Alfama negyedben ilyen szűk utcák is vannak, egy ember is alig fér el, egy dagi amerikai meg be tudna szorulni a falak közé. Ezt a negyedet nem rombolta le a földrengés. Megmaradt eredeti állapotában. Arab negyed valójában.
Estufa fria, ami hidegházat jelent. Nem melegház van Lisszabonban, hanem hideg, Kertje is van, ez a lilaakác ott volt. A nagy park felső részén van, pár euro szintén, érdemes bemenni.
Én nem bérelek autót, úgyhogy teljesen máshogy kell választanom szállást mint annak akinek lesz autója. Én metró közelben szeretek lenni. Gulbelkian múzeum, ha legközelebb arra jársz javaslom, csodás dolgok vannak benne a világ sok országából, ez kínai porcelán éppen. Pár euro a belépő, kert is van, le lehet heveredni ott és napozni vagy kávézni a kávézóban. A repülők meg ott mennek el leszállni a kert felett.
most csak emlékezetből írtam az időket, de ez a lényegen nem változtat, mert kocsival háromnegyed óra sem sok.
nyilván volt oka az árnak, persze. Igaz azonban az is, h mikor foglaltam, júniusra is annyi volt, miközben a bookingon az én időpontomra is a duplájába került volna; vagyis vszeg az árban szerepe volt annak is, h az alpharoomsnál foglalta az ember.
számomra, h fontos szempont volt eljutni az arrábidára is, vmint a nyugodt környezetet kedveljük, ez teljesen jó választás volt, mind anyagi, mind hangulati, mind pedig kényelmi szempontból. De még véletlenül sem igénylem, h más is így gondolja. :)
Hát Lisszabonnak 45 percet ír az útvonaltervező, de mindegy. Én inkább Cascaisba mennék lakni ha autóbérlés lenne. A te hoteled inkább nyaralásra való szerintem nem városnézésre, azért volt olyan olcsó most.
nah, látom meg se nézed a posztomat, mert ott van még az elején a véleményem is róla, a szálloda közvetlen linkjével együtt... :p :)) hotel do mar volt a neve.
"Szóval tényleg van az országnak valami varázsa" Hát én azt tudnám megemlíteni, hogy még sosem fordult elő velem, hogy mind a lisszaboni, mind a madeirai szállásról úgy jöttem el, hogy átöleltük egymást a tulajdonossal. Ilyen egy nagy hotelláncnál nincs, legfeljebb kis panzióban, de az se sok országban. Rendkívül vendégszerető nép a portugál, ezt étteremben is meg lehet tapasztalni.
első nap: sesimbra, séta, majd autóval arrábida, setúbalig, majd vissza. Más úton volt az oda- és a visszaút, ezért emeltem ki a visszát, mert amúgy nem meglepő, h végül a szállóban végeztünk. :D
második nap: sesimbra castle, cabo espichel, albufeira tó, lisszabon villanyosozás és előtte belém (jelzem, belémben minden ellenkező híresztelés ellenére problémamentesen lehet parkolni, ingyenesen is-bár a fizetős parkolás sem volt drága sehol sem)
harmadik nap: sintra, séta a városban, palacio nacional kívülről, quinta da regaleira. ekkor úgy döntöttünk, h nem megyünk a pena palotába aznap már, valamint azt is eldöntöttünk, hogy a mórok vára nekünk nem éri meg a 8 eurós belépőjegyet. így aznap nekiindultunk a cabo de rocának, ami remek döntés volt nekünk, majd onnan hazafelé az óceánparton mentünk a boca da infernoig, aztán onnan autópálya és haza.
negyedik nap: újra sintra, a pena palota. onnan le egyenesen cascaisba, séta a városban, ebéd a városban, ejtőzés az óceánparton, este pedig irány a reptér, a kocsileadás. (sintra autóval: ha az ember 10 körül már odaér, simán tud parkolni, több helyen is, ingyenesen)
fentiekhez annyit még hozzátennék, h én igazából betegen utaztam el, induláskor reális alternatívának tűnt, h mást sem fogunk csinálni, mint ülni a szálló kertjében, az óceán partján és gyógyulok. :D ezt csak azért mondom, mert ezért a napi teljesítményt folyamatosan emeltük, így az első két nap viszonylag lájtos volt, annál beleférhet éppen több is; másrészt viszont nem biztos, h érdemes többet, mert pl. az arrábidába pont beleveszni a jó, sétálni, a természetet nézni, nem átsietni rajta.
ezt nem tudom, mindenütt volt via verde, több sáv is. de a dolog elve alapján meglepne ha valahol nem volna, de ha mégis, akkor biztos oda kell állni ahová mindenki áll, csak nem kell majd fizetni. esetleg lehajtóknál tudom ezt elképzelni, ahol ugye van egy kapu és kész, de fent a pályán, ott sztem mindenütt lesz.
viszont ahol mászkáltatok ott mindenhol volt "zöld út" ? mert valahol úgy olvastam hogy nem mindenhol van . ha meg így lenne ,akkor ott beáll a kp-s kapurendszer ezek szerint ?
