Az ismerősömén magam is csodálkoztam, 1,5 milkóért milyen átlagon aluli hangzást adott csak! Régen a Technicsnek voltak még hasonló, de korukat megszégyenítő igényességű arranger orgonái.
.."Valahol ez egy brutálisan felextrázott VK88-as.."-ez is egy sommás megjegyzés, ami nem egészen ül. Az Atelier csaaládot előbb, cca.1994 körüll kezdték, (mellesleg: az akkor tulajdonukban lévű amerikai Rodgers márka gyárárban, a fejlesztésben is benne lehettek..), allround otthoni felső kategóriás full orgonák ,árban is! (bár akadt később stage-model is), nem felextrázott VK-k, a drawbar-sound készlet csak alap-kivitelű és nem editálható, leslie -kimenet sincs..viszont a KÉSŐBBI VK család (cca 1999-től, kimondottan igényes Hammond -clone célzattal készült, (bár ezt felextrázák önmagában gyange minőségű zenekari hangkészlettel) stage -kivitelben. Profik nemigen használták az AT-ket, érthető okokból, igy nemigen van jó demo a YTube-on, de azért van aki és jobban játszik, hamár...:
Én most nem említettem távolság és pénz dolgát, csak hogy az a fajta zene nekem nem bejön. :) De még Zsolti se tudott erről a programról, pedig pont ráért volna tegnap, pont 3 lépésre van tőlük a kertek alatt a helyszín, na de amekkora reklámja volt ennek, jó ha 20-an lehettek a max. 100 fős teremben. De majd utánajárok konkrétan ha kell...
101x volt róla szó, hogy 5 évente ha hazajön Miskolcra a szüleihez, majd szól mert jó volna talizni.
Aztán fél év múlva válaszol egy emailre, hogy "ja, voltam akkor otthon..." (csak nem szólt).
Olyan szekér után nem futok ami nem vesz fel. S ez nem sértődöttség, ha úgy hangzik is, csak tényleg 5 évente ha nem jut 5 perc se régi haverokra,baz már halott barátság én így vagyok vele. :(
Baromi sok intéznivaló van egy koncerttel. Ne keress kifogásokat, menj el! Műfajukban a toronymagasan a legjobban játsszák a Doors-t. Jó lesz és örülni fog neked, nincs kifogás :-)
Ateliere van másik Zsolti komának itt Miskolcon. Anno ő a legkisebb modelt nézegette, de mondja sose lesz erre 3gy milcsije. Erre a Roland kereskedelmi igazgatója rábeszélte az egyel nagyobb, 1,5 milcsis modelre, meg hogy majd kitalálnak rá vmi jó árat.
Kifutó, raktáron ragadt model volt, így a végén leakciózták 750-re, a Roland digi zongoráját meg beszámították 300-ba még, úgyhogy fogalmam nincs hogy érte meg nekik eladni, de ha ekkora buktával is megérte fél áron, akkor eleve milyen haszonkulccsal dolgoznak ezek??? 😳
Valahol ez egy brutálisan felextrázott VK88-as. A drawbarokkal nem bajlódik. De ott vannak kétszer is. Meg a tipikus rolandos uuhhh-ahhh, pahhh hangok.
Kiskölyök koromban erről a számról hallottam először a Hammondot életemben. Rögtön meghatározó élményt nyújtott, mert azonnal felfigyeltem arra, hogy mi ez.
Persze kb. fél perces rádiófelvétel töredékként volt csak meg kazin vhogy, és az egészről semmit se tudtam, pl. Rhodaról se, hogy ő egy nő. Viszont a jellegzetes orgonahang azért nagyon megpiszkálta valamimet. :)
10-15 év múlva jutottam el addig, hogy egy volt tanáromtól már lemásolhattuk a két rózsaszín pepita lemez kiadványt, de a Moanin sajnálatomra nem volt rajta. A kazit viszont 0-24-ben hallgattam vele akkoriban, elképzelni sem tudva, hogy lehet azokat a dolgokat kijátszani.
