Nekem olyan problémám volt, hogy tavasszal vettem néhány Néró oltványt. Szépen kihajtottak, majd locsolás és permetezés mellett folyton ledobták a levelet és újrahajtottak.
Mit ronthattam el?
Az újabb oltványokkal már nem szeretnék így járni.
Nyáron én is kóstoltam egy ilyen aszút (van még pár ilyen korú Szamorodnim). Sajnos a pontos évjáratot nem tudom, mert a pincében a pára miatt lejött/elmosódott a felső cimke, amin ez van (de 70-80'-as évek körüli volt). Az is értékelhető volt, bár nem vártam tőle sokat, de azért le kellett szűrni,mert úszkáltak benne kis "valamik" (talán a dugóból indultak útra, nem tudom). Bár én nem vagyok egy nagy aszú kedvelő. Még nem jött el az ideje. Pedig próbálom szélesíteni a látókört, mostanság több Kadarkával, Pinot-val, Blauburgerrel, magyarral és nem magyarral,no meg a régi zalai fajtával: Pintessel. Lehet ciki,de nekem valahogy még mindig a CS "a kába kő, a Mekka". :-)
Csizmadia József és Bereznai László nemesítette 1962-ben az Eger-2 és a Pannónia kincse keresztezésével. Középérésű fajta. Fagyra és rothadásra érzékeny fajta, peronoszpórával, lisztharmattal szemben toleráns. Lédús, jellegtelen ízű fajta, bogyói nagyok, oválisak, vékony, puha héjúak. Viszonylag bőven terem, fürtje nagy vállas, közepesen tömött. Asztali bornak is jó.
Én magam még nem kóstoltam, legalábbis tudatosan biztosan nem.
Kérek segítséget csemege szőlőkről. Kaptam több csemege szőlőoltványt, de 3 fajtáról nagyon keveset tudok, ha valaki többet tud ezekről kérem írja meg, utána eldöntöm érdemes-e egyáltalán elültetni.
A három fajta:
a) Suzy: piros, késői
b) Anett: fehér
c) Kék toleráns: szeptember végén érik és nagyon nagy szemű.
Az interneten nem találtam használható infot. Előre is köszönöm.
Hála drága jó anyósom nagylelküségének, a fiam 18. születésnapjára megbontottunk egy 1975-ös évjáratú tokaji aszút. Bár már régen "lejárt a szavatossága" (lásd. minőségmegőrzés időtartama 3 év), szerencsé(nk)re megtartották. Idősebbeknek mutatom, egy kicsit nosztalgiázni, ár 82 Ft 50 fillér.
Dugója még passzos volt, jóízű, édes deszertbor, nyolcan alig bírtunk vele.
Én jövőre biztosan kipróbálom az 1 sor fűnyírás-1 sor rota című felállást. Eső után mindegy, melyikkel megyek végig, talán a fűnyíróval általában ritkábban kell. Aztán az ember majd érzékeli a különbséget. Szerencsére patakmedreket csak 1-szer találtam a szőlőben a 4 év alatt, de felejthetetlen volt a látvány és a vérnyomásom.
Szerintem az se mindegy, hogy közvetlenül eső után is rá lehet menni a szőlőre és minden 2. sorból egy csomó munka elvégezhető.
A szőlő ki,- és beszántásával egy helybéli "lótulajdonost" szoktam megbízni, jó munkát végez, talán időben és anyagiakban is számít majd, ha csak feleannyit kell dolgoznia.
A szőlőbetegségek előfordulásának gyakoriságával kapcsolatban nem rendelkezek pontos információkkal, talán ezután majd látszik valami különbség, de attól is függ, mennyire rezisztens a fajta az adott sorban.
Tápanyagpótlás szempontjából elég, ha minden 2. sor van trágyázva? Végülis minden tőke hozzájut...
Chardonnay! Chardonnay! a Mátraaljai Németh Chardonnay! Chardonnay! Chardonnay! a Mátraaljai Németh Chardonnay! Igyál fröccsöt nyáron, de ebbe a borba ne tegyél semmit, ebbe nem kell a szóda de botrány, hogy nem tér ki a Btk. arra, hogy emberiség elleni bűntett a vbk 25 fölött kólát a borba nem rak már senki, maximum az orrba tisztán nyomom, szóda nélkül tisztán nyomom, legalábbis portugieser fölött, haver, én tisztán nyomom ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van mondok valamit, hülyegyerek, ott van a Frittmann úgysem fogod megkóstolni, hiába mondom neked, ha borra mindig egy nonstopban baszod el a pénzed piros Marlborót szívva csinálja a borát Tokajon a 100 pontos Áts Karcsi, a király Bock Valér, Gere Zsolti! New Generation! a franciáknak üzenem, hogy legyenek résen a présen, a présen... mert keményen tolják a fiatalok a New Generation!
