Nem tőlem kérdezted, de én többször is csináltam, s többnyire sikerrel.
Amikor nem, akkor nem volt időm nedvesen tartani. Volt amikor sikerült zöldoltással abban az évben kész gyökere oltványokat nyernem. Most nem csinálom, mert igy is túl sok alanyom van. Majd Ecséren folytatom pár év múlva, ha ott lakom. üdv PJ
Ha hosszú vesszőt kampózok le, amelynek van akár három oldalhajtása, azokat felhozva a felszín fölé és mindegyiket beoltva, az működne? Ez által egy tőkéről három új kis tőkét szaporítanék.
Vagy sugaras bujtással csinálhatok ilyet?
Tehát egy tőkéről csak egy új oltvány készíthető egy év alatt, vagy akár 3-4-5?
Van egy kiirthatatlan vad szőlőm, de van más öreg jól növő, noname szőlőm is.
Igen, működik! Én úgy csináltam, hogy csak lekampóztam az árok aljába a vesszőt és amikor hajtottak a rügyek /nem egyforma mértékben szokott/, akkor fokozatosan töltöttem fel földel körülöttük az árkot.
Mindegyikbe csinálhatsz zöldbe fás oltást, amelyik elég erős tempóban hajt, elég vastag.
Ne csak 50 cm-t húzzál le. Ha erős a tőkéd, akár 1-2 m-es is lehet. Én húztam már le 3 m-est is, csak akkor nem hajt ki rendesen mindenütt, csak jobbára az elején és a végén.
"hogy a világ melyik részére képzeljük el azt a kerítést..."
Északra néz a kerítés pofája, és az nálunk a napsütötte oldal - Egyenlító alatt élve -, és egy évben, 300 napon van teljes napsütés! Én, mint napimádó, nekem is tetszik! :-D
20 cm mély, 50 cm hosszú árokba húzzuk le a vesszőt, egy év alatt gyökeresedik és utána leválasztva az anya tőkéről lehet, mint gyökeres külön kis csemetét ültetni. Esetleg megspékelném még azzal, hogy a vessző végén (ami ki áll a földből) csinálnék egy zöldbe-fás oltást. Jövő tavaszon, vagy idén őszön átültetés.
Én még nem csináltam porbujtást.
Ali bá!
Szerinted működik?
Valaki csinált már ilyet itt?
Ha az embernek van egy "jó" vad tőkéje ezzel a módszerrel lehetne akár minden évben több oltványt csinálni saját részre "háztájiba". Ezáltal nem nincs gond a párásítással, meg hő fok szabályozással, tárolással, egyebekkel, mint a kézben oltott oltványoknál...
Ali-bá te amikor metszel egy fát akkor mindig le kened fagélél a vágót felületet vagy csak egy bizonyos ág vastagság felet kened le.mert valaki egyszer itt azt irta hogy nem érdemes le kenni mert akkor a fa nehezeben növi be a vágót sebet .Viszont nagyobb gyümölcsösökbe nem hiszem hogy minden egyes vágót sebet le kezelnek ,de én le szoktam kenni itthon mindet
Almát, körtét, birset télen is lehet metszeni -5°C felett. Én már elintéztem. Most a szőlőnek a tetejét nyírogatom (előmetszés), hogy ne legye annyi bajom a sok venyigével tavasszal metszéskor.
Köszönöm Ali.bá a fel ajánlásodat, de nem én kerestem erős oltó szalagot hanem SzGazdaMA fórumozó társunk.
Igen a medence talán a legalkalmasabb ere, és biztos valamelyik szomszédnál vagy rokonnál fellelhető .
Ali-bá nagyon szépek a alma fáid a terra-kert oldalon láttam Asztal (tányér) korona kialakítás nagyon tetszik ha nem fagy a napokban akkor én is hasonlóan akarom megmetszeni az almafámat, ilyenkor lehet az almát körtét metszeni ?
Szerintem a torzs le volt vagva 2-3 hettel az oltas elott A diofaoltasnal is ugy vagjak vissza 2-3 hettel az oltas elott a torzset, elvereztetik maskepen nem jon meg
Keríts kilyukadt /gyermek/ fürdőmedencét. Abból olyan hosszú és olyan széleset vágsz, amolyen a legjobban megfelel a kötözéshez. Nyúlik, szorít, erős, .... Én tudnék adni, ha erre jársz.