Nálunk -2 volt az éjjel.Kirakni most is csak délben tettem ki és hozom be nemsokára,amíg idesüt a nap a teraszra.Amúgy le van takarva fátyolfóliával az állványom,de éjjelre nem hagyom kinn.70 palántát hurcolok jelenleg tálcástól.
Ha este 4 fok van kinnt, akkor több réteg fólia alatt meglehet 6-8 fok is. Viszont egész nap kapják a napocskát és ettől megerősödnek,így jobban viselik az éjszakai hideget. Kifagyni csak nem fognak + 4-8 fokon...
Mifelénk 3-4 fok szokott lenni esténként. Lusta vagyok vagy 20 vetőládát ki-be hurcipálni minden nap. Szerintem, ha rendesen le vannak takarva (több réteg fóliával), akkor nem lehet baj.
Kitettem én is,napon van.Estére behurcolom,éjszakára betakarva sem merném még kinnhagyni.Egyébként úgy néz ki mint cakpak első képén,akkor ez normális?Mert nekem nem barnás-lilás...
Igen, olyan barnáslilás. Nem emlékszem, hogy korábban bármikor is ilyen árnyalatúak lettek volna. Hideg nincs a szobában, olyan 15 fok van. Napot annyit kapnak, amennyi az ablakon bejön.
Szerintem inkább a hideg mint a napsütés. Én is tapaszataom a palántáimnál a lillás színt de én a mult héten kiraktam egy kicsit a szabadba két nap is., pár órára. (15fok körül volt kint a hőmérséklet) És azóta lelassult a növekedésük egy kicsikét. Amiket nem tettem ki mert frissen voltak pikírozva azok szép világoszöldekk és utolérték a megfázított palántákat. Remélem rendbe jönnek egy kettő már szépen kezd hajtani ismét és szép világoszöld az új hajtás.
Az enyémek meg világoszöldek,inkább sárgás-zöldek.2-4 lombleveles,azokat is picinek találom.Mitől lehet világos?Gondoltam arra is a sok víz,mert nedvesek,pedig csak egyszer pikírozás után locsoltam be őket,de azóta is nedves.Mikor jobb idő volt kint napoztak állványon,megfáztak?Nem tudom,de olyan kis satnyácskák,első magvetésem:(
Nekem a tavalyi magvetésem egy része lett szinte teljesen lila. Nem is fejlődtek megfelelően a kiültetésig, de utána rendesen beindultak. Én a vásárolt gagyi "virágföldben" látom annak az okát, mert a másik rész normálisan növekedett más talajban.
Sokáig gondolkoztam, hogy feltegyem-e ezt a kérdést, de.... szóval a 3-4 centis kis paradicsompalántáim levelei olyan barnás árnyalatúak. Biztos, hogy nem betegség. Ez a természetes színük. Viszont úgy rémlik, hogy a pari palánta teljesen zöld szokott lenni. Akkor mitől van ez a barnás árnyalat?
Nem jó, ha túl párásan tartod és a fedés a fényből is elvesz. És arra is ügyelj, hogy soha ne öntözd túl. Inkább szárazabb legyen, mint nedvesebb, és mostantól inkább alulról öntözd és semmiképpen se permetezd.
Mire a növény kibújik a földből, már elég mélyen van a gyökere. Ha a föld felszíne megszárad, akkor is tud már fölszívni vizet.
Ha földben vannak és nem kókuszrostban vagy tőzegben, egyelőre semmilyen tápoldatra nincs szükségük.
Akkor föld nélkül kelt ki? :D egyébként úgy is simán kikelhetnének, mivel csak nedvesség hatására csíráztató tálban is lehet csíráztatni. Hörcsögömnek szoktam búzacsírát csinálni... Télen némi zöldnek.
A tápoldatozásról meg annyit, nálam pár mag "félrecsúszott" és a kókuszkocka mellett landolt, kikelt, most hozza a rendes leveleit, eddig sima vízzel öntöztem, most kapják majd a startert...
7 kelt ki a mennyiből? Mekkora a fóliával való takarás magassága? Ha kicsi akkor ne takard tovább.Fény az biztos több kell nekik,mert megnyúlnak. A locsolást meg csak módjával, ne legyen talajviz, az van a kinti földön elég.
Úr isten megnéztem őket, és kikeltek!!!!!!! 7 db kis csírám van!!! Továbbra is takarjam le? És most mire ajánlatos figyelni?Nekem ez lakásban van és erkélyen lesz. Ott is kell permetezni?
Aloek, azt mondjuk nem féltem mert nagyon durván életben tudnak maradni... Meg haworthiák vannak. Túlöntöztem, elrohadtak a gyökereik, meg lettek ilyen fehér ugráló állatkák is... Azokat kiírtottam, és most víz szüneten vannak. Élnek és virulnak de félek hogy ha még valamit elrontok megölöm őket :(
Ha jól olvastam akkor ebből a starterből van folyékony is, és ezzel ajánlatos a palánta nevelés elején tápoldatozni? Esetleg a wuxallal folytatni?
Én most elültettem a magokat már pár napja, és lefedtem fóliával, mert úgy ovlastam, hogy az jó, de teljesen légmentesen kell lefedni, nem kell kilyukasztani a fóliát? Minden nap kell vizpermettel locsolni a talajfelszínt akkor is ha eléggé vizesnek találom? Bocs a sok kérdésért, totál kezdő vagyok!