Köszi a segítséget, ezt még nem tudom, mikor fogom kifőzni mert most majd ennek állok neki: (a simcoe helyett mosaic lesz, meg ahol nincs forralás perc az hidegkomló)
Akkor hanyagolom a füstöltet egyenlőre, még abban kérnék segítséget, hogy milyen hőmérsékleteken mennyit pihentessem. Erre gondoltam egyébként: 55° 10 perc 63° 30 perc 72° jód nórmálig
Mindig nehéz hozzászólni egy recepthez, ha ízlésbeli kérdésről van szó. Néhány gondolatot hozzáfűznék. A tőzegen füstölt malátát nem ismerem. A füstös malátával ismerkedést talán a bükkfán füstölt malátákkal kezdeném. De ha te már ismered és szereted, akkor nem akarlak lebeszélni róla. A méz hozzáadásával leginkább szárazabb sört fogsz kapni. A mézből adódó ízek nagyon árnyaltak lesznek. Elképzelhető, hogy a füstös összetevő alatt el is fog bújni. Gondolkozhatsz azon, hogy egyszerre csak az egyiket próbálod ki. és ha már tudod melyik mit ad a sörhöz, akkor próbálod a megfelelő arányokat összehozni egy következő sörben. Persze ebből a receptből is egy sör lesz és lehet hogy tök jól fog sikerülni. Hajrá. Majd számolj be milyen lett.
Igen, lehet használni aromakomlónak. Úgy emlékszem 6-7 szeresével lehet kb. számolni. Próbaként lehet készíteni komló teát mind a két féléből, esetleg összehasonlítani a keserűségét ismert alfasav tartalmú komlóval.
A cefrézésről jutott eszembe 1-2 gondolat. A német szakirodalom szerint a cukrosító pihenő (főleg a dextrin pihenő) meghosszabbítása növeli a sör habját és teltízűségét a malátából kivonódó glükoproteidek által, viszont a 60 percnél hosszabb pihenőt nem javasolják, mert akkor a glükoproteidek már nagy mértékben lebomlanak.A te 69 fokos pihenőd a dextrin pihenő alsó határát súrolja, én lehet, hogy csak jódnormál állapotig tartanám ott, vagy 60 percig. De te tudod, az is jogos lehet, ha ragaszkodsz egy jól bevált recepthez. Azt nem értem, hogy a 74 fokos pihenő miért tart 20 percig. Elvileg ez a kicefrézés hőmérséklete, arra, hogy a cefre hőfokát felemeljük erre a szintre, elégnek látszik 5-10 perc pihenő is.
Ez igen fekete sör lesz,talán a csoki és a festő maláta aránya ? S33 élesztöt nem használtam. Sörfözés otthon, egyszerűen könyvet ajánlom.Nem irtad a kezdeti és a vég fajsúlyt, de gondolom magas. Az élesztőböl 1 zacskó nem biztos hogy elég.
Az erjesztővödörből ki fogja szorítani a levegőt a széndioxid. Másodlagosnál veszélyesebb a nagyobb légtér. Emiatt ne aggódj. Nem úgy mint a lepalackozott söröd esetében... Az időzített bomba. Korábban már leírtam ide a tapasztalaimat ezügyben:
Ha 30 literes vödörben 14 liter sörlé van, akkor a maradék 16 literben elég sokáig elfér a képződő szén-dioxid. Nem aggódnék a helyedben, szép lassan púposodik majd a fedő, meg elmozdul a kotyogóban a vízszint.
Köszi! Jó kis blog:) Én lepalackoztam, nem ment lejjebb. Vajon fel fog robbanni? Még egy kérdés, csináltam új főzetet, vettem új vödröt, viszont ismét nem kotyog. A légtér több mint a fele a vödörnek a lé fölött. Lehet ez a baj, később beindulhat?