E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
Azért léptem ki , mert nem értettem egyet bizonyos dolgokban,
és tudom a Teremtőt és Jézust követem, akkor nincs mit ott keressek!
Kik kértek tőled segítséget?
Erről nem nyilatkozom, miért nem?
Mert nem ők a hibásak, nem lázítók !
Jeremiás 29:11
Mert én tudom az én gondolatimat, a melyeket én felőletek gondolok, azt mondja az Úr; békességnek és nem háborúságnak gondolata, hogy kívánatos véget adjak néktek.
Tudásod meglátszik az írásaid szövegében ! Őrizd meg és vigyáz rá! !!
Valamit közölni szeretnék ma valamit láttam neked szól, de nem tudom mit jelent. Lapok más szint mutattak arany sárga fényes balra fönt Abdiás név csak a te neved lapozgattam el akartam olvasni , de csak üres lapok voltak a neveddel.
Jó tanítókra szükség van Jézus is sokat dolgozott , sokszor én is nagyon fáradt vagyok, de valami mindig visszatart !
15. De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok. Futnak, de nem fáradnak ki, járnak-kelnek, de nem lankadnak el. (Izajás 40,31)
13. Hiszen tudom, milyen terveket gondoltam el felőletek – mondja az Úr; ezek a tervek a békére vonatkoznak, nem a pusztulásra, mert reménységgel teli jövőt szánok nektek. (Jeremiás 29,11)
Sajnos akik előadást tartanak, még azok sem értenek mindent, segitséget kértek . De hiába segitek, mert előírás szerint kell nekik tanítani.
Persze, hogy nem értenek mindent.
Ki érthetné a teljes kinyilatkoztatást, hiszen abban Isten bölcsessége van.
" A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi, a kinyilatkoztatott dolgok pedig a miénk és a mi fiainké mindörökké....."
5 Mózes 28:29.
Az Ige tele van titokkal, és mi annyit értünk meg belőle, amennyit a Szent Szellem kijelent belőle.
Hát nem véletlenül írja Pál apostol:
" Ha pedig valaki azt hiszi, hogy tud valamit, még semmit sem ismer úgy, ahogy ismernie kellene."
1 Korintus 8:2.
János ezt írja:
" A világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be azt."
János 1:5.
János egy olyan sötét erőről beszél, amely nem képes a világosságot befogadni.
A fizikusok pedig ezt mondják:
A sötét anyag olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsájt ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk. Az univerzum tömegének csupán 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia.
Fekete lyuk:
Égitest, melynek gravitációja olyan erős, hogy sem anyag, sem fény nem szabadulhat ki mezejéből. A téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni. Ez nem valódi égitest, nincs belső szerkezete. A lyuk elnevezése alatt nem a szokásos lyukat kell érteni, hanem a világűr egy olyan részét, ami mindent elnyel, és ahonnan semmi nem tud visszatérni.
A Biblia szerint a sötétség a Sátán királysága.
A sátán királysága minden elnyel, amiben bűn van, és semmit nem enged vissza.
A fizikusok arra a következtetésre jutottak, hogy vagy Isaac Newton gravitációs törvénye rossz, vagy az Univerzumban van egy olyan extra anyag, ami a visszahúzó erőért felelős, de a jelen csillagászati eszközökkel nem kimutatható.
Az Ige szintén azt állítja, hogy a sötétség egy olyan visszahúzó erő, amely - ha az emberben bűn van, márpedig mindannyian bűnös állapotban születünk -, megakadályozza, hogy az ember az istentől kijelölt életet élhesse. Az ember életében van egy folyamatos visszahúzó erő, amely megakadályozza, hogy a terveink és álmaink megvalósuljanak.
És azért nem kimutatható, mert ezeknek a lényeknek nem fizikai, hanem szellemi anyaga van, amely műszerekkel nem kimutatható.
A Nasa Chandra űrtávcsöve 2006-ban közvetett bizonyítékot talált a sötét anyag létezésére, a Lövedék halmaz néven ismert ütköző galaxisok anyageloszlását vizsgálva.
2008 tavaszán olasz fizikusok bejelentették, hogy a Gran Sasso-csúcs alatti alagútban lévő DAMA projekt detektoraival valószínűleg sikerült a sötét anyag részecskéinek árama által kiváltott fizikai jelenségeket kimutatni.
A csillagászok már a XX. sz. elején gyanították, hogy az általunk látott csillagokba, bolygókba, gáz-és porfelhőkbe tömörült anyagokon kívül még másfajta, nem látható sötét vagy láthatatlan anyag is lehet az univerzumba.
