önkormányzat (többségében vérbolsi) dolgozói megmondják a segélyért sorakozóknak, hogyha nem a bolseviki győz, akkor elveszik a segélyt, és dolgozni kell. (Bízom benne, hogy buknak a bolsik, de nem hiszem, hogy megtörténne. Annál ügyesebbek, a sok jelölt közül nem egynek piros a háta.)
Igen, ezt elnéztem: Thürmerék legutóbb, először itt a kerületben végül csak állítottak jelöltet, Székely Pétert, aki ősszel már főpolgármesterjelöltként indult. Székelyt azonban különféle gyanús üzelmek és a gellérthegy-lágymányosi időközi választási kudarc miatt (nem jött neki össze a 750 szelvény!!!) eltávolították fontos pártpozícióiból. Pontosabban formailag ő maga távozott, és bár a központ esküdözött, hogy nem ők hajították el, az erről szóló hírt egy olyan bűnlajstrom felsorolása követte, ami nekem legalábbis egyértelművé tette, hogy legalábbis megegyezés történt: vagy elhúzol magadtól, vagy mi dobunk ki. Nyilván Székely felkapta a vizet, és sértetten távozott. Bár még tagja a Pártnak. 2006-ban azonban Székely nem visszalépett, hanem egyszerűen nem jutott tovább a második fordulóba, hiszen a szabály úgy szól, hogy csak és kizárólag az juthat tovább, aki 15 százalékot kap. (Tehát nem az a lényeg, hogy valaki az első háromba jusson. Elméletileg akár hat 15 százalékos jelölt is lehet, akik valamennyien továbbjutnak; legfeljebb később bejelenthetik, hogy visszalépnek.) Ezért aztán sem az MDF, sem Székely nem jutott tovább. A központ nem nagyon szólt semmit a második fordulóval kapcsolatban, ezért a 153 thürmeri szavazó nagy valószínűséggel, érzelmi alapon, Gegesyre szavazott. Elképzelhető viszont, hogy akik érzékelték Thürmer átfideszizálódását (korábbi nyilatkozatok, a Szoci lelkes szidalmazása), azok közül néhányan, ha befogott orral is, de a fasiszta Fityeszre voksoltak. Ezek száma azonban szerintem elhanyagolható.
2006 áprilisában az első fordulót a Fidesz jelöltje, Zombory Miklós nyerte, aki 8.344 szavazatot kapott, ez az első fordulós voksok 38,59 %-át takarja. A második helyen az MSZP jelöltje, Kökény Mihály végzett 7.514 szavazattal, ami 34,75 %-ot jelent. Gegessy csak a harmadik lett, az előbbi két jelölttől jelentősen lemaradva 4.859 voksot kapott, ami 22,47 %-os eredménynek felelt meg. Az MDF jelöltje 759, a Munkáspárté 153 szavazatot kapott. A második fordulóban az MSZP visszalépett Gegessy javára, illetve nem indult sem az MDF-es, sem a Munkáspárti jelölt (hogy ők helyben kit támogattak, nem tudom), Zombory lényegében megismételte első fordulós eredményét, és 8.592 voksot kapott, Gegessy 10.981-et, tehát 56,1 %-os eredménnyel egyéni mandátumhoz jutott. Ez egyben azt is jelenti, ha összeadjuk a Kökényre és a rá az első fordulóban leadott szavazatokat 1.392 voks hiányzik, vagyis ennyivel csökkent a közös jelölt támogatása, míg a Fidesz jelöltje szerény mértékben, de növelni tudta támogatói számát, pedig jól ismert, mi történt 2006 áprilisában a két választás közötti időben...
A 6 %-s eredmény alapos pofáraesést jelent Csapody számára, hiszen ő korábban nyerte az újbudai választókörzetet, de pofáraesés volt az újbudai időközi választás mindenkinek, aki ott indult, és nem Rétvári Bence a neve.
Köszönjük az aktív részvételt mindenkinek a vitatémában. Engedelmetekkel, az alvás mezejére lépek. Holnap majd tiszta vizet öntünk a nyílt kártyák közé...
az én tapasztalataim szerint a SZadeszra az MLM-szerű gyűjtés a jellemző (vagyis saját ismerőseiket, üzleit partnereiket, hitgyülisek stb.), idegen lakásokba ritkán csengetnek be.
