Jó lenne, de nem csináltam soha nem volt időm rá.Nem számoltam soha de évente 20-30 minimum, amit oltok...
Annyi biztos, hogy árnyékban bizotosabban erdt meg, de a vessző beérése bizonytalan. Inkább az a tapasztalatom, hogy nagyon korán oltva biztosabb, csak akkor nehéz találni oltásra alkalmas nemest. Viszont szemzés még sikerülhet később is, de jobban összeforr a zöldoltás!!!
A zöldbe zöld oltást feltétlenűl kell árnzékolni?Azért kérdem mert még nekem ugy sosem sikerűlt,pedig próbálkoztam már töbször.Zöldbe fással már haladgatok.
Ha hosszú vesszőt kampózok le, amelynek van akár három oldalhajtása, azokat felhozva a felszín fölé és mindegyiket beoltva, az működne?
Ha elég erős-érett a vessző- akkor akár sikerülhet is. Én nem próbáltam igy.
Ha az oldalhajtásokat oltod, akkor vagy a levegőben kell, mint a fáknál--sose próbáltam-- vagy ha föld szine alatt közvetlenül és felcsirkézve, akkor elég rövid lesz az uj oltvány alany része!!!
A friss hajtás--fokozatosan feltöltve- jobban gyökeresedik, mint az oldalhajtás?!
Szóval inkább friss hajtásokat oltani??
Azt nem tudom, hogy a feltörő zöld hajtásokat lehetne zöldbe fás oltással, mert nem próbáltam, de zöldbe zöld oltást igen. Ahhoz kedvező időjárás kell. Valószinű-feltételezem- hogy zöldbe fás, kevésbé időjárásfüggő.....
Lényeg, ha elég erősek a vesszők, akkor többet is lehet egyszerre... Nekem egy lehúzott vesszőből emlékeim szerint kb 5 teljesértékű oltvány lett őszre.
De sugaras bujtással--ezeket gyakorlom mostanában - is sikerülhet. Idén egy kicsit másként próbálom: angolnyelves párositással levegőben, majd viaszozás, utána döntés és "csirkézés" (legjobb homokkal, de ha nem, olykor nehezen talál ki a hajtás, lett néhány "görbe"). Igy elvileg még biztosabb az eredés.
Eddig a döntés után--ékoltással a földön kuporogva csináltam. 14-ben mert az oltás után jó meleg lett, az oltások nagy része sikerült. A forradás nem volt mindgyiknél egészen tökéletes (körkörös), de le szoktam vágni az oltás mellől a száraz részt és erősebb nylon csikkal tekerem körbe, s nylon alatt 1-2 év múlva tökéletes lesz a forradás... Persze földdel felkupacolom és többször levágom a nemesből előtörő gyökereket.
Nézz utána, hogy dél-Olaszországban, Spanyolországban, Mexikóban milyen fajta szőlők vannak, azzal próbálkozz. (A kontinens D-i vagy É-i részén vagy? Ahol pálmák nőnek, ott már a szőlőnek túl melege van. Tenger szint feletti magasság? Mert az is számít.)
Ha hosszú vesszőt kampózok le, amelynek van akár három oldalhajtása, azokat felhozva a felszín fölé és mindegyiket beoltva, az működne? Ez által egy tőkéről három új kis tőkét szaporítanék.
Vagy sugaras bujtással csinálhatok ilyet?
Tehát egy tőkéről csak egy új oltvány készíthető egy év alatt, vagy akár 3-4-5?
Kicsiben azt hittem mezei nyúl, nagyítva látom, hogy ezek bizony kenguruk! Én inkább tartanám házi állatként, mint megegyem... (persze ha van olyan mint a mezei nyúl, akkor 1-2-t megennék xd)
A talajod elég köves, de hát rosszabb helyeken is termeltek már szőlőt. Az, hogy a kötött talaj nem jó a szőlőnek totál baromság! Itt meg mindenki a homokot ócsárolja... Annyi, hogy lehet ha van filoxéra ausztráliában, akkor lehet oltványban kell gondolkoznod.
Nem tőlem kérdezted, de én többször is csináltam, s többnyire sikerrel.
Amikor nem, akkor nem volt időm nedvesen tartani. Volt amikor sikerült zöldoltással abban az évben kész gyökere oltványokat nyernem. Most nem csinálom, mert igy is túl sok alanyom van. Majd Ecséren folytatom pár év múlva, ha ott lakom. üdv PJ
Ha hosszú vesszőt kampózok le, amelynek van akár három oldalhajtása, azokat felhozva a felszín fölé és mindegyiket beoltva, az működne? Ez által egy tőkéről három új kis tőkét szaporítanék.
Vagy sugaras bujtással csinálhatok ilyet?
Tehát egy tőkéről csak egy új oltvány készíthető egy év alatt, vagy akár 3-4-5?
Van egy kiirthatatlan vad szőlőm, de van más öreg jól növő, noname szőlőm is.
Igen, működik! Én úgy csináltam, hogy csak lekampóztam az árok aljába a vesszőt és amikor hajtottak a rügyek /nem egyforma mértékben szokott/, akkor fokozatosan töltöttem fel földel körülöttük az árkot.
Mindegyikbe csinálhatsz zöldbe fás oltást, amelyik elég erős tempóban hajt, elég vastag.
Ne csak 50 cm-t húzzál le. Ha erős a tőkéd, akár 1-2 m-es is lehet. Én húztam már le 3 m-est is, csak akkor nem hajt ki rendesen mindenütt, csak jobbára az elején és a végén.
"hogy a világ melyik részére képzeljük el azt a kerítést..."
Északra néz a kerítés pofája, és az nálunk a napsütötte oldal - Egyenlító alatt élve -, és egy évben, 300 napon van teljes napsütés! Én, mint napimádó, nekem is tetszik! :-D
20 cm mély, 50 cm hosszú árokba húzzuk le a vesszőt, egy év alatt gyökeresedik és utána leválasztva az anya tőkéről lehet, mint gyökeres külön kis csemetét ültetni. Esetleg megspékelném még azzal, hogy a vessző végén (ami ki áll a földből) csinálnék egy zöldbe-fás oltást. Jövő tavaszon, vagy idén őszön átültetés.
Én még nem csináltam porbujtást.
Ali bá!
Szerinted működik?
Valaki csinált már ilyet itt?
Ha az embernek van egy "jó" vad tőkéje ezzel a módszerrel lehetne akár minden évben több oltványt csinálni saját részre "háztájiba". Ezáltal nem nincs gond a párásítással, meg hő fok szabályozással, tárolással, egyebekkel, mint a kézben oltott oltványoknál...