Szerintem is nagyon jó Messonghy, tavaly júlisban ott voltunk repülővel. Tök jó kis falu, nem zsúfolt, a tengerparton is el lehet férni, homokkos, tiszta a part. A szomszédos falu Moraitika, ahova este át lehet sétálni, van mindenféle szórakozási lehetőség: discók, bárok, hangulatos éttermek.
Elég sok kirándulási lehetőség van, de a motort NEM AJÁNLOM! Az ottani aszfalt nagyon csúszós és balesetveszélyes! Inkább autót vegyetek ki, ráadásul kényelmesebb és megéri hogy egy kicsit többe kerül, napi 25 Euro volt.
Az origo utazás/Egyiptom fórumában egy hozzászólás:
"Sziasztok! A Palm Beach hotelről tud valaki valamit mondani? A két éves kisfiunkkal mennénk, úgyhogy érdekelne, hogy mennyire gyerekbarát. És amit sehol sem találtam meg: van ott szauna? várom a véleményeket. Üdv: sylvike "
'96-ban kolléganőm megkért, menjek el vele Olaszországba, mivel ő még sosem volt külföldön. Vasárnap délelött a Szent Péter téren hatalmas tömeg, ünnepi dísz, zászlók, léggömbök, mindenféle TV-társaság közvetíti a pápa aranymiséjét. Kolléganő elővette ott, a tömegben a kilós Globus sóletet és kanállal nekilátott...
10 éves voltam 1988-ban, amikor a családunk elment autóval Olaszországba nyaralni (+ a nagynénémék). Sátorozni mentünk, 1 hét Jesoló, 1 hét Róma. Anyukám telepakolta a csomagtartót kajával úgy hogy még fahéjas palacsintát is tudott készíteni. Hozzáteszem: teljesen normális család vagyunk, nincs "kiazúraháznál", apu nem várta el, hogy legyen lecsó minden este. Annak ellenére, hogy nem igazán ettünk helyi ételeket, csupa szép emlékkel jöttünk haza, és anyu sem panaszkodott, hogy szétfőzte magát, nem nyaralt semmit. A gondoskodás a vérében van (mint minden rendes anyának), ezért nem okozott gondot az ellátás, meg persze segítettünk is. Egyszerű kaják voltak, semmi faxni. Az unokatesóm csomószor odajött, és szomorúan mondta, hogy az ő anyja nem csinál semmit (nem is tudom, mit ettek egész úton). Akkor nem tudom, mások hogy néztek ránk emiatt, mert tízévesen nem ezzel foglalkoztam. Ma már, ha külföldre mennek, nem visznek kaját (max. kekszet) és sem a tesóm, sem én nem főzünk külföldön (esetleg bedobunk 1-2 szendvicset az útra). Szerintem a kollektív tudat és a körülmények változása miatt van ez így.
Na, amúgy, ha visszaolvasol, én pont csakis azért írtam, amit írtam, mert itt egyesek átestek a ló túloldalára, és elkezdtek általánosítani, azokat is bunkózták, akik bármilyen oknál fogva nyaralóhelyre hazai kaját visznek.
A többivel, és főleg, amit írtál teljesen egyetértek, hozzátéve, hogy akik pl. nem hotelban, hanem egy olcsó appartmanban laknak, és nincs pénzük minden nap étteremben enniük (vagy max. csak 1X van), és nincs, arra sem, hogy egy üdülőhely közértjének magas árait kifizessék, ezért meglehetős mennyiségű hazai kaját visznek, és abból a szálláson főzőcskéznek, akkor őket, senkinek semmi joguk lebunkózni.
Van akinek, jóval többet jelent elmenni, fürödni a tengerben, megismerni idegen helyeket, mint az, hogy ott mit, és hol eszik. Arról már nem is beszélve, hogy nehogy azt higgye bárki, hogyha betér egy üdülőhelyi vendéglőbe, akkor autentikus helyi kaját fog enni. (Lásd Gulasch suppe ala Plattensee)
És ezek mellett okoskodik itt, néhány "kulturált magyar turista".
Elkezdtem olvasni a topicot az elejéről. Kb 300 után pedig a végét. Ahogy látom kicsit, sőt teljesen elkanyarodtatok.
A mostani témához szólva. Bárki vihet magával egy hátizsáknyi kaját is az útra. Persze stoppal, út szélén aludva...
A más kúltúrához szorosan össze tartozik a más gasztronómia, amit tényleg vétek kihagyni, mint ahogy már előttem kifejtették.
Viszont ha valaki biztonsági tartaléknak becsomagol egy-két konzervet, semmi gáz. Akkor szoktam magam kellemetlenül érezni, amikor ezek az emberkék melettem a buszon, repülőn, múzeumban, vagy akárhol veszik elő a fél kilós szendvicsüket, amiből csöpög a kolbász zsír.
Úgy érzem ez nem téma, ne is ezen vitázzatok ebben a topikban!