Én is így gondolom, de én a Szadit se tartom valami tiszta társulatnak ebből a szempontból. Egyébként Bánsághi több mint ezret vitte be, a másik kettő viszont még 800-at se.
kizártnak tartom, hogy az MSZP és a Fidesz diákokkal gyüjtetné a kopogtatót, 750-et az utcáról bevisznek az emberek egy nagyvárosban a pártirodába a két nagy pártnak (legfeljebb egy-két túlbuzgó pártaktivista csengetget be, hogy bebizonyítsa 30 kopogtató bevitelével, hogy mekkora valaki).
Az MDF-ról el tudom képzelni, ők már Miskolcon is szedték felfogadott emberekkel.
Hm... Tényleg! Na majd a szépkorúak segédkeznek... bár a kalapos nő csapata mintha megszavazta volna a 80 ezres nyisszantást a 13. havi ügyében... ötszáz darabot aligha kapnak, de háromszázat is nehezen, legfeljebb nagy részvétellel... Na de hát a Gál György erzsébetvárosi sztorija tán csak meggondolkoztatja a Szadi merev híveit is... egyáltalán, mit tud itt felmutatni itt egy John Emese?
az mdf esetében külön érdekesség, hogy a helyi szervezet Almássy bázisa (Szilasy Gábor az elnök, már rajta van Dávid "halállistáján") mind a mai napig, szal nem tudom ki gyűjt nekik... korábban ugye ők is fogadtak diákmunkásokat, de akkor még ott volt L. pénze...
abból kiindulva, hogy Budán Csapody 6%-ot ért el, még ugye a botrányok előtt, év elején hát egy nagyon csúnya pofáraesést várok el tőlük.
Ezt viszont nem igazán értem. Vagy provokatív jellegű, vagy naiv típusú feljelentés...
12. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság
12.OEVB. 11/2008.(XI.24.) sz. HATÁROZAT A 12. sz. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság J. F. a Szabad Demokraták Szövetsége a Magyar Liberális Párt Ferencvárosi Szervezetének képviseletében – 2008. november 21-én - benyújtott kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. INDOKOLÁS
J. F., a Szabad Demokraták Szövetsége a Magyar Liberális Párt Ferencvárosi Szervezetének képviseletében 2008. november 21-én az alábbiakban részletezett bejelentést tette.
2008. november 13-án egy ismeretlen személy felajánlotta bejelentőnek, hogy az SZDSZ jelöltje részére ajánlószelvényeket kíván gyűjteni és érdeklődött a tevékenységért járó díjazásért. Bejelentő tájékoztatta a személyt, hogy az ajánlásért díjazás nem adható sem az ajánló, sem más személy részére. Ugyanezen személy ismeretlen hívószámról telefonon ezt követően is többször jelentkezett, ismételten érdeklődve a díjazás felől. 2008. november 20-án az ajánlkozó személy kitöltetlen ajánlószelvényeket kívánt átadni bejelentőnek. A díjazásra ez alkalommal is rákérdezett, majd az elutasító választ követően a kitöltetlen ajánlószelvényekkel távozott.
Bejelentő kérte a szükséges intézkedések megtételét amiatt, hogy ismeretlen személyazonosságú személy, személyek a választási törvény rendelkezéseibe ütköző magatartást tanúsítanak és ennek során feltételezhetően azt a látszatot keltik, hogy az SzDSz által jelölt személy részére gyűjtenek ajánlószelvényeket.
A Ve. 77. § (1) bekezdése szerint „kifogást a választásra irányuló jogszabály, illetőleg a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértésére hivatkozással bárki benyújthat.” A (2) bekezdés a-b) pontjai alapján a kifogásnak – többek között - tartalmaznia kell a jogszabálysértés megjelölését, valamint a jogszabálysértés bizonyítékait.
A Ve. 48.§ (3) bekezdése értelmében „Az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos.”