Legalizáld legalizáld! A borból a minőséget legalizáld! 2x Gargalizáld gargalizáld! A borból a minőséget gargalizáld! 2x
Nem csak az Irsai jó szárnyashoz rizling is fogyasztható nem csak az Irsai jó fröccsnek a rizling is nekem való megtört a kocsid, nem fizet a Casco ha le akarsz nyugodni, Figula a frankó elhívod a lányt egy randevúra legyen nálad otthon Németh Attila ezüstös reflexek, kerek savak ilyet csak akkor mondj, ha ezek neked nem csak szavak yo ne add, ami dugós, ne add, ami meleg hallom lesz fesztivál, Etyek, várjál megyek kiderítem melyik pavilon a faja aztán elmegyek egy jó Bock and Roll partyra Tokaj a tőkekirály a magyar bor hírét mindenhova vidd oda Tokaj a tőkekirály ha külföldi vagy gyere igyál, ne légy mátoha!
Legalizáld legalizáld! A borból a minőséget legalizáld! 2x Gargalizáld gargalizáld! A borból a minőséget gargalizáld! 2x
Még több napfényt! Még több napfényt, ide! Kiülünk a teraszra a kismalaccal felhozok a pincéből egy palackkal mi van itt nézzük? milyen a hangulatod? Kóstoljunk rá fajtát és évjáratot a küvé arra jó a kadarka amarra jó vagy egy '97-es a legrosszabból meló után ez a legjobb vagy amitől a Tordai hallucinált kiállításmegnyitókra el is passzolhatnám ingyen bornak jó újságíróknak, művészeknek jó mára azonban egy különleges borom van nem ütjük meg magunkat flancolunk Dominika héhéhéhé Dominika héhéhéhé-hé Dominika figyeld átjön még a Miska is ha meghallja a reggit hozza a nejétis és még a vejét is egymás vállán sírunk egy üveg után együtt nevetünk két üveg után együtt reppelünk három üveg után aztán kidőlünk, ahol ér, egymás után héhéhéhé Dominika héhéhéhé-hé Dominika héhéhéhé Dominika Dominika szeretlek!
Persze, mert a talaj a kialakuló hajszálcsövességen és a repedéseken át szárad ki. Ha ezt elroncsolják (pl. horolással) nő a vízmegtartó képesség.
Van egy alsó határ is, ami alatt nem lesz teljesebb az érés, szerintem. Sokféle "mérőszám" van, az egy fürtre X levél, vagy négzetméterenként X db fürt, de az biztos, hogy ha pl. egy fürtöt hagynál egy soron, a mellette levőn kettőt, és a harmadikon hármat, stb. akkor azt, amelyiken egy volt nem tudnád megkülönböztetni attól, amelyiken (n) db volt.
Én a négyzetméterenkénti 3-4 szemben hiszek, és próbálok 10 levelet hagyni egy fürtnek. Egy vesszőn csak egy fürt maradhat, és a két biztosító vessző a tőkét táplálja. Persze nekem déli kitettségű, meleg területen fekvő szőlőm van. 10-12 fürtöt simán beérlel (idén nem).
Kövér porcsin Portulacca oleraceae (ha minden igaz egyről beszélünk ) A leírásod alapján! én még úgy tanultam hiába vágod ki, a magját akkor is beérleli.
"Az milyen gyom az a kövérke?Zsirparé? Kihorolom szárazságba,felforditottam hát 3 hét mulva is ugy néz ki,mintha ki se szedtem volna a földből."
Azt hiszem az, a hivatalos neve porcsin(?)
Képes egy hét alatt a melegben és kis nedvességgel valóságos gyepszőnyeget varázsolni a területre. Mint egy tányér, olyan nagy a kiterjedése, és egy 5-8 cm-es főgyökérrel lehet kihúzni, viszonylag könnyen. Kézi kapáláskor, ha az ember figyel,, akkor nem kell elvágni a gyökerét, hanem egy finom mozdulattal ki lehet húzn ia talajból, ha elég nedves a gyökér környezete. Ajánlatos a területről eltávolítani, de a súlya villázva tekintélyes! Érdekes, hogy októberban elpusztul.
Nálunk lösz van de fű ide vagy oda az idén az is berepedezett. A gyöp meg elszáradt. Most kezd magázoz térni, hogy 2 hete esik. Az biztos, hogy minél nagyobb a szervesanyag tartalom, annál kevésbé fog repedezni. Tehát megoldás lehet, a gyöp, vagy mulcsozás, vagy horolás/sarabolás/kapálás kinek- kinek ízlése szerint.
