Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Állj, ne ess abba a hibába, mint amit épp bírálsz...
- Jó hogy úgy viselkedsz a természetben ahogy, bár mindenki így tenne. Nem is Veled , vagy a hozzád hasonlóan gondolkodókkal volt bajunk pl. a legutóbbi szemétszedő-túrán ha jól gondolom. DE:
- A Quad nem kvad. - Sőt, a krosszmotor sem quad - egy olyan eszköz, amit zárt pályán kívül SEHOL NEM használhat a tulaja, így nem csak erkölcsi hibáról beszélhetünk esetükben. - Fizikailag is sántít a dolog : a krosszmotor az 40-60 LE-s, és 2-3 körömnyi területen fekszik fel/visz át erőt. Az ATV amivel mi járunk, 20-40 LE-s és 8-10 tenyérnyi felületen teszi mindezt. - Teszi ezt úgy, hogy jó részük rendszámos, tehát a minket ért szidalmak többsége egyszerű emberi irigység/tudatlanság/nagypofájúság. (Mondom mindezt a magam példájából, nekem egy egész napos túra is kevés ha épp egy NemzetiParkban "kívánok rombolni". Itt most sárga-kék-zöld jelzésektől távoli, egyszerű földutas túrázásról van szó.) Fel kéne fogni lassan: egy rendszámos jármű, amit közúton kívánok használni. (És valaki elmagyarázhatná a Pista bácsiknak is, hogy attól hogy beszántja attól még az földút marad, és ellentétben azzal amit anno tanult, a földút IS KÖZÚT!)
És így talán már érthető, miért is oly fontos számunkra a járható utak jelölése, esetleg máshogy -jelen állapotában- járhatatlan utak átjárhatóvá tétele, és akár financiális alapon működő ATV-s túra útvonallá nyilvánítása is. Te sem örülnél, ha vennél egy autót - utána pedig megejelölnék, hogy Te csak az egyirányú utcákban mehetsz ezentúl.
Szándékosan összemosod az összes motorost, azzal mindenki mindig egyetértett, hogy annak nincs helye ott.
Lehetne azt indokolni, hogy a teljesítménytúrának (vagy a nyugdíjas traccspartinak, a cserkésztáboroknak) miért nincs helye a természetvédelmi területen és ezért állítsák vissza a tömegrendezvényekre kirótt díjat. Ha a quadosok nem kizárólag csak a saját szempontjaikat nézik, akkor mégis megengedőek ebben. Ugyanez lenne az elvárás.
Pedig én mindenkit a barátomnak tekintek, amíg nem tesz róla, hogy másként ítéljem meg. Így jártál. Nem állítottam, hogy te találtad ki. Te írtad. A neten egyszerre található meg minden, meg mindennek az ellenkezője is, nagyon könnyű baromságokra hivatkozni a net alapján. Nem azt írtam, hogy csak engem zavarsz, mást nem, hanem azt hogy mindenkit zavarsz, csak magadat nem. Tehát eddig elbeszész a mellett, amire válaszolsz. Kár.
Technikai eszköz. Ó, kösz, hogy felnyitottad a szememet, és ráébresztettél gyarló emberi gyengeségeimre. Most, hogy mondod, valóban viszek az erdőbe technikai eszközöket. Bár a mobilomat ki szoktam kapcsolni, hogy ne kapjak 50 esemest az Orange-sk Szlovák telefontársaságtól, de valóban található nálam svájci bicska, elsősegély-csomag, iránytű, térkép, ruházat, bakancs, fényképezőgép, térkép, némi elemózsia is. Meg tartalék zokni, sőt nejlonzacskó is, amelyben a szemetet hazaviszem. Beláthatod, hogy az általam felsorolt eszközök kivétel nélkül, és nagyságrendekkel jobban környezetszennyezőek, hangosabbak, félelemkeltésre és mások veszélyeztetésére alkalmasabbak, mint egy kvad, amelyet szabálytalanul használnak. Így tehát ezentúl vagy gyalogosan, de anyaszült meztelenül, vagy kvaddal fogok túrázni.
