Keresés

Részletes keresés

gőzgombóc Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6440
...végül is, ha te már elvitted, nekik igazán "easy grow" :)
Előzmény: zratkay (6439)
zratkay Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6439
... natessek ... es ez nekik an "easy grow" :((

De szeretem ezt a fajta novenyt, es megprobalom... egy eletem, egy halalom. Furdoszoba... tenyleg jo lehet.
Előzmény: gőzgombóc (6438)
gőzgombóc Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6438
Hát, feladtad a leckét magadnak:)!
Nekem is volt többször, de egyszer se boldogultam vele:(

Dióhéjban:
párás levegőt és egyenletesen nedves komposztot,félárnyékos helyet igényel.
Átlagos melegben érzi jól magát, télen sem lehet 13 °C-nál hűvösebb.
Rendszeresen kell öntözni, mert egy-két komolyabb kiszáradástól elpusztulhat.
Fokozottan páraigényes, ezért helyezzük a cserepet nedves kavicsra, sőt időnként permetezzük a leveleket is.
A hirtelen hőmérséklet-változás, és a huzat, levélhulláshoz vezethet. Gyakoriak a gombás fertőzések; ennek jele az élesen körülhatárolt, besüppedő foltok megjelenése a leveleken. A fertőzött leveleket azonnal el kell távolítani.
Előzmény: zratkay (6434)
taormina1 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6437
Van valakinek olyan tapasztalata, hogy ilyen levélke kihajtott?
Előzmény: Ju13 (6426)
anblock_italia Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6436

A fürdőszoba biztos, hogy ideális hely lesz a számára:)

zratkay Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6435
Van ket masik jeloltem is-ha tudtok rola valamit mondani.

Senecio rowleyanus es Helxine
zratkay Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6434
Ajajj... jol bevalasztottam... eddig akarhol is olvastam rola, azt irjak, mindenbol kozepes a szukseges, konnyu tartani... gondolom, sokat akarnak eladni belole...

A furdoszobaba tettem, mert ott a fenyigenye is megvan - ha nem kell neki nagyon eros napfeny, es a para is.
Előzmény: anblock_italia (6432)
nbanna Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6433
Gratulálok! A tisztes korú növényed egy Dracaena deremensis (az enyém talán ha fele ennyi idős, de még sosem virágzott). Egy szakcikk szerint tél elején vagy tavasszal 1-2 heti alacsonyabb hőmérséklet kiválthatja a virágzást. De szerintem lehet, hogy ennyi idősen már anélkül is virágzik.
Előzmény: vera57 (6431)
anblock_italia Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6432
Hááát, szerintem az egyik legnehezebben megtartható nüvény, mifelénk leginkább csak terráriumba ajánlják, nekem volt párszor, most is szívesen venném, de már feladtam. Páránk van, régebben elfogadható meleg is volt,  most már az nincs annyira. Mindenesetre permetezni biztos nem árt őkelmét! Remélem nagyobb sikered lesz vele, mint nekem volt!:-)
Előzmény: zratkay (6430)
vera57 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6431
Sziasztok! Húsz éve nevelem ezt a növényt , és most virágot hozott! Sose láttam még ilyet! Ti ismeritek?
zratkay Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6430
Szervusztok - itt a legujabb szerzemenyem (halalra iteltem?). Ismeritek? Ficus pumila, kedves kuszo noveny, igenytelen fenyben is, taplalaekban is, foldben is... nekem talaltak ki - ha igaz.

Inki1989 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6429
Jól van úgy fogok vele tenni. Köszönöm a jó tanácsokat!
Előzmény: Ju13 (6428)
Ju13 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6428
Szép növényke, formás, kár lett volna halni hagyni! Ha nem volt gond a gyökerekkel, akkor szerintem maradhat, csak most hagyjál neki néhány hét szünetet a locsolással. Ha már száraznak tűnik a föld, akkor is várj még akár 1 hetet is, mielőtt újra adsz neki, a leveleiben sok vizet tárol, gond nélkül bírni fogja. (Ezt amúgy egész télre javaslom nála!) Ha mégis szomjas lenne, elkezdi "aszalni" a leveleit, arról észreveszed, h inni kér. Az a lényeg, h ne tartsd folyamatosan nedvesen, hanem mindig hagyd kiszáradni alaposan.
Előzmény: Inki1989 (6427)
Inki1989 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6427
Kép nincs de csinálhatok róla. A gyökérzet rendben volt, sztem az utolsó percekben vettem ki,mielőtt rothadásnak indult volna.
Előzmény: Ju13 (6423)
Ju13 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6426

Íme; a majomfa kb 5 cm-es, tavasszal egy levelet dugtam földbe, abból nőtt ki.

