Matekból ez csak közepes. Ha neked van géped Te fogod leszüretelni a hegyközség felét-kétharmadát, így már sokkal jobb lesz a megtérülés, igaz szüret után 1 évig csak nézegetheted a gépet. Vagy másra is lehet használni?
Számoljon utána a gép gazdája! :) De az okos tulajdonos bérbe is szüretel (nekem :)) Nomeg azt is számoljuk bele, hogy lassan nem találni épkézláb szüretelőmunkást. Ez sajnos nem csak Somlón probléma, hanem az alföldön is.
ha egy hektáron 10 tonna termés van akkor a gép 1,5 óra alatt leszedi a termést. ezt ha 80 ember végzi szintén leszeheti 1 óra alatt. (ekkor 125 kg jut fejenként, ha 200 kg/fővel számolva 50 szüretelő is elegendő) no ha a munkásoknak bejelentve alkalmi munkavállalói könyvecskével fizetni kell óránként 500 Ft óradíjat. Azaz 80 munkás egy órája 40.000 Ft. 10 ha esetében ugye 400.000 Ft.
A gép ára 20 milla. unokáink is látni fogják, akkor megtérül a beruházás. A fenti példában 50év kell hozzá, hogy a gép ára visszajöjjön a szüreteseken. csak hozzávetőleges számítás nem közgazdasági kategória!
Az új gépekre nem tudok pontos árakat, tudtommal az önjáró változat 40, a traktorvontatású 20 millió körül van
A használtak sokkal olcsóbbak. Az egyik ismerős szőlősgazda (20 hektáros) az idén vett egy kitűnő állaptban lévő használt traktorvontatásút 1 millióért
nem tudom mibe kerül egy gép csak azért hoztam fel a kakas példát.
állítólag francia honban a terület 75% ban ilyenekkel szüretelnek. kiváncsi lennék a gép árára és onnan némi számolás, hogy 10-50-100 ha területre érdemes már ilyet venni.
Gondolom megvan a matekja annak is, hogy mekkora területre érdemes venni és mekkorára bérlni avagy hanyagolni egy szőlőkombájnt :) Egy néhányszáz négyszögöles családi kisbirtokra nyilván költséghatékonyabb és hangulatosabb a haveri kört meg a családot beszervezni egy szüreti bulira.
Nekem a gyerekkori emlékeim legszebbikei a szüretek :)
amit tudok a dologról az az, hogy a zöldmunka itt fokozottan jelentkezik. A gazdára hárul ezután hogy mit hagy meg szüretre. ha a kifogásolható kacstermés is belekerül akkor aztán adott a bornak egy indíttatást a minőségi útvonalon.
vajon hány kakasnak kellene áldozatul esnie ahhoz, hogy elérje a gép árát? A kakas a szüretesek gasztronómiai élvezetét hivatott szolgálni és egyéb kiadással nem terheli a szüreti büdzsét (no azért némi diós mákos beigli is közrejátszik ebben).
A szőlőleveleket kifújja egy a gépbe szerelt elszívó rendszer. A többi a bogyózóra marad. De nemigen kerül bele idegen anyag. Azonkívül akinek nem felel meg a gépi szüret minősége, az maradhat a kézi szüretnél. Nálunk is van ilyen.
Azért nekem furcsa ez a gépi szüretelés dolog... nem mondom, nyitott vagyok mindenre, de nálunk tuti nem lesz ilyen soha. Még abban sem vagyok biztos, hogy nálunk gazdaságosabb és a fürtválogatás nálunk alapvetés. Még olyan embert is nehéz találni akire a kézi szüretelés rábízható, nemhogy géppel csináltassuk.
"Én úgy gondolom, hogy a legmagasabb minőségi kategória (pl. aszú) [+ az egyéni igények. :) ] kivételével minden esetben tökéletesen kiválthatja az emberi munkaerőt"
Ez mind szép-szép, de hogyan válogatja ki az egészséges szemekből a rothadtakat, hogyan szelektálja a fürtöket aszerint, hogy melyik érett leszedhető, és melyik az amit még két hétig a tőkén lehet hagyni? No és hová lesz a napsütéses szüret semmivel sem pótolható hangulata, varázsa, csendje? :-) (Költői kérdéseimre nem feltétlenül várok választ)
Kartács :) az előbb olvastam egy másik fórumban, és ráállt a billentyű :)
Én konkrétan Rizlingszilváni, Bianka, Eger2, Zöldveltelini és Piros szlanka fajtáknál használtam és fogom is, de tudomásom szerint a legtöbb fajtánál használható. Egyedül talán az alább említett Kövidinkánál vannak fenntartásaim, bár ha az Olaszrizlinget leszedi, akkor a Kövidinkát is. Az előbbinél már próbáltuk, működött.