Ezúton szeretettel üdvözlöm azt a két krosszmotoros-lélektársamat is, akik 2007 jan 13-án, 12 és 13 óra között a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén a Pilis-nyereg és Pilisszentkereszt község között a piros/sárga jelzésen nagyobb, mint 50km-es sebességgel gondoskodtak a nyugalomról, mosolyról. Bizonyos vagyok abban is, hogy nem azért volt csupa sár a gépük és ruhájuk is, mert a kerék felverte a sarat hiszen amint e topikról megtudhattuk talajeróziót sem okoztok. A zaj amit hallottam, biztos a kulacsomból származott. Más hozzám hasonló agresszív, önző áltermészetvédő is látta őket. Egy teljesítményúrán vettem részt, tudod ezeket olyan, csak a saját érdekeit néző ostobáknak szervezik, akik képesek szabadidejükben órákat utazni csak azért, hogy 8..10..12, vagy több órát gyalogolhassanak irigységük eszközében, a természetben. Megvallom, igazából rád vagyok irigy, mert nekem jajj, nem lehet ilyen kvadom. Ostobaságom, önzőségem miatt kérlek bocsájcsál meg. Ha tudsz még többet az erdőben való helyes viselkedésről, kérlek írjad még, hadd tanuljak Tőled. Például megírhatnád, szerinted létezik-e olyan viselkedés, amely nem való oda. Szomjazom a szavaidat.
Cseppet korlátolt vagy. Azt gondolod, hogy csak a te saját érzékelésed határáig terjednek a dolgok. Szerinted ami téged zavar az mindent tönkretesz és mindent, mindenkit zavar, de ami neked jó az mindenkinek az kell, hogy legyen. Tehát csak az a jó amit te annak gondolsz. Nem meglepő ez a korlátolt gondolkodás, abból adódik, hogy nem vagy elég nyitott a világra, nem vagy vele egyedül minden irígy és önző ember ilyen. Én csak sajnálni tudlnálak, de azt sem érdemled meg.
Persze hogy igazad van, a mobiltelefon is károsítja a természetet, azaz zavarja az állatokat. Nos nézzük miként hat a mobiltelefon az állatokra. Hang: Vessük össze a mobiltelefonok hangját a quadokéval. Nos gondolom világos, hogy a mobil az elnyomja a quad hangját, és az állatok megyéken keresztül menekülnek a félelmetes zajától.
És akkor még a mobilok kipufogójából ömlő szennygázról nem is beszéltünk!
Pfuj! Abcug mobil! Ki a mobilokkal a természetből.
Csak tudnám akkor a sok természetbarát quados miért visz magával egy ilyne rettenetet magával (mint a mobil) a természetbe a mikor ott quaddal lopakadik?
Az indiánok amikor hadiösvényre léptek, a zajos mokaszint mindig a lopakodó quadra cserélték.
Ha Winettou ma élne , ő is quaddal settenkedne!
Ugye? (végre rendet kéne tenni a fejekben is, nem csak a természetben.)
Nem vagyok a barátod és amit írtam azt nem én találtam ki. Erről több helyen írnak, akár az interneten is rákereshetsz. Amit akartam azt elértem, leírtad az igazságot, titeket zavarunk és nem az állatokat, akikre eddig hivatkoztatok. Technikai eszközöket pedig nem csak mi használunk az erdőben, hanem a túristák is. Attól mert a te füleid számára nem hangos és a te szemeiddel nem látható attól még pl. a mobil telefon is károsítja a természetet, zavarja az állatokat. Így azt te is erkölcstelenül használod. De a hozzád hasonló irígy, önző áltermészetvédők csak a saját érdekeiket nézik, az állatok és a természet csak eszköz a saját irígységük fedezésére. Amit a továbbiakban írtál a rókákról, szarkáról az pedig nélkülöz minden fajta logikát. Szimpla ostobaság. A négykerekű terepmotor idegen neve pedig QUAD
Megvalósult, létező liberális demokráciánk magasról le se sz@rja az ilyen gondokat. Az állam cinikusan nem csinál semmit, hagyja, hogy a dolgok történjenek. Rossz törvényeket hoz a vaskerítéssel körülzárt parlamentben. A társadalom önvédelmi mechanizmusai nem működnek, ez utóbbiért mi is felelősek vagyunk.