így volt nálunk is, igen, és minden úgy van, ahogyan írtad. van kölcsönző, ahol ezt a kütyüt kikerülni sem lehet, mert kötelező kibérelni, nálunk választható volt, de én kértem. ára másfél euró kb. egy napra. így nem kell kapuzni, hanem ahogyan írod, a via verde kapunál kell áthajtani. csak lassítani kell, megállni nem (már, ha nem nincs túl sok autó persze, de általában ebben jóval kevesebben voltak, mint a többiben).
leadáskor lekérték az adatokat és ki kellett fizetni, de pont itt mesélte valaki, hogy nekik utólag terhelték csak rá a kártyára a díjat. mondjuk az árazás elvét viszont nem sikerült megértenem továbbra sem: mikor átmész a kapun, vagy digitálisan felvillan, h mennyi ott az ár, vagy hagyományosan táblán van kiírva, kategóriánként. nos, ezek alapján 7-8 eurót kellett volna fizetnem, viszont csak 3.50-et kértek. pedig szóltam is, h sztem nem, de azt mondták, h de-de, bizony ennyi. mondjuk ez így rendben volt nekem. :)
Gratulálok a beszámolódhoz ! Igazán tartalmasra sikerült és a képek is szuperek ! Mi 2013 márciusában voltunk 4 napot Liszabonban és Sintrában és kb olyan benyomással jöttünk haza ahogy Te is megfogalmazod az írás végén , így már akkor tudtuk , hogy nem sokára vissza fogunk térni. Ez a visszatérés most lesz majd augusztus elején : Liszabon és Porto ( Portót is beleértve ) közötti országrészt fogjuk bejárni , sajnos csak 4 napunk lesz rá . Az autópálya használatáról szeretnélek megkérdezni , hogy az pontosan hogyan történik ? Mi goldcarnál foglaltunk ( augusztusban sajnos a többszöröse a tavaszi áraknak , de mi már tavaly ezt elég jó árban intéztük ) , és náluk ha minden igaz be van építve az a kütyü amivel simán fel lehet hajtani a pályára ( gyűjti a díjakat és majd a végén beterhelnek a kölcsönzőnél ) . Gondolom ez mindegyik kölcsönzőnél így van már , nálatok ez a része hogyan zajlott ?A a “via verde “ sávba kell beállni ? Ahol esetleg nincs ilyen sáv , ott mi a helyzet ? vagy csak simán kp-ben fizettétek a toll-t ?
Válaszodat előre is köszönöm !
( mástól is szívesen veszem az erre vonatkozó infókat )
igen, ezt akartam mondani én is, h a végösszeg egy olaszországi úttal összevetve nem biztos, h magasabb lesz, annak ellenére sem, h az odarepülés drágább. ennek ellenére mégis igaza van esztinek, legalábbis sztem is sokan eleve kizárják az országot, ó az messze van, ó, oda nagyon körülményes és drága eljutni-alapon.
Igaz, de azért most aki időben foglalt Wizz-re az elég olcsón eljutott, meg néha van TAP akciós jegy is emberi áron. Vagy átszállással sok verzió fapaddal ( csak ugye sokan nem szeretnek átszállni ).
Maga az ország meg igen olcsó cserében az EU-n belüli átlagos árszinthez képest legalábbis, Olaszországnál szerintem pl. egyértelműen olcsóbb és kevésbé lehúzós.
Csak gyorsan átfutottam, a képeid nagyon jók, sok emléket felidéztek bennem. A "végkicsengés"-hez meg annyit, mi még ma is, 3 évvel az után, hogy eltöltöttünk ott két hetet szinte nincs hét, hogy ne idézzünk fel valamit.
Szóval tényleg van az országnak valami varázsa, ehhez képest méltatlanul kevesen ismerik itthon, szerintem kis töredéke járt Portugáliában azoknak a magyaroknak akik voltak már akár többször is Olaszországban, Görögországban, Horvátországban.