Az Ige azt állítja, hogy a sötétség erői az emberi érzékszervek számára nem tapasztalható, nem látható.
Megállapították, hogy ez a sötét anyag ötször nagyobb tömeget képvisel, mint a látható anyag. Sőt aztis kimutatták, hogy a sötét anyagnál háromszor nagyobb mennyiségű anyagfajta, a sötét energia is jelen van.
Azért sötét, mert nincs benne világosság, nem bocsát ki fényt.
János pedig pontosan ezt írta le, vagyis hogy nincs benne világosság, mert nem tudja befogadni azt.
Majd János azt is írja:
" Az Isten világosság, és nincs őbenne semmi sötétség."
1 János 1:5.
A sötétségben nincs világosság, a világosságban pedig nincs sötétség.
A sötétség nem tudja befogadni a világosságot, a világosság pedig nem fogadja be a sötétséget.
Az evangélium pontosan erre épít.
Az úr emiatt tud minket megmenteni, méghozzá így:
" Az igazi világosság eljött már a világba................... valakik pedig, akik befogadják Őt, hatalmat adott azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek."
János 1:9.,12.
Jézus a világosság, aki eljött a látható világba.
magára vette a bűneinket, elszenvedte a bűneink következményét, a halált, ezzel kifizette a tartozásunkat és lerótta a büntetésünket, így bűnbocsánatot nyertünk, hiszen ugyanazért a bűnért senkinek sem kell kétszer bűnhődnie.
Mivel megszabadultunk a bűntől - ami a sötétség, és amely nem tudná befogadni a világosságot -, alkalmassá váltunk bűntelenül a világosság befogadására.
De ha bennünk van a világosság, védelmünk van a sötétség erőivel szemben, hiszen a sötétség nem tudja befogadni a világosságot.
Aki nem tér meg, azért fog elkárhozni, mert sötétség van benne, a sötétség pedig nem tudja befogadni a világosságot, így nem tud bejutni Isten jelenlétébe az örökkévalóságban.
A sötétség viszont el fogja nyelni, mert a bűn miatt nem lesz benne világosság, így a sötétség részévé válik......................................
Isten emberei, bár egyszerűen fogalmaztak, valószínűleg 2000 évvel ezelőtt többet tudtak, mint ma a tudomány, mégis úgy gondolták, hogy még alig tudnak valamit.................................................
16 Úgy fényljék a ti világosságtok az emberek előtt, hogy lássák a ti jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat. (Eféz. 5,8. 9. 1 Pét 2,12.)
17 Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. (Mát 3,15; Róm 3,31;10,4)
18 Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik. (Luk 16,17;21,33)
19 Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen. (Jak 2,10)
20 Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképen sem mehettek be a mennyeknek országába. (Mát 8,13)
Nem ember az Isten, hogy hazudjék és nem embernek fia, hogy megváltozzék. Mond-é ő valamit, hogy meg ne tenné? Igér-é valamit, hogy azt ne teljesítené?
Én inkább úgy mondanám, hogy egy megtévesztett ember vagy, aki összetéveszti e világ istenét a Teremtő Istennel.
Nem tévesztem össze !!
Sajnos akik előadást tartanak, még azok sem értenek mindent, segitséget kértek . De hiába segitek, mert előírás szerint kell nekik tanítani.
Én két Úrnak nem szolgálok, és kiléptem .
Örülök hogy személyes életedről is írtál.
Ez nagyon szép !!A Szent Szellem vezet el minket minden igazságra, Ő a tanítónk és vezetőnk. Felfedi előttünk az Igének a titkait, és feloldja az ellentmondásosnak tűnő kijelentéseket. Igen
2005 Nem értettem 2007 -ben értettem meg mindent.
Hiába van dátum, ha nincs láthatatlan vagy láthatóelőkép !!!!!
A Jézuson keresztül , én is tudom, meg tapasztaltam, többször ,
Igen, valóban Ő, csak aki valóságosan megtért, abban maga Krisztus lakozik:
" Élek többé pedig nem én, hanem él bennem a Krisztus................."
Galata 2:20.
Ha pedig Krisztus él bennem, akkor nem testi, hanem szellemi ember vagyok, akikről meg van írva:
" A szellemi ember azonban mindent megítél, de ő senkitől sem ítéltetik meg. Mert ki érte fel az Úrnak értelmét, hogy megoktathatná őt? Bennünk pedig Krisztus értelme van."
És te ki vagy ,hogy el döntöd én hazudok vagy, igazat
írok és hova tartozok !!
2013. december 12-én tértem meg a szó bibliai értelmében.
