Jól értettem a Pink banánod kint van egész évben a kertben?Még pár kérdés,magról ültetted,ha igen mennyi idő telt el mire kibujt az első levél?Ha megtennéd le tudnál írni róla mindent?Nem rég vettem magokat és már el is ültettem.Nagyon kíváncsi lennék mikorra várhatók az első levelek,persze ha egyáltalán sikerül a csiráztatás.
Sziasztok!Úgy látom nem sűrűn látogatott ez az oldal,de ennek ellenére lenne egy kérdésem ha valaki válaszolna megköszönném!Pink banánról bővebbet tud valaki?
Nekem is van egy fagytűrő banánom, én nem takarom semmivel, tövig lefagy, de májusban újból kihajt és mivel ilyenkor jó sok érett szervestrágyát terítek el felette és rengeteg vizet kap, őrült tempóban növekszikk. Persze izlések változók, de a kert varázsa szállna el nálam, ha egy több köbméteres ponyva terülne el a kertem közepén, még ha ez csak télen is lenne. De egyben elismerésem, hogy ennyit dolgoztál, hogy 60cm plusszal inditsd a tavaszt.
Véleményem szerint már olyan nagy hidegek nem lesznek, nyugodtan kibonthatod, bár éjszakára én is becsavarom rossz kabátokkal és nejlon zsákot húzok rá. Elvileg egy kis minuszt neki is bírni kell. Amióta ki van takarva 5cm-et kinyomott magából.
Takarásom következő volt, 70-80cm-es henger (raschel hóló) fa forgáccsal feltöltve, nejlonnal takarva. A banánok törzsénél volt egy belső védelem, hogy a háló és a forgács ne érjen hozzá. Jó időbe mindig kibontottam. Képzeljétek el a forgácsom csont száraz maradt, abszolút nem nedvesedett át, csak a föld felszínén egy picit ami elhanyagolható.
"Van valakinek tapasztalata már a Musella lasiocarpa-val kapcsolatban?"
Én próbálkozok kicsíráztatni, eddig sikertelenül. Bár eddig kevés Musa mag csírázott ki, nem nagyon tudom miért... Igaz mindegyiknél közel 3 hónapos csírázási időt írnak... Hát bizakodó vagyok...
Szia!Kitakartam a banánomat,a teteje megpuhult,de alsó kb.30cm ép maradt.Most már olyan nagy hidegek nem lesznek,úgy,hogy marad takarás nélkül.Remélem rövidesen meg is indul.
Sziasztok! De behalt a forum,igaz még a banánok is punnyadnak. Nem kifejezetten a Musa basjooval kapcsolatos a témám,de egy másik fagytürö banánról érdeklődnék.. Van valakinek tapasztalata már a Musella lasiocarpa-val kapcsolatban? Sikerült magot kicsíráztatni,ha igen,hogy ,milyen körülmények között ? Van,aki már kitakarta a banánjait?Ez az időszak mindig olyan sz*r,ha jön a hideg,szétfagyna,ha jön a meleg,berohad...
Valószinű,hogy igazad van.Az áltörzs minden bizonnyal megfagyott.A reményem az,hogy rizómárol kihajt.Ha nem így lesz,akkor nekem is újat kell beszereznem.Alig várom már a tavaszt,hogy ez kiderűljön.Takarás előtt jó sok földdel is betakartam,talán még ez is ad arra remény,hogy tőröl kihajt.
Marimama,amikor én szalmával takartam be a töveket,kifagytak.A szalma nem jó hőszigetelő,na meg a lomblevéllel való takarás lényege az,hogy a levelek bomlása során a mikrobák hőt termelnek,mint a komposzthalomban,így a tő/rizoma nem fagy el. De reméljük hogy azért a tieid túlélik.... Hajrá :-)
Sziasztok! Én még a kezdetek előtti időszakomban vagyok,ugyanis egy hete rendeltem egy katalógusból musa basjoo banánt! Nagyon örülök ennek a fórumnak...mert az ember nem kezdheti el időben az infó szerzést! Nekem ugyan még nincs de reményeim szerint pár héten belül megérkezik a banán cserjém! Örülnék ha segítenétek! Legyen szó a kiültetéséről..mikor hogyan,mekkora gödörbe...stb,a permetezésen és a téliestitésen keresztül minden de minden érdekel! Olvasgatom az eddigi hozzászólásokat és máris sok hasznos információt szereztem! Köszi nektek...és örülnék ha soksok dolgot megtudhatnék a musa basjoo-ról,mert már teljesen bevagyok zsongva,hogy saját banánfám legyen! Üdv!
Betakartam,szalmával.Alig várom már,hogy jöjjön a jó idő,hogy lássam,ahogy hajt a banánom.Remélem így lesz.Külömben hatalmasra tudnak nőlni egy nyár alatt.az enyém 20 cm-es volt csak.és nagyot nőtt őszig.