Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Kár,hogy nincs egy olyan , A világ összes citrus fajtája katalógus ,ahol egymás mellé van téve a levél színe ,fonákja mellette ,gyümölcse ,és felvágva ,esetleg még a magja,és egy nagyobb lombos fája.
Pont úgy mint ahogy most már a csemegeszőlőnél is csinálják.
Katalogizálni kéne,több gyűjtőnek,akár a Terebesnek ,gazdagon képekkel minden egyes fajtánál ,amiről éppen szó van .
Szomszéd bosszantásnak kicsit drága . Nekem amúgy is az lenne. De énmeg vagyok elégedve a normál termő citromomnak. Amit egyébként magam dugványoztam, harmadik nyaras korában virágzott először, következő évben már termett. Most is van két éves csemetém amin van egy citrom. A 10 15 év inkább a magoncokra érvényes. Szerintem ...😌
Nem kell feltétlenül, de lehet akár hó alól is szüretelni a datolyaszilvát is, mellesleg a hóeséshez sem kell feltétlen fagy. Igen a fügével is tisztában vagyok és nálunk terem a füge is, szóval ez nem gond. A koromat érintő kérdést nem értem, mi köze van ennek a citrusokhoz? (Úgy érzem poénkodni itt nem érdemes.)
A lényeg továbbra is, hogy van-e valakinek tudomása, hogy hol lehet ilyet vagy ehhez hasonló hibrideket kapni vagy tart-e valaki ilyeneket?
Bocs, nekem is van datolyaszilvám és sosem szüreteljük hó alól, sőt, ajánlatos a fagyok előtt leszedni, mielőtt ehetetlenné fagy.
A fagytűrő citrusok kb annyit bírnak, amennyit a fügék, azaz úgy -15 fokig kb. A fügék sem teremnek az egész országban, van, ahol minden évben elfagynak.
A "normál" citrusok közül pl. a kumkvat túlélhet eseti -10 fokot, de jobb, ha fedél alatt telel. Ugyanígy a fagytűrő citrusok is.
"A lényeg, hogy jól néz(nek) ki (nem mellesleg büszkén hó alól szüretelni, mint a datolyaszilvát jó érzés - irigykedjenek csak a szomszédok" - Már megbocsáss, hány éves vagy?
Szia. Köszi az infókat, de ismerem és tisztában vagyok a tartásukkal. A lényeg, hogy jól néz(nek) ki (nem mellesleg büszkén hó alól szüretelni, mint a datolyaszilvát jó érzés - irigykedjenek csak a szomszédok :D ). Szerintem elég "télállóak", nálunk azért a -25°C-os cidri nem jellemző. A lényeg, hogy csak nagyon hideg időszakban kellene őket védeni. Azért bízom benne, hogy valakinek van valami infója vagy tud adni 1-2 dugványt. :)
Szia! Le kell, hogy lombozzalak. A mi teleinken egyik ilyen hibrid sem teljesen télálló. Nagy fagy esetén védeni kell, mint a "normál" citrusokat. Csak a vadcitrom (Poncirus trifoliata), az egyik alapnövény ami bírja a nagy mínuszokat. Így ha kertbe keresel citrust, akkor csak ez a faj jöhet szóba. És nem véletlen, hogy a közreműködésével létrehozott hibirdekre nem nagy a kereslet, mivel a gyümölcsök íze nem az a kimondottan finom (a vadcitrom termése igencsak hümm, nem nagyon hallottam még lelkendezni róla). Ezen dolgoznak a nemesítők, hogy "ehetőbbek" legyenek a létrehozott hibridek, lehetőleg a vadcitrom télállóságával. Így meg nem nagy a jelentősége még ezeknek a növényeknek a gyűjtők körében: ha biztosan ki akarod teleltetni, akkor nagy fagy esetén meg kell védened, vagy ugyanúgy beviszed telelőbe, mint a többit és még a gyümölcse sem az az élvezhető valami.
Esetleg itt érdeklődj, hátha tud szerezni Troyert.