Megtapasztaltam azt a kegyelmet, amelyet Jézus engesztelő áldozata valóságosan megad az embernek.
A megtérő ima után olyan könnyűnek éreztem magam, hogy meg kellett kapaszkodnom egy székbe, mert úgy éreztem, felemelkedem a földről........................ akkor tapasztaltam meg azt, hogy a bűnnek milyen hatalmas súlya van.
Valóságos bűnbocsánatot kaptam és a bűneim le lettek véve rólam.
Olyan volt, mintha addig egy szikladarabokkal megrakodott hátizsákot cipeltem volna, amit akkor levettek rólam.
Valóságosan megváltozott a természetem is........................... másként kezdtem beszélni, gondolkodni, cselekedni.....................
A bűnbocsánat és örök élet valóban kegyelemből adatik meg és ajándékba mindazoknak, akik hittel elfogadják Isten hatalmas kegyelmét, amelyet Jézus engesztelő áldozatában tett elérhetővé minden ember számára.
Néhány héten belül minden betegségemből meggyógyultam.
Olyanokból is, amikre az orvosok azt mondták, gyógyíthatatlan, krónikus betegségek.
Néhány hónappal azután víz- és Szent Szellem keresztségem is volt, aminek köszönhetően személyes kapcsolatom lett az Úrral.
A Szent Szellem vezet el minket minden igazságra, Ő a tanítónk és vezetőnk.
Felfedi előttünk az Igének a titkait, és feloldja az ellentmondásosnak tűnő kijelentéseket.
Ma sok ember abban a tévhitben él, hogy attól, hogy hisz Istenben, keresztény ember lesz............................. de ez nem igaz.
A kereszténység ott kezdődik, amikor az embernek valóságosan személyes kapcsolata lesz a Teremtő Istennel..
Ebből pedig egy nagyon fontos dolog következik: A keresztények nem azok, akik mesékben hisznek, hanem azok, akik az igében kijelentett dolgokat személyesen megtapasztalják.
A keresztények mindennél világosabban tudják, hogy Isten létezik, és mindaz, amit kijelentett, a színtiszta valóság.
Sajnos, a ma magukat keresztényeknek vallók közül a többség csak vallásos ember, akik nem képesek hitelesen képviselni Isten Igéjét.
A hitetlenek belőlük indulnak ki, és őket veszik alapul, amikor a keresztényeket akarják megítélni, holott az is könnyen előfordulhat, hogy még egyetlen egy - a szó szoros értelmében vett - kereszténnyel sem találkoztak.
Hogy hazudsz-e?
Én inkább úgy mondanám, hogy egy megtévesztett ember vagy, aki összetéveszti e világ istenét a Teremtő Istennel.
Ebben bizonyára nem a szándékosság, hanem a láthatatlan világ ismeretének a hiányossága áll.
Egyet jó, ha tudsz e világ istenéről, vagyis a Sátánról:
" Hisz maga a Sátán is átváltoztatja magát világosság angyalává. Nem nagy dolog azért, hogy az ő szolgái is átváltoztatják magukat az igazság szolgáivá."
2 Korintus 11:14-15.
A Sátán és szolgái meg tudnak úgy jelenni, mintha az Úr, vagy annak szolgái lennének, és akik szolgálják őket, elhitetik azokkal, hogy Isten küldöttei................................... de nem..........................
9 Amikor meghallottam a hangját, amint beszélt, szavának hallatára elájultam és elvágódtam arccal a föld felé. (Dán 8,28)10 Ekkor megérintett egy kéz, s térdemre és tenyeremre segített.
13 A perzsák országának (angyal) fejedelme huszonegy napon át ellenállt nekem. De Mihály, az egyik legfőbb fejedelem, segítségemre jött. Ott is hagytam, hogy küzdjön meg a perzsák királyával,(Dán,10 21.)14 magam pedig eljöttem, hogy tudtodra adjam: mi fog történni népeddel a végső napokban, mert a látomás azokról a napokról szól.” (Dán 9,24-27)
Az angyal megerősíti a prófétát.
15 Míg ilyen módon beszélt hozzám, szememet a földre sütöttem, és hallgattam.(Hós 2,8)16 S lám, egy emberre emlékeztető alak megérintette ajkamat. Erre már én is ki tudtam nyitni a számat, hogy szóljak. Így szóltam ahhoz, aki előttem állt: „Uram, amikor megláttalak, inaim elernyedtek, s nem maradt bennem semmi erő.