De mit tennétek agyagtalajokon? Az ilyen talajokon, sokaktól azt hallottam, hogy egy aszályos időszakban mindenképpen mélyen felrepedezik a talaj, és óriási a nedvességveszteség 1-2 méter mély zónában is.
Ja, nálunk az öregeknek van egy mondása: "egy horolás felér egy egész napos esővel" Régen a gondos gazdák az ültetést pl hetente horolták.
szvsz azért teljesen relativizálni sem lehet a határokat, két-háromkilós tőketerhelés felett sosem tud gazdag beltartalom kialakulni, bármilyenek is a paraméterek.
"Szerintem a mátrai dűlőkön sem a extraktra kéne utazni, hanem jó italú bort készíteni"
A Mátrát borstílus szempontjából szerintem három részre kell bontani: a hegyek lábánál fekvő, ásványi törmelékben gazdag dűlőkön karakteres, minerális borok készíthetők, a középső, dombos, agyagtalajú zónában jó ivású, zamatos, gyümölcsös, friss borok, míg az autópálya környéki, vastag talajú nagy lapályokon csak középszerű borok születhetnek, ott inkább szántóknak lenne helye.
Ebben eltér a véleményünk: szerintem kétféle értelmezése létezik a koncentrációnak: az egyik a szirupszerű borok, amik úgy születnek, hogy nagyobb terhelés, ezért nem tökéletes érés mellett túl sokáig kint tartják a tőkén a szőlőt, az elkezd töppedni, minden bekoncentrálódik bennük, így a nyers ízek is, a húzósabb tanninok, éretlen savak is. Emellett van egy nagy, túlzó alkohol. Tehát lehet ezeket sűrűnek nevezni, de nem harmonikusak. Ezt még megfejeleik azzal, hogy az ilyen alapanyagot hosszan és intenzíven extrahálják, így még durvább, bántóbb lesz az eredmény. Nagyon sok újvilági, bordeaux-i, spanyol és villányi bor esik ebbe a csapdába, szvsz.
A másik fajta koncentráció, amit én keresek, az a tökéletes érésen alapul: az a cél, hogy minél gazdagabb, érettebb legyen a szőlő, lesimuljanak a tanninok, beérjen a mag, a kocsány. Ennek persze lehet következménye magas alkohol is, de a lényeg, hogy nem maradnak nyers ízek a szőlőben és gazdag ízű, beltartalmú lesz a bor. Véleményem szerint ezt minél erősebb hozamkorlátozással és jobb zöldmunkával lehet elérni. Szerintem ez a koncentráció soha nem lehet túlzó, egy barátom fogalmazta ezt meg tökéletesen: nincsen olyan sem, hogy túl szép nő . Túl cicomás az lehet, de az az első kategória...
Az első Úrráteszink persze kedves volt nekünk, de igazán nem volt több egy korrekt kezdésnél: ha az kb 40%-át tudta megmutatni a termőhelyben lévő lehetőségeknek (túl savorientált volt és nem volt elég érett, relatíve gyenge volt a beltartalma), akkor a 06-os már kb 70%-ot, amit meg most szüreteltünk az talán 80-at is, ha nem rontjuk el. A mi esetünk tipikus példája annak, hogy egy hűvös dűlőben, egy késői érésű fajtánál sajnos indokolt a fél kiló körüli terhelés, ha a lehető legjobb a cél, másfél kilónál biztosan nem érne be ilyen szépen a szőlő.
a tápanyag kérdésére találták ki azt a variációt, hogy minden második sor "fekete" hát így!
az összehasonlításban biztos kimutatják labor oldalról, hogy a fű+ szőlő együtt több mint a szőlő vagy szőlő + talaj csapadék elhasználása. De mégegyszer hangsúlyozom gyakorlati szempontból és itt a gyakorlatot tessék érteni sztem nincs szignifikáns különbség. Azaz hoz olyan mennyiségben és minőségben vele mint nélküle. Ez a véleményem! Sőt hallottam olyat is, hogy speckó füveket kell telepíteni, hogy még a szőlőnek is jó legyen, de sajna nem találtam írásban.
Aki csinált már egy eróziót követő talajvisszahordást annak sztem nem kell akadémiai értekezés hogy fűvel vagy nélküle.
Hát csapadék szempontjából az idei év nem volt egy nagy sikertörténet... piszok nagy szátazság volt a Somlón is, aztán meg néhány nap alatt llesett annyi eső, hogy az már monszun volt.