Keresés

Részletes keresés

Vgyuri Creative Commons License 2015.02.14 0 0 72304
Van egy "MIO C320..." megnevezésű "szaktopic". Ott részletesebben olvashatsz a problematikáról. Nem egyszerű ügy:-(
Előzmény: Törölt nick (72303)
kivi000 Creative Commons License 2015.02.08 0 0 72302

Az OSM térkép egy önkéntes közösségi munkán alapuló térkép, ezért nem tartalmaz olyan adatokat, amira a Truck verziónak szüksége van a méretkorlátozások figyelembe vételéhez.

Még ha így is lenne akkor sem lenne ok-okozati összefüggés a mondat két része között. Az OSM alkalmas a méretkorlátozások tárolására, ezek kitöltöttsége múlik a közösségen (bárki csatlakozhat!), a felhasználás pedig a kimenet készítőkön. A lehetőség adott, vannak is már ilyen projektek:

http://mapas.alternativaslibres.es/trucks_en.php

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Maxheight_Map

http://maxheight.bplaced.net/overpass/map.html

...

Előzmény: haflinger (72300)
Vgyuri Creative Commons License 2015.02.08 0 0 72301
A helyi tiltás nem folyamatos, ugrások vannak benne. A térképben levő korlátozás is csak ehhez igazodik, az meg nincs kicentizve, rátartás van. Ha +3.5 tonna a határ, biztosan elbír 4 tonnát. 3,4 tonna nem lehet problémás. Viszont ez a probléma úgyis periférikus. Amíg nem monstrummal akarsz városnézni az óvárosban, nem lehet gond. Egy autocamphoz nem építenek olyan utat, amin egy lakóautó nem tud bemenni. (Nem a frászt, Belgiumban egyszer minden este eltévedtünk az éjszakában, mert a csiilagtúra központi kempingjéhez vezetó rendes utat építették, a mellekutakat meg a helyiek sem ismerték :-) Úgyhogy a tábor közelében már a személyautóra csinált programmal is el fogsz boldogulni.
Előzmény: Sikambria (72298)
haflinger Creative Commons License 2015.02.08 0 0 72300

Az OSM térkép egy önkéntes közösségi munkán alapuló térkép, ezért nem tartalmaz olyan adatokat, amira a Truck verziónak szüksége van a méretkorlátozások figyelembe vételéhez. Az csak a TomTom (Tele Atlas) térképekkel lehetséges.

A Navigator Free használja az OSM térképeket, de abban nincs lehetőség a méretkorlátozások beállítására. Elvileg mindkét verzió telepíthető ugyanarra az eszközre és választhatunk, melyiket indítjuk be :-)

BiharyG Creative Commons License 2015.02.08 0 0 72299

A lakóautó 6,5 m hosszú, 2,8 m széles, 3m magas és 3,4 t.

Azt a 2,8-at gondold át újra, a többi paraméter meg nem vészes sehol. Egyébként eddig viszonylag jó korlátozás-adatbázis csak a friss Navterq (Here) térképekhez van (21m hosszú 40 tonnással járok, tudom :)

Sikambria Creative Commons License 2015.02.08 0 0 72298

Azt olvastam, h. a truckos figyelembe veszi, h. a lakóautó nem tud bármilyen utcába bemenni.

A lakóautó 6,5 m hosszú, 2,8 m széles, 3m magas és 3,4 t.

Előzmény: Vgyuri (72297)
Vgyuri Creative Commons License 2015.02.08 0 0 72297
Én nem sokat tudok segíteni, mert en a Free változatot használom, azt sem sokat. Annak alapértelmezett térképe az OSM. Mivel a Térképkezelő funkcióban nem látok típusváltást, elképzelhető, hgy a Truck is "meg van esküdve" a TeleAtlassal. Mi a baj vele, azon kivül, hogy fizetős?:-)

Annyira problémás neked a lakóautó mérete. Nem áll az annyira messze a személyautótól, hogy egy idegenforgalmi főutakat érintő útvonalon túl sok probléma legyen belőle.Több, mint 3,5t? Szélesebb, mint 2,5 m?
Előzmény: Sikambria (72296)
Sikambria Creative Commons License 2015.02.08 0 0 72296

Sziasztok!

Újabb falakba ütköztem:(( Adva van egy map explore ill egy mapfactor navigate 10 truck.