18 Erre ismét megérintett az, aki embernek látszott és megerősített. (Dán,10 9.)
20 Nézd, most tudtodra adom, mi van megírva az igazság könyvében.(Dán,10 13.;Dán 8,21) 21 De megjelentem néked, a mi fel van jegyezve az igazság írásában; és senki sincsen, a ki én velem tartana ezek ellenében, hanem csak Mihály a ti fejedelmetek. (Dán,10 13.)
14 Péter a többi tizeneggyel előlépett, és zengő hangon beszédet intézett hozzájuk: „Zsidó férfiak és Jeruzsálem lakói mindnyájan! Vegyétek tudomásul és hallgassátok meg szavamat! 15 Nem részegek ezek, amint vélitek, hisz a napnak még csak a harmadik órájában vagyunk, (Gal 1,17) 16 hanem ez az, amiről Joel próféta szólt: (Jóel 2,28-32)
17 A végső napokban – mondja Isten – kiárasztok Lelkemből minden testre. Fiaitok és lányaitok prófétálni fognak, az ifjak látomásokat látnak, az öregek álmokat álmodnak. (Ésa 44,3)
18 Még szolgáimra és szolgálóimra is kiárasztom Lelkemet ezekben a napokban, és prófétálni fognak. (1Móz 12,7;13,15)
Ekkor Isten van az emberben, az a világosság van benne, ami Jézus Krisztusban testet öltött a Földön, tehát ami minden ember számára látható volt. Igazi keresztény csak az lehet, aki szeretetben él, és ez által hasonló lesz Krisztushoz.
Nem ez által leszünk hasonlóak Krisztushoz, hanem azáltal, hogy elfogadjuk azt a kegyelmet, amit az Atya Jézus engesztelő áldozatában adott.
Ő vette magára a mi romlott ádámi természetünket, a kereszten megfeszítette a testében..................... kivégezte, megölte.
Ez el lett temetve, és egy egészen új emberként támadt fel a halálból.
Megölte a bűnös, romlott természetünket, és egy olyan új természettel támadt fel, amelyben az isteni és a romlatlan emberi természet egy tökéletes egységet alkot.
Az lehet csak keresztény, aki ezt a természetet megkapta kegyelemből.............................................................. a szeretet pedig ennek a természetnek a velejárója.
Enélkül a természet nélkül nincs az emberben szeretet................................ és amit Te annak gondolsz, az nem az.
A görög nyelv, amelyen az újszövetség íródott, 5 kifejezést használ a szeretetre:
1. agape - ez a legszellemibb szeretet, gyakorlati és nem érzelmi jellegű. Semmi önzés nincs benne, csak ad. Ez a szeretet csak Istenben van meg. nincsenek érzelmi összetevői, akivel éppen kapcsolatban vagyok, azzal úgy bánok, ahogy én is szeretném, hogy velem bánjanak. Ennek ékes bizonyítéka Jézus, aki a kínzások közepette is azt kérte az Atyától, hogy bocsássa meg a kínzóinak azt, amit tesznek Vele. Ez a szeretet nem abból indul ki, hogy vele ki mit csinál.
3. filia - szimpátia, érzelmibb jellegű, nem minden ember felé gyakoroljuk. Rokonokhoz, barátokhoz való kötődés. Ebben a szeretetben van egy kisfokú önzőség.
2. storge- ez az agape és a filia között van, pozitív jelentéstartalommal bír.
4. eros - szerelem. Nagyfokú önzés és függőség a jellemző rá, kizárólagosan birtokba akarja venni a másikat. Férj és feleség közötti kapcsolatban ez az elején normális és szükséges is. Tele van testi elemekkel, de ez Istentől ered és megszentelt dolog, ha jól van kezelve.
5. mania- színtiszta függőség, amely a szeretetnek egy negatív formája.
Tudnunk kell úgy szeretni, hogy abban ne legyen függőség, de ez csak a megváltottaknak adatik meg, mert ez a szeretet csak Istenben van meg.
Minden szeretet, amelyben van függőség, egyben önzést is tartalmaz, és az azt nézi, hogy nekem jó legyen.
Általában az emberek nem értik, hogy Isten, aki megteremtette az embert, hogy tudja végignézni annak elkárhozását.........................
Isten a szeretetét kifejezte az emberek felé Jézus engesztelő áldozatában.
Ő azt adta értünk, ami a legtöbb és a legfontosabb a számára........................................... márpedig mindennek az értékét az határozza meg, hogy mekkora árat fizetnek érte, Isten pedig nagyon nagy árat fizetett azért, hogy az embert kivezesse a bűnből, megszabadítsa a romlott természetétől és teljes helyreállást adjon neki Krisztusban.