Majomfa csemete

A hoya levélke gyökérzete:

Előzmény: Ju13 (6425)
Ju13 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6425

Tao, biztosan gyökeret eresztett! És jó eséllyel éldegél még valameddig a levélke, szemre egészségesen. A kertészek szerint, viszont csak akkor hajt ki, ha  a levélhez némi szárdarab is jutott, ahol alvórügy-ből kitörhet a hajtás. (Nem vagyok kertész, én sem értem, h pl a majomfánál miért lehet egy levélből komplett növényt nevelni 3-4 hónap alatt - épp most nyáron próbáltam - és a Hoya-nál miért nem működik, de állítják, h így van.)

Egyébként, épp az Erzsébet-nap ürügyén tett kertészeti portyámon vettem egy darab levélkét (nanná h Kerrii-t), hogy én is teszek egy próbát. Most már muszáj nekem is tennem egy kísérletet, hááááátha:)))) Mikor kivettem a tőzeggyapotból, hát csak lestem, mlyen óriási gyökérzete van!

Nah, lehet, h csinálok képet mutiba...

Előzmény: taormina1 (6424)
taormina1 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6424
Nagyon érdekes tapasztalatot szereztem; több mint egy évvel ezelött, mikor a Hoyamat próbáltam letakarítani a gyapjas tetvektöl, leesett néhány levél. Már soxor volt róla szó, hogy így nem lehet gyökereztetni, mert nincs rajta rügy, és csak nagy szemfényvesztés, mikor kis cserépben egyetlen így ledugott levelet árulnak. Én mégis megpróbáltam, mert olyan szép egészséges levelek voltak. Azóta négyen csücsülnek egy cserépben. Életjelet ugyan nem adnak, de tönkre se mennek.
Én magam nem mertem volna megpróbálni, de az okosoktól azt hallottam, hogy óvatosan nyugodtan ki lehet szedni a dugványokat, ha meg akarjuk nézni, van-e gyökerük. No én ma megpróbáltam elöhúzni az egyik levelet, de nem jött ki. Mi lehet ez, csak nem gyökeret vert? És a rügy-problémát hogy fogja megoldani?

Ez a linearis továbbra is nagyon érdekelne, bár nálunk a Discountban mindenféle Hoyak szoktak lenni (a múltkor pl. háromszinü levelü), de pont ezt még sose láttam.
Ju13 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6423

Inki, megnézted, hogy a gyökeréből kell-e visszavágni, van-e rothadása? Ha netán lenne, akkor vágd vissza a kemény, egészséges részig; illetve, mosd le az elhalt, oszló gyökérmaradványokat. Az sem baj, ha föld nélkül hagyod, 1-2 napra egy újságpapírra v papírtörlőre teszed, így könnyebben levegőhöz jut a növény, gyorsabban fellélegzik a sok víz után, mintha rögtön visszakerül földbe.  (Azért így fűtésszezonban ne a radiátorra tedd száradni, hanem inkább egy polcra:))) Ültetéskor a virágföld alá tegyél a cserépbe 1-2 cm vastagon apróbb kavicsot vagy agyaggranulátumot; a földbe pedig keverjél kb 1/3 résznyi homokot v sódert. Ez azért kell, mert a pozsgások a minél gyorsabban kiszáradó földet szeretik, h egy alapos locsi után ne maradjon se alatta, se túl sokáig a földben víz. Ez épp most télen, mikor nagyon kevés nekik a fény, különösen fontos!

Egyébként, az egyik legkönnyebben gyökereztethető növény, ha csak ledugsz egy szárdarabot v akár egy levelet, és elég szárazon tartod a földet, nagyon jól gyökeresedik.  (Néha kell locsolni, de csak nagyon ritkán és kevés vízzel!) Ha az összes gyökere elhalt volna, akkor is jó eséllyel meg tudod menteni a fentiek szerint.

Mekkora a növény? Képed nincs róla? (csak úgy kíváncsiságból:)))

Előzmény: Inki1989 (6422)
Inki1989 Creative Commons License 2009.12.06 0 0 6422
Sziasztok újra!
Vettem a tescóban majomfát "Crassula ovata" a múltkor,amikor az az akció volt. Gondoltam hogy nem lesz minden fenékig tejfel...
Ki volt támasztva egy karóval, amit ültetéskor sikeresen kicibáltam, gondoltam minek ez?!
Hát igen rájöttem: a földje tocsogott a vízben és a növény annyira el lett áztatva, hogy nem bírta meg a saját súlyát. Szó szerint kifordult a cserépből...
Azt csináltam, hogy átültettem friss földbe és azóta nem kapott egy csepp vizet sem. Csináljak még valamit szerintetek vele?
Mikorra lesz egészséges a növénykém?
Segítségeteket, nagyon megköszönöm!