Bejelentő kifogásában a konkrét jogszabálysértést rögzítő jogszabályhelyet nem jelölte meg, a jogsértő magatartást vázolta fel. A bejelentés azonban a választási jogszabálysértésre vonatkozó bizonyítékot nem tartalmaz. A panaszolt tevékenységet bejelentő számára is ismereten személy végezte, továbbá azon kijelentés is csak vélelmezhető, hogy az SzDSz által jelölt személy részére gyűjtenének jogsértő módon ajánlószelvényt.
Miután a Ve 77.§ (5) bekezdése értelmében a kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, ha nem tartalmazza a (2) bekezdés a-c) pontjában foglaltakat, így a jogszabálysértés bizonyítékait, ezért a Választási Bizottság a rendelkező részben foglaltak szerint határozott.
A határozat a Ve. 77.§ (1), (2), (5) bekezdései rendelkezésein, a jogorvoslatról való tájékoztatás a Ve. 4.§ (3) bekezdésén, a 79.§ (1)-(2) bekezdésén, valamint a 80. § (1), (2), (4) és (5) bekezdésein alapul. (2 igen, egyhangú) Budapest, 2008. november 24. dr. Bugár Zsolt elnök
Még négy apró szilánk Thürmeréktől. Az utolsó kettő nem minden tanulság nélküli.
A TUDATOS VÁLASZTÓ
Új építésű, elitista hangulatú ház. Középkorú, középosztálybelinek tűnő asszony nyit ajtót. Jóindulatú, megy is a kopogtató-céduláért, aztán megtorpan. Kinek gyűjtünk? Mit akar a pártunk? Mit tennénk Ferencvárosért? Idézem a programot, átadom a szórólapot, sulykolom: mi érezhető közbiztonságot, fejlesztést, az emberek érdekének képviseletét akarjuk. A rend és közbiztonság szavakra felcsillan a szeme. Igen! Erre a környékre ráférne a rendőri jelenlét! Hiába a szép házak, a közeli „dzsumbuj” lakói sokszor kellemetlenséget okoznak. Megszületett az egyetértés köztünk. Neki azt is mondhattam: remélem, találkozunk a választásokon!
CSALÓDOTT MSZP-SZAVAZÓ
Csengetés, bentről hallható szedelőzködés: ismerős hangok. Hatvanas férfi nyit ajtót, érdeklődéssel figyeli mondandómat: a kopogtató-céduláját szeretnénk elkérni. Mondja: nem nagyon foglalkozott még ezzel, de van neki. Menjünk be! Mindhárman! Már-már parancsként hangzik a mondat. Beoldalogtunk. Jött a kérdés, a félt, amitől majd jól kiebrudal bennünket: aztán kinek gyűjtünk? Nincs erre más válasz: Paulik Péternek, a Munkáspártnak. Meglepődve nézett ránk: de hát én MSZP-s vagyok! De ment tovább a cédula felé. Mit lehet erre mondani? Az igazat. Nem tesznek ők az emberekért semmit. Nekünk pedig a cédula esély: arra, hogy legyen jelöltünk. Hátha mi tudnánk valami jobbat. Vállat vont: igaz. Kitöltötte, átadta az ajánlást. Eggyel több! S talán egy ránk figyelő szavazóval is.
CSALÓK
A gyűjtés második napján sok csoportnak földbe gyökerezett a lába. Időben indultak, mégis, a kiszemelt ház minden emeletén már párokban álltak a fiatal, csinos „gyűjtők”. Egyszerű kérdés, egyszerű válasz: ők bizony nem párttagok, hanem fizetett diákmunkások, akiket néhány gazdag párt felbérelt az „aljameló” elvégzésére. Felforrt bennünk a düh, de mit tehettünk: mentünk oda, ahová ők úgysem mernek bemenni. Pénzzel, hatalommal ennyire aljasan is lehet? Lehet! Erőt csak az adott: ez az ő szégyenük, a mi becsületünk. Pénz nélkül is elérjük, amit akarunk. Mi dolgozunk, mi a pártért teszünk! Aznap este egy „bácsi” nem engedett be bennünket a házba: „ide te be nem jössz, te, komcsi, te” szavak kíséretében. Furcsa mód nyugodtan elmosolyodtam. Igen, kommunista vagyok. Mi kommunisták vagyunk!