"Biztosan létre kellene hozni egy nagy országos szövetséget aminek nem csak kötelezettségei de jogai is lennének!.".Felfedeztük a csövön a lyukat...Joga lenne előírni, hol lehet, hol nem lehet. Lenne kötelezettsége egy kvadozónak, lehetne szabályos versenyt tartani. Megvédené a tagokat, a sportot. Kiadhatna egy országos kvadtérképet bazinagy piros foltokkal, amelyek a tiltott területeket szájbarágósan leírja, és javasolhatna kijelölt utakat. Nem hiszem, hogy ezt itt és most én fedeztem föl. Nem olyan bonyás ez.
Nem vontam kétségbe, nem is fogom, hogy a kvadot LEHET normális célra használni. Örömmel hallok ilyet is.
Nem ismétlem magamat, de a fórum elején több konkrét leírást olvashattatok - kb 4-et tőlem - amely egyértelműen a "technikai eszközök törvénytelen/erkölcstelen használatát" példázták. Ezek beszüntetését akarjuk, mindkét oldalon.
Agresszív, gyűlölködő hangvétel mindkét oldalon, gyakran előfordul. Ezeket nem lehet elfogadni, de megérteni inkább. A korábbi 7 pontos hsz-em szerint a természetbarátok REMÉNYTELENNEK látják a helyzetet. Mindenféle kompromisszum csak az után képzelhető el, ha beszüntetik a "technikai eszközök törvénytelen/erkölcstelen használatát". Amúgy marad a szabad préda.
Nagyon-katasztófa Nagyonmegmentő Csapat. Akikről írtál, nem ismerem. Egy másik csoporttal azonban találkoztam 2004 Pünkösdkor a Bihar-hegységben, a Glavoj-réten, és minősíthetetlenül viselkedtek gyalogosan és kvadon is egyaránt. Továbbá a terepismeret totális hiányát árulták el magukról. Pl gyalog és kvaddal is járhatatlannak minősítve a Glavoj - Csodavár túristautat, amelyet másnap 3 éves gyerekkel is "leküzdöttünk".
Hozzatok létre valami gépesített természetben mozgást végzők országos védegyletét, vagy bármit, aki képviseli az érdekeiteket, és akit jól seggbe lehet rúgni, meg lehet rendszabályozni az államigazgatási szerveknek.
OK. Azért használom az "erdőben szabálytalanul/erkölcstelenül technikai eszközöket használó" szöveget, hogy ne lehessen visszavágni az áltlánosítás vádjával. A drótos fenyegetéssel sem értek egyet. Sőt sajnos a védett területekre vezető utakat sem lehet valamiféle tankcsapdával lezárni, vagy lehegeszteni a sorompókat, mert ezzel is veszélyeztetést követnék el. Gátolnám a tűzoltók, mentők mozgását.
Csak itt az a baj, hogy aki törvénytisztelő az tűrjön maflán. Aki törvény/erkölcs szegő, az meg jót röhög, sértődékeny és agresszív. Javaslom, hogy egymás b*sztatása helyett pl a Kutya-féle kijelölt kvadutakról beszélgessünk. No meg a "erdőben szabálytalanul/erkölcstelenül technikai eszközöket használó"-k büntetéséről.
Drága barátom, akadjál már le erről az állatokat nem is annyira zavarja a kvad témáról, mit akarsz elérni ennek az örökös ismételgetésével?
Ha neked ez a tiszta beszéd, akkor bevallom, hogy ENGEM, MINKET rohadtul zavar, amikor a természetben technikai eszközöket szabálytalanul, vagy erkölcstelenül használják. De rajtam, és rajtunk kívül mindenki mást is rohadtul zavar, kivéve TÉGED. Magyarul a köz kárára létezik, aki ilyet tesz. Te pedig ezt akarod megmagyarázni?