Felhívás!
Hölgyek, csak lassan az Amarillys vásárlásával. Vásárlás előtt alaposan megvizsgálni a gyökérzetet, mert majdnem minden bevásárlóközpontban, piacon felvizezik, ezáltal a gyökérzet elrohad.
Gondoltam felhívom rá a figyelmet...
Onriett Creative Commons License 2009.12.02 0 0 6421

De jó! Adok érte cserébe egy lacunosa-mini tövet :)

http://s643.photobucket.com/albums/uu155/kissneheni/hoya/

Előzmény: énisegy (6420)
énisegy Creative Commons License 2009.12.02 0 0 6420

Cseréltem egy linearis-ért.

Henike! Ha gondolod tavasszal az eggyik tőt neked adom belőle, úgyis még adósod vagyok.

Fogalmam sincs mi történik a gépemmel, egyszer ezt a reg.-et adja be, egyszer a másikat amit azért csináltam mert ennek eltűnt a jelszava...de most előadja:)))

Nem mint ha bánnám, de elég fura így:))

Hannabori

Előzmény: Onriett (6419)
Onriett Creative Commons License 2009.12.02 0 0 6419
Nagyon tetszik! Honnan szerezted?
Előzmény: énisegy (6417)
hannabori Creative Commons License 2009.12.02 0 0 6418

Szia!

A 6389-es hozzászólásomban lévő yukka 5 éve kint telelt, kiültetve a kertbe:)

Abszolút nem volt védve semmivel, azért néz ki így, kb 190 centi magas volt 3 vagy 4 ággal, azok elfagytak.

Tehát a yukkák azok bírják:)

Előzmény: növénybubus (6408)
énisegy Creative Commons License 2009.12.02 0 0 6417

Mégegy viaszvirág:

Ju13 Creative Commons License 2009.11.28 0 0 6416
Jóóóó, hozzad, mutasd meg!:))) olyan jó gyönyörködni bennük! érdekes, hogy a krotont is kitetted, ezek szerint volt valami nagyon szélvédett helyed, vagy már ennyire strapabíró ilyen nagynak? különben tényleg csodákat tud tenni egy szabadtéri szezon velük, ha jó helyre kerülnek:)))
Előzmény: növénybubus (6415)
növénybubus Creative Commons License 2009.11.27 0 0 6415
majd legközöelebb képeket is hozok:D és köszöntem a dícséretet:) hát bizony hosszúra nyúlt a szabadtéri szezon nálam, már április 1-én kint volt a többsége.a kroton került ki egyedül május közepén. a korotn az a növényem, ameilken az összes vendég elcsodálkozik. közel 50 cm átmérőlyű dézsában van, majd 2 m magas, 1,5 m széles, stbstb...  állandóan virágzik.csak nagyon sok helyet foglal:( elajándékozni nem fogom, levágni meg nincs szívem. majd ha súrolja a plafont, talán....
Előzmény: Ju13 (6409)
Maszat18 Creative Commons License 2009.11.24 0 0 6414
Köszönöm, a kavicságyat megpróbálom. :)
Kriszti
zsuzsanna24 Creative Commons License 2009.11.23 0 0 6413

Szia!

Az szalag párfányom párásítását próbálom most úgy megoldani, hogy egy nagyobb cserépalátétbe raktam mohát, ennek a közepére raktam bele alátéttel együtt a páfrányt! Van, hogy a mohát kaviccsal helyettesítem, de van, hogy egyik sincs a nagy cserépben csak víz. Attól függ, hogy milyen látványt akarok elérni! Én most az életben tartásra törekszem. A banánfámnak például kavicságy jutott. Sok sikert a próbálkozáshoz!

Zsuzsa

Előzmény: Maszat18 (6411)
taormina1 Creative Commons License 2009.11.22 0 0 6412
Ha van kedvetek nézzétek meg a Floráriumot!
Maszat18 Creative Commons License 2009.11.22 0 0 6411
Az az igazság hogy fogalmam sincs milyen fekvésű a szobám, majd utánanézek. Lehet hogy ő is megfázott, mert eddig bizony az ablakban volt, de most eltettem onnan, viszont most a schefflerám van ott majd nagyon vigyázok rá, még ő a legegészségesebb :) A banánfám új levele most fog kinyílni. Remélhetőleg már holnap. Annyi boldogságot hoznak ezek a kis zöldek :)
Viszont olyan a szobám elrendezése hogy egyszerűen nem tudom őket egybe rakni, hogy többen legyenek együtt, ezért akkor az a további kérdésem h hogyan párásítsam a kávécserjém (banánfámat pl törölgetni kell hetente). A kavicságy jót tenne neki? Ma megtusoltattam...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!