Így most látható is, hogy tényleg csak puffogtat lábbasszussal hozzá.
Raphael jó koncerteket ad. Viszonylag visszafogottabb készletével nagyon ügyesen gazdálkodik és kifejezetten jó, változatos, szórakoztató műsorokat ad le.
Sok nagyobb név helyett szívesebben látogatom az ő előadásait.
Egy másik, épp ezt indítottam, rockos funk. Leginkább a korai LGT, Skorpióra emlékeztet annak ellenére hogy inkább ők őrájuk :-)
Van választék ebben a kategóriában. Nord Electro, Yamaha YC, Roland VR, Hammond Sk1. Talán még a Dexibell Combo, de az csak zongorákat tud. Az Electro és az YC nagyjából egy kategória. Biztos érdekes lenne egy összehasonlítás.
Hát igen. Ha úgy nézzük, akkor maradhatott volna simán csak egy orgona is. Bár nem tudom, lehet ezekhez a +hangszínekhez Joey is adhatott ötletet.
Amúgy lehet csak onnan fúj a szél, hogy szeretnék sokan az egyben mindent megoldásokat. Valahol mégis meg kell a gyártónak húzni a határt, még ha annyira nem is nagy kunszt napjainkban egy kis bővítmény. Ebből a szempontból anno okos volt a Roland. A VR760-jukba pl. 2 SRX kartyának is terveztek helyet! Enni nem kért, akinek nem kellett nem használta, aki viszont igényelte, ott volt a dupla lehetőség.
Szerintem már így is túlterhelték a B3 felületet. A kilenc kontaktnál is jól látszik, eredeti fedélzetre törekszenek, pl. szólóbillentyűt sem készítenek ebből. Én valamelyest túlzásnak érzem a sok egyéb hangot, (basszusok, tranyós, sípos orgonák) mert az eddig kényelmes kezelőfelületet zsúfolják. Az extra effektek azonban megtalálhatók a hammondos irodalomban, azokkal egyet tudok érteni. Eddy Louiss wah, szájgitár, Lord ring modulátor...
Érthető, ha egy másik piaci rést céloznak meg. A mindent tudó orgonákból ott a Nord, Hammond SK, Yamaha YC, talán még a Crumar is. Helyette a kevesebbet markolni, többet fogni, erősebb csábítás hagyományos hammondosoknak.
Erre gondolok, hogy egy fretless bass helyett nekem előnyösebb volna ha tud zongorát, e.pianot mondjuk...
Én ezért nem értem a többi gyártót sem évtizedek óta. A samplert találták ki elsőre, mégis mindenki a saját dolgait erőlteti rá a vásárlókra, mert a sampler gyártás meg effektíve megszűnt. Ami mindegy is volna, ha opcióként elérhető volna sokkal több cuccba. Ugyanis tök felesleges szerintem sitar meg stb. hangokat belenyomni a legtöbb hangszerbe, amit 1000 emberből 1 használ. A Nord ebben nagyon jól ráérzett, hogy van user sampler terület és még adják ingyen letölthetően a különlegesebb hangmintákat is, ha épp vkinek olyanra van igénye.
Mindenesetre a Viscount háza táján is van bővítési lehetőségre példa. Ott az új digi zongorájuk, ami modulárisan okosítható tovább.
Szerintem kizárt. Itt felextrázott, de tipikus, alap B3 felületről van szó. És ez rendkívül fontos. A minden egyebet tudó orgona-szintik egyéb felülettel vannak. Ha egyéb hangszín szükséges, valami modullal, billentyűvel megoldható.
Ami sokkal lényegesebb, bevonják a full méretű orgonánál a presetoktávot a játéktérbe midi módban! Tehát 6 oktávon lehet rajta zongorázni!!!
A rengeteg +hangszín mellett vajon lehetőséget adnak a Nord mintájára saját hangok betöltésére is? Mert akkor valóban minden téren is sok oldalúvá válhatna.