Mindkettő  a teleatlas térképét használja, de én szeretném használni az OSM-et.

Erről az oldalról letöltöttem a magyar adatokat http://download.geofabrik.de/europe.html , ez egy pbf file, de a mapexplorer import data parancsával nem tudom beilleszteni a térképet.

Azt gondoltam, h. majd a többi országot is szépen beillesztem, de nem látja a pbf filet.

A másik gondom, h. nem tud koordinátára keresni a map explorer. Vagy legalább is én nem tudom, h. hogyan kell.

Tud valaki segíteni nekem, annyira nem értem én ezt az OSM használatot.

StMiklos Creative Commons License 2015.02.08 0 0 72295

Szevasztok!

Egy  tapasztalatot osztanék meg, talán valakinek érdekes lesz.

Volt egy BT-s GPS vevőm, valaki keresett ilyet, én nem használtam, felkínáltam eladásra.

Ragaszkodott hozzá, hogy kipróbálva vegye át, mert amit korábban vett egy itthoni portálon, az nem akart készülékével együtt működni. Találkoztunk, kipróbáltuk, ment flottul, elvitte.

Közben felajánlotta, mert rossz és Ő úgysem tud vele mit kezdeni a hibásat, az egy SysOnChip kis készülék volt.

Hát tényleg nem csinált semmit, nálam semmi se megy a kukába egy darabban, szétszedtem.

Alkatrészeit átnézve találtam benne egy kis memória IC-t és egy apró akkut, Li-MN vagy mi volt. Ugye az IC arra szolgál, hogy őrizze az előző kikapcsolás koordinátáit, hogy legközelebb hamarabb pozicionáljon.

Az hogy az akkuban nem volt villany, az belefér, de az, hogy töltést se vette fel, az, kevésbé.

Az meg aztán végképp nem, hogy bénította az egész készüléket.

Akkunak utánanéztem, Amerikából tudtam volna rendelni ca. 1D-ért, de 20 darabnál kevesebbet nem adtak. Ez nem jó. Kiszedtem az akkut, 2-3 alkatrész beépítéssel normál akkujáról adtam feszültséget az ominózus IC-nek, így amig abban van szufla, addig megy a memória is.

Azóta, ha nagy ritkán előszedem, 39 másodperc alatt pozicionál még a SIRF III-as chip szettjével, legutóbb egy 7"-os tabletet látott el jellel.

Jó navigálást, üdv: StMiklos

Tarzy52 Creative Commons License 2015.02.07 0 0 72294

Köszönöm!

Holnap próbálom!

Tarzi52

Előzmény: StMiklos (72293)
StMiklos Creative Commons License 2015.02.07 0 0 72293

Előzőhöz:

Akár 1-1-ben bemásolhatod, de természetesen mindenképpen törölni vagy javítani kell a port, baud (ez még esetleg jó lehet, de ki tudja?) megadást és a koordinátákat.

Lehet ellenőrizni kell valahol a program alapbeállításai között, hogy a 3-4féle koordináta megadási lehetőség közül (Fok, perc, másodperc vagy Fok és tizedesvesszővel a továbbiak 10-es számrendszerben) stb. melyik van Nálad megadva.

Üdv? StMiklos

Előzmény: Tarzy52 (72291)
StMiklos Creative Commons License 2015.02.07 0 0 72292

Szevasz!

Így kell beírni:

[gps]
background_navigation=1
;logging=0 ; see also mydata.tracks
port=1
baud=4800
source="nmea"
disable_advanced=0
default_latitude=47.480170 ;This and the following line determine the
default_longitude=19.150818 ;starting postion on the map before GPS is found.

Szándékosan nem töröltem a feleslegeket, bárhova beillesztheted, helye közömbös.

A ; után írottak kommentek, nem veszi figyelembe beolvasáskor, mint a 2 utolsó sornál is.

A port meg baud arra szolgál, hogy ne kelljen keresgélnie a kapcsolati adatokat, gyorsabb a felállás, bár csak az első indításkor igaz.

Azok ott az én koordinátáim, születetten bízom embertársaimban, vállalom a kockázatot, mint ahogy email címem is publikus. (Nem is értem, amikor a fórumon valaki választ vár, de titkolja az elérhetőségét).