TANULJUNK! ŐSZINTESÉG? CSOMAGOLVA Nem új keletű, hogy az idősebb és fiatalabb párttagok más technikával dolgoznak. Mégis meglepett, amikor mesélték: sokan a házakba sem tudtak bejutni a kopogtató-cédula gyűjtésénél. Pedig nekünk ment, és nem csak azért, mert fiatalok voltak a csoportban. Nekem ez csak kommunikációs kérdés volt. Vezettem a kicsi csapatot, hát én csöngettem be a házakba. Egyetlen helyen nem engedtek be, a többi kérdés nélkül nyitotta az ajtót. Miért ne tették volna, amikor köszöntem, elmondtam, hogy kopogtató-cédulát gyűjtünk, és megkértem, hogy legyen kedves beengedni? Tény, nem fárasztottam extra információval, mint, hogy ki vagyok, és honnan jöttem, de ez őket nem is érdekelte. Engem pedig az érdekelt, hogy bejussunk. Bejutottunk. Döbbenet, az állampolgárok jó része azt sem tudja, mi az az ajánlószelvény! Meg sem kérdezik, kinek lesz. Ha elmagyarázzuk (kis fehér boríték névre szólóan), megkeresik, beírják, amit mondunk, odaadják. Vagy csak aláírják, a többit töltsük ki mi. Tény, nem tértünk ki a részletekre. De az tisztességes, hogy a nagy pártok diákmunkások hadát fizetik, és őket küldik ki gyűjteni? Mi nem hazudtunk. Ha kérdezték, megmondtuk, kik vagyunk, kinek gyűjtünk. Volt, hogy így is kaptunk, volt, hogy nem. Szembe kell nézni vele: nekünk nem dolgozik PR-osok hada a jó hírnevünkön, ezért sokszor nem is ismernek bennünket. Sokszor csak homályos, gyakran negatív képet tettek mellénk. Ha több pénzünk lenne, több eszközünk és aktivitásunk ahhoz, hogy az emberek máris tudják, mit akarunk, mit tennénk az emberekért, egyszerűbb lenne. Addig viszont marad egy fegyverünk a „demokrácia” ostoba rendelkezésével szemben, mely 750 kopogtató-cédula felmutatását követeli a jelölt-állításhoz. Őszinteség, csomagolva.
Kizárólag a pontosság kedvéért. A választási bizottság így határozza meg a belső-ferencvárosi választókerület határait: A Budapest 12. számú egyéni választókerület területe és határai: Duna folyam - Vámház krt. - Üllői út - Könyves Kálmán krt. Aki ezen belül van, mehet, aki kapott ajánlási szelvényt és szavazási értesítőt, pláne. Egyébként meg a IX. és a XX. kerület ketté van vágva egyéni parlamenti választókerületi szempontból: a belső-ferencvárosi (12.) győztese legutóbb Gegesy volt, a külső-ferencvárosi (plusz észak-pestszenterzsébeti), a 13-asé Pál Tibor, a dél-pestszenterzsébeti plusz a soroksári, a 29-esé Hiller István (mindkettő Szoci).
Ennél lényegesebb: Thürmerék jelöltjei 1990 óta könnyen felsorolhatók. Az elmúlt öt választáson a Párt egy darab jelöltet nem tudott feltenni a szavazólapra. A listás szavazataik pedig itt mindig 750 alatt voltak. Őszintén szólva, el nem tudom képzelni, hogy most összegyűjtik, legfeljebb ha Orkánék segítenek. De még ekkor is, részvételtől függően 50-300 szavazatot gondolok nekik. Tomcat szerintem össze sem gyűjti, ha mégis, durván 100-200 darab voksot kap. Az MDF-től sem vagyok elszállva, de a MIÉP-nek sem fog menni. A Jobbik legfeljebb visszakapja az ajánlásmennyiséget, alacsony részvételnél még annyit sem. Várhatóan a Szadi harmadik lesz, Bánsághi a második. Szerintem második forduló nem lesz.