Jajj,de szépek! Sárgulok az irigységtől. Az enyémek még csak 2 sziklevelesek. Mondjuk ahhoz képest, hogy tavaly május közepén kezdtem a vetést, határozottan fejlődök:)
Használtam a Jiffy korongokat,de csak 1 magot vetettem egybe,igaz hibridet ami biztossabban kikel. De ami nem kelt ki abba még lehet megint ültetni még nem szárad ki. Legutóbb meg Klasmann TS1 tőzeg és perlit keverékébe a bal oldali kép.
Nem lesz ezekkel a palántákkal semmi baj. Az enyémek is ilyesmik de úgy vagyok vele hogy ha nagyon nagyok lesznek szétvagdosom őket és beszurkálom az ágait poharakba. A türelem, hát igen...... Jó is lenne néha egy kicsi belőle. :-)
A paradicsom termesztés általában jól szokott sikerülni, kávézacctól függetlenül. A spárgatökön és cukkinin kívül ez az egyetlen zöldség, ami szeret a kertünkben.
Amúgy a kávézaccos ötlet a nagyanyámtól jött. Kávéfőzés után nem a kukába öntötte, hanem a konyha előtti virágágyásokra. Azt mondta jót tesz a növényeknek. Ártani biztos nem árt...
Nálunk meg rengeteg kávé fogy, így van zacc bőven. Havonta több kilónyi.
Lehet, hogy hülyeség, de én a palántaföldbe szoktam keverni kávézaccot. Folyamatosan gyűjtöm, aztán amikor összegyűlik kb. 1 kilónyi, belekeverem a földbe és abba vetek magot. Nem tudom mennyire gazdagítja a földet, de mivel kifőtt, ezért legalább tuti fertőtlenített. És legalább spórolok a virágföldön. Jó laza állaga van és természetes anyag. Szerintem jót tesz a talaj szerkezetének.
Ó Basszus, tényleg át kellett volna mennem a Baumaxnak az építési részlegére. Nem gond, sok ötletet adtatok, köszönet érte. Nem tudok jelenleg folyó építkezésről a városban, szal kénytelen leszek venni valahonnan. Szóval akkor az építkezési perlit is jó lehet? Gondolom azt is adnak Baumaxba. De lehet nézek Vaterásat is :)
Én már vettem tőle,ezért is mertem ide leírni.Semmi baj nem volt!Nem vág át.Nem mondom,hogy a legolcsóbb + ha még posta is, de ha kevés kell!Én csak 5 litert vettem,1000 pénz volt postával.
De kérdezz rá nyugodtan,alul írja,hogy 5 liter 500ft!2 fajta perlit van neki.
A tomatilloval idén még várok. Tavaly korán vetettem és nem tartottak ki a szezon végéig, pedig inkább őszre szerettem volna. Most inkább később vetem, hogy a fagyokig teremjen. Tulajdonképpen olyan nagyon nem ízlett, de úgy tűnt, jól tárolható és mikor a Füvészkertben vásárolt termést februárban megettem, nagyon jól esett. Hátha a saját termés is ilyen jól elállna.
Sosem rendeltem innen, nem vághtnak át az emberek? És itt is van kiszállításra lehetőség?
Hát nem gondoltam hogy az építkezésről megmaradt homok jó lehet, a Baumaxba mondták hogy nekik van ilyen vödörbe, de azt ott hagytam, mert nem tudtam jó-e... Akkor lehet elmentem a megoldás mellet? :D
Én az idén erős voltam, és ahogy megvolt a fajtánként tervezett palántamennyiség, kidobtam a maradék kicsírázott magokat. Csak elvennék a többi elől a helyet, gondozni se győzök annyit. Így is 200 db. körül van már az összes.
én évek óta sima virágföldbe vetek (pl tesco), idén az auchanban nézegettem az olcsó földeket, és felhívtam a föld "készítőjét", mert nagyon nem tetszett hogy műtrágya is van benne. azt mondták, hogy vegyem meg nyugodtan a tujaföldet. végülis palántának még elég a föld, majd kiültetve kell tápozni.
paradicsomjaimnak most jött ki az első lomblevele, és mivel nem lámpázok, elég nyurgák, de majd behozzák. csak az a baj hogy a tervezett kb 8 helyett 28 tő van. akinek kell wild bolivian szóljon
Sztem teljesen jó a sima homok. Én Florasca A típusú virágföldet használok, nem palántaföldet és ha túl rögösnek találom, homokkal keverem, ami még a szomszéd építkezéséből maradt.
Én a tőzeget nem szeretem és a túlságosan tőzeges virágföldeket sem. Ha egyszer kiszárad, marha nezen szívja be a vizet, átszalad rajta vagy megáll a tetején. Alulról locsolva használható az is, de a homok szerintem jobb.
Perlitet még sose használtam, egyelőre nem is tervezem.
Mivel nekem is gondom volt,hogy sok nem kell belőle,én Vateán találtam perlitet.Ott annyit kérsz amennyit akarsz.Gazdaboltokba próbáld még meg,ne kertészetben,talán vannak kisebbek is.
Ma végig jártam Fehérvár neves kertészettel foglalkozó áruházait, de kertészeti perlitet egyikben sem találtam. Van nálunk egy nagy kertészet is, bár megmondom őszintén akár hányszor kellett onnan valami, a java sosem volt ott sem megtalálható, most szándékosan nem is oda mentem(de úgy néz ki még is csak meg kell látogatnom hátha)...
A lényeg az, hogy 20l-es palánta földet is a harmadik helyen az Auchanban tudtam kapni a többi helyen mind hatalmas nagy kiszerelésben volt, ajánlottak nekem tőzeget a perlit helyett 80litereset :S Hát mondtam, hogy nekem az erkélyen össz-vissz 3-4 palántám lesz nem gondolom, hogy ahhoz a 80literes tőzeget el kéne vinnem.... Szóval segítsetek, van esetleg internetes renedlős oldal ahonnan lehet perlitet pl 20literesben kapni? Vagy amikor homokra gondoltok, sima átlagos homokra gondoltok mint pl homokózói?
A kókuszkockát(téglát)én is ismerem,arról beszéltem lentebb.Én a mutatott fotóra gondoltam,szerintem az tőzeges nem kókusz,olyanról még nem hallottam.Amit vödörbe kell duzzasztani én is ismerem,de csak abban nem csíráztatok magokat.
Imádom a kapros házisajtot, az valami isteni! Egy környékbeli nőtől veszem, aki tehenekkel foglalkozik. Nem is annyira drága, 1300 ft kilója. Magasan veri a Trappistát és egyéb bolti borzalmakat.
Minthogy nem tudom szabályozni a kapor életútját, én akkor szedem és fagyasztom le, amikor van. Eltevös savanyúságba különben szárazon is jó. A szezon végére egyébként újra elveti magát, persze már nem olyan mennyiségben, mint tavasszal, így néhány tö friss ilyenkor is van.
Nem is tudtam,hogy ez létezik kókuszból is.:O Eddig tőzegkockát ismertem Jiffy néven.Bár én egyikben sem csíráztatnék magokat,mivel semmi tápanyag nincs bennük.Esetleg úgy,hogy mielőtt felvannak vízzel szívatva tápoldatot adagolnék.Viszont gyökereztetéshez kiváló!A kókusz jobb mint a tőzeg,de akkor inkább már a kókusztéglából mint ilyen korongból vagy kockából.Levegősebb,jó víztartó képessége van.Én keverem virágfölddel.