Üdv: StMiklos

Előzmény: Tarzy52 (72291)
Tarzy52 Creative Commons License 2015.02.07 0 0 72291

Milyen formátumban kell beírni ezt a " saját lakhely" koordinátát, mert nekem mindíg a Bp, alagút előtti körforgalomból akar indulni egy teljes kikapcsolás után!

A sys-ben nem találok beírt koordinátát!

Előzmény: StMiklos (72290)
StMiklos Creative Commons License 2015.02.07 0 0 72290

Szevasz!

Én még nem találkoztam olyan navigációs programmal, ahol ne lehetett volna kezdőpontot megadni, ettől kezdve GPS helymeghatározáshatóság hiányában, mindig innen tervez. Persze RESET után ismét nem.

Másik lehetőség: én is belefutottam, többször, hogy Párizsból indult a tervezés (off: mondjam miért?), akkor a SYS.txt-ben megtalálnád Párizs koordinátáit.

Legális programomnál is át kellett írni.

Ha ezt a koordinátát saját lakhelyed koordinátáira cseréled (GoogleEarthból kinézheted), akkor innen fog tervezni.

Ha meg máshol kapcsolod be, akkor holdfogások után onnan tervez...

Üdv: StMiklos

Előzmény: Fradista Utazó (72286)
Doky586 Creative Commons License 2015.02.07 0 0 72289

Szóval ezért tévedt el Kolombusz is..  Sose jutott el utcéljához: Indiába..  :D

BiharyG Creative Commons License 2015.02.07 0 0 72288

De sosem volt  máshol csak Nürnbergbe onnan akar haza jönni

Induljon el a 3-ason Regensburg felé, aztán Passau, majd az osztrák 1-es pálya Bécs irányában :)

Előzmény: piadone (72283)
Vgyuri Creative Commons License 2015.02.06 0 0 72287
Hja, minden navinak és célGPS-nek van egy gyári default poziciója. A Garminoknak pl. a Garmin közpntja. Ezt az iGO-t em tudom, hol adták el, lehet, hogy a párizsi képviselet.
Előzmény: Fradista Utazó (72286)
Fradista Utazó Creative Commons License 2015.02.06 0 0 72286

Régen, 6-7 évvel ezelőtt, ha resetelt a Myguide navi, amin iGO volt (gyárilag), akkor kerültem hirtelen Párizsba (meg elvesztettem az összes kedvencemet, összes beállításomat). Amikor ez már hetente előfordult, akkor vettem egy másik készüléket.

Előzmény: Vgyuri (72284)
Vgyuri Creative Commons License 2015.02.06 0 0 72285
Pardon, húlyeséget mondtam, a Mio P340 nem Moov-féle, hanem egy régi PDA. Akkor nyilván iGO 2006 van benne. De az is így működik, ahogy leírtam.
Előzmény: Vgyuri (72284)
Vgyuri Creative Commons License 2015.02.06 0 0 72284
Akkor a B lehetőség. Nyomkodta a masinán a térképet, amikor nem volt GPS vétel. Párizsnál hosszan megnyomta és amikor a program rákérdezett, hogy ezzel mit csináljon, akkor ráklikkelt az "Induló pozició'-ra. Ismételje meg ezt a jelenlegi lakhelyén és akkor azt fogja indulásnak venni, mindaddíg, amíg NEM LESZ SAJÁT GPS POZICIÓ. Akkor újratervez.

Én a Moov-ot nem ismerem, de az általam ismert naviprogramok így csinálják. Majd jön Schaf, és megmondja a frankót:-)
Előzmény: piadone (72283)
piadone Creative Commons License 2015.02.06 0 0 72283

Köszi a választ!

De sosem volt  máshol csak Nürnbergbe onnan akar haza jönni

Előzmény: Vgyuri (72282)
Vgyuri Creative Commons License 2015.02.06 0 0 72282
Ha egyszer ott volt utóljára fix poziciója...
Vagy ha már Németországban egyszer azt adta be a naviba induló poziciónak és azóta még nem kapott friss fix GpS poziciót.
Előzmény: piadone (72281)
piadone Creative Commons License 2015.02.06 0 0 72281

Szép estét minenkinek!

Mio p340 navival kapcsolatban volna kérdésem.

A barátom most írta hogy elromlott neki Németországba!

Be üti a címet s mindig Párizsból akarja inditani!

Valami ötlet?

Köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.06 0 0 72280

Hali

Elárulok valamit,  nézzétek utána az a2dp szabványnak.  Ha tudja a kihangositó,  akkor szól ott navi,  ha nem nem.  Ez viszi át a multimédiát. 

Nokia 820-nál pont az volt a bajom,  hogy nem lehetett tiltani az a2dp-t és sose volt hangja a navinak. 

Előzmény: Jahno (72268)
Vgyuri Creative Commons License 2015.02.05 0 0 72279
Ezért mondtam, hogy azt le lehetne cserélni a telefon AV-jére ha lenne neki olyan. Ezek szerint a beépített izé nem a hátramenet jelét figyeli, han hogy megjelenik-e az AV jel a bemeneten, és akkor lekapcsolja a saját kijelzéset és az AV-t teszi ki. Mert akkor érdemes lehet keresni ilyen USB-AV eszközt a telefonra. Egy ügyes amatőr meg csinál egy olyan reed-relés kapcsolót amelyik átkapcsolja a tolatókamera jeét és a naviét. Ez még em rontja a garanciát.

Rengeteg iyen buherálást csináltunk a munkahelyemen. Egy sokmilliós Ferranti gép pármilliós előfeldolgozó modulját váltottuk ki 3 tranzisztorral és 20 szál kábellel, bedugva a saját Sztaki 8bites pc-nk printerportját a Ferranti lyukszalagolvasója helyére.
Előzmény: Schaf (72275)
SaBe54 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 72278

Nappal úgy 3-4 méterre ellát. A benti kijelzőn tényleg szép kép fogad.

Éjszaka, tök sötétben is próbáltam (a hátramenet fehér lámpája világítja meg ilyenkor az utat) , akkor már szemcsésebb, de nem rossz :))

Előzmény: Jahno (72276)
SaBe54 Creative Commons License 2015.02.05 0 0 72277

Valóban, a hátsó kamerát a hátrameneti fokozat aktiválja, teszi láthatóvá a képernyőn. Csatlakozás valahol belül van bizonyára.

DVD lejátszó nincs, csak CD lejátszása lehetséges. 

Szóval, ha már van lehetőség egy beépített kijelzőn nézni a navigációt, remek dolog. Nem kell a szélvédőre, bárhová egy másik kütyüt rögzíteni.

Na de ennyiért... (Tudom, az autó árához képest a 190.000.- nem tűnik soknak, de erre már tényleg futotta, valamint megemészthetetlen ez a kapzsiság.)

Egyébként SG2 telómon a Sygic programot használom, egész jó. 

Előzmény: Vgyuri (72274)
Jahno Creative Commons License 2015.02.05 0 0 72276

"Meg ha lenne a telefonon AV out. Olvastam már ilyenről pár éve, de nem láttam."

Enyémet egy spéci kábellel HDMIre lehet kötni, vagy akkor már DVI monitorra is, mert ugyanaz. MicroUSB csatiján kijön. Előbb aggódnék attól, hogy ezek az újabbak lehet nem tudnak kompozit jelet (előzőhöz volt kompozit kábel is), ami a kamerának kell és nem tudom milyen minőségű a tolatós cucc kijelzője, de ami párat láttam annak a képe elég vállalhatatlan volt.

Schaf Creative Commons License 2015.02.05 0 0 72275

Ne viccelj Gyuri. ..  a tolató kamera bemenete általában egy sima AV in. 

Bekapcsolása pedig a tolató lámpán keresztül történhet. Amikor az izzó áramot kap, azaz a váltót megfelelő fokozatba kapcsoltad a kamera is kap áramot, bekapcsol a rendszer pedig érzékeli a bejövő jelet az AV csatornán és kapcsolja a kijelzőt.

Persze vannak bonyolultabb rendszerek is, de a legtöbb alapja ez a megoldás.   :D

Vgyuri Creative Commons License 2015.02.04 0 0 72274
Az jól el lehet dugva, ha a tolatókamera a kocsi beépitett része. És nyilván az is meg van csinálva, hogy a tolatókamera képe csak rückvercben látszodjon. Vagyis hiába cserélnéd le a tolatókamera dugóját a naviéra. Meg ha lenne a telefonon AV out. Olvastam már ilyenről pár éve, de nem láttam. Külső dvd-lejátszó számára nincs bemenet? Vagy az is van a beépített kütyüben?
Előzmény: SaBe54 (72273)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!