Az állatokról, még annyit, hogy a méreggel teli vegyszeres hordó sem zavarja, ott mászkál, csipegeti a magot. Egy erdőben kirakott atombomba sem zavarná. Még ha a filmekben megismert kis piros visszaszámláló peregne is lefele, rászállna a szarka és csipegetné. A tompított fényszóróval közeledő autó sem zavarja a rókát, mert megáll a két fénycsóva között, és hagyja magát elgázolni. Tehát logikusan levonható az a baromság, hogy az állatnak nem rossz, nem zavarja, ha elüti egy autó. Pedig szabadság van, mégsem választotta a menekülést, az ő baja. Mindez nem a tiltott/erkölcstelen kvadozás legalizálásáért van így, hanem azért, mert azok szegények csak oktondi állatok, és nem bírnak emberként gondolkodni, alkalmazkodni. Pont az ember feladata lenne emberként viselkedni, de ez úgy látszik súlyos kívánni valókat hagy maga után.
Arra viszont nagyon kiváncsi lennék, hogy szoktál-e nemzeti parkban, vagy túristajelzésen nyomulni. Az állatokat, a csöndet zavarni, szabályos gyalogosokat, fekete szkafanderbe öltözve veszélyeztetni nagyon csúnya dolog.
Jelentem tegnap elött qudozás közben találkoztam nem dróttal, hanem kifeszített bálamadzaggal. Eltávolításáról intézkedtem.
Íme néhány kép.
Nagyírtás szerintem a Börzsöny legszebb része a Duna-Ipoly nemzeti parkban. A quad rendelkezik a quqados társadalom önszabályzó eszközével, a quad azonosító táblával. (ha ezt eke látta volna!!) Mi ugyanis minden körülmények között vállaljuk magunkat.
Terhelés próbán 1 tonnát megmozdított 47 ezreléken. Mennyi is a károsanyag kibocsájtása? Jah és még a mókusok is megnézték! Egyik fel is ugrott rá!
Igen. Ha többen vagyunk jobban múlik az idő is.
És jelentem, csak a kijelölt útvonalakon közlekedtünk. Nem tértünk le, nem károsítottuk a természetet.
Mindenkinek további jó quadulást kívánok!
Jah és szolgálati közlemény a fényképésznek: az első vágányon quadulást végzünk, a vágány között kérjük vigyázzanak!
Sőt, egyáltalán nem motorozom. Csak szerintem helye van a normális túramotorozásnak is akár a temészetvédelmi területen is (és itt ugye nem általánosan mindenféle motorozásról van szó, mindenféle meggyőzhetetlen hülyegyerekkel). A motorok károkozása messze elhanyagolható a jelenleg tapasztalható gondoktól, ez a helyszínen ki is derül, újságcikkben nem biztos. Engem személy szerint jobban zavar akár egy csevegő turistacsoport is, mert lassabban tűnnek el.
Már régen is előfordult, hogy hasonló agyhalottak fatörzseket és sziklákat hordtak a turistaútra. Gondolom ez a motorosoknak jó akadálypálya lehet, a kisgyermekes kirándulók viszont megpróbálták volna "lebészélni" az baleset- és életveszélyt okozót, ha rajtakapják.
Szerintem többször és világosan leírtam, hogy nem akarok ölni, sőt, sérülést okozni sem, és ehhez megteszem a szükséges óvintézkedéseket. De téged ez egyébént sem fenyeget, hiszen sem te, sem barátaid nem szoktatok természetvédelmi területen kvadozni.
viszonylag? ja akkor jó! azt nem tudtam hogy a viszonylag ártalmatlan anyagokat szét lehet szórni a természetvédelmi területeken! egyébként lehet, hogy a quad is viszonylag ártalmatlan, attól függ, hogy mihez viszonyítjuk, pl. sugárzó anyagok?
na ha ezt mind te vagy a hozzád hasonló agresszív "emberek" teszik meg, mondván, hogy a természetet és a saját nyugalmukat védjék, azt hiszem úgy hívják, hogy önbíráskodás