Ugyanakkor meg kell azt is látni, hogy Isten szeretetében nincs semmi függőség. Ő nem függ érzelmileg attól, hogy mi elfogadjuk-e a kegyelmet, amelyet Jézusban adott, vagy sem.
A függőségben önzés van, mert az azt nézi, hogy nekem jó legyen.
Isten kijelentette, hogy:
" Azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére eljusson."
1 Timóteus 2:4.
Ez Isten akarata.
De Ő nem diktátor, így mindenki szabadon dönthet amellett, hogy a kegyelmet elfogadja-e vagy sem.
És bár szereti a teremtményeit, a benne lévő önzéstől és függőségtől mentes szeretete miatt az elkárhozott ember miatt nem lesz boldogtalan.
Ő nem függ tőlünk............................. mi függünk Tőle...................................
Ezek a Bibliai üzenetek nem földi embertől vannak !!! Dátumra kapom , azért írom a dátumot, ezzel bizonyítom!!!
Ezekre a bibliai üzenetekre isten már választott ki felkenteket..................... azokat, akik által le is lettek jegyezve.
Olyan vagy, mint az az ember, aki különböző, mások által megírt szakácskönyvekből innen-onnan kiír egy-egy receptet, és így villog azzal, hogy milyen jó szakács.......................... de főzni közben nem tud.
Egyházak elhagyása, nem Isten megtagadása !!! (Szabad akarat, döntése ! )
Az ember valóban szabad akaratot kapott Istentől, de ez nem jelenti azt, hogy minden, amit a szabad akaratomból megteszek, az jó is.
" Mindent szabad nekem, de nem minden használ. Mindent szabad nekem, de nem minden épít."
1 Korintus 10:23.
A szabad akaratra azért van szükség, mert ha az embernek nem lenne szabad akarata, akkor egy beprogramozott robot lenne, aki csupán utasításokat hajt végre.
De Isten nem gépeket akart teremteni, hanem olyan erkölcsi lényeket, akik képesek felelősen dönteni jó és rossz között.
Ráadásul szeretni csak szabad akarattal rendelkező lény tud.................... egy gép nem tud téged szeretni.
Ha egy lény személyiséggel rendelkezik, de nincs szabad akarata, akkor többé nem rendelkezik személyiséggel.
Ha az embernek nem lenne szabad akarata, nem lehetne felelősségre vonni a tetteiért, ennek viszont katasztrófális következményei lennének.
Egyházak elhagyása, nem Isten megtagadása !!! (Szabad akarat, döntése ! )
Ennek ellenére az Ige másként beszél:
" El nem hagyván a magunk gyülekezetét, amiképpen szokásuk némelyeknek."
Zsidó. 10:25.
Ne is haragudj, de Te össze-vissza beszélsz, és fogalmad sincs, hogy miről szól az Ige.
Azt írtad korábban, hogy Neked milyen jó szíved van, miközben Jézus ezt mondta magáról:
" Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egy, az Isten."
Márk :18.
Jézus saját magát nem tartotta jónak, pedig Ő szerezte meg számunkra, bűnös emberek számára az örök életet, a bűnbocsánatot és az üdvösséget, mégpedig azzal, hogy egész földi élete alatt nem vétkezett.
Te különb lennél Jézusnál?!
Szerinted Jézus miért nem tartotta magát jónak?
És szerinted Te miért tartod magad jónak?
Ha ezekre az egyszerű kérdésekre tudnád az igei választ, az is nyilvánvaló lehetne számodra, hogy nem vagy keresztény..................... no meg az is, hogy amit kapsz, azt kitől kapod....................... mert nem Istentől.
4 Jeruzsálemben laktak Júda és Benjamin fiai. Júda fiai közül: Ataja, Uzijának a fia, az Sefatja fia, az pedig Mahalaleel fia Perec fiai közül; 5 Maaszeja, Báruknak a fia, (aki) Kol-Hozé fia volt, az Hazaja fia, az Adaja fia, az Jojarib fia, az Zakariás fia, az pedig Sela fia.6 Perecnek Jeruzsálemben letelepedett fiai összesen négyszázhatvannyolc hadba vonulásraalkalmas férfit tettek ki.
7 Benjamin fiai közül: Szallu, Mesullamnak a fia, (aki) Joed fia volt, az Pedaja fia, az pedig Izajás fia;8 testvéreikkel kilencszázhuszonnyolc hadviselésre alkalmas férfit tettek ki.
Amaszai, Azareelnek a fia, (aki) Ahzai fia volt, az Mesillemot fia, az meg Immer fia; 14a testvéreikkel százhuszonnyolc hadba vonulásra alkalmas férfi.