Szaki pali kartács feltett nekem egy kérdést, hogy mi a véleményem a gépi szüretelésről.
Én nem teszek olyan összehasonlításokat, hogy mi az előnye és a hátránya…. Itt minden attól függ, hogy mi a szőlész-borász célja. Amit tudni kell: a szőlő támrendszerét a gépi szürethez kell igazítani(kordon vagy egyes függöny művelésű kell hogy legyen) A támrendszernek egészségesnek és homogénnek kell lennie, a korhadt oszlopot azonnal megtalálja gép és ki is töri, ha nincs elég mélyen, akkor kilazítja. A szőlő fajtája is alkalmas legyen a gépi szüretre, a gép le tudja rázni a bogyókat. Pl. a Kövidinka erre nem alkalmas. A leszedett szőlő állaga a zúzott-bogyózott cefrének megfelelő, ezért haladéktalanul a fel kell dolgozni. Sokszor emlegették már, hogy a gép rázólécei nagyon elverik a vesszőket, én ilyent csak rosszul beállított gépnél láttam. Tehát ha ilyent tapasztalunk, az inkább a gépész hibája, mint a gépé. 1 hektár szőlő leszedése kb. 1-1,5 óra, attól függően, hogy milyen fajta és mennyi van rajta. Hogy mégiscsak említsek egy előnyt, hihetetlen jó érzés egyszerűen csak sétálni a gép mellet (kb. egy sétáló ember sebességével halad szüret közben) és látni, ahogy szépen leszedi a szőlőt, csak a kocsányt hagyva a tőkén. Én úgy gondolom, hogy a legmagasabb minőségi kategória (pl. aszú) kivételével minden esetben tökéletesen kiválthatja az emberi munkaerőt
Fiuk (bocsika hogy belekotyogok) de szerintem hanyagolni kellene a témát. Egy röpke hasonlattal élve lehet büszke valaki a honi földön elért eredményeire anélkül is hogy a szőlő vagy bármi más echte magyar lenne. és akkor jöjjön a hasonlat. Az angolok ugye marhára büszkék az angol telivér nemesített fajtájú pacijukra. PEDIG LEVEZETVE ARAB!
vannak dolgok amelyek csak ránk jellemzőek és vannak olyanok melyet nekünk tulajdonítanak pedig nem is oly régen vált a mi szokásunká. lehet a sort folytatni de szerintem egy-egy példa aztán legyen békesség.
a csikós meg a gulás a pusztában echte magyar, a paprikát meg mióta is ismerjük?! de minkettő ungarische kunst!
" Szerintem a lényeg a kompromisszum; haladjunk is, de őrizzünk hagyományt is. Vagy ha éppen mindegy, hogy hol mit választunk akkor ha lehetőleg inkább magyar legyen. "
Én pedig megkérdeztem, hogy mitől magyar neked egy fajta és mennyi idő után hagyomány a hagyomány... tény ezt némi szándékos szarkazmussal tettem ami miatt te primitívnek nevezted a kérdést, pedig komolyan kérdeztem. Tényleg érdekelni, hogy milyen hagyományokat tartasz őrizendőnek és mit tartasz magyar fajtának.
Ez egy nyilvános fórum... ha írsz valamit akkor megeshet, hogy belekérdeznek vagy válaszolnak rá :) Nem kell egyből megsértődni.
Nem is fogok válaszolni, hiszen olyan dolgokkal jössz nekem amit én nem is mondtam. Ergo nem figyelsz, tehát a további vita (nevezzük inkább eszmecserének) értelmetlen.
De őszintén mondom, hogy nem akartalak megbántani, biztos nem vagy primitív, csak az a mondat volt az. A részemről tényleg vége, bocs.
te már lassan ott tartasz, hogy primitívnek nevezel engem, miközben nem válaszoltál arra a roppant egyszerű és egyenes kérdésre, hogy mitől tartasz magyarnak avagy nem magyarnka egy fajtát?
Amúgy hány év után lehet szerinted hagyományosnak tartani egy fajtát?
ki hogyan van megelégedve az idei nedüvel? nálam alakul a dolog. két fajta lépett frigyre a minőség érdekében. nem sokára teszem fel a képet ha persze sikerül a lényeget megragadnom.