Inkább az eredeti:
- Barcelona, bika viadal. Kíváncsi voltam rá, megnéztem. Többet soha. Nem ferr a küzdelem. Mögöttünk ült egy magyar fiatal párocska. Végig nyomták az idegesítő hülye dumájukat, hogy mindenki hallja. A legszebb az volt, amikor a hölgy kifejtette, mennyire sajnálja az állatokat, szinte nem is tudja nézni. 2 perc után kiderült, a 3. bika viadalját nézi...
Van középút. Szerintem az előző napi ebédből maradt rántotthúst elcsomagolni nem gáz, legalább egyszer nem kell költeni a kajára (ami egy négytagú családnak egy vacsoránál simán tízezer fölött van rengeteg üdülőhelyen.) De az már gáz, ha valaki tényleg otthonról elhozza a több rúd kolbászt, és azt eszi egy hétig, csak hogy ne kelljen semmi újat kipróbálnia. Vagyis ez egy kempingben pl. megfér, de ha már befizet egy hotelbe, erre van igénye, akkor legyen már arra is, hogy kipróbálja a helyi kajákat. Ez nekem arra hasonlít, mint mikor valaki tréningruhában megy színházba.
Az viszont megint más eset, ha valaki kényelmi szempontból hoz otthonról (neadjisten zsebre rak a büféasztalnál) olyanokat, amit helyben megvenni hülyeség lenne, mint pl egy egész üveg lekvárt, egyszerűen kényelmesebb a hoteleknek gyártott picikkel bánni, és mondjuk abból csinálni szenyát egy kirándulásra. Én a magam részéről mindig viszek nyaralásra nescafét, és a szobában iszom vízforralóval, mert reggel ébredés után kell a kávé, nem egy fél-egy óra múlva, a reggelinél... na csak azt akartam mondani, hogy vannak különböző szempontok, nem mindig lehet azonnal tudni, ki miért fogyaszt éppen "hazait".
Én ugyan nem jártam Grúziában, de el tudom képzelni azt a tömény gyönyört, ami az utcán éri az embert. Az a baj sajnos a görögökkel, hogy nem elég nagy az orruk, illetve ha az is, nincs benne az az szexis hajlat, a kampó. Nem, egyáltalán nem szerettem volna zsidózni, itt csupáncsak az orrokról van szó. És az továbbá a görögökkel a baj, hogy szőrtelenítenek, az istenadta bajusz és a kismacska a hónalj alatt igenis szexis.
Még hogy megvetnélek Kedves Sorstársam? Ez a leírás - az apró bajszocskával, a drámai vonalú orral- felidézi Grúziai látogatásom felejthetetlen emlékét. Képzeld, mindenféle (jobbnál-jobb) 12-20 éves konyakokat kellett vedelnem, az élményből alig von le valamit, hogy egy grúz nepper megalázóan behúzott a csőbe.
Képzeld, bevallom, de csak mert régóta ismerjük egymást, szóval én inni, kurvázni, kártyázni és kokózni járok görögbe. A krétai kokónál nincs is jobb, megspékelve egy kis Egyiptomból embercsempészet ribanccal. Ez a gyengém, sajnos, a sötétbarna bajusz egy hosszú orr alatt, valamint egy vörösre festett száj fölött, már most remegek a gondolattól. Remélem, nem vetsz meg ezért.
Méé nem megyünk görögbeee mindannyian? Talán ott békesség lenne köztetek (köztünk). Pl. Krétán egy finom, házilag főzött raki melett. Mit szólnátok hozzá? (Esetleg bebasznánk, mint állat? Hogy stílszerűek legyünk.) Bocs az offért.
Ne bántsd ezt a díszes kompániát, Ők már -a beírások tanulsága szerint- sokszor voltak görögbeeee...., tavaly is görögbeeee.... mentek, idén is görögbeeee.... mennek, meg még tíz év múlva is görögbeeee..... fognak menni, természetesen ugyanabba az apartmannba.
Teszik ezt azért mert Ők nem a megszokás rabjai, Ők szeretik -mitöbb másoktól is megkövetelik- a változatosságot, az igényességet.
Persze ha egy újdonász görögbeee... látogató megkérdi Őket hogy kell/érdemes görögbeee.... menni, akkor arisztokratikusan felhuzzák az orrukat: "nem képzeled öcsi, hogy ilyen primitív kérdésre válaszolni fogunk! Keresd ki a gugliba!"
Egyetlen icipici heppjük van: nem szeretik a rántott husit. Ne vessünk ezért követ rájuk!
Az, hogy valaki mennyit kóstol meg a helyi gasztronómiából az erősen pénzkérdés. Kivéve ha valakinek vasrag bőr van a képén, és bekopogtat helyi családokhoz ingyen vacsorázni, de ez meglehetősen ritka. :)
Nem kell visszaolvassak, pont azért írtam, amit írtam, mert olvastam, hogy miért tartod bunkónak a "rántotthúsevőket".
Van középút persze, de eddig a középutasokat is nagyvonalúan is a bunkó kategóriába soroltad, ezért szóltam.